Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Osveta, talent i sudbina

Peta je utakakmica upravo završila i po parketu American Airlines Arene padaju konfeti. No nema razloga za slavlje. Ne ako volite košarku. Ne ako vam je stalo. Mark Cuban zna. Odjeven u dres suspendiranog Jerrya Stackhousa vlasnik Dallasa stoji na parketu i urla prostote prema loži Davida Sterna dok ga osoblje odvlaèi u svlaèionicu.

Peta utakmica NBA finala 2006. godine najgore je voðena utakmica NBA finala od 1984. godine naovamo*. Èitava serija bila je puna pogrešnih odluka sudaca i krivo dosuðenih faulova, no ono što se dogodilo u petoj utakmici bila je travestija. Skandal. Masakr.

* Pripremajuæi se za pisanje ove kolumne pogledao sam sve utakmice finala 2006. èisto da se uvjerim da me sjeæanje ne vara kako to èesto zna raditi. Nije me prevarilo. Pogledao sam apsolutno sve utakmice finala od osansèetvrte naovamo pa osjeæam da mogu sa sigurnošæu reæi da u tom periodu nije bilo gore suðene utakmice. Niti jedne.

Ne treba se èuditi što se dan nakon utakmice dio interneta posveæen NBA-u utopio u teškoj, mutnoj i zapjenjenoj bujici bijesa. Mark Cuban vodio je navalu sarkastiènim komentarima na svom blogu, novinari su ga slijedili, a forumi su bili zagušeni psovkama. NBA = WWE, vrištali su neki jasno dajuæi do znanja da se košarka u najboljoj ligi svijeta više ne može nazvati sportom nego cirkusom za publiku, namještenim natjecanjem u kojem ne pobjeðuje najbolji nego najpopularniji. D-Wade postao je D-Fraud, èovjek koji je kroz seriju izvukao 20 sumnjivih faulova od kojih 8 sigurno nije postojalo*. Padale su optužbe na raèun Davida Sterna, nazivalo ga se mafijašem, a Bennet Salvatore, Dick Bavetta i Joe Crawford popljuvani su s toliko pljuvaèke da se ni dan danas od nje nisu oèistili.

* Ukljuèujuæi i odluèujuæi slobodnjak u petoj utakmici. Svejedno, Wade nije zaslužio takav tretman, iako je flopao kroz èitavu seriju na razini Cristiana Ronalda. Nije on kriv što su suci sudili faulove. Dapaèe, Wade je pokazao da ima cojones, èak i kad je igrao slabo digao bi se u kljuènim trenucima i ubacio je sva bitna slobodna bacanja. Nešto što Dirk u istoj seriji nije napravio. Wade je bio toliko clutch da su poèele letjeti usporedbe s Jordanom. Zvuèi poznato, zar ne?

Gledajuæi s distance reakcije košarkaške javnosti svakako su bile pretjerane. Mrvicu. David Stern je svakakav, uništio je jako puno toga što su hardcore fanovi voljeli kod NBA košarke, no ideja da je namještao utakmice nema smisla, ne nakon što su naslove do te utakmice osvajale ultradosadne* ekipe poput Spursa i Pistonsa. Još danas postoje brojne teorije zavjere koje æe navijaèi Mavsa rado prièati svakome tko ima volje slušati. Dokaza za njihove teorije nema, no to neæe sprijeèiti obožavatelje Mavericksa da na finale 2011. gledaju kao na vrhunsku priliku za osvetu.

*Kad kažem ultradosadne onda mislim na ekipe koje nisu imale eksponirane superstar igraèe poput Wadea ili Shaqa ili Kobea, igraèe koji æe privuæi interes ekipe koja ne živi za NBA. Naravno da su i Spursi i Pistonsi igrali jako zanimljivu košarku, ali šira javnost to nije percipirala na takav naèin.

Tko ih može kriviti? Mavericksi u ovogodišnjem doigravanju izgledaju kao momèad koja je zajahala konja sudbine i uvjerljivo galopira prema naslovu. Ekipa koja je uvijek štekala u kljuènim trenucimam i koja je uvijek imala problema u clutchu ove je godine istjerala sve svoje demone. Dirk Nowitzki kao da je glumio Billa Murraya u Ghostbustersima; duhove prošlosti uništio je za sva vremena.

Prijašnji Mavsi raspali bi se nakon èudesnog povratka Blazersa predvoðenih Brandonom Royem, no ove godine su ostali na okupu i pokazali mentalnu snagu. Prijašnji Mavsi bi se predali veæ u prvoj utakmici protiv Lakersa, prepuštajuæi Bynumu i Gasolu da divljaju u reketu, no ovogodišnji Mavsi su zatvorili post i zgazili prvake tempom i šutevima iz vana. Prijašnji Mavsi dopustili bi Oklahomi da ih ubije brzinom kako su to dopustili Warriorsima u prvoj rundi playoffa 2008. godine, no tu su na tempo odgovorili realizacijom i obranom. Pred Mavsima se sada nalazi posljednji demon, najveæi od svih, demon koji prati sve Mavse, Sauron NBA košarke, Gospodar prstenova.

Dirk Nowitzki i Jason Terry susreli su se s njim te krvave 2006. no tad su pred njima iskrsnuli Bavetta i Crawford i ostali Nazguli. Jason Kidd nije imao sreæe kad je odveo iznenaðujuæi dobre Netse do finala 2002. godine samo da bi pao pokošen plotunom jedne od najdominantnijih ekipa u povijesti lige. Shawn Marion nikada nije došao do finala, no Sunsi su èetiri sezone bili najuzbudljivija ekipa lige dijelom i zbog njegovog doprinosa, samo što su u playoffu gotovo uvijek naletjeli na San Antonio, ekipu specijaliziranu za masakriranje uzbudljivih momèadi. Niti jedan od nositelja igre Mavericksa nema prsten. Niti jedan od nositelja igre Mavericksa nema dugaèku karijeru pred sobom što znaèi da je nada sve tanja i tanja. Zato navijaèi Dallasa na ovo finale gledaju kao na sudbinski dogaðaj, na posljednju priliku jedne stare, iskusne, izmoždene i iscrpljene ekipe da se osveti. Ne samo za sramotni poraz od Miamija u finalu 2006. nego i za sve one teške poraze koje su pretrpjeli do ovog trenutka, za sve propuštene prilike, za sve isplakane suze. Sudbina i osveta dvije su rijeèi koje se ovih dana èesto izgovaraju u Teksasu.

Ne znam za vas, no ja ne vjerujem u sudbinu. Sudbina je sredstvo koje s pojedinca ili organizacije skida teret odgovornosti. „Nije nam bilo suðeno“, jedne su od najkukavièkijih rijeèi koje možete izreæi. Pat Riley to jako dobro zna. Prgavi, krvožedni, superinteligentni trener odavno je odbacio svaku pomisao o tome da vanjske sile odluèuju o ishodima košarkaških utakmica. Zbog toga je sastavio momèad od najboljih igraèa lige. „Jebeš sudbinu!“, kao da je rekao. „Ne može nam babuskara ništa ako u momèadi imamo dva prava majstora“. Pat Riley je bio u pravu.

Tijekom sezone èinilo se kako je sudbina umiješala svoje tanašne prste u sezonu Miami Heata. Pet poraza za redom. Ozljede Mikea Millera i Udonisa Haslema. Dvojbe oko Erika Spoelstre. Èinilo se kako su nadnaravne sile odluèile da ekipa s najboljim pojedincima u ligi, s najveæom koncentracijom talenta ove sezone neæe do naslova. No Pat Riley je znao kakvu je zvijer od momèadi sastavio. Miami ima puno mana, o njima ste mogli èitati ne samo u mojim tekstovima nego i u tekstovima puno nadarenijih pisaca i novinara, no njihove vrline su toliko snažne da su na kraju uspjele sakriti sve te puste mane. U doigravanju su nam pokazali sve najbolje iz svog repertoara – zagušujuæu obranu kojom ne dopuštaju poene s trice, gigantska muda u završnicama tijesnih utakmica, rotaciju tri vanjska šutera od kojih samo jedan mora odigrati na nivou i sposobnost da se unatoè nedostatku visine nose s protivnicima pod košem. Miami Heat u ovu seriju ulazi kao favorit pa nek Sudbina baljezga što god hoæe.

No to ništa ne znaèi. Ulazeæi u playoff Lakersi su bili favoriti za osvajanje naslova pa su ih Mavericksi zgazili. Spursi su bili favoriti protiv Memphisa pa su ih medonje istranèirale kao prasca za vrijeme kolinja. Orlando je bio favorit protiv Hawksa pa su se obrukali. Kužite što želim reæi. Koliko god analizirali ovu seriju nemoguæe je reæi sa stopostotnom sigurnošæu tko æe odnijeti pobjedu. No neke stvari mogu sa sigurnošæu reæi.

1. Miamiju æe trebati dvije utakmice da do kraja prokljuve zonu Dallasa

Mavsi su ove sezone pronašli sastojak koji im je prije nedostajao. Pronašli su efikasno obrambeno rješenje kojim su zaustavljali protivnike u kljuènim trenucima. Njihova zona zbunila je igraèe Miamija u ovosezonskim susretima i potpuno onemoguæila dvije glavne sastavnice igre Heata – izolaciju i drive and kick igru. Vanjski šut i kretanje lopte su kljuèevi za rješavanje zonskog pitanja, a Miami je imao problema i s jednim i s drugim kljuèem. No nakon dvije utakmice trebali bi pronaæi rješenje, èak i ako ih šut ne bude išao. Ako su mogli Lakersi protiv Sunsa prošle godine onda mogu i Heatovci protiv Dallasa.

2. Udonis Haslem neæe zaustaviti Dirka Nowitzkog

Udonis je pošteno namuèio briljantnog švabu u finalu 2006. godine. Svojom fizièkom igrom i obrambenom energijom udaljio ga je od koša, prisilo ga je na teške šuteve i jednostavno mu nije dao da doðe na pozicije s kojih voli ispaljivati lopte. To se u ovoj seriji neæe dogoditi. Ne zato što Haslem nije potpuno spreman, nego zato jer je Dirk evoluirao. Prije ga je bilo tako lako pomaknuti s mjesta na kojima inaèe voli primati loptu tako da su Mavsi te 2006. imali problema s predajom lopte u ruke svog najboljeg igraèa. Ove sezone Dirk je spretniji i snažniji, kad se jednom usadi na mjesto oko linije slobodnih bacanja gotovo ga je nemoguæe pomaknuti. Jednom kad primi loptu samo je pitanje realizacije. Odnosno nije pitanje, bar kad se radi o Nowitzkom.

3. Wade æe imati lošu seriju

Mogu iz Miamija prièati što god hoæe, no Dwyane je u seriji s Bullsima pokazao da ima gadnih problema s ramenom. Poruke iz tabora Heata da je s Wadeom sve u redu mogu zavarati samo malo djecu. Da stvar bude gora njega æe èuvati DeShawn Stevenson. Stevenson se gadno obrukao kada je prije par godina napao LeBrona Jamesa i kada je LeBron odgovorio uništavanjem i Stevensona i njegovih Wizardsa. DeShawn možda nema snagu da èuva LeBrona, no dovoljno je brz da namuèi Wadea, naroèito ozljeðenog Wadea. Kroz èitavu karijeru ga je odlièno èuvao, ukljuèujuæi i ovogodišnje susrete, pa je za oèekivati da æe se ta tendencija nastaviti i u ovoj seriji. Kad u to ubrojimo tendenciju sudaca da ne sude fifty – fifty faulove na Wadeu kako ne bi opet navukli bijes javnosti na sebe jasno je zašto Wade neæe briljirati. No Heatu za pobjedu protiv Mavsa nisu potrebne briljantne partije Wadea. Sve što im je potrebno je da èovjek zabije u kljuènim trenucima. Kao što je zabio u èetvrtoj i petoj utakmici protiv Chicaga, taman kad ga je ekipa najviše trebala.

4. Marion æe namuèiti LeBrona. U obrani, ne u napadu.

Shawn Marion odigrao je izvrsnu seriju protiv Kevina Duranta. Najboljeg strijelca lige uhvatio je u žrvanj nakon prve utakmice, gurao ga je u blokove, nije mu dao da diše, nije mu dao da dolazi na svoja omiljena mjesta, ubio mu je volju odmah u startu. Shawn Marion to neæe ponoviti protiv LeBrona.

James je takva mrcina da ga Marion neæe moæi pogurnuti, neæe ga moæi zaustaviti 1 na 1, a ako Heat i složi kakvu akciju s kretanjem kroz blokove LeBron æe ostaviti Mariona u prašini. Jedini naèin da Shawn namuèi najboljeg igraèa lige je igra u napadu. Marion bi trebao igrati leðima protiv LBJ-a što je više moguæe – njegova post up igra drastièno je napredovala ove sezone. Osim toga trebao bi jurcati s jedne strane na drugu – iako nije bajan catch and shoot igraè pogodi li par komada natjerat æe LeBrona da trèi za njim i da se troši. To mu je jedina šansa. Inaèe æe ga James samljeti u papar. Ma što to prièam, samljet æe ga u papar u svakom sluèaju.

5. Heat æe napasti Tysona Chandlera

Miami nije ekipa koja se može pouzdati u vanjski šut. Miami je ekipa koja mora napadati reket ako bude uspješna. Protiv Bullsa nisu mogli zabiti iz blizine jer je Chicago igrao odliènu obranu, no izvukla ih je njihova obrana i puno dosuðenih slobodnjaka.

Problem je što æe Mavse biti puno teže zaustaviti nego Bullse zbog veæeg pucaèkog arsenala i uigranije napadaèke igre. Koliko god dobra obrana Miamija bila momci æe morati poentirati iz reketa ako žele osvojiti prsten. Kako bi si olakšali život u napadu potrebno je da uvale Tysona Chandlera u probleme s faulovima. Bez njega zona Mavsa gubi definiciju, gubi zaštitara u reketu, gubi smisao. Veæ vidim LeBrona i Wadea kako se oblizuju.

6. Chris Bosh æe riješiti prve dvije utakmice

Bosh æe u ovoj seriji imati jedan jedini zadatak – držati Heat na životu dok ne rješe zonu Mavsa. Njegovi šutevi s poludistance spasili su Miami u seriji s Bullsima, a Boshevi kritièari su naglo zašutjeli. Chris je sposoban napraviti isto i protiv Mavericksa, naroèito ako æe ga èuvati Nowitzki. Njegov uspjeh ili neuspjeh odredit æe ishod prvih susreta u Miamiju.

7. Serija æe biti riješena u šest utakmica

Sustav 2 – 3 -2 gotovo da favorizira goste, no Mavericksi ove sezone jednako dobro igraju i kod kuæe i na strani tako da prednost domaæeg terena neæe imati puno utjecaja u ovoj seriji, osim ako suci opet ne podlegnu domaæinskoj atmosferi. Ono što je sigurno je da æemo teško vidjeti sedmu utakmicu. Pobjedi li Miami dva puta kod kuæe odmah im možemo uruèiti prstenje. Uzmu li Mavsi jednu u gostima stavio bih kuæu na to da æemo se vratiti na Floridu. Sve mi govori da æe ta šesta u Miamiju biti odluèujuæa. Iz tog razloga prognoziram, iako sam rekao da neæu:

Miami pobjeðuje iz šest. Na moju veliku žalost.

Imate komentar? Želite se tuæi? Mislite da su suci bili sjajni 2006. i da sam pun govana? Zakon vam je tekst? Pa javite se na fejs ili na mejl. Vita jela, zelen bor, èekam brzi odgovor.

Latest Posts

NE PROPUSTITE