Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Peljušiæ: “Najveæu prednost dajem sveuèilištu Louisville”

Donosimo vam razgovor s Ivanom Peljušiæem koji nosi dres sveuèilišta Northwestern. Nedavno je njegovo sveuèilište izgubilo na NIT turniru, koji odgovara europskom EuroCupu (ako je March Madness Euroliga), a za kraj nam je priopæio zanimljivu vijest.

Zašto si se odluèio za košarku i gdje si napravio prve košarkaške korake?
Dolazim iz Zadra i kao svako dijete s Kalelarge poèeo sam se baviti razlièitim sportovima, nogometom, košarkom i stolnim tenisom. U treæem razredu osnovne škole odluèio sam se za košarku, a glavni razlog je bila moja visina, a i grad Zadar koji diše i živi za košarku. Svoje prve korake sam napravio u školi košarke gdje su me vodili Ðorða Zdriliæ i Lucijan Valèiæ, a kasnije odlazim u Borik. Tamo sam igrao do svoje 18. godine, a kasnije slijedi moj odlazak u Ameriku.

Kako je došlo do odluke odlaska u Ameriku, da li ti je žao za tu odluku i je li bilo straha?
O Americi ili bolje reèeno o studiranju u Americi sam poèeo razmišljati kada sam poèeo završavati srednju školu koji mi je najbitnija u životu. Moram naglasiti, da to nije bila odluka preko noæi, da se to u meni motalo duže vrijeme. Prevagnula je moguænost kvalitetnog studiranja i igranja košarke, jer u Hrvatskoj moraš izabrati ili škola ili sport. Veoma bitnu ulogu su tu odigrali i moji prijatelji te roditelji koji su mi dali maksimalnu potporu. Kada sam dobio ponudu od sveuèilišta Northwestern nisam se dugo mislio i prihvatio sam. Moram priznati da mi nije žao, dapaèe to je bila odlièna odluka jer sveuèilište Northwestern je meðu 15 najboljih škola u Americi. Da li je bilo straha? Pa ne bih ja to nazvao strahom, postajalo je neko uzbuðenje zbog odlaska u drugi svijet, ali nisam pogriješio.

Kako je teško spojiti školu i košarku?
U Americi su razvili sustav kojeg nemaš nigdje na svijetu. Daju vam priliku da završiš školu, a da uz to i jednako dobro i kvalitetno treniraš. Škola i košarka su ovdje veoma povezani, a ukoliko ti je školski prosjek manji od 3.0 nemaš moguænosti niti igranja, niti treniranja.

Kako je s ispitima kada imate gostovanje?
Pa reæi æu ti odmah konkretan primjer. Mi smo išli igrati u Oklahomu i kada smo stigli u hotel otišli smo svi koji smo morali obaviti ispit u jednu veliku sobu i pisali isto kao u školi.

Krenulo je ludilo u Americi tj. March Madness, kakav je tvoj komentar na taj dogaðaj i tko æe biti prvak?
Svi ljubitelji košarke u Americi su s March Madnessom zaluðeni kao recimo Hrvati za SP u nogometu ili nedavnom u rukometu. Koliko je to popularno govori i podatak da je juèerašnji gost na ESPN-u bio amerièki predsjednik Barack Obama, koji je izjavio da æe North Carolina po njegovom mišljenju biti novi prvak. Po mome mišljenju najveæu prednost dao bih sveuèilištu Louisville, ali upravo March Madnessae ima taj èar da nikad ne znaš tko æe pobijediti.

S kime se od Hrvata u NCAA najviše èuješ?
Èujem se s Baranom s kojim sam živio dvije godine i skupa smo igrali na sveuèilištu Northwestern. U odliènim sam odnosima i s Ozrenom Bjelogrliæem koji je prije par dana bio kod mene, on sada igra za State Fair Community College.  Matija Pošiæ i Mario Štula nose dres sveuèilišta DePaul, uglavnom sam sa svima u dobrim odnosima. Malo nas je, ali nas ima!

Kako izgleda jedan dan u NCAA ligi?
To æu vam otkriti u mojoj prvoj kolumni za vaš/naš portal i pozdrav iz Chicaga do slijedeæeg razgovora.

Latest Posts

NE PROPUSTITE