Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Phil Jackson bi uzeo Billa Russella ispred Michaela Jordana

Phil Jackson nastavlja s usporedbama velikih igrača. Ovoga puta je na pitanje s kojim bi igračem započeo svoj “Dream Team” ili franšizu, odgovorio da bi taj igrač bio Bill Russell, a ne Michael Jordan.

“Po mojoj procjeni, taj igrač mora biti Bill Russell. On je osvojio 11 NBA naslova kao igrač. To je mjerilo savršenstva, kada osvajaš naslove kao glavna violina”, rekao je Phil.

Russell, jezgra dinastije Boston Celticsa iz 1950-ih i 1960-ih, je osvojio 11 naslova, pet puta je bio MVP regularne sezone te je 12 puta igrao All-Star utakmicu. Pitanje je koliko bi titula najkorisnijeg igrača finala imao da se u to vrijeme dijelila i ta nagrada (MVP finala se počeo davati 1969. godine). Osim NBA titula, osvojio je dva naslova na sveučilištu te je bio kapetan na Olimpijskim igrama 1956. godine kada su Amerikanci očekivano uzeli zlatnu medalju.

Jordan je u legendu ušao osvojivši šest NBA titula pod vodstvom Jacksona, pet puta je bio MVP regularne sezone, dok je u svih šest finala bio najkorisniji igrač. Osvojio je dvije zlatne medalje na Olimpijskim igrama, jednu 1984. godine kao sveučilištarac, dok je 1992. godine bio u originalnom “Dream Teamu”.

Phil je prašinu u NBA svijetu podigao usporedbom Jordana i Kobea Bryanta; u novoj knjizi je prednost dao Jordanu zbog boljeg vodstva, obrane i odabira šuteva, dok je u razgovoru za “Time” rekao sljedeće: “Bacao bih novčić. Tko god bi ispao, ne bi pogriješio. Obojica su bili toliko dobri.”

Dugogodišnji NBA trener Tim Grover, koji je radio i s Bryantom i s Jordanom, rekao je da bi uzimanje Russella prije Jordana bila greška.

“Jordan nikada nije izgubio NBA finale, nikada mu nije trebala niti sedma utakmica da osvoji naslov. Samo to je dosta da bude u kategoriji iznad svih ostalih, osim možda Billa Russella. Osim njega, nijedan igrač ne može u Jordanovu kategoriju”, rekao je Grover.

Latest Posts

NE PROPUSTITE