Saturday, April 13, 2024

ZADNJE OBJAVE

PROFIL: Paul Pierce

Paul Pierce u NBA je stigao nakon 3 godine provedene na sveuèilištu Kansas gdje je igrao pod vodstvom slavnog NCAA trenera Roya Williamsa. Bio je voða momèadi s kojom je proveo tri godine i za koju je prosjeèno zabijao 16,3 koševa po utakmici. Stekao je reputaciju jednog od najboljih igraèa u ‘Big 12’ konferenciji gdje je 2 puta izabran i za MVP-a.

U NBA stiže kao 10. pick na draftu 1998. i oblaèi dres Boston Celticsa koji nosi do danas. Od samog poèetka karijere izborio se za mjesto startera i u prvoj sezoni postizao 16,5 koševa uz 6,4 skoka. Iako je odigrao samo 48 utakmica izabran je najbolju rookie petorku. U sljedeæim sezonama zajedno s Antoineom Walkerom bio je predvodnik Celticsa koji su proživljavali najteže trenutke u dugoj povijesti kluba.

2000. godine Pierce je gotovo izgubio život kad je tijekom noænog izlaska èak 11 puta izboden nožem od èega se ipak oporavio. Znaèajan uspjeh stigao je tek 2002. godine kad su Celticsi prvi put u 7 godina ušli u playoff i odmah dogurali do finala Istoka u kojem su bolji bili Kiddovi Netsi. Iako Celticsi nisu imali velikog uspjeha, Pierce se isprofilirao u jednog najboljih i najpouzdanijih igraèa u NBA ligi postavši vrhunski strijelac koji je 5 sezona postizao 25 ili više koševa u prosjeku.

Nagrada je stigla prije poèetka sezone 2007-08 kada u Boston dolaze Ray Allen i Kevin Garnett. Celticsi predvoðeni Velikom trojkom pobjeðuju u èak 66 sezonskih utakmica demonstrirajuæi borbenost, požrtvovnost i nesebiènu igru njihovih najveæih zvijezda. U playoff ulaze kao najveæi favoriti za naslov i nakon teških okršaja s Atlantom (4-3), Clevelandom (4-3) i Detroitom (4-2) stižu do finalne serije sa starim rivalima Los Angeles Lakersima koje pobjeðuju 4-2, a Pierce odnosi titulu MVP-a finala. Sezonu nakon toga Celticsi su opet jedni od glavnih favorita za naslov, ali, oslabljeni ozljedama njihovih najvažnijih igraèa, ispadaju u polufinalu Istoka od kasnijih finalista Orlando Magica predvoðenih Dwightom Howardom.

U sezonama koje dolaze Paul Pierce æe zasigurno s Allenom i Garnettom još nekoliko puta jurišati na naslov NBA prvaka ukoliko ih ozljede zaobiðu. Za igraèa koji je èitavu karijeru proveo noseæi najslavniju NBA franšizu na svojim leðima svaka sljedeæa sezona bit æe užitak u usporedbi s muèenjem koje je prošao na poèetku karijere. Osvojenim naslovom, titulom MVP-a finala i prije svega vjernošæu dresu Kelta The Truth je veæ osigurao mjesto meðu legendama kluba iz Bostona, a svoje nasljeðe još samo može podebljati novim naslovom prvaka.

Paul Pierce (Boston Celtics)

Utakmice – 817
Koševi – 22,9
Skokovi – 6,3
Asistencije – 3,9

Latest Posts

NE PROPUSTITE