Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pobjednici i gubitnici trade deadlinea

Rok za razmjene ove godine došao nam je otprilike kao Nova godina – toliko očekivanja ali malo njih smo vidjeli. Čekali smo taj nevjerovati trade poput onog Howarda, možda Horforda i Teaguea, te smo čekali neki potez Bostona i njihove milione pickova u igri za neku ispomoć dvojcu Bradley-Thomas, ali ni toga nije bilo. Na kraju smo se morali zadovoljiti sa razmjenama Channinga Fryea i Marcusa Morrisa kao najvećih „zvijezda“ koji su promijenili tim. Razmišljao sam kako uraditi tekst o trade deadlineu, možda uzeti analize svih razmjena, ali koncept pobjednici-gubitnici mi se učinio boljim. Zato ću sada probati predstaviti pobjednike i gubitnike, po mom mišljenju, ovog čitavog trade perioda za 2015-16 sezonu. Počinjemo, naravno, sa pobjednicima…

Pobjednici:

Detroit Pistons

Pistonsi su imali dva odlična poteza ovaj trade period, a u njihovoj ekipi završili su Tobias Harris, Donatas Motiejunas i Marcus Thornton, dok su ekipu napustili Brandon Jennings, Ersan Ilyasova (otišli za Harrisa u Orlando) te Joel Anthony (uz zaštićeni pick prve runde 2016., zaštićen za prvih osam izbora). Za mene, ovo je vrlo očita „pobjeda“ obje razmjene za trenera Stana Van Gundya i njegove Pistonse. U dvije razmjene dovukli su odlične igrače po cijenu jednog igrača kojeg su morali tradeati (Jennings), jednog apsolutno nebitnog igrača (Anthonya) te igrača bez kojeg se, sa zamjenama koje su dobili, može (Ilyasova). Uz to, od Magica su izvukli potencijalno odličnog Harrisa bez da su im poslali pick, dok su dvojac iz Houstona dovukli za izbor koji će biti negdje oko 20., a Detroitu je mnogo bitniji playoff ove godine nego pick na narednom draftu. SVG je počeo lagano sebi da sastavlja ekipu kakvu on misli da može odvesti u playoff, a i što ne bi? Ovo je možda i najbolji tim Detroita od sredine 2000-ih kada su osvajali titule, te postsezona ne bi trebala biti nemoguć zadatak za momke iz Michigana. Inače, mala kritika – da su iz svih razmjena izvukli nekog DJ Augustina ili nešto tako, dakle back-up razigravača, mislim da bi ovo bila komplentna pobjeda Detroita. Ipak, sada će možda više minuta biti za Spencera Dinwiddieja ili Stevea Blakea koji su, pored Reggieja Jacksona, razigravači na rosteru Pistonsa.

Markieff Morris

Pa sada, mogao sam reći da je veći pobjednik možda i Phoenix, koji je izvukao ne samo pick prve runde, već i dva igrača za Morrisa za kojeg se znalo da treba biti razmijenjen. Naime, logično, kada ekipe znaju da tim želi da se riješi igrača, opada mu trade vrijednost, ali nekako su Wizardsi pustili pick koji ima dobru šansu da bude lutrijski izbor i dva igrača, mada bih rekao da je DeJuan Blair ipak poprilično nebitan. Doduše, nije ni Kris Kardash..mislim Humphries nešto mnogo bitniji Wizardsima ali je ipak odigrao 30 utakmica i startao 14, uz oko 16 minuta po utakmici. Na kraju, mislim da su pobjednici i Wizardsi koji su dobili rizik u Morrisu koji je na ultra-jeftinom ugovoru ($8 miliona po sezoni, preko četiri godine), a čak i ove sezone kada je bio izuzetno nezadovoljan u Phoenixu, imao je flashove dobre igre (30&11 Torontu nakon što je Hornacek otpušten, 28&8 Spursima). Pobjednici su i dvojac Leuer-Teletović koji su u contract-godini, a sada će imati najviše minuta i startno mjesto na poziciji četvorke, te imaju šansu da zarade dobar ugovor naredno ljeto. Tome u prilog ide i izjava trenera Earla Watsona koji je rekao da će neko od njih dvojice startati. A treba još i dodati da sa ovim pickom Sunsi na vrlo dubokom i jakom draftu imaju dva lutrijska izbora, s obzirom da su Wizardsi trenutno van playoff slike, a jedan od tih pickova trebao bi biti top-5.

Manji pobjednici (Miami, OKC, San Antonio, Cleveland, LA Clippers)

Da sada dio o pobjednicima ne produžim na stotine riječi, ove manje pobjednike su ću staviti u par rečenica. Idemo od Miamija koji je radio par poteza s kojima su pali ispod luxury poreza. Prvo su još davno poslali Maria Chalmersa i Jamesa Ennisa u Memphis, a jednog od dvojice što su došli iz Memphisa, Jarnella Stokesa, za jedan pick druge runde poslali su u Pelicanse. Također, poslali su Chrisa Andersena u razmjeni tri tima, a došao im je Brian Roberts, kojeg su poslali dalje u Blazerse. Na kraju, pali su ispod luxury poreza i izbjegli tkz. repeater tax koji je dosta veći nego ovaj obični (primjer – za svaki dolar preko luxury poreza, prvi put se plaća $1.50, a svaki naredni $2.5, što je taj repeater porez). Trojac Oklahoma-San Antonio-Cleveland za mene su pobjedili ovaj dan jer su dokazali da su pravi contenderi za naslov – jer pravi contenderi ne rade ogromne poteze kao što se predviđalo da će recimo Cavsi uraditi. Na kraju, potezi koji su oni radili bili su minimalni, a obično su pojačali ekipu. Oklahoma je dovela volume strijelca Randya Foyea po cijenu Augustina i Stevea Novaka, a to će još više otvoriti prostora za recimo Camerona Paynea koji će biti prvi back-up Russellu Westbrooku. Cavaliersi su po cijenu Andersona Varejaa, Jareda Cunninghama i picka prve runde za 2018. doveli Fryea iz Magica. Ovako su ustanovili jednu dobru rotaciju četiri visoka (Tristan Thompson i Kevin Love kao starteri te Timofey Mozgov i Frye kao džokeri s klupe). Ipak, dolazak Fryea po cijenu dva igrača koja su ionako bila van rotacije meni nije toliko dobar potez, koliko je dobar potez to što su zadržali ekipu koja je tu. Mnogo se špekulisalo o tome kako će otići Shumpert, Mozgov, Love ali svi su ostali, i svi će trebati Cavaliersima da probaju napasti titulu.

pat-riley

Clippersi su pobjednici jer su dobili nešto za Lancea Stephensona, što je svakako pobjeda sama po sebi. I to moram reći kako su dobili odlično rješenje za startno mjesto niskog krila. Jeff Green je došao da čeka loptu u korneru i da je ispali kada god može, što je njemu prihvatljivo. Mislim da će i dosta minuta provesti na mjestu krilnog centra što je isto nešto što je Green prije radio. Doduše, dali su i pick prve runde, ali mislim da Docu Riversu nije baš do pickova, mislim da je njemu ipak do instant pobjeda. Mislim da je pobjeda i to što su Blakea Griffina ostavili na rosteru (iako se pričalo o mnogim tradeovima, posebno o onom sa Nuggetsima), jer im je on potreban da uzmu titulu, ili makar da imaju šansu za to. Što se tiče Memphisa generalno, oni su radili dosta poteza i ne znam šta tačno reći o njima. Izgubili su na kraju Greena i Courtney Leeja, a dobili su P.J. Hairstona, Chrisa Andersena (trade u kojem su izgubili Leeja) te Stephensona, uz čak pet pickova. Ne znam šta reči igrački, ali pogledajte ovu situaciju – na jednom rosteru, to jeste u jednoj svlačionici su sada Andersen, Matt Barnes, Zach Randolph, Tony Allen…mislim da će sigurnosna situacija u svlačionici FedEx Foruma, odnosno Grindhousea (nadimak te dvorane), biti vrlo nestabilna. (USPUT: dodao bih i Boston u pobjednike, zbog toga što nisu za nekog rentala, tj. igrača kojeg bi možda zadržali samo ovu polusezonu, dali dosta svojih izbora i par mladih, nadolazećih zvijezda).

Gubitnici:

New Orleans Pelicans

Pelicansi imaju ultra-lošu sezonu nakon one u kojoj su izborili playoff košarku na Zapadu. Osim novog trenera i perioda adaptacije na njegov sistem igre, osim svih ozljeda i djelimično razočaravajuće igre Anthonya Davisa (sezona je svejedno odlična, ali nekako malo ispod nekih očekivanja), ovaj trade deadline je još jedan poraz Pelikana. Problem je u tome što nisu uspjeli da se riješe nijednog od igrača koje će možda za ništa izgubiti ovo ljeto. Na rosteru su ostali Ryan Anderson, Eric Gordon i Norris Cole, a oni svi ostaju pomalo i gubitnici ovog perioda razmjena, jer su mogli otići i pomoći nekoj playoff ekipi ali su ostali u New Orleansu gdje šanse za playoff nema. U prvom redu tu mislim na Andersona koji je bio povezivan sa mnogim ekipama, ali je na kraju ostao tu gdje jeste, na svoju žalost (jer je želio otići). Što se Gordona tiče, njegove želje nisu poznate ali bile su poznate želje front-officea Pelicansa, koji su ga željeli razmijeniti. Na kraju, dobili su Jarnella Stokesa iz Miamija, igrača koji im nije potreban, i tako su ostali na istom, vrlo lošem mjestu, kao i prije All-Star pauze. Šta će uraditi ovo ili narednih par ljeta da svoju super-zvijezdu Anthonya Davisa okruže sa dovoljno talenta da on poslije ovog ugovora ne uradi LeBron scenario i ode u već napravljenu ekipu.

Orlando Magic 

Očigledni gubitnici…ili ipak ne? Pa sada, sigurno je da su oni dosta izgubili. Mislim da je njihov prvi gubitak ne Tobias Harris, već to da nisu izvukli niti jedan pick od Detroita. Ono što su izvukli od njih su dva okej šutera, a šuta im treba. Ono što su još uradili jeste oslobođenje prostora za mlade zvijezde Aarona Gordona i Marija Hezonju, što je dobar potez, ali ipak ostaje malo gorak okus u ustima, okus poraza. Kada se trade radi, jedna ekipa sigurno gubi, a čini se kako su Mađioničari izgubili i razmjenu sa Harrisom, kao i ovu sa Fryeom. Na kraju, dali su dva igrača koji mogu vrlo dobro odigrati, a tu posebno mislim na Harrisa koji je prošle godine bio odličan (istina, to mu je bila contract godina, ali svejedno). Dobili su vrlo malo, barem se tako čini, u smislu onoga što im treba, a treba im realno pickova jer ovako sastavljena ekipa ne može ništa bitno uraditi. Ono što ja mislim da su trebali uraditi jeste trade Oladipa ili Paytona, jer se sa dva beka koji nemaju šuta, a u ekipi igraju stvarno bitne uloge, ne može ništa ozbiljno uraditi. Oladipo je posebna priča jer je on zaustavio svoj napredak ove sezone i ne pokazuje neke znakove da će biti bolji, pa mi je on nekako logičniji za trade. Mislim da su mogli dobiti barem par pickova i jednog igrača za Oladipa koji bi u pravom sistemu bio vrlo korisna pomoć, ali očigledno u Orlandu to tako ne vide. Nekako ne vidim u kojem smjeru ova franšiza ide, a tako je još od kada su izgubili Dwighta Howarda, koji je naš naredni gubitnik. Inače, trebam još samo dodati kako ne smatram adiciju Jenningsa nešto bitnom, s obzirom da nije poznato da li će bivši igrač Lottomatice, Milwaukeeja i Detroita ostati na Floridi.

mario-hezonja

Dwight Howard 

Mislim da je generalno ekipa Houstona gubitnik, ali hajde fokusirati ću se na Howarda. Dwight je jednostavno morao biti razmijenjen i to negdje gdje bi imao veću ulogu, a Houston je ovako samo izgubio vrlo dobrog centra za ništa, jer on u Rocketsima ne ostaje. Sada imamo situaciju gdje je i Houston izgubio šansu da dobije barem koji draft izbor, dok će Dwight izgubiti dosta svog vremena u ekipi za koju ne želi da igra. Da stvar bude još gora, GM Daryl Morey pošalje u Detroit centra Donatasa Motiejunasa koji je još prošle sezone pokazao da može biti odličan igrač, samo su trebali istrpiti njegove ozljede. Jednostavno, moram biti brutalno iskren – Houston je franšiza koja polako postaje rasulo u nastajanju. Morey je očigledno nesposoban riješiti probleme u rosteru i kako on još uvijek ima posao kao GM, meni nije jasno. Ty Lawson očigledno nije fit, i on ga je ostavio u rosteru, iako je vjerovatno mogao naći neki trade za njega, samo da je snizio svoje kriterije (realno, i ne vrijedi više od dobrano zaštićenog picka prve runde, ako i to). Situaciju sa Howardom ne treba ni komentirati više, mislim da sam sve vrlo dobro pojasnio. Na kraju, Morey je ekipu koja će se vjerovatno teško izboriti za playoff na jakom Zapadu još i oslabio, jer je od svega u Houston sletio samo pick prve runde iz Detroita (pickovi ne pomažu u borbi za playoff) i Joel Anthony, koji je ionako odmah poslan uz pick druge runde. Što rade u ovom teksaškom gradu, meni doista nije jasno, a najgore od svega mi je to što trpi James Harden. Koliko god ga mrzio zbog stila igre, on je odličan igrač i zaslužuje bolje okruženje za rad. Morey mu je to morao omogućiti, a na kraju mu je to okruženje još i oslabio. Sretno Hardenu u daljem radu u franšizi koja ovo ljeto mora napasti bilo kakvu moguću pomoć za svoju zvijezdu.

Ovo su moji pobjednici i gubitnici trade perioda za tekuću sezonu, a sada kada su rosteri većinski spremni, možemo već pomalo da se spremamo za najbolji dio sezone – završnicu regularnog dijela i playoff. Detroit je uradio sve da se pojača i sada ga vjerovatno gledamo u playoffu, dok mislim da dosta ljudi Houston u postsezoni više ne vidi, a i ako tu uđu, mislim da će ih neko od prvog trojca vrlo lako i brzo riješiti. U svakom slučaju, timovi su spremni za borbu za pozicije, mada neki će pretendirati da idu što više, a neke, poput „dežurnih tankara“ Phile i Lakersa, što niže. Svima sretno u drugoj polovini NBA sezone!

Latest Posts

NE PROPUSTITE