Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Philadelphia najviše obeæava, Boston brani naslov

Iako rok za razmjenu igraèa još nije završio, momèadi su polako poprimile kostur i mogu se sastaviti prve analize ljetne NBA tržnice.

Iako je stajalište mnogih da je zapad neusporedivo jaèi od istoka, mišljenja sam da æe ova sezona dokazati suprotno, tj. da æe se pokazati da su obale najizjednaèenije u posljednjih nekoliko sezona.

Donosimo vam najavu nove sezone za osam ekipa na istoku, od kojih se može oèekivati ulaz u doigravanje lige.

Red je da se poène s pobjednikom konferencije te aktualnim prvacima Boston Celticsima. Odlazak Jamesa Poseya je veliki udarac za ekipu, pogotovo kada se uzme u obzir njegov doprinos u finalu, ali po mome mišljenju ipak nadoknadiv. Njegovo mjesto prvog igraèa s klupe bi trebao preuzeti Tony Allen, bek koji je obeæavajuæe krenuo u NBA vode, ali su njegov napredak nažalost usporile ozljede. Radi se o vrlo eksplozivnom igraèu kojem nije teško odigrati atomsku obranu. Šuterski neæe nadoknaditi Poseya ali u tom segmentu Celticsi ne bi trebali imati prevelikih problema uzevši u obzir da su tu još uvijek Allen ,Pierce i House. Možda treba skrenuti pažnju i na Patricka O’Bryanta, koji bi ukoliko ga ozljede zaobiðu mogao napokon opravdati 9. izbor na draftu od prije dvije godine. Takoðer se oèekuje napredak od Ronda i Powea, tako da æe Boston vjerojatno još jednu sezonu biti kralj istoka.

Nakon njih dolazi nekoliko ekipa koje su sliènih igraèkih kvaliteta ali po mome mišljenju ipak najviše obeæavaju Philadelphia 76ersi. Sixersi su prije sezonu i pol krenuli u veliki rebuilding poslavši prvu zvijezdu Allena Iversona put Denvera i oèekivalo se da æe nekoliko godina provesti na dnu istoka. No, njihova politika okretanja mladim snagama veæ je prošle sezone ubrala prve plodove, pa su 76ersi ušli u doigravanje kao 7. u konferenciji. Sada su napravili još jedan veliki korak naprijed potpisavši Eltona Branda. Rijeè je o pouzdanom krilnom centru koji je konstantna opasnost po protivnièki koš, a to je tip igraèa koji im je nedostajao prošle sezone. Uz to, produžili su ugovore sa svestranim Iguodalom i super talentiranim bekom Louisom Williamsom koji je prošle sezone pokazao veliki napredak. Kada u tu prièu pridodamo Andrea Millera i Samuela Dalemberta, dvojac koji daje sigurnost na pozicijama organizatora i centra, te mladiæe poput Thaddeusa Younga i Marreesea Speightsa, vidljivo je da momèad ima ogroman potencijal. Kako ne bi nedostajalo iskustva, dovedeni su veterani Theo Ratliff i Donyell Marshall.

Sljedeæi je Orlando Magic, koji ovoga ljeta nije bio aktivan kao prošloga, te su od znaèajnijih igraèa svoje redove ojaèali samo Mickaelom Pietrusom s kojim bi trebali dobiti dodatnu kvalitetu na oba kraja terena. Momèad je sjajno posložena, od racionalnog organizatora Jameera Nelsona, preko odliènog krilnog dvojca Turkoglu i Lewis, pa sve do fizièki najdominantnijeg igraèa lige Dwighta Howarda. U tu prièu još treba pridodati dvojicu ubojitih tricaša, Keitha Bogansa i J.J. Reddicka, s tim da treba napomenuti da se potonji još nije u potpunosti snašao pod NBA reflektorima. Jedina rupa im je nedostatak širine pod košem gdje nema kvalitetne alternative za Howarda. To nisu ni Foyle, ni Battie, a najmanje Poljak Gortat.

U ovo društvo svakako treba uvrstiti i Detroit Pistonse, ekipu koja godinama dominira istokom. Realno je od njih oèekivati blagi pad, pošto nosioci igre nisu više u cvijetu mladosti. Billupsu su 32, Rasheedu 34, Mcdyessu takoðer,a i Hamilton je ove godine zakoraèio u 4. desetljeæe života. Od mlaðih su se za sada iskoristivima pokazali tek Maxiell i Stuckey. Treba tu pridodati i Kwamea Browna, Jordanovu veliku nadu od kojeg se još samo oèekuje pokoji skok i faul u obrani. A zaigrat æe tu i Will Bynum, prošlogodišnji organizator Maccabbia, koji je gostovao i u Draženovom domu.

Još jedna momèad koja je pokazala želju za napretkom je Cleveland Cavaliers. Iako ih muèi neprivrženost njihove najveæe zvijezde LeBrona Jamesa gradu Clevelandu, Cavaliersi su ipak krenuli u još jedan pokušaj da oko njega stvore momèad za naslov. U trostrukom tradeu su iz Bucksa doveli organizatora Moa Williamsa, igraèa koji je u protekle dvije sezone zabijao preko 17 koševa u prosjeku, ali koji nije poznat kao nekakav poseban razigravaè. No to u Clevelandu neæe biti problem jer ionako se u napadu sve vrti oko Jamesa. Problem bi im mogla predstavljati pozicija beka šutera, gdje imaju samo Sashu Pavloviæa, kojem je prirodnija pozicija nisko krilo. Tu je još prekaljeni šuter Wally Szczerbiak, koji se pokazao kao solidno rješenje u prošlogodišnjem doigravanju. Da je ekipa sastavljena neplanski svjedoèi i centarska linija u kojoj nema tradicionalne èetvorke, veæ su tu 4 centra(Ilgauskas, Wallace, Varejao i Wright) od kojih niti jedan neæe moæi odgovoriti na moderna i brza krila poput Nowitzkog, Rasharda Lewisa ili Marvina Williamsa. Nešto nade u pokrivanje te pozicije im je ulio rookie J.J. Hickens svojim izvedbama u ljetnoj ligi. Sve u svemu, mislim da Cavsi neæe moæi eventualnu 7. utakmicu 1. kruga doigravanja igrati pred svojim navijaèima.

Nakon njih dolaze Toronto Raptorsi, možda i najnesigurnija ekipa za prognozere u cijeloj ligi. Naime, svatko tko ima pod košem Jermaina O’Neala, Chrisa Bosha i 1. pick drafta 2006. Andreu Bargnanina zaslužuje maksimalan respekt. No, kako medalja uvijek ima drugu stranu, tako je i ovdje pod velikim upitnikom zdravlje O’Neala koji je do sada bio prilièno naèet ozljedama, te prava kvaliteta Bargnanina, koji do sada još nije ni približno ostvario oèekivanja. Na trojci su solidno pokriveni dvojicom potpuno razlièitih igraèa. Jedan je nebeski letaè i zvijer u obrani Jamario Moon, a drugi je pakleni šuter Jason Kapono. Na bekovskim pozicijama caruje odlièan španjolac Jose Calderon kojem æe minute krasti dvojica igraèa koji stižu sa starog kontinenta, Willie Solomon i naš Roko Leni Ukiæ, dok je Anthony Parker solidno rješenje na poziciju bek-šutera ali nema kvalitetnu zamjenu. Za sada æe vjerojatno odreðen dio utakmice to krpati varijantama sa dva organizatora što je dodatna prilika za Roka.

U isti rang spadaju i Wasinghton Wizardsi predvoðeni trojcem Arenas-Butler-Jamison. Upravo su prvi i zadnji od navedene trojice bili i glavna prièa ovog ljeta. Agent Zero je odbio produžiti ukoliko ne zadrže Jamisona, a na kraju je unatoè ponuðenih 127 miljuna potpisao na “samo” 111 milijuna, usput napomenuvši da ne postoji stvar koju bi mogao sa 127, a ne može sa 111 milijuna dolara. Zdravi Gilbert Arenas je jedan od najboljih strijelaca lige pa sam mišljenja da bi trener Eddie Jordan napokon trebao shvatiti da je grijeh takvog igraèa držati na playu. Osim što premalo razigra suigraèe, Arenas gubi i previše lopti. Za sada bi ga najbolje bilo koristiti u tandemu s Danielsom, koji je jedan od racionalnijih igraèa na svojoj poziciji, a uz to je sjajan u obrani. Znam da se to ne bi previše sviðalo Stevensonu i Youngu ali ekipa je ipak na prvom mjestu. Krilni tandem Butler-Jamison je jedan od boljih u ligi. Najveæa moguæa mana Wizardsov je pozicija centra, gdje vladaju sirovine poput Haywooda i Thomasa, pa i Blatchea u krajnjoj liniji. Možda situaciju malo promijeni ovogodišnji rookie JaVale McGee koji se opisuje kao projekt slièan Bynumu i koji æe ekipi za sada pomoæi tek u obrambenom dijelu.

I na  posljednje mjesto za doigravanje nakon puno razmišljanja se ipak uvrštava Miami Heat. Unatoè katastrofalnoj prošloj sezoni, treba uzeti u obzir èinjenicu da u ovu ulaze sa zdravim Dwyaneom Wadeom kojem su ozljede uništile prošlu sezonu. Malo je trebalo da se zaborave njegove utakmice od prije 2 sezone kada je vodio svoju momèad do naslova NBA prvaka. Istina je meðutim da je on igraè u istom rangu s Kobeom i LeBronom, a ove sezone æe imati priliku to i dokazati. Najveæu pomoæ bi trebao imati u leteæem Shawnu Marionu koji je prošle sezone doletio iz Phoenixa i ovogodišnjem 2. picku drafta Michaelu Beasleyu. Gorka je stvarnost za Miami da imaju apsolutno nepokrivenu poziciju centra, gdje æe se ove sezone vjerojatno trošiti Udonis Haslem. Na playu imaju Banksa te Quinna s kojim još treba produžiti i koji je prošle sezone u nekoliko navrata pokazao da zna igrati, te rookiea Chalmersa koji je nedavno naðen kako puši marihuanu u društvu prijatelja sa sveuèilišta Darrella Arthura.

Latest Posts

NE PROPUSTITE