Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pet hrvatskih košarkašica koje treba pratiti tijekom 2022.

U studenom prošle godine, najbolje hrvatske košarkašice s polovičnim su uspjehom zakoračile u kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje će se 2023. održati u Sloveniji i Izraelu. Nakon pobjede u gostima protiv Bugarske uslijedio je poraz od košarkašica Srbije, europskih prvakinja i polufinalistica Olimpijskih igara u Tokiju.

Kvalifikacije za EuroBasket, u kojima hrvatsku reprezentaciju čekaju utakmice protiv Bugarske kod kuće i Srbije u gostima, nastavljaju se tek u studenome ove godine, ali možda je pravi trenutak da predstavimo pet hrvatskih košarkašica na koje treba obratiti pažnju tijekom 2022. godine. Među njima su neka poznata imena, ali i mlade košarkašice koje su tek zakoračile u seniorsku konkurenciju. Svima je zajedničko da ih u sljedećim mjesecima čeka uzbudljiv košarkaški iskorak.

Prvo ime hrvatske ženske košarke svakako je 24-godišnja Ivana Dojkić iza koje je vjerojatno najboljih 12 mjeseci u karijeri. Prošle je godine Ivana sa svojim tadašnjim klubom USK Pragom osvojila dvostruku češku krunu, potom je prešla u talijanski Virtus Segafredo iz Bologne, te na Europskom prvenstvu u Francuskoj i Španjolskoj kao ponajbolja igračica i kapetanica vodila reprezentaciju do osmine finala.

Dojkić se zagrijava za New York

Međutim, najviše pažnje javnosti privukla je činjenica da je ambiciozna playmakerica iz Poreča potpisala ugovor s New York Libertyjem, jednom od 12 WNBA ekipa. Postojala je mogućnost da Dojkić već prošle godine zaigra u prestižnoj američkoj ligi, no odlučila je prednost dati reprezentaciji. Ako se debitantski nastup za New York dogodi sredinom ove godine, kako se očekuje, Ivana će postati treća hrvatska košarkašica koja je zaigrala u WNBA, nakon Koraljke Hlede i Vedrane Grgin-Fonsece.

Ivana će tako imati priliku igrati i živjeti u svjetskoj financijskoj prijestolnici, što joj otvara mogućnost da se nakon košarkaške karijere dodatno obrazuje i poput poznatog hrvatskog tenisača Marija Ančića posveti svijetu burze, dionica, kriptovaluta i https://www.binaryoptions.com/hr/, novog financijskog proizvoda odobrenog od strane američke Komisije za vrijednosne papire i burze. Binarne opcije su oblik klađenja na rast ili pad cijena na burzi. Pogodite li burzovna kretanja u određenom vremenskom okviru, ostvarujete profit! 

Slonjšak iz Turske preko Dubrovnika u Francusku

Kad se spominju najbolje hrvatske košarkašice, uz Ivanu Dojkić redovito se govori o Ivi Slonjšak, 184 cm visokom beku reprezentacije koja ove sezone igra za francuski Angers. Iva je još prije desetak godina bila nezamjenjiva u kadetskoj reprezentaciji, da bi potom prošla i kroz ostale uzraste sve do seniorske nacionalne ekipe.

Iva Slonjšak je ponikla je u zagrebačkoj Trešnjevci 2009 i potom prešla u slovenski klub koji se danas zove Cinkarna Celje. Potom je igrala u turskim ekipama Çukurovi i Elazığu. Sezonu 2020./2021. započela je u dresu dubrovačke Raguse, kasnijih prvakinja i osvajačica Kupa Ružice Meglaj-Rimac, ali je nakon samo tri utakmice prešla u Saint-Amand Hainaut, a potom u svibnju prošle godine i u Angers. U obje francuske ekipe ostavila je zapaženi trag, a o njezinim dobrim partijama umnogome ovisi o hoće li Hrvatska izboriti plasman na sljedeći EuroBasket.

U spomenutoj utakmici u Zaboku nastupila je i 25-godišnja Patricia Bura, koja je u učinku reprezentacije sudjelovala sa po osam poena i skokova. Patricia nije bila na posljednjem EuroBasketu, a trenutačno dijeli minutažu s nominalno prvim centrom reprezentacije Ana-Marijom Begić, ali zato ima odličan status u svom klubu, slovačkom Ružomberoku.

Bura je igrala za zagrebačke klubove Trešnjevka 2009 i Medveščak, potom je prešla podgoričku Budućnost Bemax, a prije selidbe u Slovačku nosila je dres banjolučkog Feniksa. Može se pohvaliti da je s Medveščakom osvojila po tri naslova u Prvenstvu Hrvatske i Kupu Ružice Meglaj-Rimac, a trima nacionalnim titulama s Budućnosti pridodala je i osvajanje WABA lige, u kojoj je bila najbolje blokerica u sezoni 2017./2018. Budući da je prošla sve reprezentativne uzraste, može se očekivati da će Patricia uskoro imati značajniju ulogu i u seniorskoj reprezentaciji.

Žaja i Lokica kucaju na vrata reprezentacije

Na vrata hrvatske nacionalne vrste počele su kucati dvije mlade i iznimno talentirane košarkašice, Nika Lokica Iva Dorja Žaja. Niki je 18 godina i izdanak je Košarkaške akademije Žana Lelas, koja nosi ime njene majke, poznate i prerano preminule hrvatske košarkašice. Hrvatski izbornik Stipe Bralić pozvao je 176 cm visoku Niku, koja igra na poziciji beka-šutera, na okupljanje uoči posljednje dvije kvalifikacijske utakmice za EuroBasket, no nije se našla u kadru. Ipak, nema sumnje da će vrlo brzo dobiti priliku u seniorskoj reprezentaciji.

Isto vrijedi i za Ivu Dorju Žaju iz Trešnjevke 2009, koja je također tek napunila 18 godina, a karijeru je započela u zagrebačkim Remetama. Žaja je krilni centar i prošle godine je uvrštena u najbolju petorku European Challengera u Rigi. FIBA je smatra jednom od deset najperspektivnijih europskih juniorki.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE