Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Phoenix Mercury juriša po treći naslov prvakinja WNBA lige

Iako dosad nismo pokrivali polje ženske NBA lige, vrijeme je da taj trend promijenimo i damo nešto prostora najjačoj ženskoj košarkaškoj ligi. Budući da je pola sezone već prošlo, u ovom članku predstavit ćemo tim iz Arizone, Phoenix Mercury, koji ima najbolji omjer pobjeda i poraza u Istočnoj i Zapadnoj konferenciji lige.

Ovogodišnje izdanje WNBA lige donosi nam fantastični uzlet Phoenixa. Nakon ne tako sjajne prošle sezone, dogodilo se nekoliko promjena bitnih za blistav početak ove. Najprije, promjena trenera. Na trenersku stolicu zasjela je 46-godišnja Sandy Brondello, inače bivša australska reprezentativka i WNBA igračica. Nadalje, klupa je obogaćena novim igračicama od kojih je najveću minutažu dobila Erin Phillips s ulogom da rastereti Dianu Taurasi na poziciji playmakera, što se pokazalo vrlo uspješnim. Zadnja promjena, možda i najvažnija, je oporavak i povratak Penny Taylor koja se ozlijedila početkom prošle sezone. Te tri promjene bile su krucijalne za uspon koji je uslijedio.

Nakon prvih nekoliko utakmica i sramežljivog početka sezone, trenerskog isprobavanja i rotiranja igračica, došla su tri poraza. Na broju tri je sve stalo. Brondello je posložila ekipu i munjevito krenula nizati pobjede s Phoenixom. Prvu petorku na parketu čine Diana Taurasi, Penny Taylor, Candice Dupree, DeWanna Bonner i Brittney Griner. Ekipa je odlično uigrana, a navedena petorka iznijela je najveći teret sezone dosad i oborila neke dosadašnje rekorde lige.

Prvo, zasad imaju najbolji omjer pobjeda i poraza u WNBA-u. U 25 utakmica, ostvarile su 22 pobjede i 3 poraza. Zadnjih 16 utakmica zaredom nisu poražene. Rekord u povijesti WNBA lige je 18 pobjeda zaredom. Phoenix im se opasno približio. Dalje, olimpijka i po nekim najbolja igračica na svijetu, Diana Taurasi drugi je najbolji strijelac u povijesti lige s preko 6500 poena te treća u šutevima za tri poena. Istoimena igračica je na prvom mjestu lige u asistencijama. Tu je i neizostavni centar, Brittney Griner, rekorderka u blokadama. Ona sama ima više blokiranih šuteva od 7 ekipa u ligi. Također je dvaput ove sezone zakucala.

Košarkašice Phoenixa motivirano idu prema trećem naslovu prvakinja. Prva dva su osvojile 2007. i 2009. godine. Najveći rival na tom putu su im prošlogodišnje prvakinje Minnesota Lynx s kojima su ove sezone već igrale dva puta i u oba navrata pobijedile. Upravo večeras se igra treća ovosezonska utakmica između ove dvije ekipe, a navijači Lynxa očekuju da će Minnesota prekinuti Phoenixov niz pobjeda. Minnesota ima nešto slabiji skor od Phoenixa, ali ih tijesno prati. Njihova Maya Moore je u izvrsnoj formi te je dosad najbolji strijelac lige s prosjekom od 24,3 poena po utakmici. Nestrpljivo iščekujemo „malo finale“ Zapadne konferencije WNBA lige.

Latest Posts

NE PROPUSTITE