Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Philadelphia – stvari ipak došle na svoje

Sve što je napravio novi generalni menadžer Sixersa Sam Hinkie uoči ove sezone ukazivalo je na to da je Philadelphia u velikom rebuildingu te da će porazi biti njihova svakodnevica. Nakon pomalo iznenađujuće dobrog starta u sezonu stvari polako dolaze na svoje i Philadelphia dolazi u vrlo dobru poziciju da im lutrija odredi prvi pick drafta iduće godine.

Pobjede protiv Miamija na otvaranju, zatim Washingtona i Chicaga te omjer 3-0 iznenadili su cijeli NBA svijet. Mnogi navijači Sixersa s jedne strane bili su oduševljeni pobjedama, ali s druge i razočarani jer su znali da je u ovoj sezoni možda bolje gubiti, ali igrači očito nisu imali te namjere. Vjerojatno su ih motivirale priče o njima kao najgoroj momčadi lige koja može oboriti negativan rekord lige od samo devet pobjeda, rekorda kojeg drži ista franšiza iz 1973. Međutim, stvari su se brzo promijenile i u idućih 26 utakmica upisali su tek pet pobjeda i zajedno s Milwaukeejem se pričvrstili na dnu Istoka.

Što je i bilo očekivano, Sixersi su pri dnu svih važnih statističkih kategorija. Jedina stvar koju su itekako popravili, a koja im je zadnjih godina bila najveća mana, je napad (daju vrlo dobrih 102,4 koševa po utakmici). Napadački napredak se prije svega treba prepisati treneru Brettu Brownu. Dugogodišnji pomoćnik Gregga Popovicha izvukao je maksimalno potencijal svojih igrača i danas Sixersi igraju vrlo dojmljivu košarku s puno trke, brzim protokom lopte (imaju dobrih 23 asistencija u prosjeku), ali najveći napredak vidljiv je segmentu u kojem je Philadelphia prošle sezone bila najgora, a to je u broju pokušaja s linije slobodnih bacanja. S prošlogodišnjih 18,6 slobodnih bacanja po utakmici ove sezone su na solidnih 22,2. Iz toga se može donijeti zaključak da su igrači mnogo agresivniji u prodoru prema košu, što svakako otvara postizanje lakih koševa.

Međutim, opće je poznata stvar da obrana donosi rezultate, a run’n’gun košarka samo je lijepa za oči. Upravo ono što je krasilo Sixerse posljednjih godina, a to je vrlo agresivna obrana s odličnom rotacijom (2012. godine bili su treća najbolja obrana lige), sada je njihova najveća mana. Primaju uvjerljivo najviše koševa (111,8), a ono što je isto tako upadljivo je da protivnicima dopuštaju čak 27,7 pokušaja iza linije od tri poena, a što oni vrlo dobro koriste s 10,5 ubačenih trica po utakmici uz postotak od 37,8%. Vidljivo je da se obrana Sixersa bazira na branjenje unutrašnjosti i zbog toga protivnici imaju otvorene šuteve, a prilikom zatvaranja šuta vrlo često ispadaju u prvom koraku. Isto tako, s 18,2 izgubljene lopte po utakmici predvode ligu.

Ipak, ne možemo reći da je u Philadelphiji sve tako crno. Ovogodišnji rookie Michael Carter-Williams (18,1 koševa, 5,5 skokova, 7,7 asistencija) vjerojatno će biti rookie godine i budući nositelj franšize, a zbog njega su navijači vrlo brzo zaboravili odlazak Jruea Holidaya. Igrač je to koji je u svojem debiju protiv Miamija upisao skoro quadruple-double, a s 9 oduzetih lopti u istoj utakmici postavio rookie rekord. Izrazito svestran, brzog rada ruku, odličan “kradljivac” lopti (3,1 po utakmici) Carter-Williams mogao bi u budućnosti postati stalan sudionik All-Stara, ali još uvijek mora poraditi na šutu s vanjskih pozicija i smanjivanju broja izgubljenih lopti.

Najbolje brojke u karijeri bilježi i Evan Turner (19,3 koševa, 6,6 skokova, 4,0 asistencija) koji je barem donekle opravdao 2. izbor drafta i koji je pokazao da može voditi ove Sixerse, ali upitno je može li biti nositelj ekipe za neki veći rezultat. Starosjedioci Spencer Hawes (14,9 koševa, 9,0 skokova) i Thaddeus Young (17,3 koševa, 6,8 skokova) igrači su koji donose nekakvo iskustvo, a Young je i vrlo zahvalan igrač i ljubitelj publike, a kojeg krase izrazita agresivnost i energija na oba kraja terena. Svakako treba istaknuti i Tonyja Wrotena (14,3 koševa, 3,6 skokova , 3,5 asistencija) koji se pokazao kao odlično rješenje s klupe, a koji može pomoći i na poziciji razigravača.

Glavna tema u Philadelphiji nije samo kraj sezone i idući draft, već se Hinkie dosta bavi i mogućim razmjenama u kojima se sve češće spominje trio Turner-Young-Hawes te ostaje zanimljivo vidjeti kako će se sve rasplesti i kakve će poteze Sixersi povući.

Sve u svemu, navijači Sixersa će se trebati još strpjeti da u gradu dobiju momčad koja će možda jurišati na naslov kojeg čekaju od davne 1983. Talenta imaju, budućnost bi trebala biti svjetlija, a treba spomenuti da se još čeka NBA debi 6. picka Nerlensa Noela koji je stigao u razmjeni s Pelicansima. Sam Hinkie se smatra jednim od boljih GM-ova u ligi i ostaje za vidjeti hoće li Sixerse uskoro učiniti “ozbiljnom” NBA momčadi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE