Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pobjednici i gubitnici trade deadlinea

Znate onaj osjećaj uzbuđenja pred veliku utakmicu NBA finala, pred konačnu odluku o novom vlasniku Larry O’Brien trofeja? E, pa jedino vrijeme u godini kada mi neki događaj u ligi može biti tako napet je početak veljače.

Danima i tjednima uoči trade deadlinea nemoguće je ne izbjeći brojne glasine i tračeve. Netko tko manje prati ligu stekao bi dojam da će svaka momčad promijeniti 90 posto svog rostera. Sve to uzbuđenje i brojne pretpostavke kulminiraju posljednjim danom kada se sve potpuno izokrene.

Najavljivali su nam quiet deadline, neće biti važnijih promjena. A onda su se razmjene počele nizati kao promašaji uprave Orlando Magica u prethodnih par sezona.

Kao najveće pobjednike jučerašnjeg dana definitivno moram istaknuti Los Angeles Lakerse. Magic Johnson i Rob Pelinka odradili su sjajan posao i riješili se višegodišnjih ugovora Jordana Clarksona i Larryja Nancea koji bi ih skupo koštali u free agency planovima za ovo ljeto. U La La Land su sletjeli Isaiah Thomas i Channing Frye, obojica na jednogodišnjim ugovorima. Lakersi su u zamjenu za Clarksona i Nancea i tražili igrače s ugovorom na godinu dana jer bi to značilo da će na ljeto imati prostora za potpisati čak dva superstara. Thomas i Frye tako će najvjerojatnije postati višak, a uprava Lakersa okreće se dovođenju Paula Georgea i(li) LeBrona Jamesa.

Ne može se reći da su Cavaliersi napravili loš posao, te bi ih također svrstao u pobjednike deadlinea. Koby Altman, GM Cavsa (ili LeBron James, kako vam je draže) riješio se čak šest igrača iz ekipe koja je u proteklih mjesec dana izgledala kao da će teško dogurati dalje od prve runde playoffa. U Cleveland su tako stigli George Hill, Jordan Clarkson, Larry Nance i Rodney Hood.

Thomas i Crowder nisu ispunili očekivanja otkad su dovedeni iz Bostona. Nisu prikazali ni djelić one igre iz sistema Brada Stevensa u koji su se savršeno uklapali. Svlačionica Cavsa bila je puna igrača koji su odavno prošli svoj prime i više ne pokazuju na parketu kao što su u svojim najboljim danima. Naravno, kada u momčadi imate velik broj razvikanih igrača od kojih svaki vjeruje kako je baš on najbolji, uvijek će se javiti problemi i svađe.

Dolaskom novih igrača u momčad Cleveland će konačno poboljšati svoj najveći problem – obranu. Novopridošli igrači su atletičniji te željni dokazivanja. Ono što je možda i najvažnije, niti jedan nema takav ego kao što ga ima Isaiah Thomas ili Dwyane Wade te će ovi Cavsi sada napokon biti jedna homogena grupa na čelu s pravim liderom, LeBronom Jamesom. LeBron je napravio uslugu i svom velikom prijatelju Wadeu kojega je poslao na South Beach i ponovno ga ujedinio s voljenim Miamijem.

Dobro su jučer prošli i Phoenix Sunsi, koji su za samo pick druge runde dobili Elfrida Paytona koji će činiti zanimljiv duo zajedno s Devinom Bookerom.  Orlando ponovno nije napravio nikakav upgrade te se riješio startnoga playmakera samo za pick druge runde. Orlando se sada okreće tankiranju i draftu koji je ove godine pun odličnih prospecta, te se nadam da će konačno dobro izabrati i krenuti u pravome smjeru.

Utah Jazz ne može biti u potpunosti zadovoljan obavljenim poslom. Iako su Rodneya Hooda najavljivali kao novog primary scorera nakon odlaska Gordona Haywarda, sada su ga se olako riješili. Dobili su Derricka Rosea (kojeg će odmah otpustiti) i Jaea Crowdera, igrača koji je u strahovitom padu forme. Iako razumijem želju da tradeaju Hooda, sumnjam da nije bilo bolje ponude za njega od ove, pogotovo zato što je ukupno 20 ekipa bilo zainteresirano za njegove usluge.

Memphis Grizzliesi ipak su zadržali Tyrekea Evansa. Iako su im Celticsi i Nuggetsi nudili po jednog mladog igrača i dva picka druge runde, Grizzliesi su uporno tražili samo pick prve runde te ostali bez ičega. Sada im ostaje nada da će ipak uspjeti potpisati Evansa na ljeto.

Ovaj trade deadline pružio nam je daleko više uzbuđenja nego što je bilo očekivano. Dosta momčadi se pojačalo, a niti jedna franšiza se ne može u potpunosti okarakterizirati kao gubitnik jučerašnjeg dana. Sada se okrećemo borbi za playoff i buyout marketu, a nakon par utakmica bit ćemo puno pametniji i bolje procijeniti tko je jučer dobro poslovao.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE