Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Phoenix Suns

Nakon zlatnih dana franšize iz Arizone koje je vodio genijalac na poziciji razigravača Steve Nash, došlo je vrijeme za novi rebuilding Phoenix Sunsa koji u novu sezonu, kao i većina NBA ekipa, ulaze s potpuno novim imenima na svim pozicijama kluba.

Prisjetimo se, momčad Sunsa je ne tako davne 2010. godine bila na dvije pobjede od NBA finala (prvaci Los Angeles Lakersi su ih pobijedili 4-2), ali tada je sve krenulo prema dolje. Nakon zadnje velike sezone nezaboravno atraktivnih Sunsa, Nash više nije vidio doigravanje u dresu kluba gdje je igrao najveći period karijere. Nakon dvije sezone bez playoffa, Nash je poslan u Los Angeles Lakerse i tu je službeno završila era kluba koji je trebao i zaslužio osvojiti barem jedan NBA naslov.

Sunsi su danas pomlađeni, s novim trenerom, novim generalnim menadžerom i nadom da će u sljedećoj sezoni pasti što niže jer su sve lošije ekipe lige u procesu dovođenja talenata s drafta 2014. godine.

Trenutačni roster za sezonu 2013/14:

Eric Bledsoe, Shannon Brown, Dionte Christmas, Goran Dragić, Channing Frye, Archie Goodwin, Marcin Gortat, Gerald Green, Viacheslav Kravtsov, Malcolm Lee, Alex Len, Kendall Marshall, Marcus Morris, Markieff Morris, James Nunnally, Miles Plumlee, Ish Smith, P.J. Tucker

Došli:

Eric Bledsoe, Archie Goodwin, Gerald Green, Viacheslav Kravtsov, Malcolm Lee, Alex Len, Ish Smith, Alex Oriakhi, Miles Plumlee

Otišli:

Wesley Johnson, Jared Dudley, Hamed Haddadi, Jermaine O’Neal, Luis Scola, Michael Beasley

Nakon što je proveo prvu polovicu igračke karijere u dresu Sunsa i čak bio All-Star, legendarni šuter Jeff Hornacek može biti siguran u jednu stvar, prvu sezonu kao glavni trener NBA kluba će završiti u negativnom omjeru pobjeda i poraza.

Osim trenera, Sunsi su dobili i novog generalnog menadžera kluba, Ryana McDonougha, koji se odmah krenuo rješavati veterana (Jared Dudley, Luis Scola, Caron Butler, Jermaine O’Neal), dok je s druge strane potpisao podosta mladih igrača. U nekim razmjenama je dobio prava na prve pickove drafta 2014. godine, tako da bi Sunsi mogli imati čak tri izbora u prvoj rundi po mnogima najboljeg drafta od 2003. godine.

Sunsi su u ovom trenutku ekipa bez identiteta, dovođenje potencijalnog All-Star beka Erica Bledsoa im pojačava vanjsku liniju, što im je daleko najjači dio rotacije. Bledsoe je izvrstan obrambeni bek, izuzetno atletičan i brz, a u Los Angeles Clippersima je pokazao da zna igrati poziciju razigravača.

Goran Dragić bi u paru s Bledsoem mogao činiti odličnu bekovsku liniju koja bi protiv većine ekipe napravila nered zbog brzine navedenog dvojca. Šuteri za tri poena će s ovim parom dobiti dosta otvorenog prostora jer slash&kick igra je Dragićeva specijalnost, a Bledsoe ima potencijala biti još i bolji od slovenskog reprezentativca u tom pogledu. Dragić je u prošloj sezoni ostvario 19 double-double učinaka, a prosječno je zabijao 14,7 poena, uz 7,4 dodavanja i 3 skoka.

eric-bledsoe

Rotaciju Sunsa zatvaraju P.J. Tucker na poziciji niskog krila, Markieff Morris (jedan od blizanaca Morris) na visokom krilu i poljski centar Marcin Gortat na poziciji petice.

P.J. Tucker je većinu profesionalne karijere proveo u Europi (Izrael, Ukrajina, Grčka, Italija, Njemačka), dok je prošlu sezonu u Sunsima ubacivao 6 poena po susretu. Odličan je obrambeni igrač, ali njegov napadački repertoar je u najmanju ruku upitan. Ako vam je startna rotacija na krilima P.J. Tucker, a zamjene Marcus Morris, Channing Frye i eventualno Gerald Green, onda vam je dno Zapada zagarantirano.

Unutarnja linija koju predvodi Marcin Gortat isto ne ulijeva povjerenje jer je Gortat jedini obrambeni igrač u reketu koji može promijeniti stanje na parketu. Gortat je u dresu Orlando Magica bio odlična zamjena Dwightu Howardu, ali kao prvi centar ekipe je rubni double-double igrač koji ne može napraviti match-up razliku na toj poziciji. U obzir treba uzeti i ozljedu stopala koju je Gortat zadobio krajem prošle sezone (propustio 21 utakmicu regularne sezone).

Sunsi su na draftu 5. izborom ugrabili talentiranog centra Alexa Lena od kojeg očekuju obrambenu rolu, dok će mu napadački dati vremena za razvoj. Operacija na desnom gležnju i konstantni problemi s ozljedama mu neće pomoći u razvitku, ali medicinsko osoblje Sunsa je poznato kao jedno od najboljih u profesionalnom sportu uopće. Len bi, ako sve bude kako treba, mogao biti među boljim mladim centrima lige u budućnosti.

Klupa Sunsa se sastoji od Shannona Browna, Geralda Greena, Channinga Fryea, Archieja Goodwina, Alexa Lena i Marcusa Morrisa.

Shannon Brown, jedan od boljih zakucavača lige, pokazao se kao izvrsna back-up “dvojka” u NBA karijeri te će s klupe sigurno imati velikog utjecaja na igru. Možda ga trener Hornacek u pojedinim susretima ubaci u startnu petorku gdje će igrati nisko krilo i s tim bi imao odličnu nisku rotaciju i vrlo brzu momčad. Sam Hornacek je u kolovozu izjavio da mu je cilj zabijati minimalno 100 poena po susretu, tako da navijače Sunsa čeka brza i atraktivna napadačka košarka.

Archie Goodwin, 29. izbor drafta 2013. godine od strane Oklahoma City Thundera, na kraju je završio u Phoenix Sunsima. Goodwin je bio drugi najmlađi igrač prijavljen na draftu (najmlađi je bio Grk Giannis Antetokounmpo), dok je među američkim igračima bio najmlađi. Stigao je sa sveučilišta Kentucky gdje ga je trenirao John Callipari koji je za Goodwina rekao da je ostao još godinu na koledžu, da bi 2014. bio među prvih 10. na draftu.

Mladi bek je u Ljetnoj ligi pokazao potencijal, ali pitanje je koliko će s 19 godina dobiti povjerenja od strane Hornaceka, posebno kada pogledamo bekovsku rotaciju Sunsa (Dragić, Bledsoe, Brown).

U istoj situaciji kao Archie Goodwin je mladi razigravač Kendall Marshall kojeg su Sunsi uzeli 13. izborom na draftu 2012. godine. Marshall se prošle sezone nije naigrao, a po svemu sudeći dolaskom Bledsoa neće ni ove. Sunsi imaju dosta kockica za napraviti nekakvu solidnu razmjenu, no to nam ostaje za vidjeti kada dođe regularni dio godine i trade deadline.

Channing Frye se kroz karijeru pokazao kao odličan šuter za tri poena, ali ništa više od toga. Visokom igraču poput Fryea je šut za tri odlično oružje, samo je problem što Frye nema više oružja. Limitiran je obrambeno, očajno brani pick’n’roll, boji se kontakta i ne igra pod košem gdje mu je i mjesto. Treba naglasiti da Frye cijelu prošlu sezonu nije igrao zbog operacije srca te da je u predsezonskoj utakmici, svojoj prvoj nakon dugo vremena, Portland Trail Blazersima ubacio 14 poena za 16 minuta. Iako ima dosta mana kao igrač, možda mu napadački sistem Sunsa bude odgovarao.

Gerald Green, još jedan nebeski letač u dresu Sunsa, u Arizonu je došao iz Indiane u razmjeni koja je uključivala Luisa Scolu. Green je svoju šarenu košarkašku karijeru proveo u šest NBA klubova, igrao je u Europi, a jednu sezonu je odigrao u NBA razvojnoj ligi. Green u ovom trenutku nije ništa više od instant offense igrača koji ulaskom s klupe, ukoliko mu je dobra večer, može zabiti 10-15 poena za dvadesetak minuta.

Snaga ove ekipe je definitivno bekovski tandem Dragić-Bledsoe koji bi, ako Hornacek ostvari svoje trenerske prognoze, mogao eksplodirati. Slabost je unutarnja linija, krilne pozicije i općenito igra u reketu, ali navijači Sunsa ionako od ove ekipe ne očekuju doigravanje i veliki uspjeh.

Prognoza: Dno Zapadne konferencije.

U ovom trenutku se treba nadati što boljoj budućnosti, pametnim razmjenama igrača i pametnim izborima na draftu sljedeće godine. U sezoni 2013/14 Sunsi će biti na dnu lige, a oporavak i novo zlatno doba će trebati sačekati još neko vrijeme.

Latest Posts

NE PROPUSTITE