Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pobjednici ljetnog prijelaznog roka

Ljeto je po NBA pojmovima daleko odmaklo, obavljene su brojne razmjene i većina relevantnih slobodnih igrača pronašla je angažman za sljedeću sezonu. U današnjem tekstu donosimo pregled pobjednika prijelaznog roka, dok ćemo se u narednim danima pozabaviti i gubitnicima.

Korištenje pojma “pobjednik” povlači za sobom obvezu da preciziramo i odredimo kriterije koji će upotrebi tih pojmova dati legitimitet i pravi smisao.

U našem NBA kontekstu potpisivanja slobodnih igrača ovoga ljeta klubovi “pobjednici” su oni klubovi koji su napravili značajan iskorak u osnaživanju svog rostera u odnosu na prethodnu sezonu, oni koji nisu pretplatili nove igrače, i oni koji su uspjeli sanirati problematične točke svoje momčadi.

Cleveland Cavaliers

Najveći sin Akrona i najveći sin naroda i narodnosti američke savezne države Ohio LeBron James vratio se kući, u Cleveland, tamo gdje je počeo NBA karijeru i odakle je bezglavo i bezobrazno pobjegao prije 4 godine. Ovaj put se puno ljepše oprostio od bivšeg kluba i navijača te obavijestio košarkašku javnost da odlazi odraditi nedovršeni posao u Cleveland. Gazda Cavsa, Dan Gilbert zadobio je trenutnu amneziju, vjerojatno pod utjecajem dolara koji su mu zašuškali, i objeručke prihvatio Jamesa zaboravivši na prijašnje nesuglasice. Zaboravio je i James na zapaljene dresove, uvredljive riječi i u stilu poniznog Supermana sa misijom sletio je u otužni grad da donese malo sreće njegovim stanovnicima. Navijači? Sada napokon mogu zaboraviti promašene draft izbore u zadnjih nekoliko godina, loše tradeove, katastrofalne trenere i poteze uprave, te puni entuzijazma gledati u budućnost. Tek će nekolicina onih, u dresu Ilgauskasa, koji vjeruju u neke ideale, pristojnost i vjernost, i koji prepoznaju dobru dozu licemjerja sa svih strana odmahnuti rukom i zgužvati godišnju pretplatu za gledanje Cavsa a kupiti onu od Brownsa recimo.

Ekipa koja potpiše najboljeg košarkaša na planeti s pravom se može označiti kao pobjednik ovog prijelaznog roka a uprava Cavsa napokon je pokazala dozu ozbiljnosti i sposobnost ozbiljnog vođenja franšize čisteći salary cap upravo za mogući Jamesov potpis. I ne samo to, već su otvoreno uključeni u lov na još jednog koji želi pobjeći iz trenutnog NBA kluba, Kevina Lovea. Već sami potpis Jamesa, te potezi na ljetnoj tržnici koji su iznivelirali odnos snaga u Istočnoj konferenciji Cavalierse na kladionicama stavlja u položaj da se bore za vrh Istoka. Dodatak igrača kao što je Love samo bi ih još više lansirao u orbitu i to bi bila jako opasna momčad.

Cleveland je sada u konformnoj situaciji. Imaju stožernog igrača barem još 3-4 sezone (iako je Jamesov ugovor potpisan samo na dvije) u naponu snage, okružen je mladim talentom kao što su Kyrie Irving i Andrew Wiggins (osim ako ne bude zamijenjen za Lovea) te im ostaje još posložiti opcije oko ovih igrača. Irving i Wiggins će svakako lakše „odrastati“ uz Jamesa, a vjerujemo da je i inauguracija Davida Blatta za trenera dobar posao. Lijepi dani su čini se pred navijačima Clevelanda kojih će sada opet biti gomila, dok će franšiza i sam grad Cleveland profitirati na svim razinama.

Chicago Bulls

Iza navijača Chicaga su dvije teške godine. Prva ozljeda najboljeg igrača Derricka Rosea prije dvije sezone, pa onda druga njegova teška ozljeda u prošloj sezoni, razmjena ljubimca navijača Luola Denga u Cleveland, već poznato nezadovoljstvo sa škrtim vlasnikom Jerryjem Reinsdorfom i uživanje u „majstorijama“ Carlosa Boozera posebno prošle sezone. Razlog zašto i Bullse svrstavamo među klubove pobjednike ove ljetne tržnice može se izraziti u riječima „dubina“ i „širina“. Naime, Bullsi su napokon riješili svoj problem koji je nastao još prije dvije sezone kada su ostali bez možda i najbolje klupe u ligi na kojoj su sjedili Kyle Korver, C.J. Watson, Omer Ašik i Taj Gibson, a problem se produbio još više ozljedom Rosea. Zapravo, toliko se činio dubokim da je D.J. Augustin ponekad u kontekstu Bikova izgledao kao top scorer u ligi. Dobra vijest za fanove Chicaga je da je taj problem riješen. Bila je uprava kluba itekako aktivna ovoga ljeta i potpisala je vrlo dobre igrače koji daju na širini (svaki može u igru u bilo kojem trenutku) i dubini (može ih se koristiti na razne načine i u raznim postavama) rostera. Derrick Rose prema snimkama sa treninga izgleda jako dobro iako treba vidjeti kako će to biti na parketu  i hoće li Rose nešto napravit u svojoj igri da smanji opasnost od ponovne ozljede koljena jer bi upravo on mogao biti najveće pojačanje Chicaga. Konačno su se u klubu odlučili amnestirati Boozera, a na njegovo mjesto doveli su prekaljenog asa Paua Gasola koji će im dati više napadačkih opcija i stabilnost u napadačkom segmentu igre. Novo lice je i Nikola Mirotić koji dolazi iz Europe kao perspektivan igrač i stretch opcija kakva nedostaje Bullsima upravo da dobiju na dubini. Slatke brige na centarskim pozicijama su pred trenerom Tomom Thibodeauom. Doug McDermott, rookie sa sveučilišta Creighton i jedan od najboljih šutera sveučilištaraca također će se odlično uklopiti u ekipu kojoj obrana ionako nije problem već onaj napadački dio, dok će Augustinovu rolu gunnera sa klupe odrađivati ove sezone Aaron Brooks.

Jasno je da su Bullsi ovoga ljeta itekako odlučili riješiti napadačke probleme koji su ih mučili prošle sezone (tek 28. napad lige, lošiji od njih bili su samo Orlando i Philadelphija) dok će već standardno granitna obrana biti glavni temelj u pohodu na vrh Istočne konferencije u kojoj su za nas upravo Bullsi glavni favoriti.

Charlotte Hornets

Nekadašnji Bobcatsi, a po novome Hornetsi, u sezoni 2011/12. i 2012/13. ukupno su ostvarili 28 pobjeda. Ukupno. Prošle sezone uzeli su 43 pobjede, došli do pozitivnog omjera 43-39 i ušli u playoff predvođeni sjajnim Alom Jeffersonom i trenerom Steveom Cliffordom. Proces od trnja do zvijezda kluba Michaela Jordana se nastavlja i oni su nakon LeBrona, Dwyanea Wadea, Chrisa Bosha i Carmela Anthonyja uhvatili možda i najveću ribu ove ljetne tržnice – Lancea Stephensona. Mister Ear Blow briljirao je u zadnje dvije sezone u Pacersima s kojima nije uspio pronaći zajednički jezik oko novog ugovora koji je bio težak 44 milijuna dolara ali je i trajao 5 godina, dok su Bobcatsi bili fleksibilniji i Lancea privukli sa 3 godine dugačkim ugovorom vrijednim nešto više od 27 milijuna dolara i trećom godinom sa team option klauzulom. Stephenson je igrač koji igra u oba pravca, posjeduje zaraznu energiju, odličan je skakač, vrlo dobar strijelac, opasan iz pick and roll situacija, iskoristiv kao sekundarni razigravač i vođa druge postave. Definitivno bi trebao biti kvalitetnija opcija za Hornetse u donosu na dosadašnji prvi izbor na toj poziciji Geralda Hendersona.

I na draftu su Hornetsi pametno birali. Prvo Noaha Vonleha, krilnog centra koji bi trebao odmah u startnu petorku sa Jeffersonom, te P.J. Hairstona odličnog šutera koji će popraviti pomalo trom napad Hornetsa.

Od novih lica tu su još Marvin Williams, igrač koji može igrati i nisko i visoko krilo a doveden je zbog svojih stretch karakteristika i kao zamjena za Josha McRobertsa koji je otišao u Miami. Novi je i Brian Roberts kojemu će biti dodijeljena uloga zamjenskog razigravača. Ukupno gledajući Hornetsi izgledaju opasnije nego lani.

Dallas Mavericks

Mavericksi su jedna od onih momčadi koje morate voljeti. Već godinama se odbijaju predati i napraviti pravi rebuilding, suludo gubiti utakmice da bi se domogli mladog talenta, u svojim redovima imaju skromnog i samozatajnog čovjeka i fenomenalnog košarkaša Dirka Nowitzkog, uz njega se uvijek nađe još poneka slična vedeta i što je također bitno, igraju zabavnu napadačku košarku koja je već postala utkana u njihov identitet. Nakon što su u prošlom playoffu dobro namučili kasnije šampione Spurse ovoga ljeta Mavsi su odlučili biti aktivni na tržnici. Ni ove godine im nije uspio glavni plan – privlačenje superstara kao što su Anthony i James ali su zato uspješno sproveli plan „B“ i zadovoljili se sa utješnim nagradama koje im garantiraju kompetitivnost u Zapadnoj konferenciji. Igrač koji im garantira napredak u obrani u odnosu na prošlu sezonu (Mavsi su primali 108,7 poena na 100 posjeda) je Tyson Chandler, član šampionske momčadi iz sezone 2010/11. Tyson posljednjih godina ima problema sa ozljedama ali trebao bi biti bolja opcija na centru nego što je to bio Samuel Dalembert lani, i zapravo bi trebao biti jedan od rijetkih obrambenih specijalista uopće na rosteru Dallasa. U paketu sa Chandlerom stigao je i playmaker Raymond Felton iza kojega su ne baš sjajne godine u New Yorku ali očekujemo da Rick Carlisle izvuče ono najbolje iz njega vjerojatno u roli zamjene.

Dok su Houston Rocketsi lovili velike zvijezde Mark Cuban i društvo preoteli su im Chandlera Parsonsa ispred nosa, igrača koji je bio zaštićeni slobodni igrač te mu ponudili 46 milijuna dolara za tri sezone. Rocketsi su odlučili pustiti Parsonsa i ne izjednačiti ponudu. Ugovor izgleda jako visok ali s obzirom na kontekst Dallasa u kojemu oni nemaju boljeg igrača na toj poziciji i s obzirom da se radi o mladom i perspektivnom igraču koji iz sezone u sezonu napreduje ovaj ugovor je sasvim prihvatljiv. Parsons je vrlo dobar šuter, može igrati nekoliko pozicija i poslužiti kao sekundarni kreator i s njim će ionako već ubojiti napad Dallasa biti još efikasniji.

Još je Dallas dodao nekolicinu igrača u svoju ekipu. Na poziciji niskog krila tu je veteran Richard Jefferson koji ne može više pružati sjajne obrambene partije ali zato može šutirati tricu sa 40,9% uspješnosti, dok je na istoj poziciji još i Al-Farouq Aminu, sjajna atleta koja će poslužiti uglavnom kao glavni defanzivac na perimetru i vrlo pouzdan skakač, dok je u napadu relativno neupotrebljiv kao šuter što nikada nije dobra vijest. Dozu atleticizma ponuditi će i Eric Griffin, igrač dosta sličan Aminuu, a kao treći centar poslužiti će Greg Smith.

Sjajan potez povukli su Mavericksi zadnjih dana dodavši još malo kvalitete na svoj roster kada su potpisali razigravača Jameera Nelsona na dvije sezone i 6 milijuna dolara ukupno. Tako su Mavericksi možda dobili i startnog razigravača budući da je Jose Calderon razmijenjen u Knickse. Nelson je veteran, odličan šuter, tricaš, koji je u pravom sustavu kakav je bio onaj Stana Van Gundyja iz vremena Dwighta Howarda odlično snalazio, i u ništa lošijem Carlisleovom sustavu trebao bi ponuditi barem dio nekadašnjih predstava, a s obzirom da će biti okružen sjajnim napadačkim opcijama poput Dirka, Parsonsa i Monte Ellisa nesumnjivo će imati prostora za tako nešto.

Kao što vidimo Mavericksi su bili vrlo aktivni i nisu ponovili grešku od prošle sezone kada su gotovo samo nabacali 15 igrača na roster da imaju s kime igrati. Važno je da nijedan od novih igrača nije pretplaćen i iako na nekim pozicijama vlada gužva Dallas bi opet mogao biti važan faktor u Zapadnoj konferenciji.

San Antonio Spurs

Ništa spektakularno, kao i obično, Spursi nisu napravili. Potpisali su nove ugovore sa igračima bitnima za njihov sistem kao što su Patty Mills, Matt Bonner i Boris Diaw, garantirani ugovor dobio je i Austin Daye, dok su na draftu izabrali „klona“ Borisa Diawa, Kylea Andersona, a poslije potpisali također „klona“ Pattyja Millsa – Brycea Cottona.

Njihov pobjednički status u ovom tekstu izravna je posljedica događanja na tržnici koja su njima išla na ruku. Njihov glavni rival Miami sada je oslabljen, Pacersi bez Stephensona također više ne izgledaju moćno, dok je Cleveland još „zelen“. Jedina prava opasnost s Istoka mogla bi biti u vidu Bullsa. Ni na Zapadu nitko novi nije izronio. Oklahoma je dodala tek Anthonyja Morrowa, Houston je oslabljen odlaskom Parsonsa, a ni ostali nisu povukli poteze koji bi mogli ugroziti Spurse. Ako se ništa dramatično nije dogodilo u obje konferencije da izazove tektonske poremećaje u odnosu moći unutar lige onda je šampionska momčad koja je ostala na okupu i dalje prvi favorit za još jedan naslov i samim time ih se može smatrati pobjednicima ljetnog NBA prijelaznog roka.

Latest Posts

NE PROPUSTITE