Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Philadelphia iznenadila sve, povratci Rosea i Westbrooka

Nakon mjeseci čekanja konačno dočekasmo – NBA liga je počela. Tijekom ljeta i u listopadu su nam pružili da se tješimo prateći Ljetnu ligu i predsezonu, ali sada stvari postaju ozbiljne. Da ukrademo riječi sportskog komentatora Slavka Cvitkovića: “Neka krene radost loptanja pod obručima!”

Hoće li Miami Heat ugrabiti treći uzastopni naslov? Ili će ih netko drugi spriječiti u ostvarivanju tog podviga? Ukoliko branitelji naslova nastave s igrama kakve su do sada prezentirali, sve su naznake da neće biti ništa od obrane naslova, no navijači Heata ne trebaju brinuti jer početak sezone nije naznaka kakav će biti kraj iste.

Naime, Heat bilježi omjer 2-2 nakon četiri utakmice. Na otvaranju sezone svladali su Chicago Bullse s 12 poena razlike, u utakmici u kojoj Derrick Rose nije mogao pogoditi ništa, a u kojoj je Carlos Boozer bio jedini Bik s pravim učinkom (31 poen). Zatim je uslijedilo najveće iznenađenje dosadašnjeg tijeka lige, poraz od Philadelphia 76ersa. Bila je to utakmica za pamćenje, 76ersi su otvorili utakmicu s 19:0, Heat se vratio do poluvremena, poveo devet razlike, ali Sixersi ponovno rade preokret i dobivaju utakmicu. Bila je to utakmica Michaela Cartera-Williamsa.

U svojoj prvoj službenoj utakmici u NBA ligi zabio je 22 poena uz 12 asistencija, sedam skokova i devet ukradenih lopti te već u toj utakmici zadivio cijeli košarkaški svijet. Odjednom su svi saznali za razigravača Sixersa i momka koji je do prije pet dana bio pravi košarkaški anonimus. U utakmici protiv Wizardsa Carter-Williams se nije isticao. Zabilježio je 14 poena, ali su zato Evan Turner i Thaddeus Young predvodili Sixerse do druge pobjede u sezoni.

Nakon Wizardsa uslijedili su Bullsi. Treća pobjeda u nizu, treći preokret u nizu. Nova sjajna predstava mladog rookieja. U pobjedi nad Bullsima, koji su prethodno slavili clutch šutom Derricka Rosea nad Knicksima, Carter-Williams je ubacio 26 poena uz deset asistencija, četiri skoka i tri ukradene lopte. Nalazio se na double-double učinku sve tri utakmice do sada, što su prije njega uspjela ostvariti samo dva rookie igrača. Ali, koliko će trajati ova serija mladog razigravača? Hoće li to biti trajno i postati ritual bar do All-Star vikenda ili će biti perioda poput, primjerice, Linsanityja, kada je Jeremy Lin par tjedana žario i palio New York, a od tada vrlo rijetko viđamo takve utakmice od njega? Nadajmo se da će to ipak potrajati.

S udarne teme, talentiranog mladog playmakera, koji je već na vrhu pojedinih statističkih lista, prelazimo na ostale stvari koje su obilježile prvi tjedan NBA sezone 2013/14. Svakog tjedna ćemo istim redoslijedom sažeti cijeli jedan tjedan u jedan članak, kako bi čitatelji mogli okvirno znati i sjetiti se onoga što je već iza nas. Nakon udarne teme, slijede ostale teme tjedne, a ovisno o količini i materijala, njihov broj će stalno varirati. Pa zato probijmo led s ovim pregledom tjedna i krenimo s listom.

Festival koševa u Staples Centru, maestralna utakmica Chrisa Paula

Oni koji tvrde da je Chris Paul najbolji playmaker cijele NBA lige vjerojatno su u pravu. Ono što radi razigravač L.A. Clippersa na parketu zove se umjetnost. Lakoća pokreta, poteza, način na koji vara protivničke obrane, sve te parametre ostali razigravači imaju u mnogo manjim količinama u odnosu na CP3-a. Jednu utakmicu za pamćenje odigrao je u Staples Centru protiv Golden State Warriorsa.

U utakmici s 241 postignutim poenom, Chris Paul je upisao 42 poena, 15 asistencija i šest ukradenih lopti te s Kevinom Durantom dijeli učinak tjedna po broju postignutih poena. Ali i njegove asistencije, prvenstveno upućene ka Blakeu Griffinu i DeAndreu Jordanu bile su priče za sebe. Ono što je Paul prezentirao protiv Warriorsa je za košarkaške udžbenik te se taj video mora obavezno pokazati budućim naraštajima američkih i svjetskih razigravača, da gledaju i uče od “majstora svog zanata”.

Warriorsima nije pomoglo ni 38 poena njihove prve violine Stephena Curryja. Curryja jednostavno nije napustio šut, isti onaj koji ga je krasio cijelu prošlu sezonu. Ali, ipak o njemu više nešto kasnije.

Euforija u Minnesoti

Košarkaško ludilo u Minnesoti. Domaći Timberwolvesi imaju tri pobjede iz isto toliko utakmica, što je osim Wolvesima za rukom pošlo još Sixersima, Pacersima i Rocketsima. Kevin Love igra sjajnu košarku te je tek sad evidentno koliko je nedostajao Vukovima te klub može žaliti zbog “prokletstva s ozljedama”, jer bi u suprotnome prema viđenoj igri bili redovni sudionici doigravanja.

Love je u pobjedi nad Magicom nakon produžetka ugradio 31 poen uz 17 skokova, protiv Oklahoma City Thundera je ubacio 24 poena uz 12 skokova, dok je u posljednjoj njihovoj utakmici protiv New York Knicksa zabio 34 poena uz 15 skokova. Love je jednostavno nezaustavljiv igrač, kompletan, može šutirati i pogoditi iz svakog kutka dvorane, a što je najbolje, može biti itekako od koristi u fazi obrane, gdje redovito skuplja ogromnu količinu skokova i gdje nerijetko zbuni protivnike svojim kretnjama.

Kako je počelo kod Timberwolvesa, možda ove sezone budemo i njih gledali u doigravanju. Njihova igra vrijedi takvog dostignuća, a predvođeni ovakvom košarkom veličinom kakav je Kevin Love, morat će rezervirati svoje mjesto u playoffu za narednih par sezona.

Vratio se Russell i donio nam dobru igru

 – Ljudi, ljudi, vratio se Russell!

– Di je bija?

– Bija je ozlijeđen te sad opet igra!

– Vratio se Russell i donio nam dobru igru!

I ovdje je vrijeme da autor nešto ukrade. Nakon Slavka Cvitkovića uslijedila je poznata reklama za Evine proizvode svježe ribe, u kojoj se Šime vraća iz ribolova. Russell Westbrook se vraća iz “toplica”, nakon šestomjesečnog rehabilitacijskog ciklusa. Naime, Wes je ozlijedio meniskus desne noge u seriji doigravanja protiv Houston Rocketsa te ozljedom ostavio svoju momčad na cjedilu, koja je svoj nastup okončala još u konferencijskom polufinalu.

Iako se prognoziralo da će Westbrook tek za mjesec dana na NBA parkete, on je to učinio u noći s nedjelje na ponedjeljak po srednjoeuropskom vremenu protiv Phoenix Sunsa. Bilo je neizvjesno koliko će mu minuti u debiju ponuditi Scott Brooks, ali smo se vrlo vjerojatno poslije utakmice iznenadili i mi i on. Odigrao je nepune 33 minute te za to vrijeme ubacio 21 poen uz sedam asistencija.

Iz aviona se vidi da je njegova igra nedostajala kolektivu Thundera. Njegova polaganja su jednostavno nezaustavljiva, njegove asistencije su nepredvidive, njegova kemija s Kevinom Durantom nešto posebno, nešto vrijedno prstena. Westbrook je svima dokazao kako je dobar košarkaš i da na njegovoj poziciji ima tek jedan ili dva košarkaša u NBA ligi za koje možemo tvrditi da su bolji razigravači.

Anthony Davis ide stopama Hakeema Olajuwona

Kada su New Orleans Hornetsi izabrali Anthonyja Davisa za prvog izbora na prošlogodišnjem draftu, znalo se da je odabir dobar, no nije se znalo koliko će on dobro igrati i koliko će mu dugo trebati da se podigne na status zvijezde NBA lige. Davis nije igrao na razini prvog izbora u svojoj rookie sezoni, ali mu je trebalo određeno vrijeme da sazre kao pravi igrač pod košem te se sada, nakon samo godinu dana provedenih u NBA ligi, vidi da je nešto posebno, nešto što nismo vidjeli od vremena Hakeema Olajuwona.

Neki se sjećaju tog sjajnog centra, kojeg Houston i dan danas slavi kao heroja, a neki su njegove predstave gledali samo putem sačuvanih videoprimjeraka na YouTubeu. Stoga ne treba propustiti ovoga mladića i pratiti njegov razvoj jer bi se u budućnosti mogli jednako tako rado prisjećati poreza sada 20-godišnjeg Davisa.

Davis je toliko moćan i siguran na centarskim pozicijama da stane u isti koš s tek nekolicinom centara u NBA ligi, dok je sigurno najbolji mladi centar cijele lige. Zašto? Pogledajte kojom se lakoćom rješava protivnika u reketu, na koji način dolazi do lakih poena i kako reagira kada mu kolega pošalje materijal za alley-oop.

Upravo jedna od takvih akcija Pelicansa (još uvijek se navikavamo da su Hornetsi sada Pelicansi) je ujedno i jedna od najboljih akcija cijelog prvog tjedna NBA lige. A kada pažljivije promotrimo Pelikane kao momčad, vidjet ćemo da tu ima talenta i solidnog materijala za doigravanje. Uz Davisa, tu su i Eric Gordon, Jrue Holiday i Tyreke Evans, ali ipak nedostaje par kvalitetnih rješenja pored Davisa pod obručima i malo bolja klupa, koja trenutno djeluje vrlo tanko. O tome ipak za par tjedana ili mjeseci, kada prođe dovoljno utakmica za bilo kakav zaključak o bilo čemu, a sada uživajmo u briljantnoj predstavi mladog Davisa.

Jednostavnost i lakoća šutiranja

Za prosječnog šutera morate imati ogromnu količinu koncentracije i jako mirnu ruku. Jer nije isto pogoditi pet trica iz sedam pokušaja ili pogoditi pet trica iz 15 pokušaja. U deset promašaja stane do isto toliko protivničkih akcija, koje u potpunosti mogu srušiti sustav igre te momčadi. No, Klay Thompson i Stephen Curry su okorjeli šuteri. Ono što oni mogu pogoditi ne može svatko te za njih nema loših ili nemogućih šuteva.

Sva sreća pa ih je sudbina spojila u jedan klub. Kada jednom dosadi šutirati i pogađati, dodaje drugom, pa tako ukrug. Još ako uz to imate obrambenu formulu u obliku Andrewa Boguta, Davida Leeja i Andrea Iguodale, ne morate se ni za što brinuti. Uspjeh će morati doći. Kad-tad. Bez Iggyja su Warriorsi igrali polufinale Zapada, sjajno se oduprijevši Spursima, no ove godine s njim u kadru može se štošta dogoditi u Oaklandu.

Vratimo se na glavne aktere priče. Klay i Stephen su u utakmici protiv Kingsa kombinirano zabili 49 poena, uz 12 asistencija i osam skokova. Fascinantno je izgledala jednostavno i lakoća njihovog šutiranja, kao da su na treningu. Warriorsi su obučeni u majice s rukavima, što je još više ostavljalo dojam da se radilo o lakšem šuterskom treningu, šutirali iz igre 18/30, od čega 8/16 za tri poena. Zavalite se i uživajte u sljedećem videoisječku njihove šuterske predstave.

Povratci, iznenađenja, učinci, rookie igrači

Već smo u par navrata spomenuli povratak Russella Westbrooka, a Derrick Rose se vratio u predsezoni nakon više od 500 dana stanke, dok je protiv Heata odigrao prvu službenu utakmicu nakon nešto više od 550 dana. Greg Oden se vratio nakon ozljede, ali je nakon odrađenih par minuta u predsezoni rezervirao stalnu poziciju na klupi, Brandon Jennings se s maskom vratio na parkete za Pistonse u susretu protiv Celticsa, dok veseli i povratak Andrewa Bynuma u redove Clevelanda. “Čovjek staklenih koljena” je izjavio da će se vratiti na parkete u susretu protiv Netsa, a oni koji se vole šaliti u svim životnim situacijama bi rekli: “Vjerojatno se ozlijedio prilikom te izjave.”

Rose se vratio u igru. U predsezoni je to bio onaj pravi Rose, kojeg smo toliko iščekivali. Ali, kako je sezona počela Roseova igra nije tako dominantna te je sam izjavio da nije zadovoljan svojim nastupima te da mu je potrebna jedna prava utakmica kako bi uhvatio ritam. Od ostalih velikana izdvojimo 42 poena Kevina Duranta protiv Jazza, zatim 33 protiv Sunsa, standard Carmela Anthonyja od otprilike 20 poena po utakmici, dominaciju trojice Sixersa Carter-Williams – Turner – Young, ali i duet Blazersa Damien LillardLaMarcus Aldridge.

Iznenađenja je bilo mnogo u proteklom tjednu. Prve večeri su Lakersi priredili iznenađenje u crveno-plavo-bijeloj verziji Staples centra svladavši gradske rivale Clipperse. Kako su izgledali, reklo bi se da bi se zadovoljili da na koncu imaju sve poraze, ali samo one pobjede protiv Clippersa. Ipak, ubrzo su ugušili tu tvrdnju svladavši i Atlanta Hawkse u triler-završnici. Drugo iznenađenje je dakako poraz Heata od Sixersa. Treće je pak poraz Heata od Netsa. Lančanu reakciju iznenađenja nastavljaju porazi Netsa od Cavaliersa i Magica. Prvenstveno od Magica (107:86).

Nova “supermomčad” Netsa otvorila je sezonu porazom, ali su se vratili velikom pobjedom nad Heatom. Paul Pierce, iako već u poznim sportskim godinama, igra visoku razinu košarke te je jedan od boljih Netsa nakon prve tri utakmice. Brook Lopez je takoreći standardno standardan, dok su ostali ispod prosjeka i očekivanja. Nakon dvije utakmice suspenzije vratio se i trener Jason Kidd, koji je trenersku karijeru započeo uvjerljivim porazom od Magica.

Izdvojimo i odličan ulazak u sezonu Paula Georgea, koji je predvodio napad Pacersa u sve tri utakmice. George, poznat kao izrazito polivalentan košarkaš u nekim utakmicama je igrao doslovce sam, rijetko dobivajući pravu podršku ostatka momčadi. Houston Rocketsi pak uživaju u duetu H&H. James Harden je na prosjeku od 26 poena po utakmici. Dwight Howard zabija redovno preko deset poena, dok je krenuo i u obranu titule najboljeg skakača lige, predvodeći listu nakon tri odigrana susreta.

U rubrici rookie tjedna ne trebamo ništa posebno dodavati. Igrač koji je zaslužio to priznanje već je dobio nekoliko paragrafa samo za sebe, a ukoliko vam se nije dalo čitati uvodne paragrafe ponovimo ipak, to je Michael Carter-Williams. Victor Oladipo bio je prosječan, ali je sve nadoknadio sjajnom utakmicom protiv Netsa (19 poena). Prvi pick ovogodišnjeg drafta, Anthony Bennett, razočarao je sve, posebice navijače Cavaliersa. Naime, Bennett je nakon solidne predsezone u prve tri utakmice nove sezone ubacio samo dva poena (slobodna bacanja) uz šut iz igre 0/12. Daleko ispod onoga što se očekuje za jedan prvi izbor drafta.

I tako, polako ali sigurno stižemo do kraja ovog prvog pregleda NBA tjedna. Ukoliko vam je ovo teško štivo za početak radnog tjedna, obratite nam se, a ukoliko vam se sviđa koncept čitamo se za točno tjedan dana. A sada, za kraj, malo statistike nakon prvih šest dana NBA te najava najzanimljivijih utakmica u narednih sedam dana.

Statistika

Poeni:

1. Kevin Love (Minnesota) 29,7
2. Kevin Durant (Oklahoma) 29,3
3. Chris Paul (LA Clippers) 27,7
4. James Harden (Houston) 26,0
5. Paul George (Indiana) 25,7

Skokovi:

1. Dwight Howard (Houston) 17,0
2. Kevin Love (Minnesota) 14,7
3. Al Horford (Atlanta) 12,3
4. Anthony Davis (New Orleans) 12,3
5. Andre Drummond (Detroit) 12,0

Asistencije:

1. Chris Paul (LA Clippers) 12,0
2. Ricky Rubio (Minnesota) 10,3
3. Stephen Curry (Golden State) 9,0
4. Michael Carter-Williams (Philadelphia) 9,0
5. John Wall (Washington) 8,7

Ukradene lopte:

1. Michael Carter-Williams (Philadelphia) 4,33
2. Chris Paul (LA Clippers) 3,67
3. Ricky Rubio (Minnesota) 3,67
4. Mario Chalmers (Miami) 3,25
5. Gerald Wallace (Boston) 3,00

Blokade:

1. Roy Hibbert (Indiana) 4,67
2. Anthony Davis (New Orleans) 4,00
3. Brook Lopez (Brooklyn) 3,67
4. Vitor Faverani (Boston) 3,33
5. Tyson Chandler (New York) 3,00

Najava NBA tjedna

U ponedjeljak su na rasporedu četiri utakmice. Sixersi žele nastaviti seriju pobjeda i protiv Warriorsa, dok derbi dana igraju Rocketsi i Clippersi.

U utorak je pak na rasporedu devet utakmica, a najzanimljivije će biti one između Pistonsa i Pacersa, Mavericksa i Lakersa te Blazersa i Rocketsa. U srijedu se igra deset utakmica, a susret večeri igraju Indiana i Chicago, dok će zanimljivo biti i u Oaklandu, gdje Warriorsi čekaju Timberwolvese.

Četvrtak nam donosi tri utakmice. Heat će dočekati Clipperse, Nuggetsi Hawkse, dok će Rocketsi igrati novi meč dana, ovog puta kod kuće s Lakersima. U petak slijedi prava poslastica. Od 12 susreta izdvojimo one između Cavsa i Sixersa, Thundera i Pistonsa te Spursa i Warriorsa.

U subotu u akciju kreće 18 momčadi. Najzanimljivije susrete čine Pacersi i Netsi, dok svoj drugi okršaj igraju Clippersi i Rocketsi.

Tjedan zaključuju nedjeljne četiri utakmice. Izdvojimo utakmice između Knicksa i Spursa te Lakersa i Timberwolvesa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE