Thursday, November 30, 2023

ZADNJE OBJAVE

Pet najveæih NBA draft pogrešaka

Dok èekamo 28.srpanj i NBA draft u New Yorku prisjetiti æemo se najveæih promašaja u povijesti NBA drafta.

Hoæemo li za par godina u ovoj kategoriji imati ovogodišnji draft pokazati æe vrijeme. Tko bi stvarno trebao biti prvi pick, hoæe li Anthony Davis biti vrijedan prvog izbora, da li bi drugi pick trebao biti Thomas Robinson i sva ostala pitanja dobit æe svoje odgovore tek za nekoliko godina. Stoga se možemo prisjetiti prošlosti i najveæih promašaja prethodnih draftova.

5. Atlanta Hawks – Marvin Williams (2005.)

Godine 2005. Atlanta je izabrala Marvina Williamsa (2. izbor)  ispred Derona Williamsa (3. izbor) i Chrisa Paula (4. izbor) . Najžalosnije u cijeloj ovoj prièi je èinjenica da Hawksi u to vrijeme nisu imali playmakera i oèekivalo se da æe ga uzeti na draftu. Samo se špekuliralo hoæe li uzeti Derona ili Chrisa meðutim Hawksi su šokirali javnost tako što su odabrali krilo koje nije ni bilo u prvoj petorci u svojoj sveuèilišnoj ekipi  (North Carolina).

4 – Kobea Bryanta propustilo 12 ekipa (1996.)

Na draftu 1996 godine 12 ekipa je propustilo Kobea Bryanta (Charlotte, 13. izbor). Cavsi (12. izbor) i Warriorsi (11. izbor) nisu ni namjeravali izabrati najveæu zvijezde iz srednje škole te godine meðutim htjeli su Netsi (8. izbor) koje je vodio trenutni trener Kentuckyja John Calipari. Meðutim slièno kao i Rubio 2009.godine, Kobe je izjavio ukoliko ga Netsi izaberu on æe iæi igrati u Italiju, tako da im nije imalo smisla uzimati Bryanta.

3. Portland Trail Blazers – Greg Oden (2007.)

Godine 2007. Portland bira Grega Odena prvim pickom drafta dok je Kevin Durant izabran drugim izborom. Pet godina kasnije Durant predvodi ligu u zabijenim poenima i doveo je svoju ekipu do finala NBA lige. Iako se iz sadašnje perspektive to èini kao ogroman promašaj, ne treba osuðivati Blazerse, Oden je tada bio najdominatniji igraè sveuèilišne košarke i vidjelo se da æe to biti i u NBA, krasila ga je odlièna brzina (na vježbama prije drafta je bio brži i od Duranta), fenomenalan rad nogu i svi su mislili ukljuèujuæi i autora ovog teksta da æe biti novi Shaquille O’Neal. Na žalost košarkaške nacije i prije svega navijaèa Portlanda to se nikada nije dogodilo.

2. Detroit Pistons – Darko Milièiæ (2003.)

Godina je 2003., Detroit bira Darka Milièiæa (2. izbor) umjesto Carmela Anthonyja (3. izbor),Chrisa Bosha (4. izbor) i Dwyanea Wadea (5. izbor). Bosh i Wade nisu se uopæe spominjali kao moguæi drugi izbor, po talentu su to bili Milièiæ i Anthony. Meðutim Detroit je imao tada mladog i fenomenalnog Tayshauna Princea i nije im trebalo još jedno nisko krilo pa su odluèili uzeti visokog igraèa. Uvjerljivo najgore moguæe rješenje.

1. Portland Trail Blazers – Sam Bowie (1984.)

“Davne”  1984. godine Portland bira Sama Bowiea (2. izbor) ispred Michaela Jordana (3. izbor). Portland je imao tada Clydea Drexlera na poziciji Jordana pa nisu željeli raditi nikakve razmjene ukoliko izaberu Jordana pa su uzeli Bowiea. Na kraju je Bowie postao najveæi promašaj drafta, a Jordan najveæi košarkaš svih vremena.

Vrijedni spomena:

1981. godina, Dallas bira Marka Aquirrea prvi izborom umjesto Isiaha Thomasa koji je na kraju izabran drugim pickom. Aquirre je 3 puta bio All-Star meðutim nije bio ni blizu karijere kakvu je ostvario Isiah Thomas.

2001. godina, Washington bira Kwamea Browna prvi izborom prije Tysona Chandlera (2. izbor) i Pau Gasola (3. izbor). Istina je da je Chandleru trebalo par sezona da postane ono što je trebao biti, ali Gasol je bio odlièan èim je došao u ligu.

1998. godina, L.A.Clippersi biraju Michaela Olowokandia prvim izborom dok su iza njega odabrani Mike Bibby (2. izbor),  Antwan Jamison (4. izbor) i Vince Carter (5. izbor)

1978. godina, 5 ekipa je preskoèilo Larryja Birda (6. izbor) ukljuèujuæi  Portland (Mychal Thompson, 1. izbor), Kansas City (Phil Ford, 2. izbor), Indianu (Rick Robey, 3. izbor), New York (Michael Ray Richarson, 4. izbor) i Golden State (Purvis Short, 5. izbor). Od svih navedenih jedino je Thompson imao pristojnu karijeru meðutim ni blizu Birdu.

2006. godina, Bobcatsi biraju Adama Morrisona 3. izborom,  Bullsi su izabrali LaMarcusa Aldridgea meðutim odmah su ga razmijenili za Tyrusa Thomasa koji je bio izabran 4. pickom. Atlanta je birala Sheldena Williamsa dok je Rudy Gay izabran tek na 8.mjestu i Rajon Rondo na 21.

2009. godina, Memphis ima drugi izbor i oèekivalo se da æe uzeti Rickyja Rubija meðutim on je izjavio da ne želi igrati u Memphisu. Grizzliesi su izabrali Hasheema Thabeeta, najgore moguæe rješenje dok je James Harden (3. izbor) bio slobodan isto kao i Stephen Curry (7. izbor).

Latest Posts

NE PROPUSTITE