Orlando nakon produžetka upisao prvu pobjedu

Košarkaši Orlanda uspjeli su izbjeæi finalni poraz na Istoku NBA lige protiv Bostona bez dobivene utakmice. Nakon produžetka su, kao gosti, slavili 96-92 i smanjili seriju na 3-1.

Otvorila im se mala prilika da dramatiènim uèine seriju koja je trebala biti, na samom poèetku, prepuna neizvjesnosti. U srijedu æe Orlando biti domaæin i time ima šansu dodatno smanjiti veliki zaostatak.

No, èinjenice kroz povijest i ne nude previše optimizma za sastav s Floride, buduæi da nikada niti jedna momèad u NBA doigravanju nije pobijedila kada je gubila seriju 3-0. Orlando se, pak, hvata za “slamku spasa” u ovogodišnjem NHL primjeru. Naime, hokejaši Philadelphije su pobijedili Boston nakon što su gubili seriju 3-0. Simbolièno, hokejaši Flyersa su èetvrtu utakmicu, baš kao i Orlando, dobili nakon produžetka.

Trebao je Orlando dobiti èetvrtu utakmicu u ponedjeljak i u osnovnom dijelu, u 48 minuta. Vodili su samo dvije minute i 23 sekunde prije kraja 85-78, a na kraju je Boston imao pri rezultatu 86-86 zadnji napad. No, u 16 sekundi nisu uspjeli uputiti šut prema Orlandovom košu.

Dvije trice Jameera Nelsona, kao i dva vezana koša Dwighta Howarda, dali su Orlandu i veliku prednost u produžetku, koju je gotovo poništio Ray Allen sa svoje dvije trice, ali Boston do kraja ipak nije uspio okrenuti rezultat i Orlando se pobjedom 96-92 odbio predati u seriji gdje ga svi veæ smatraju prežaljenim.

Napokon je pravu utakmicu za Orlando odigrao Dwight Howard, te je dominirao baš kako se i oèekivalo da æe biti od samog poèetka. Postigao je 32 poena i imao 16 skokova uz èetiri blokade, a sve je zaèinio odliènim šutom 13-19 (napokon je akcije završavao onim što najbolje zna – zakucavanjem). Isto tako, Orlando je napokon imao i, barem, prosjeèan šut za tri poena (10-28).

Unatoè 32 poena i 11 skokova Paula Piercea treba reæi da je voða Celticsa promašio svih šest šuteva za tri poena, a zakazao je i Rajon Rondo sa ispodprosjeènih 9 poena i tek osam asistencija. I klupa Celticsa je ostala bez znaèajnijeg uèinka – kombinirano su dali samo 12 poena.

Finale istoka:

Boston (3) – Orlando (2) 92-96, 86-86 nakon produžetka (3-1)
(Pierce 32p, 11s / Howard 32p, 16s, 4bl, Carter 23p, 5s, 9a)