Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Payton i King primljeni u Kuću slavnih

Sinoć je u Springfieldu, u košarkaškoj Kući slavnih, održano svečano primanje novih članova, koje predvode Gary Payton i Bernard King, legende Seattle SuperSonicsa i New York Knicksa.

Igrači koji su sinoć dobili svoje mjesto među “besmrtnicima” su Gary Payton, Bernard King te igračica Dawn Staley, dok su od trenera ušli Guy Lewis, Rick Pitino i Jerry Tarkanian te trenerica Sylvia Hatchell. U Kuću slavnih su odabrani, iz drugih odbora, E.B. Henderson (Early African American Pioneers), Roger Brown (ABA), Oscar Schmidt (međunarodni odbor), Richard Guerin (veterani) i Russ Granik (suradnik).

Payton je u svoj govor morao uključiti ponešto svog tradicionalnog trash-talka, te je izjavio kako su Sonicsi, s njime i Shawnom Kempom bili originalni “Lob-City”, nadimak koji se danas pripisuje Los Angeles Clippersima. Pred kraj govora uputio je poruku i Reggieju Milleru, legendi Indiana Pacersa: “Reggie, ja sam najbolji ‘trash-talker’ svih vremena”. Na kraju se na svoj način ispričao onima koje je možda povrijedio svojim izjavama tijekom utakmica, što je objasnio: “Bilo je to sve zbog moje lude ljubavi prema igri i jedino sam tako mogao izraziti svoju strast.”

Nama, zaljubljenicima u NBA ligu, najpoznatija su prva dva imena, Gary Payton i Bernard King. Originalni “kralj New Yorka”, koji je nezaustavljivim šutom s osnovne crte punio koševe najboljih NBA obrana, jedan je od najboljih igrača u povijesti franšize New York Knicksa te je možda i najomiljeniji u navijačkom smislu. Četiri je puta bio All-Star, a tijekom karijere je u prosjeku zabijao 22,5 poena.

Gary Payton, jedan od najboljih defenzivnih bekova svih vremena, odveo je Seattle SuperSonicse, uz pomoć Shawna Kempa, sve do velikog NBA finala 1996. godine. Payton je devet puta igrao All-Star utakmicu, a naslov je osvojio 2006. godine u dresu Miami Heata. Treći je najbolji kradljivac svih vremena s 2,445 ukradenih lopti. Ima dva olimpijska zlata, iz Atene (1996) i Sydneya (2000). Jedini je igrač u povijesti koji je u karijeri ostvario barem 20.000 poena, 8.000 asistencija, 5.000 skokova i 2.000 ukradenih lopti.

Jedina igračica među odabranima, Dawn Staley, je tri puta bila olimpijski prvak (1996., 2000., 2004.) sa ženskom selekcijom Sjedinjenih Američkih Država te je šest puta bila All-Star u WNBA ligi, najjačoj ženskoj košarkaškoj ligi svijeta.

Od trenera najpoznatija su imena Ricka Pitina i Jerryja Tarkaniana. Prvi je još i danas trener, na čelu je sveučilšne momčadi Louisville. Pitino je čak sedam puta bio na Final Fouru kao glavni trener, a NCAA naslov je osvojio 1996. trenirajući momčad Kentucky Wildcatsa. Pitino je jedini trener u NCAA povijesti koji je s čak tri različite momčadi bio na Final Four turniru (Providence, Kentucky, Louisville). U NBA ludnici je proveo osam godina, trenirao je New York Knickse i Boston Celticse.

Jerry Tarkanian je jedna od najkontroverznijih ličnosti moderne NCAA povijesti. Kao trener sveučilišta UNLV osvojio je NCAA naslov 1990. godine s legendarnom ekipom koja je imala pregršt budućih NBA igrača. Zaštitni znak mu je bio mokri ručnik kojeg bi grizao tijekom svih utakmica koje je vodio kao trener.

Guy Lewis je najbolje znan kao trener Phi Slama Jama ekipe sveučilišta Houston koja je u svojim redovima početkom 1980-ih imala Hakeema Olajuwona i Clydea Drexlera. Sveučilište Houston je trenirao nevjerojatnih 30 godina, od 1956. do 1986. godine.

Jedini ženski trener, legendarna Sylvia Hatchell, druga je u NCAA povijesti po ukupnom broju pobjeda (541). Trenira žensku ekipu sveučilišta North Carolina već 26 godina, a NCAA prvak je bila 1994. godine.

Edwin B. Henderson, poznat pod nadimkom Grandfather of Black Basketball, jedan je od pionira nama najdraže igre, a prvi je osnovao sportsku amatersku asocijaciju za Afroamerikance, i to davne 1906. godine.

O Rogeru Brownu smo pisali u serijalu “The Forgotten Ones”. Jedan od najboljih košarkaša u ABA ligi, po mnogima je najbolji igrač Indiana Pacersa svih vremena. Cijelu je karijeru proveo u ABA ligi gdje je osvojio tri naslova (1970., 1972., 1973.), dok je četiri puta bio All-Star.

Oscar Schmidt, poznat pod nadimkom “Holy Hand”, nikada nije zaigrao u NBA ligi, ali je u međunarodnoj košarci radio čudesa. Za reprezentaciju Brazila je igrao pod svaku cijenu, a vodeći je po broju poena na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama. Košarku je igrao nevjerojatnih 39 godina (1974.-2003.), a umirovio se zabivši, u svim klupskim i reprezentativnim natjecanjima, 49.737 poena. Jedan je od najboljih igrača koji nikada nisu zaigrali NBA ligu. Jučer je izjavio kako bi bio među 10 najboljih igrača svih vremena da je zaigrao u NBA ligi, no to nije učinio kako bi mogao igrati za brazilsku reprezentaciju.

Richard Guerin, bek koji je većinu karijere proveo u New York Knicksima, u karijeri je prosječno zabijao 17 poena, a krajem 1950-ih i početkom 1960-ih je redovno nastupao na All-Star utakmicama. Guerin je u Kuću slavnih ušao kao veteran, što znači da mu je karijera završena prije 35 i više godina.

Za kraj, Russ Granik je primljen kao suradnik, a izabrao ga je “Contributors Direct Election Committee”. Granik je 22 godine obnašao dužnost zamjenika komesara lige (ono što je danas Adam Silver), a u NBA ligi je proveo 30 godina (1976.-2006.). Bio je jedan od važnijih ljudi za odabir originalnog Dream Teama koji je nastupao na Olimpijskim igrama u Barceloni.

Latest Posts

NE PROPUSTITE