Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Phoenix Suns

U dvije neuspješne godine napravili su puni krug i vratili se opet na poèetak.

Došlo je do velikih promjena u sastavu, promijenjen je trener, promijenjen je sustav igre i konaèni rezultat je ispadanje iz top 8 ekipa Zapadne konferencije. Eksperiment, nazovimo to tako, Steve Kerra GM-a Sunsa sa dovoðenjem Shaquille O’Neala i kao trenera Terry Portera koji je promijenio sustav igre Phoenixa je pokazao da drastiène promjene ponekad i nisu dobre. Stari Sunsi su imali svojih nedostataka ali u isto vrijeme su imali i jako mnogo dobrih stvari. Rezultati su govorili za sebe; više je bilo dobrih stvari.

Steve Nash i Amare Stoudemire, vodeæi dvojac Sunsa, su kao stvoreni za r’n’g igru koju je Mike D’Antoni prakticirao. Uz sasvim solidnu podršku Mariona, Bella, Diawa i ranije Johnsona i Richardsona, Phoenix Sunsi su dva puta bili u konferencijskom finalu i jednom u polufinalu. Možemo reæi da ako nemaš naslov, nemaš ništa ali i ovo su impresivni rezultati.

Danas smo opet tamo gdje su Sunsi bili prije dvije sezone samo što Nash ima veæ 35 godina, a nema adekvatnu zamjenu. Amare bi mogao nositi zaštitne naoèale do kraja karijere, imamo kopiju D’Antonia kao trenera, Alvina Gentrya i ne previše kvalitetnu klupu. Ne znam zašto, ali opet mislim da ovakvi mogu više nego lani.

Transferi:

Shaq je otišao u Cleveland i za njega su dobili Sašu Pavloviæa, kojeg su otpustili, i Ben Wallacea, èiji su ugovor otkupili. Ništa od pojaèanja ovdje ali je ušteðeno nekih 10-tak milijuna dolara.

Doveden je, kao slobodni igraè za 2 milijuna dolara po sezoni, Channing Frye. Od njega se oèekuje da odradi posao pod koševima. Nakon neuspješnih pokušaja u New Yorku i Portlandu na redu je Phoenix. Dok je još prije koji dan bilo upitno koliko minuta može dobiti po susretu, ozljedom Robin Lopeza jasno je da je on sada prvi izbor Sunsa na poziciji centra. Sa trening kampa dolaze vijesti kao je napravio veliki napredak u igri licem prema košu i to ponajviše sa šutom sa poludistance. Otvorenih situacija sa Nashom i Stoudemireom u ekipi mu ne bi trebalo nedostajati tako da je na njemu da to maksimalno iskoristi. Igra u obrani? Mislim da to ove godine neæe biti primarna stvar u Sunsima. On i Amare po košem u obrani teško da mogu biti odluèujuæi faktor. Barem ne u pozitivnom smislu.

Onaj od koga ja oèekujem puno ove sezone je novak Earl Clark, 14. izbor drafta. 206 cm visoko krilo sa sasvim solidnom kontrolorom lopte, šutom i fizièkim predispozicijama mogao bi se lako uklopiti u sistem igre Sunsa. Više æemo moæi reæi nakon nekoliko odigranih utakmica predsezone. Njega vidim kao zamjenu za ono što su Marion i Diaw znali igrati ranije dok je Stoudemire igrao centra. Inaèe ga možemo oèekivati kao zamjenu za veterana Grant Hilla na poziciji krila koji ostaje u Sunsima barem još ovu sezonu.

Kljuèni igraè:

Steve NashSteve Nash. ‘Igraè koji èini sve oko sebe boljima‘. Tako ga se opisuje veæ godinama. Dva puta biran za MVP-a lige i u te dvije godine stigao sa Phoenixom do finala konferencije ali još uvijek mu nedostaje naslov. Kako trenutno izgledaju Sunsi, i s obzirom na godine, sve mi se èini da æe biti jedan od onih velikana koji nikada nisu uzeli prsten.

Sam kaže da može pružiti još barem dvije vrhunske sezone u Sunsima, zato je potpisao i novi ugovor, što je odlièna vijest jer zamjenu za njega nemaju. Goran Dragiè napreduje iz sezone u sezonu ali još je to daleko od onoga što može dati Nash.

Prednosti i mane:

Prednost: napad. Sa Nashom kao organizatorom, sa Leandro Barbosom, Jason Richardsonom i Grant Hillom oko njega i Stoudemireom po košem su u svojoj r’n’g igri jako opasni.

Mana: obrana i klupa. Nash nikada nije bio poznat kao igraè koji može odigrati kvalitetnu obranu. Amare, Leandrinho i J-Rich isto tako. Ako pretpostavimo da bi udarna petorka trebala biti Nash, J-Rich, Hill, Amare i Frye onda sa klupe konkretan uèinak, barem u ovom trenutku, možemo oèekivati samo od Barbose i eventualno Lopeza ali i on je veæ upitan. Premalo.

Prognoza:

Nadam se ulasku u doigravanje ali …

Latest Posts

NE PROPUSTITE