Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Phoenix Suns: Pustiti Nasha ili ne?

Phoenix Sunsi jedna su od momèadi u najnezavidnijoj situaciji. Prošle sezone imali su grupu veterana predvoðenu Steveom Nashom, koja je bila preslaba da bi momèad uopæe odvela u doigravanje. S druge strane, mladi igraèi opet nemaju dovoljno kvalitete i potencijala da bi se na tim temeljima gradila nova momèad koja bi u dogledno vrijeme opet konkurirala najjaèima.

Zaštiæeni igraèi:
Aaron Brooks

Brooksa su Sunsi doveli u svoje redove sredinom prošle sezone u razmjeni igraèa sa Houston Rocketsima. No kako stvari trenutaèno stoje, ovaj razigravaè æe ovu sezonu morati odraditi do kraja u Kini, pošto ugovor potpisan prije završetka lockouta ne sadrži klauzulu prema kojoj se isti može raskinuti u sluèaju poèetka NBA sezone.

Nezaštiæeni igraèi:
Grant Hill

Veteran Hill unatoè tome što je ušao u 40. godinu života još uvijek je veoma koristan igraè. Prošle sezone je uz Nasha bio najpouzdaniji oslonac momèadi. Hill je prošle godine davao èak neke naznake da bi volio završiti karijeru u Sunsima, koji su revitalizirali njegovu karijeru nakon serije ozljeda, meðutim sigurno mu neæe nedostajati i ponuda glavnih konkurenata za naslov u kojima bi upravo on mogao biti taj faktor koji æe im pomoæi da se okite u lipnju naslovom NBA prvaka.

Igraèi pod ugovorom:
Vince Carter, Steve Nash, Marcin Gortat, Josh Childress, Channing Frye, Mickael Pietrus, Hakim Warrick, Jared Dudley, Robin Lopez, Gani Lawal, Garret Siler, Zabian Dowdell

Vince Carter se još teoretski raèuna kao igraè pod ugovorom, no svima je jasno da zadnju “team option” sezonu ugovora neæe odraditi u Sunsima, koji æe ga otpustiti i platiti mu onih 4 milijuna dolara (od 18 milijuna) za sezonu, koji su mu zagarantirani otpuštanjem.

Steve Nash je pak najveæa dilema u klubu. Veoma je izvjesno da neæe osvojiti toliko željeni naslov prvaka ako provede ovu zadnju sezonu ugovora u Sunsima. Ovaj genijalan igraè je zbilja mnogo dao za klub,  stoga èak i navijaèi Sunsa priželjkuju, iz poštovanja prema Nashu, da napusti Sunse i pokuša u nekom klubu iz samog vrha opet boriti se za naslov prvaka, koji mu najviše u iznimno bogatoj karijeri nedostaje. Ipak, vrh kluba æe u ovom sluèaju imati zadnju rijeè.

Marcin Gortat pokazao se kao veliki dobitak u prošlosezonskom tradeu s Orlandom, te jedna od rijetkih svijetlih toèki i dobrih poteza uprave kluba. Kombinacija Stevea Nasha na razigravaèu i velike minutaže stvorila je od Gortata u drugoj polovici sezone konstantnog double-double igraèa, koji je uskoro za klupu za rezerve prikovao konkurenta na poziciji startnog centra, Robina Lopeza.

Channinga Fryea ugovor za klub veže još èetiri sezone (4. sezona je player option). Koliko god Frye solidnih rola odigrao, ipak ne možemo reæi da je kalibar za startera u nekakvom klubu koji se bori za naslov prvaka.

Robin Lopez je nakon prve dvije sezone, kad je pokazivao odreðeni potencijal, u prošloj potpuno podbacio. Ova sezona æe vjerojatno dati konaèan odgovor o tome što se od Brookovog brata blizanca može oèekivati u buduænosti.

Jared Dudley se polako ali sigurno prometnuo u pouzdanog šutera, te æe odlaskom Cartera napokon dobiti konstantnu priliku u startnoj postavi Sunsa.

Markieff Morris æe kao rookie pokušati se izboriti za odreðenu minutažu kraj Fryea i Warricka na poziciji “èetvorke”, te prije svega svojim defenzivnim sposobnostima podiæi obranu Sunsa na višu razinu.

Kandidati za otpis ugovora:
Josh Childress, Mickael Pietrus, Hakim Warrick

Najveæim kandidatom za otpis ugovora se svakako èini Josh Childress, koji je nakon povratka iz Olympiacosa u potpunosti razoèarao, pružajuæi mnogo lošije igre od onih u dresu Hawksa prije europske avanture. Isplata 27 milijuna dolara u sljedeæe 4 sezone igraèu njegove produkcije svakako je veoma upitna.

Mickeal Pietrus æe ove sezone takoðer zaraditi pretjeranih 5,3 milijuna dolara, no pošto mu je to zadnja sezona ugovora, ipak teško da æe on “izvisit”. Warrick æe u iduæe tri godine dobivati izmeðu 4 i 5 milijuna dolara, èime su njegove usluge na parketu ipak malo precijenjene, ali ni sluèajno ne u tolikoj mjeri kao u sluèaju Childressa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE