Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Phoenix Suns spasio upropaštenu sezonu

Ispadanjem Phoenix Sunsa u prvom krugu ovogodišnjeg NBA doigravanja, kraju je došla i izuzetno turbulentna sezona trenutno jedinog predstavnika Hrvatske u NBA, Gordana Girièeka.Slijedi osvrt na petu NBA sezonu ovog 31-godišnjaka.

Nakon 22 utakmice odigrane u dresu Utah Jazza, Girièek je bio na prosjeku od 4.3 poena i 1.4 skoka u 12 minuta po utakmici, što je, ukoliko u obzir uzmemo prethodne sezone odigrane u Salt Lake Cityu, mizeran uèinak. Nezadovoljan minutažom Girièek je ušao u konflikt sa trenerom Jerryem Sloanom, zbog èega je bio suspendiran na par utakmica neigranja, a trener Jazzera je Giru u medijima prozvao najsebiènijim igraèem kojeg je ikad vidio. Nakon nekoliko dana èinilo se da su stvari izmeðu spomenutog dvojca izglaðene, ali to nije bio sluèaj. Uslijedio je trade, kojim je Gordan postao novi èlan Philadelphia 76-ersa, a put Utaha je krenuo Kyle Korver.

Ovo je po mnogima bio nelogièan trade, što su pokazale i Girièekove partije u dresu tima, za koji je svojevremeno nastupao još jedan Hrvat, Toni Kukoè. Grad bratske ljubavi Giri neæe ostati u lijepom sijeæanju jer mu je katastrofalni uèinak iz Utaha još više opao, pa je bivši igraè zagrebaèke Cibone bilježio 3.1 poen za 9 minuta po susretu. Špekulacije o povratku u Europu su postale svakodnevnica. Domaæe ali i starne novine su brujale o nevjerovatnom padu forme koji je Girièeka mogao stajati statusa NBA košarkaša. Sixersi su mu 29. veljaèe uruèili otkaz, ali Hrvat nije dugo morao èekati na novi angažman jer mu je gotovo izgubljenu sezonu spasila uprava Phoenix Sunsa, koja ga je u svoje redove dovela 4. ožujka.

Minutaža mu se kod Mikea D’Antonia, sada veæ bivšeg trenera tima iz Arizone, udvostruèila, a samim tim su i brojke dostigle nivo od prije nekoliko sezona. Gira je u dresu Sunsa odigrao 22 utakmice i ukupno postigao 193 poena, odnosno 8.8 po meèu. U doigravanje je Phoenix ušao sa velikim ambicijama, ali su po ko zna koji put ostali praznih ruku ispadanjem u prvom krugu od aktualnih NBA prvaka, San Antonio Spursa. Shaq nije pomogao, pa tako ni Girièek, koji se utopio u sivilo tima iz Arizone, bilježivši 3.4 poena u maksimalnih pet meèeva. Ako je suditi prema kraju sezone Gordan Girièek bi i naredne godine trebao braniti èast hrvatske košarke u najjaèoj košarkaškoj ligi svijeta.

Latest Posts

NE PROPUSTITE