Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pacersi konačno doživjeli poraz, Jazz konačno doživio pobjedu

I treći tjedan NBA lige iza nas. Ukoliko ovi tjedni budu prolazili ovakvim tempom steći ćemo osjećaj da je NBA Finale za 20 dana. Šalu na stranu, Indiana je konačno osjetila “slast” poraza, izgubivši ni od koga drugoga već od standardnih rušitelja svih rekorda, Chicago Bullsa, koji su zaustavili i Miami Heat prošle godine kada su prvaci bili na 27 pobjeda u nizu.

Utah Jazz je konačno upisao i pobjedu, slaveći u ogledu s New Orleans Pelicansima. To je ujedno bilo sve što je momčad Tyronea Corbina uspjela dobiti ove sezone. Sada su na još uvijek poražavajućem omjeru od 1-10 te ćemo još jednom pozvati Andrewa Wigginsa ili možda Jabarija Parkera da prouče Sait Lake City, povijest Jazza te način i princip na koji funkcionira njihova igra.

Najbolje dvije momčadi nakon tri tjedna i deset utakmica su već navedeni Pacersi na Istoku te uvijek “dosadni” Spursi na Zapadu s omjerima 9-1. Ti Spursi su oduvijek fenomen za sebe. Oni su specijalci za krišom dobivene utakmice. Svladaju gotovo svakog tko im priđe blizu s velikom razlikom, a da to malo tko primijeti. Osim njihovih navijača. To je i sustav po kojem želi igrati Gregg Popovich. On jednostavno ne želi da se itko u njegovoj momčadi posebno iskaže, želi ravnopravnost u igri te da svaki igrač kojeg posjeduje u svom rosteru dobije određenu minutažu. Zato i jest uspješan, jer se razlikuje od svih, jer nema igrača koji će postići 40-50 poena u jednoj utakmici. Jer, što će mu? Zar nije bolje imati košarkaša koji će biti cijelu sezonu na prosjeku 15-20 poena, nego onoga koji će u jednoj utakmici zabiti 45 poena, u drugoj 30, a u trećoj 3. Procijenite sami, ali je odgovor jasan kao dan.

Zadržat ćemo se pak na kratkoj analizi još jedne momčadi. I ona dolazi sa Zapada, ali se ne zove San Antonio Spurs niti je uspješna kao već analizirana franšiza. Radi se pak o Portland Trail Blazersima, koji nakon jednog izvjesnog razdoblja predvodi ljestvicu Sjeverozapada, dok je i na konferencijskoj tablici u samom vrhu, s jednom pobjedom manje od vodećih Spursa. Nakon omjera 2-2 u prve četiri utakmice, uslijedio je niz od šest uzastopnih pobjeda. U Oregonu nakon dugo vremena žive košarkašku euforiju, konačno je proradio trolist Aldridge Lillard Batum, dok se učinkovitost momčadi Terryja Stottsa širi i na klupu. Nakon dvaju uzastopnih pobjeda nad Kingsima (unatoč 30+ učincima Cousinsa Kingsi nisu mogli do pobjede) odigrali su više nego zanimljiv susret s Toronto Raptorsima. Iako su Blazersi vodili sa 17 poena razlike, Raptorsi su se vratili sjajnom serijom na krilima Rudyja Gaya i DeMara DeRozana te novim buzzer-beaterom Gaya izborili produžetak. Tamo pak nisu imali dovoljno kvalitete, ali ni sreće da izvojevaju pobjedu, jer su Aldridge i Lillard k njoj krenuli s tolikom požrtvovnošću da bi i znatno veće momčadi pale pod njihovim pritiskom.

A sad krenimo postupno na par tema koje su obilježili tjedan.

Večer za pamćenje

Kada NBA postavi samo dva susreta u jednoj večeri, morate se nadati da će oba dva biti itekako spektakularna. Tako je bilo u noći s četvrtka na petak po srednjoeuropskom vremenu. Houston je svladao potpuno indisponirani New York (više o tome par paragrafa ispod), dok su Golden State Warriorsi sa zvukom sirene slavili u derbiju proteklog tjedna protiv Oklahoma City Thundera, koji pak igraju mnogo bolje s Westbrookom na parketu.

Rocketsi su slavili pobjedu 109:106 u Madison Square Gardenu u jednoj od “ljepotica” proteklog tjedna. Knicksima ni 45 poena Carmela Anthonyja nije pomoglo u sprječavanju novog poraza. Andrea Bargnani je poprilično dobro nadomjestio nedostatak Tysona Chandlera ubacivši 24 poena, ali njegovo zalaganje u defenzivnim zadacima nije ni približno onome kako bi to obavio Chandler. Osim Mela i Bargnanija jedini još zainteresiran za pobjedu bio je J. R. Smith s 15 poena, no ovog puta sa “samo” 12 promašaja. “Samo”, jer Smith otkako se vratio jednostavno uzima teške i nepromišljene šuteve, troši maksimalno loptu i to redovno koriste njegovi protivnici. Od njegova povratka protiv Spursa nije pogodio više od tri puta iz igre, zabilježivši oko 40 promašaja. S druge pak strane je Hardenovih 36 poena presudilo, jer je potrošio manje lopti od Anthonyja (njih 13), dok su ga Parsons i Lin dobro pokrili na ostalim pozicijama, a o skakačkoj i blokerskoj ulozi Dwighta Howarda da i ne govorimo. Rocketsi su ovom pobjedom na omjeru 6-4, dok su novom pobjedom par dana kasnije zauzeli drugo mjestu divizije Pacifik iza Spursa.

Druga utakmica je bila još zanimljivija od prve. Same momčadi koje su sudjelovale u ovom srazu nagovještavale su takvu utakmicu. Naime, Golden State Warriorsi su u posljednjim desetinkama susreta izborili pobjedu protiv Oklahoma City Thundera. Prethodno su do situacije da uopće imaju priliku završiti susret pobjedom došli sjajnim šutiranjem trica, pogodili su ih pet više od protivnika iz istog broja pokušaja. Nakon dvoznamenkaste prednosti Warriorsa, Durant, Sefolosha i Westbrook su vratili zaostatak na dostižnu vrijednost, prvo je Durant kroz cijelu obranu Warriorsa poluhorokom zabio za 112:114, da bi 2,5 sekunde prije kraja Westbrook pogodio tricu za vodstvo Thundera. Mislili su čak i za pobjedu. Bilo je to dovoljno vremena da Klay Thompson doda loptu Andreu Iguodali, koji preko Sefoloshe pogađa za veliku pobjedu Warriorsa u još većoj utakmici. Klay Thompson je predvodio momčad Marka Jacksona s 27 poena (6/9 za tri), Stephen Curry je ubacio 22, a David Lee 20 poena. Thunderu nije pomoglo ni 31 poen Westbrooka, 27 poena i 13 skokova Sergea Ibake i 20 poena Kevina Duranta. Ova utakmica će definitivno ući u uži krug najboljih utakmice, ako ne sezone, onda barem njezinog regularnog dijela. Nakon 20 dana “američkog loptanja pod obručima” sigurno ima taj status.

Hack-a-Howard

Metodu dobivanja utakmice preko “lutrije” slobodnih bacanja usavršile su brojne NBA franšize otkako je u njihov svijet stupio Dwight Howard. Još od njegova vremena u Orlando Magicu osjetila se njegova slabost šuteva za jedan poen, a posebno prilikom njegova prelaska u Lakerse se taj stil promašaja slobodnih bacanja nastavio, dok su NBA momčadi to počele prakticirati u najvećoj mogućoj mjeri otkako je Howard novi član Houston Rocketsa.

Kada gubite s određenom količinom poena razlike, a ne znate na koji način pokušati vratiti utakmicu, a uz sve to igrate protiv Rocketsa, ne treba vam puno da prosudite pravi potez – prekršaj na Howardu. Iako je ta metoda pomogla velikoj većini klubova, nije pak Denver Nuggetsima, koji su se pošteno “opekli” s Hack-a-Howardom. Tijekom te ceremonije Howard je ubacio 13 od 19 bacanja te zlobnike iz Denver pokopao s naredbom da protiv njega više to ne čine, jer će znati što slijedi.

Nešto je trulo u New Yorku gradu

New York Knicksi i Brooklyn Netsi su pred ovu sezonu slovili kao jedni od “favorita iz sjene” u Istočnoj konferenciji. Netsi, koji su složili tzv. “Supermomčad” s već postojećim Deronom Williamson, Brookom Lopezom i Joeom Johnsonom te akvizicijama Paulom Pierceom, Kevinom Garnettom, Jasonom Terryjem, Alanom Andersonom i Andrejom Kirilenkom, uopće ne briljiraju ove sezone. Naprotiv, uopće nisu ni približno onom kakvom bi ih očekivali pred sezonu. No, ni preko bruklinškog mosta nije posebno drugačija situacija. Knicksi su, kao i svoji ljuti sugrađani, na omjeru 3-6 te nakon devet odigranih utakmica mogu biti sve osim zadovoljni prikazanom igrom na parketu.

I sam Carmelo Anthony je izjavio da ne krije nezadovoljstvo onime što njegova momčad do sada prikazuje. Uostalom, i on govori da su sukladno prikazanoj igri i dobro prošli te mogu biti i zadovoljni omjerom 3-6. Sjetimo se poraza od Bobcatsa, debakla protiv Hawksa i Spursa, dok su Netsi primjerice s druge strane dobili nekoliko pljuski od momčadi za koje je i sami trener Jason Kidd odlučio odmarati najbolje pojedince. I od Sunsa bi upisali lagani poraz da Joe Johnson nije stisnuo zube, pretrčao cijeli teren i položio za pobjedu u posljednjim trenucima.

U posljednjoj utakmici Netsa protiv Clippersa, Kidd je odlučio odmarati Piercea i Garnetta, Brook Lopez ima određenih problema s gležnjem, dok je Williams zadobio ozljedu zbog koje bi jedno izvjesno vrijeme mogao biti van stroja. No, Netsi su se i s postavom Livingston – Anderson – Blatche – Johnson – Evans, držali s Clippersima koji su po mnogima glavni favoriti Zapada, no momčad koja ne može dobiti utakmicu a da ne primi bar troznamenkastu brojku poena ne može biti prva momčad Zapada.

Knicksi su pak više nego očekivano pogođeni ozljedom Tysona Chandlera, dok Andrea Bargnani tek polovično obnaša ono što je ozljeđeni Chandler činio u prvim utakmicama. U obrani posjeduje rupe kao švicarski sir, dok ni prinova u obliku “Svjetskog mira” nije uradila ništa od svog preseljenja u Veliku Jabuku. Naime, Artest nije učinio ništa znamenito i to je sigurno uočio i trener Mike Woodson, ograničavajući mu vrijeme koje provodi na parketu. Da ima malo više autoriteta, ograničio bi i ono koje provede J. R. Smith, koji će ukoliko ovako nastavi za mjesec dana postati sinonim za promašaj. Osim svega toga, navijači jedne od najstarijih NBA franšiza zahtijevaju ostavku Woodsona, a kada Knicksi to zahtijevaju tako i bude. I bilo je u slučaju zvanom Mike D’Antoni.

Ozljede, iznenađenja, učinci, rookie igrači

Proteklog tjedna nas nije na dulje vrijeme zbog ozljede napustilo mnogo igrača. Točnije, samo jedan. Deron Williams je na jednoj nozi napustio parket te tako na neko vrijeme ostavio svoje Netse na cijedilu. Od ostalih ozljeda možemo navesti primjerice onaj prst u oko Coreya Brewera upućen Tyju Lawsonu.

Od iznenađenja izdvojimo nove poraze Knicksa, iznenađujući poraz Pacersa od “rušitelja rekorda” Chicago Bullsa te poraz Bucksa od Magica. Iznenađenje su priredili i Philadelphia 76ersi, svladavši Houston Rocketse nakon produžetka. Nakon odličnog starta u sezonu Sixersi su konačno pali u igri ili su dobili službeni doziv iz klupske uprave da se pobjedama ne dobivaju bolja mjesta na predstojećem draftu. Tko zna, možda je izvjesnija ova druga opcija? Možda možemo uvrstiti i pobjedu Clippersa nad Thunderom u ovu rubriku, a kako je 90% prognozera trubilo o Clippersima kao novoj prvoj sili Zapada, povucimo ovu rečenicu i zamislite da ste ju pročitali negdje drugdje. Veće je iznenađenje tri promašaja u tri sekunde, što je uspjelo Timberwolvesima upravo protiv Clippersa. Da je jedan od njih prošao kroz obruč, gledali bi dodatnih pet minuta i možda ne bi Clippersima uknjižili pobjedu viška.

Pobjeda Vukova nad Cavsima od 30 razlike, Pelicansa nad Sixersima od gotovo 40 te poraz Grizzliesa od Raptorsa možemo također svrstati u rubriku iznenađenja. U narednu rubriku krenimo centrom Grizzliesa Marcom Gasolom, koji se vratio u formu polivalentnog igrača, s par mogućnosti u ovom proteklom razdoblju da dosegne triple-double učinak. Ubacio je bratu Pauu 18 poena uz po osam skokova i asistencija, dok je protiv Kingsa zabio isti broj poena uz isti broj skokova, ali uz devet asistencija. U toj utakmici je prva postava Kingsa ubacila tek preko 20 poena. Učinak tjedna definitivno bilježi Kyrie Irving s 41 poenom nakon produžetka protiv Wizardsa u noći sa subote na nedjelju. Kevin Love i Kevin Martin su nastavili s trendom zabijanja preko 20 poena, dok se na veći prosjek poena popeo i Russell Westbrook.

Kako je Michael Carter-Williams još neko izvjesno vrijeme van stroja, ne može dobiti titulu rookieja tjedna kao što je to bio slučaj prvog tjedna. Sada je njegovu ulogu posebno prihvatio centar Celticsa Brazilac Vitor Faverani, koji se toliko i ne ističe svojim poenima, koliko zalaganjem u obranu, defenzivnim skokovima i blokadama.

Poredak: Istok

Atlantic

Philadelphia 76ers 5-6
Boston Celtics 4-7
Toronto Raptors 4-7
New York Knicks 3-6
Brooklyn Nets 3-6

Central

Indiana Pacers 9-1
Chicago Bulls 5-3
Cleveland Cavaliers 4-7
Detroit Pistons 3-6
Milwaukee Bucks 2-7

Southeast

Miami Heat 7-3
Atlanta Hawks 6-4
Charlotte Bobcats 5-5
Orlando Magic 4-6
Washington Wizards 2-7

Poredak: Zapad

Northwest

Portland Trail Blazers 8-2
Oklahoma City Thunder 6-3
Minnesota Timberwolves 7-4
Denver Nuggets 4-5
Utah Jazz 1-10

Pacific

LA Clippers 7-3
Golden State Warriors 7-3
Phoenix Suns 5-4
LA Lakers 5-7
Sacramento Kings 2-7

Southwest

San Antonio Spurs 9-1
Houston Rockets 7-4
Dallas Mavericks 6-4
Memphis Grizzlies 5-5
New Orleans Pelicans 4-6

Statistika dosadašnjeg dijela sezone

Poeni

Kevin Durant (Oklahoma) 28,7
LeBron James (Miami) 27,3
Kevin Love (Minnesota) 26,8
Carmelo Anthony (New York) 25,8
James Harden (Houston) 25,2

Skokovi

Dwight Howard (Houston) 14,2
Kevin Love (Minnesota) 13,6
DeAndre Jordan (LA Clippers) 13,2
Andre Drummond (Detroit) 12,1
Nikola Vučević (Orlando) 11,4

Asistencije

Chris Paul (LA Clippers) 12,8
Ricky Rubio (Minnesota) 9,6
John Wall (Washington) 9,1
Jeff Teague (Atlanta) 9,0
Stephen Curry (Golden State) 8,8

Ukradene lopte

Ricky Rubio (Minnesota) 3,09
Chris Paul (LA Clippers) 2,90
Michael Carter-Williams Philadelphia) 2,63
Dwyane Wade (Miami) 2,44
Eric Gordon (New Orleans) 2,40

Blokade

Roy Hibbert (Indiana) 4,60
Anthony Davis (New Orleans) 3,60
Brook Lopez (Brooklyn) 2,75
Dwight Howard (Houston) 2,36
DeAndre Jordan (LA Clippers) 2,36

Latest Posts

NE PROPUSTITE