Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pakrac: Najbolje petorke danas i u NBA povijesti

Obièno ne volim podjele na najbolje petorke u NBA povijesti, ili tko je najbolji igraè u povijesti lige ili koja je najbolja momèad u povijesti lige zato jer svatko ima svoje mišljenje, a osim toga košarka prije pedeset godina i ova današnja nisu iste.

Pravila u košarci su se mijenjala i zato je glupo usporeðivati igraèe iz recimo 60-ih i 90-ih. To su kruške i jabuke. Ali jedna stvar je posebno zanimljiva: što ste stariji, u vašoj omiljenoj petorci bit æe i stariji igraèi. Uzmite primjer žive legende Harveya Pollacka, èovjek prati NBA ligu od samih poèetaka, dakle od 1946. Tako je recimo zanimljivo pogledati tri najbolje petorke po izboru Harveya Pollacka, veæ nam njegova najbolja petorka, a posebno i treæa petorka, otkrivaju da je Harvey pravi ‘old school’ zaljubljenik:

NAJBOLJA PETORKA HARVEYA POLLACKA: Oscar Robertson, Michael Jordan, Elgin Baylor, Bob Pettit, Wilt Chamberlain.
DRUGA NAJBOLJA PETORKA HARVEYA POLLACKA: Magic Johnson, Jerry West, Rick Barry, Larry Bird, Bill Russell.
TREÆA NAJBOLJA PETORKA HARVEYA POLLACKA: Hal Greer, George Gervin, Julius Erving, John Havlicek, Kareem Abdul-Jabbar.

I legendarni playmaker Boston Celticsa Bob Cousy ima svoju omiljenu petorku: Magic Johnson, Michael Jordan, Larry Bird, Elgin Baylor, Bill Russell. Ono što je kod Cousyja najzanimljivije je to što nije za playmakera stavio Oscara Robertsona protiv kojeg je igrao, iako su njihovi meðusobni dvoboji uglavnom bili onda kada je Cousy veæ polako završavao svoju briljatnu karijeru.

Trener Golden State Warriorsa Don Nelson ima takoðer svoju omiljenu petorku, ali kod njegovog izbora mi se ne sviða što nije stavio igraèe po pozicijama, po principu najbolji playmaker, bek šuter, nisko krilo, krilni centar i centar. Evo Nelsonove petorke: Magic Johnson, Oscar Robertson, Michael Jordan, Larry Bird, Bill Russell.

Što se tièe današnjih igraèa, mislim da je izborom ovogodišnje All-NBA prve petorke sve reèeno: Chris Paul, Kobe Bryant, LeBron James, Kevin Garnett, Dwight Howard. To zaista jest najbolja NBA petorka lige, veæ i na polovici ove NBA sezone moglo se pretpostaviti da æe to biti najbolja petorka lige. Kada bih ja birao svoju omiljenu petorku lige ona bi bila: Chris Paul ili Jason Kidd na poziciji playmakera (ne mogu se odluèiti koji mi je bolji igraè), Kobe Bryant, LeBron James, Tim Duncan, Dwight Howard.

Kobe, LeBron i Howard bi i u iduæih nekoliko godina mogli biti redoviti èlanovi najbolje NBA petorke, vjerojatno i Chris Paul. Pitanje je tko æe u narednim sezonama biti u najboljoj petorci lige na mjestu krilnog centra jer Kevin Garnett i Tim Duncan više nisu u cvijetu mladosti. Kao logièan izbor nameæe se Amare Stoudemire, iako bi netko od mladih nada mogao odlièno odigrati, primjerice LaMarcus Aldridge ili netko drugi. Što se tièe današnjih najboljih playmakera lige moje je mišljenje da je Steve Nash precijenjen igraè. On je u protekle èetiri sezone igrao u takvom sustavu igre koji je gajio sad veæ bivši trener Phoenix Sunsa Mike D’Antoni, i takva igra Sunsa izgleda lijepo i atraktivno za oèi, ali nažalost s takvom igrom se ne osvajaju naslovi, a takva igra je bila i jedan od razloga zašto je Nash dvaput zaredom bio MVP lige (2005. i 2006.). Meni je Jason Kidd uvijek bio bolji igraè od Nasha. Da sam ja birao MVP-ja lige u zadnje èetiri godine ne bih dao dvaput zaredom MVP nagradu Steveu Nashu, moj izbor bi bio ovakav:

Sezona 2004/05. – MVP lige Shaquille O’Neal (Miami Heat)
Sezona 2005/06. – MVP lige LeBron James (Cleveland Cavaliers)
Sezona 2006/07. – MVP lige Steve Nash (Phoenix Suns)
Sezona 2007/08. – MVP lige Kobe Bryant (Los Angeles Lakers)

A sad opet natrag na najbolje NBA petorke. Kao veliki ljubitelj kubanskih cigara, Michael Jordan je prije par godina dao intervju najpoznatijem svjetskom èasopisu za cigare: Cigar Aficionadu. Novinar koji ga je intervjuirao zamolio ga je za Jordanovu najbolju petorku, novinar ga je zapravo zamolio neka izabere èetiri igraèa koja bi mu se pridružila u petorci u tzv. ‘dream teamu’ i Jordan je izabrao Hakeema Olajuwona, Larryja Birda, Scottieja Pippena i Magica Johnsona. Jerryja Westa je izabrao kao šestog èovjeka. Jordan je svoj izbor ovako obrazložio:

“Bit æu dosta subjektivan u tom izboru zato jer nisam igrao u vremenu Wilta Chamberlain i Billa Russella. Veoma mi je teško izabrati tu momèad zato jer sam danas prijatelj s mnogim igraèima. Ali ako moram izabrati centra uzeo bih Olajuwona. To eliminira Shaqa, Patricka Ewinga. Eliminira dosta centara. A razlog zbog kojeg bih uzeo Olajuwona je veoma jednostavan: on je tako svestran zbog toga što vam može dati s centarske pozicije. Nije tu samo njegovo zabijanje koševa, ili skokovi ili blokade. Ljudi ne shvaæaju da je bio u top sedam u ukradenim loptama. Uvijek je imao sjajne odluke na terenu.

Krilni centar: Tu je James Worthy, kojeg volim, a on je èovjek s North Caroline. Tu su i Karl Malone, Charles Barkley, kojega obožavam i moj je dobar prijatelj, te Charles Oakley. Ali u smislu svestranosti na toj poziciji mora biti Larry Bird.

Nisko krilo: To mi je najteži odabir zato jer sam igrao s jednim od najboljih niskih krila, Scottiejem Pippenom. On je tako svestran, sjajan je u voðenju lopte. Dobar defenzivni skakaè. Bilo bi mi veoma teško izabrati nekog drugog na toj poziciji osim Pippena i tu sam malo naklonjen njemu, ali ne mogu si pomoæi, iako znam da je Dr. J [Julius Erving] tu negdje. A tu je i Dominique Wilkins. A morate misliti i na Elgina Baylora.

Playmaker: To je lagano. Magic Johnson. Zbog njegove visine imali bi poteškoæa èuvajuæi ga. Predivna je stvar vidjeti 206 cm visokog igraèa kako uzima skok i poèinje kontru. To bi bila i veoma visoka petorka sa mnom na poziciji beka šutera. A s klupe bi ulazio Jerry West kako bi mene mijenjao. Volim Jerryja Westa.”

Legendarni Julius ‘Dr. J.’ Erving je na ovogodišnjem All-Star vikendu u New Orleansu rekao novinaru USA TODAY-a Chrisu Colstonu da je njegova najbolja petorka svih vremena sljedeæa: “Moja najbolja petorka svih vremena bila je i uvijek æe biti Oscar Robertson, Jerry West, Elgin Baylor, Wilt Chamberlain i Bill Russell, s time da bi Connie Hawkins ulazio s klupe kao moj šesti èovjek,” rekao je Dr. J.

Erving barem nije stavio sebe u najbolju petorku kao što je napravio Jordan, ali to samo govori o Jordanovom egu. Erving je uvijek bio džentlmen. Erving je napravio istu stvar koju i Bob Cousy te Don Nelson, nisu stavili igraèe po pozicijama u momèadi, ali to je njihov izbor i treba ga poštovati. Zato sam i napisao na poèetku da možda i nije najpametnije birati vaše najbolje petorke svih vremena jer ukusi su razlièiti. Ali ako se veæ bira najbolja petorka onda neka se barem bira po pozicijama, a ne da u tih pet onda imamo dva playmakera ili dva centra i slièno.

Ali kod Ervingovog izbora najbolje petorke vjerojatno æe vam prvo upasti u oèi da Erving u svoju najbolju petorku nije ukljuèio Michaela Jordana, za kojeg mnogi smatraju da je najbolji igraè svih vremena. A zašto Erving nije Jordana stavio u svoju najbolju petorku, zaista ne bih znao.

Novinar USA TODAY-a Chris Colston tada je i Kareema Abdul-Jabbara pitao koja je njegova omiljena petorka. Jabbar je imao dugu i produktivnu karijeru koja je trajala èak 20 godina (od 1969. do 1989.). Ali Jabbar je rekao da je za njega izabrati pet najboljih igraèa svih vremena “nemoguæe.”

“Igrao sam sa i protiv Wilta, Jerryja Westa, Baylora i Oscara,” rekao je Jabar. “Igrao sam protiv Michaela Jordana i Larryja Birda, a zna se tko su oni bili. Tu su još Dave Bing, Earl Monroe. Tako da mi je nemoguæe suziti izbor na pet igraèa.”

Kolega Vitkoviæ je u svom popisu odlièno obrazložio najbolju petorku svih vremena. Koga god da uzmete za najboljeg playmakera, Oscara ili Magica neæete pogriješiti. Za beka šutera se sve zna, ista stvar je i s niskim krilom gdje je Larry Bird neprikosnoven, iako bi možda netko radije uzeo Juliusa Ervinga, a netko stariji možda i Elgina Baylora, iako je Baylor nažalost roðeni gubitnik. Na èetvorci je Tim Duncan takoðer neprikosnoven, nije uzalud da su ga mnogi košarkaški analitièari proglasili najboljim krilnim centrom u NBA povijesti. A što se tièe centara, koga god uzmete od trojca Russell-Wilt-Jabbar neæete pogriješiti. Sjeæam se da je novinar Elliot Kalb prije nekoliko godina napisao knjigu Who’s better, who’s best in basketball ili u prijevodu Tko je bolji, tko je najbolji u košarci i znam da je stavio kao najboljeg igraèa u povijesti Shaquilea O’Neala. To je zapravo smiješno. Iako nemam ništa protiv Shaqa, zapravo izuzetno ga cijenim kao fantastiènog košarkaša i još boljeg showmana, ali Shaq ne može biti proglašen najboljim košarkašem svih vremena. Shaq zapravo nije ni smio biti izabran meðu 50 najveæih igraèa svih vremena zato jer je u trenutku tog izbora proveo tek èetiri godine u NBA ligi i dotad nije napravio baš ništa, osim što je odveo Orlando u NBA finale 1995. gdje su ih pomeli Houston Rocketsi. Da bi stvar bila apsurdnija, Shaq se nije ni pojavio na proglašenju 50 najveæih igraèa svih vremena vadeæi se na neku ozljedu. Pa i da je jedva mogao hodati morao je biti tamo. Zamislite si sad sliku na kojoj se 50 legendi slika za uspomenu za sva vremena, a Shaqa nema na toj slici jer mu se kao nije dalo doæi. Kada je objavljen popis 50 najboljih igraèa svih vremena, jedan igraè od tih 50 nije bio više meðu živima (Pete Maravich, umro 1988.) i on je jedini posthumno izabran meðu 50 najveæih. Svi ostali su prisustvovali ceremoniji proglašenja, osim Jerryja Westa koji je mislim imao nekih ozbiljnih zdravstvenih problema. I naravno, nije bilo Shaqa. Shaq može eventualno biti izabran tek u treæu najbolju petorku svih vremena ako bi se takva birala jer su Russell i Wilt neprikosnoveni u prve dvije (ili bi barem trebali biti), a èak je i Shaqov izbor u treæu najbolju petorku dosta upitan jer je Jabbar po meni dosta bolji igraè od Shaqa. A kada bih ja birao najbolju NBA petorku u NBA povijesti po pozicijama to bi bila ova:

Magic Johnson
Michael Jordan
Larry Bird
Tim Duncan
Wilt Chamberlain

Šesti èovjek bi mi bio Dražen Petroviæ.

Latest Posts

NE PROPUSTITE