Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pau Gasol o reprezentaciji: Uživao sam

Nije zlato ali Španjolska se ponovno dokopala medalje na velikom natjecanju. Australija odlazi praznih ruku kući. Pau Gasol je postigao 31 poen u svojoj vjerojatno posljednjoj olimpijskoj utakmici te donio Španjolcima broncu oko vrata pobjedom 89:88 nad Boomerima.

Gasol, koji će jednu od posljednjih sezona potrošiti u Spursima neće igrati na OI-a u Tokyu za 4 godine a njegovi suigrači su mu posvetili slavlje za kraj. To nije medalja koju su željeli, ali nakon početna dva poraza dobro se i završilo.

“Nevjerojatno” to su bile prve riječi Rudy Fernandeza. “To je fantastičan osjećaj.”

To je osjećaj koji je i Gasol htio osjetiti za kraj, osjećaj medalje oko vrata.

“Starim, i jednog trenutak više neću biti u stanju igrati. Kada dođe taj trenutak, prihvatit ću ga. Bit će teško, ali sam iza sebe ostavio odlične stvari. Sve sam dao, živio sam kao košarkaš što je plus. To je poklon. Uživao sam.” rekao 36-godišnji Pau.

Za Australce je ovo bila još jedna Olimpijada koja je završila razočaravajuće. Hodajući prema svlačionici nekolicina igrača je završila u suzama nakon četvrtog mjesta i “drvene medalje”.

Patty Mills ih je predvodio s 30 poena, Andersen je postigao 15 za Australce koji su gotovo cijelo drugo poluvrijeme odigrali bez Andrewa Boguta. Bogut je napravio vrlo rano 5 osobnu pogrešku te je morao poluvrijeme provesti na klupi.

“Ništa pozitivno ne možemo izvući iz ovoga.” rekao je. “Za neke ljude četvrto mjesto je odličan uspjeh. Ali mi smo razočarani zato što nismo uspjeli ispisati povijest za našu državu.”

Arron Baynes je pogodio šut za vodstvo Australije 88:87, 9,7 sekundi prije kraja utakmice. Nakon timeouta Španjolci su dali loptu  Rodriguezu koji kreće na polaganje, promašio je ali je suđen prekršaj Millsa koji je bio u najmanju ruku kontroverzan i dodijeljen s puno kredita. Rodriguez pogađa oba slobodna bacanja i dovodi Španjolce u prednost. Zadnji napad Australaca je propao i sirena se oglasila.

Španjolci su se rastrčali po terenu, Australci ostali pognutih glava. Još jednom tako blizu. Ponovno razočaranje.

Bogut je bio jako ljut na suđenje.

“Oni su padali i dobivali slobodna bacanja cijelu utakmicu. Nevjerojatno. Zabijali su se u igrače s namjerom i zarađivali lagane poene. Tako je teško igrati.”

Australija je na prvenstvo došla s vrlo iskusnim sastavom. Pet NBA igrača, četiri od njih s prstenom. Nadali su se da će konačno donijeti medalju svojoj državi. Svoju šansu za medalju su prokockali u polufinalu protiv Srbije. Šuterski su bili loši. Završilo je s 26 razlike za Srbiju. Dobili su priliku za broncu ali ipak odlaze kući praznih ruku.

Za Španjolsku a pogotovo Gasola ovo je bronca zlatnog sjaja. Igrao je bez svoga brata Marca Gasola koji se oporavlja od ozlijede. I želio bi nastaviti igrati za Španjolsku. Iz godine u godinu.

I Ricky Rubio se osvrnuo na predstave svoga suigrača.

“On je fantastičan. Nema riječi kojom bi se mogla opisati njegova dominacija na nacionalnoj razini. On je razlog zašto je Španjolska ovdje gdje je sada. Imamo odlične igrače oko njega, ali on je ključ svega.

Latest Posts

NE PROPUSTITE