Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Počinje novi NBA cirkus! Može li Kralj srušiti Warriorse?!

U noći s utorka na srijedu počinje nova NBA sezona (2018./2019.). U najjačoj košarkaškoj ligi svijeta oduvijek su bili zaposleni kraljevi marketinga, i tako će biti i kroz dogledno vrijeme. Nitko to ne radi bolje od Silverovih “podanika” koji su Nas – ljubitelje (američke) košarke na ovaj ili onaj način “razbudili” kroz proteklih mjesec dana. Smislenim utakmicama (i lokacijama samih utakmica) predsezone u “Ligi” su još jednom dokazali kako dobro znaju “zakuhati” pa smo već i prije početka sezone bombardirani naslovima tipa “Show LeBrona u Vegasu”, “Dončić oduševio Kineze” i sl.

Zagrijavanje i istezanje smo već odradili, a sada počinje zaplet radnje.

(Zaplet s dvije utakmice – Boston vs. Philadelphia i Golden State vs. Westbrook City Thunder)


Očekivanja i glavna pitanja za sezonu 2018./2019.

Puno je pitanja ostalo, za sada, neodgovorenih što je i logično s obzirom da se radi o 30 momčadi koja kroz 82 utakmice regularne sezone + doigravanje pokušava doći do toliko iščekivanog prstena. No, dotaknut ćemo se onih nekih “glavnih”…

Kraj jedne ere?

Golden State Warriorsi su zadnjih godina promijenili košarkaški svijet. Njihova dominacija odavno nije viđena. Ovog ljeta su branitelji naslova potpisali DeMarcusa Cousinsa koji se taman stigne potpuno oporaviti do playoffa. Kevin Durant važe opcije na kraju ljeta. Ostaje pitanje hoće li KD ostati dijelom Warriorsa u sljedećoj sezoni i hoće li se moći zadržati Klay Thompson. Uz to, većini nositelja igre se polako bliži 30. godina…

Tko će biti playmaker Los Angeles Lakersa?

Rano je još govoriti o naslovu, mada je LeBron proteklih godina bio pretplaćen barem na veliko finale. Lakersi su okupili “Suicide Squad” uz već postojeću obitelj Ball i nadareni tandem Ingram-Kuzma. Ikona highlightsa (JaVale McGee) se, za vrijeme boravka s Warriorsima, uozbiljila, no ostaje za vidjeti tko će biti glavni organizator igre.

Kroz karijeru je najboljeg pravog playa LeBron imao u Kyrieu Irvingu, a sada će minute na poziciji jedinice dijeliti Lonzo Ball i playoff mašina Rajon Rondo. Nitko od navedenih nije pretjerano dobar šuter što bi mogla biti zabrinjavajuća činjenica jer Kralj je poznat kao igrač koji voli kreirati i razigravati momčad. Stoga se postavlja pitanje tko će biti “spot up”, LeBron ili pravi bekovi? Najidealniji rasplet bi bio da coaching staff Lakersa pronađe neku novu najbolju ulogu za Jamesa.

Iznajmiti ili kupiti stan?

Intrigantna je dilema Kawhija Leonarda. Nezadovoljan ljetnim praznicima Leonard je uporno odbijao “preseliti u novu školu” na sjever. No, kako predsezona govori, Leonard bi trebao izgurati sezonu u Kanadi, a već se na veliko špekulira da će postati igrač Clippersa idućeg ljeta. Uostalom, put do NBA finala (selidbom Jamesa na Zapad) mu nikada nije bio lakši.

Ukleti Mike D’Antonez

Rocketsi su lani bili jedna od boljih momčadi lige. Ozljeda Chrisa Paula bila je jedan od glavnih razloga ispadanja u finalu zapada. No, ključ uspjeha bila je obrana. Ono malo obrane što je valjalo ovog ljeta je nestalo. Trevor Ariza je u Arizoni, a Luc Mbah a Moute u Los Angelesu. Stigao je Carmelo Anthony kojem se nadaju kao X faktoru, a velike nade polažu i u dovođenje Jimmyja Butlera.

Upravo jedno od sljedećih pitanja bilo bi namijenjeno o novoj Butlerovoj destinaciji, no za sada ostaje u hladnijim krajevima. 

Donovan Mitchell / Victor Oladipo

Mitchell je, kao i Oladipo, puno radio ovog ljeta. Nema puno slabosti u njegovoj igri, ali prostora za napredak svakako ima. Konstantnost će doći s godinama, a puno pažnje će biti usmjereno na uigravanje sistema Mitchell-Gobert kao varijanta 1 i sistema Mitchell-small ball koja služi kao varijanta 2 i kao mogućnost širenja reketa za Mitchella. Stoga ostaje pitanje kako napredovati individualno, a da ne pate suigrači i rezultat…

Pacersi su lani nes(p)retno ispali od LeBrona nakon sedam utakmica. Oladipo je izrastao u Superstara, a ove godine je prilika za napredak u doigravanju jedinstvena. Sabonis je godinu iskusniji, a kvalitetna uloga sekundanta se očekuje i od Bojana Bogdanovića.

Anthony Davis – izlijevanje temelja za prelazak u LA?!

Rich Paul, agent LeBrona, je nedavno postao zastupnik Anthonyja Davisa. Lakersi sljedeće ljeto raspolažu s prostorom za dovođenje Davisa koji ima player opciju nakon sezone 19./20. No, Pelicansi će za dvije godine imati mjesta za nabaviti veliko ime tijekom free agencyja….

Izazivači – Bez pokrića ili ipak ne?!

John Wall, Russell Westbrook, Damian Lillard, DeMar DeRozan, Kemba Walker (koji još nije siguran ostaje li s Michaelom Jordanom) i mnogi drugi “stari i mladi romantičari” koje nismo do sada spomenuli (Greek freak i ostali) se još nadaju tituli ili barem kakvom-takvom iskoraku. No, jesu li im momčadi dovoljno jake za doigravanje???

Draft class 2018.

Deandre Ayton je u pripremnom periodu pokazao mnogo dobrih stvari za Phoenix Sunse. Prva sezona se uvijek u vodu baca (osim potencijalne nagrade za rookieja godine). Momčad iz Arizone za sada nema pretjerana očekivanja kao “nositelju franšize”. Za sada je dovoljno da Ayton postane double-double igrač (12-10). Bit će zanimljivo dogodine analizirati tko je pogriješio u razmjeni, Hawksi ili Mavsi – Dončić ili Young.

Trae Young je na putu da postane prva violina momčadi koja je pokazala pravi šuterski domet. Dončić se kroz predsezonu nametnuo kao odličan Robin svome Batmanu (Dennis Smith Jr.). Cavsi su odlaskom Kralja izgubili ambicije, što potencijalno može biti dobra stvara za rookieja Collina Sextona koji nikako ne smije dozvoliti da mu J.R. Smith postane mentor.

Suze radosnice

Dwayne Wade, Dirk Nowitzki, Vince Carter…ikone su to kojima je ova sezona posljednji košarkaški ples…

Na kraju sezone ćemo zaplakati što odlaze…

Puno je još neodgovorenih pitanja (poput: Kako će Spursi bez Parkera-Ginobilija i Leonarda i mnogih drugih), ali Pandorina kutija se ne otvara. 

Barem ne još.

Latest Posts

NE PROPUSTITE