Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

“Pedja for three! Yes!”

Povodom umirovljenja dresa s brojem 16 Predraga „Peđe ili Peje“ Stojakovića od strane Sacramento Kingsa, na našem portalu smo odlučili napraviti kraći pregled njegove karijere.

Predrag ili kako bi Amerikanci rekli Peja Stojaković je rođen 9. lipnja 1977. godine u Požegi. Porijeklom je bio Srbin te je za vrijeme Domovinskog rata odselio u Beograd gdje je igrao za Crvenu Zvezdu. Najveći uspjeh sa Zvezdom je postigao u sezoni 1992./93. u kojoj je osvojio srpsko prvenstvo. Nakon toga odlazi u PAOK, tamo je dobio grčko državljanstvo pa čak i prezime, Kinis. Izabran je na draftu 1996. godine kao 14. izbor od strane Sacramento Kingsa. Najbolje partije je pružao u svojoj zadnjoj godini u dresu PAOK-a gdje je prosječno zabijao 23,9 poena uz 4,9 skokova, 2,5 asistencija i 1,2 ukradene lopte u Grčkoj ligi. Nakon toga je 1998. otišao u Kingse, tamo se zadržao čak osam godina.

Dvije sezone u najjačoj ligi svijeta je uglavnom počinjao s klupe i igrao ulogu šestog igrača s preko 20 minuta u igri i zabijajući 8,4 odnosno 11,9 poena po utakmici. Postotci šuta za tri poena su mu u to vrijeme bili nešto lošiji, oko 30 do 37 posto. Sezona 2000./01. je bila vrlo bitna za njegov daljnji razvoj, naime nakon ispadanja u prvoj rundi doigravanja sezonu prije od Lakersa, Kingsi su napravili zaokret u momčadi. Otišli su standardni prvotimci Corliss Williamson i Nick Anderson te iskusni pojedinac s klupe Tyrone Corbin (današnji asistent u Kingsima i bivši trener Jazzera). Priliku je dobio mladi Europljanin Stojaković i Doug Christie te su oni uz starosjedioce Chrisa Webbera, Vladu Divca i nešto mlađeg Jasona Williamsa činili odličnu prvu petorku koja je imala omjer od 55 pobjeda i 27 poraza. Izbacili su ih Lakersi u drugom krugu doigravanja. Peja je već tada pokazivao veliki talent igrajući 38,7 minuta u prosjeku te postižući 20,4 poena uz postotak za tri poena od 40 posto. Sljedeću sezonu je igrao nešto manje ali je zabijao 21,2 poena i imao najveći broj asistencija u karijeri 2,5 prosječno. Tu sezonu su ispali u finalu konferencije od pogađate, Lakersa. 2002./03. 208 centimetara visoki Stojaković je malo usporio i smanjio svoje postotke, ipak sezona poslije mu je bila najbolja u karijeri: odigrao je čak 81 utakmicu uz nevjerojatan podatak od čak 40,3 minute po susretu i 24,2 poena te odličan šut za tri poena od 43 posto. Kingsi ni idućih sezona nisu bili pretjerano uspješni a nisko krilo Sacramenta je moralo malo usporiti zbog ozljeda. Ne smijemo zaboraviti da je za ovo vrijeme koje je proveo u Kingsima imao razne uspjehe: tri puta je bio izabran za All-Star utakmicu, dvije godine zaredom je osvajao NBA prvenstvo u tricama i jedanput je bio u All-NBA Second Team 2004. godine.

25. siječnja 2006. godine je razmijenjen u Indiana Pacerse za Rona Artesta, tu je igrao samo jednu polusezonu u kojoj je za 36,4 minute na parketu zabijao 19,5 poena i hvatao 6,3 skoka. Propustio je playoff utakmice. U srpnju je slijedila nova zamjena putem sign and tradea s New Orleans Hornetsima koji su dobili draft prava na Andrewa Bettsa (?!), što god im to značilo. Propustio je skoro cijelu sezonu 2006./07. zbog problema s leđima. Za New Orleans je odigrao četiri sezone i najbolja mu je bila 2007./08. u kojoj je za 35,2 minute imao odlične postotke šuta: 44 posto iz igre i isto toliko za tri poena, sa slobodnih bacanja je bio skoro nepogrešiv s 93 posto uspješnosti. Utakmica protiv Lakersa je jedna od onih kojih se morate sjećati.

Na početku sezone 2010./11. je doživio posljednju razmjenu u karijeri te se otisnuo u Toronto koji ga je nekoliko mjeseci nakon otpustio. Propustio je 26 utakmica za Raptorse zbog problema s lijevim koljenom. Uskoro je potpisao za Dallas Maverickse i s njima je osvojio svoj jedini naslov u 13-godišnjoj NBA karijeri. Zadnje doigravanje je odigrao kao role-player sa 18,4 minute i 7,1 poenom po utakmici. Umirovio se 19. prosinca 2011. godine zbog kroničnih problema sa leđima i vratom.

Spomenimo neke manje bitne podatke. Sa 17 godina je uzeo puno grčko državljanstvo, živi u Glyfadi, Grčka, ima ženu i troje djece. Osnovao je i Peja Stojaković Children’s Foundation koja pomaže djeci Srbije, Crne Gore i Grčke. Služio je i vojsku u Grčkoj, zadaću svakog državljanina te zemlje.

Neki bitniji podatci: s Jugoslavijom je osvojio naslove europskog i svjetskog prvaka 2001. odnosno 2002. godine, prvi je europski igrač koji je osvojio jedno od All-Star natjecanja. Jesam li spomenuo da je kroz karijeru zabio 1760 trica i da je po tome sedmi u povijesti NBA lige?

Za kraj video s dodjele prstena Dallas Mavericksa i riječi Ricka Carlislea o Peji.

Latest Posts

NE PROPUSTITE