Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Orlando Magic

Ekipa koja je prošle sezone, na iznenaðenje mnogih stigla do velikog finala po drugi puta u svojoj povijesti, nije išla sigurnim putem ovoga ljeta.

Mnogi bi na njihovom mjestu zadržali glavne zvijezde na okupu i pokušali sa pokojim pojaèanjem doæi do naslova. Oni ne. Odluèili su se za radikalan pristup problemu i riješili se Heda Turkoglua, Courtny Leea i Rafer Alstona. Sve igraèi koji su stalno ili povremeno bili èlanovi udarne petorke i u velikom dijelu bili zaslužni za ulazak u finale. Što zakljuèiti iz ovoga? Meni se nameæe da je uprava procijenila da protiv ovakvih Lakersa nemaju šanse ako ostane sve po starom i da treba preuzeti odreðeni rizik èime bi u novoj sezoni trebali biti još konkurentniji. Rezultat je dovoðenje Vince Cartera, Brandon Bassa, Rayana Andersona, Jason Williamsa, Matt Barnesa i produženje suradnje sa mladim centrom Marcin Gortatom.

Transferi:

Veteran Vince Carter bi trebao biti zamjena za Leea na poziciji šutera i tu su sasvim solidno odradili posao. Lee ima potencijala i jednog dan bi mogao izrasti u više nego solidnog igraèa u NBA ligi ali vjeèiti talent Carter je trenutno tu bolje rješenje bez obzira na njegovo teško prilagoðavanje situaciji gdje je ekipa u prvom planu a ne on i na èesto gubljenje koncentracije u obrambenom dijelu igre. On zna odigrati kvalitetnu obranu samo mu se uvijek ne da. Ostaje nam samo da se nadamo da to neæe biti problem u ekipi koja je jedan od ozbiljnijih kandidata za naslov i ove godine. Motiva sigurno ima.

Bass i Anderson bi trebali odmijeniti Lewisa na poziciji krilnog centra èime bi se on vratio na svoju prirodnu poziciju, krilo. Sa Lewisom na krilu, odlazak Heda se ne bi trebao previše osjetiti. Radi se o sliènim igraèima koji su silom prilika morali funkcionirati kako jesu. Minus je kazna od 10 utakmica neigranja koju je Rashard  Lewis dobio zbog korištenja nedozvoljenih supstanca. Plus je da æe Bass, Anderson i Barnes dobiti više minuta na poèetku sezone da pokažu koliko vrijede i da se što bolje uklope u sistem igre Orlanda. Sa njima je Orlando dobio na dubini i moguænosti lakšeg prilagoðavanja protivniku. Bass je godinama igrao iza Dirk Nowitzkog u Dallasau i radi se o igraèu iznimnih fizièkih predispozicija slabije tehnike. S druge strane Anderson je igraè koji može u seriji pogaðati sa poludistance i van linije za tri poena ali mu u odnosu na Brandona manjka eksplzivnosti i skoènosti. Jedan od najboljih igraèa ovogodišnje Ljetne lige.

Alston je bio privremeno rješenje zbog ozljede Jameer Nelsona i njegov odlazak nije iznenaðenje. Dvojica kvalitetnih igraèa na istoj poziciji može dugoroèno prouzroèiti više problema nego što æe biti koristi. Kao zamjena je tu veteran Jason Williams koji se vratio nakon odlaska u mirovinu prošle godine.

Kljuèni igraè:

Dwight HowardTo je zasigurno Dwight Howard. Od njega možemo oèekivati da nastavi tamo gdje je stao prošle sezone uz napomenu da je jako puno u pauzi radio na svojoj igri licem prema košu i šutu. Ukoliko podigne na viši nivo taj dio svoje igre u napadu, mogao bi biti nezaustavljiv. Što se obrane tièe dovoljno je reæi da se radi o obrambenom igraèu godine u NBA ligi. Skok u obrani i blokade njegov su najveæi plus. Dominira visinom, snagom i skokom.

Prednosti i mane:

Prednost je definitivno igra u napadu. Opcija im neæe nedostajati. Nelson, Carter, Lewis, Anderson i Howard je jedna od najjaèih napadaèkih petorki koje se mogu složiti u ligi. Ne zaostaju previše ni u obrani. Tu bi njihovu igru na viši nivo trebao dignuti dvojac Bass-Barnes. Bass zbog svog skoka u obrani, dok je Barnes odlièan obrambeni igraè na vanjskim pozicijama.

Minus je u ovom trenutku Nelson. Preciznije, njegova ozljeda. Ako on ne bude 100% onda bi Orlando mogao biti u problemima. Johnson i Williams jednostavno nisu dovoljno kvalitetna rješenja.

Prognoza:

Trebali bi ponoviti prošlogodišnji uspjeh i biti najbolji u svojoj Southeast diviziji uz neugodne Atlantu, Charlotte, Miami i Washington što ih èini top 3 ekipom na istoku. Nakon toga sve je moguæe, što je dokazala i prošla sezona. Malo njih je vidjelo Orlando u finalu. Favoriti su bili Boston i Cleveland. Ove godine je slièna situacija.

Latest Posts

NE PROPUSTITE