Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Phoenix Suns

Početkom prošle sezone, momčad Phoenix Sunsa bila je jedno od najugodnijih iznenađenja lige. Na kraju su bili vrlo blizu doigravanja na vrlo jakom Zapadu, dok se Jeff Hornacek i njegova mlada i rastrčana ekipa ove sezone spremaju za korak naprijed.

Trenutni roster za sezonu 2014/15:

Eric Bledsoe, Goran Dragić, Archie Goodwin, Gerald Green, Alex Len, Marcus Morris, Markieff Morris, Miles Plumlee, Shavlik Randolph, T.J. Warren, Tyler Ennis, Isaiah Thomas, Anthony Tolliver, Zoran Dragić

Došli: T.J. Warren, Tyler Ennis, Zoran Dragić, Anthony Tolliver, Isaiah Thomas

Otišli: Channing Frye, Alex Oriankhi, Dionte Christmas, Ish Smith

Kao što je rečeno na početku, prošle sezone bili smo svjedoci velikog napretka i svojevrsnog sazrijevanja jedne vrlo mlade, ali s druge strane i vrlo talentirane momčadi. Za jednu takvu momčad omjer 48-34 je zaista veliki rezultat, no na njihovu štetu to je ipak bilo nedovoljno za izboriti playoff na možda nikad jačem Zapadu. Deveto mjesto bi se na papiru nekome tko ne prati NBA ligu činilo kao srednje loša sezona, ali oni koji su pratili zbivanja u ligi znat će kako je iza Sunsa vrlo dobra sezona.

Veliki razlog tome je svakako već spomenuto sazrijevanje nekih od ključnih igrača. Napredak slovenskog reprezentativca Gorana Dragića bio je toliko očit da mu je liga dodijelila nagradu za igrača koji je najviše napredovao. Postao je vođa na terenu i bez sumnje je glavni razlog za napredak svoje momčadi. Veliku je pomoć imao i od Erica Bledsoea i Geralda Greena koji su imali sezone karijere. Njihov napredak je, kao i Dragićev, bio vrlo zamjetan. Obojica su imali sezonu karijere u svojoj prvoj sezoni u Phoenixu, nakon što su u dosadašnjoj karijeri prvenstveno bili igrači koji ulaze s klupe i mijenjaju neke „važnije“ igrače. Bledsoe je tako na neki način prisilio upravu da mu ovog ljeta ponudi ugovor vrijedan čak 70 milijuna dolara. Sve skupa, kostur ekipe od prošle sezone ostao je isti, uz dodatak par novih lica koji su tu da momčad dobije na jednoj dodatnoj širini (Zoran Dragić, Isaiah Thomas…).

Ono što već godinama krasi Sunse je vrlo brza košarka s puno trke, ekstra dodavanja i brzih šuteva. Također, kada na bekovskim pozicijama imate igrače takvih atletskih predispozicija kao što su Green i Bledsoe znate da neće faliti ni atraktivnih završnica na sam obruč. Sunsi su prošle sezone u prosjeku zabijali 107.1 poena, odnosno bili su osma momčad po broju poena u utakmici.

Uz sve lijepe činjenice o prošloj sezoni, jasno je da su ove sezone apetiti mnogo veći. Glavni cilj je doigravanje, a trener Jeff Hornacek će morati pametno rasporediti uloge momčadi u narednoj sezoni. Jasno je su Dragić i Bledsoe sigurni starteri, a Isaiah Thomas njihova zamjena s klupe. Miles Plumlee i Markieff Morris čine se kao najrealnije opcije za pozicije visokog krila i centra, a Gerald Green će vrlo vjerojatno biti starter na poziciji niskog krila. Takva petorka omogućila bi nastavak i svojevrsnu nadogradnju na napadačku filozofiju trenera Hornaceka od prošle sezone. S druge strane, za napredak na viši nivo (čitaj: playoff), jedna od najbitnijih stavki na kojima Sunsi moraju poraditi je obrana. Prošle su sezone bili 14. u ligi po protivničkom postotku šuta na njihovu obranu, što i nije loše za prvu sezonu pod palicom trenera kojem je i samom to bila prva sezona na klupi neke NBA momčadi. Ipak, pomalo je zabrinjavajuća činjenica da su bili tek 22. u obrambenim skokovima. Uz sve navedeno, iako je očito da se glavna snaga ove momčadi nalazi na bekovskim pozicijama, za neke veće rezultate veliki dio odgovornosti je na Milesu Plumleeu i braći Morris koji će morati prerasti iz obećavajućih talenata u sigurne igrače u oba smjera.

Prognoza: s obzirom na igru od prošle sezone i male promjene u sastavu Sunsi svakako mogu ući u playoff, no to neće biti lagan posao. Naše predviđanje je da će se smjestiti između sedmog i devetog mjesta na Zapadu.

Phoenix je od prošle sezone krenuo u rebuilding, i iznenadili su sve ovako dobrom sezonom. Iako su bili osvježenje i vrlo lijepa priča, u paketu s tako dobrim rezultatom i 48 pobjeda,ove sezone apetiti su svakako veći. Samim time, jasno je da je pred Jeffom Hornacekom vrlo zahtjevan posao ove sezone ukoliko ne želi razočarati navijače koji sigurno očekuju puno ove godine.

Latest Posts

NE PROPUSTITE