Wednesday, May 8, 2024

ZADNJE OBJAVE

Podcast: S Emiliom Kovaèiæem otkrivali NBA tajne

U novom podcastu prièali smo s bivšim predstavnikom hrvatske košarkaške reprezentacije i sadašnjim generalnim direktorom europskog djela tvrtke Synergy Sports Technology, Emiliom Kovaèiæem. U polusatnom razgovoru prièali smo o NBA skautingu, mladim dolazeæim talentima, NBA centrima, zakucavanjima, Zadru i novom izborniku hrvatske reprezentacije, Jasminu Repeši.

‘Air Emilio’ živi svoju 44. zimu u životu, vjerojatno i najhladniju u Zadru. U svojoj bogatoj karijeri, od sveuèilišnih problema pa da povratka u rodni Zadar, Emilio je svugdje osvojio srca navijaèa te ostavio niz lijepih i atraktivnih uspomena.

Magic, Bird i Dr. J. potakli ga na košarku

Naš sugovornik je i dandanas usko povezan s NBA ligom, meðutim isto tako NBA liga je bila neka vrsta poticaja za poèetak njegovih ozbiljnijih košarkaških koraka. Kao što nam je rekao u intervjuu kao 16-godišnji mladiæ je vidjeo reklamu Conversea gdje su sudjelovali mnogi njihovi NBA ‘manekeni’, Larry Bird, Julius Erving, Magic Johnson i drugi.

Još kao golobradi mladiæ otišao je u ‘nepoznato’. U njegovo vrijeme, krajem 80-ih godina, u doba kada nije bilo interneta Emilio je odluèio odletjeti u Ameriku prihvativši poziv sa sveuèilišta Arizone. “Nikada ne bih mijenjao te godine”, rekao nam je Emilio te dodao kako je odluka o odlasku na sveuèilište uvijek stvar pojedinca. Kako to može biti za nekoga “najbolja stvar u životu, a za nekoga najgora.”

Emilio nije imao previše sreæe u poèetku. Citiravši èasopis Superkošarka, broj 10: “Stigao sam u Arizonu, ali nisam na vrijeme položio SAT test, tako da nisam mogao igrati. Onda sam došao na malo privatno sveuèilište u NAIA gdje sam osvojio naslov, što je bio veliki uspjeh. Za one koji ne znaju TOP 20 NAIA sveuèilište bez problema pobjeðuju jake NCAA momèadi iz prve divizije”, no san mu je bio zaigrati za Arizonu, i ispunio mu se:

“Zaigrao sam na Arizona Stateu, bio sam presretan. No, po završetku godine otišao je trener koji me je doveo, a novi mi je rekao da ja i još neki igraèi možemo tražiti novi college”, kao što je rekao sve se nekako urotilo protiv njega, meðutim nakon kiše izašlo je i kalifornijsko sunce:

“Tako je! Otvorila mi se šansa da odem u sunèanu Kaliforniju kod jednog od najtrofejnijih trenera. Do kraja sezone imao sam prosjek od nekih 20 koševa i 10 skokova, fantazija. Tamo sam sazrio kao igraè, no ono što je najvažnije završio sam fakultet.”

Bogato iskustvo koje je stekao u Americi podijelio je i s nama. I ne samo to, Emilio je nakon završetka sveuèilišnih dana sudjelovao u kampu Phoenix Sunsa, igrao i ljetnu ligu te nam prenio iz prve ruke iskustva iz tih dana i otvoreno rekao koliki su njegovi dometi bili za NBA ligu.

“Marka Milièa samo šut dijelio od NBA”

Kovaèiæ je bio poznat kao dominantan centar koji je volio zakucavanja. U razgovoru za portal NBACRO.com prièali smo o sadašnjim ‘dunkerima’ i usporedbi skoka preka auta Blakea Griffina i njegovog bivšeg suigraèa Marka Milièa.

“Bilo je gušt igrati s Markom, svaki trening s njim je bio poseban. Rijeè je o odliènom košarkašu, veoma inteligentnom i samo loš šut ga je dijelio od NBA karijere”, rekao je Emilio o bivšem suigraèu.

Dijelio svlaèionicu s mnogim NBA igraèima

208-centimetara visoki centar je dijelio svlaèionicu s mnogim sadašnjim NBA igraèima (Udrih, Delfino..), te smo tako saznali i jednu zanimljivu anegdotu. S navedenim igraèima dijelio je svlaèionicu u vrijeme euroligaških dana, Emilio je naime igrao najbolje europsko natjecanje s tri kluba, rodnim Zadrom, ljubljanskom Union Olimpijom i talijanskim Skipperom.

Još i danas Emilio uživa veliko poštovanje u košarkaškim krugovima. Naravno u svom Zadru, ali i ostalim klubovima gdje je igrao (nastupao je još za Zrinjevac i Cibonu). U Italiji još dandanas navijaèi u Bologni otvaraju fan stranice, pišu o našem reprezentativcu biranim rijeèima, dok u Sloveniji tvrde da nakon njegovog odlaska nisu imali dominantnijeg centra. To može potvrditi i sadašnji trener Zadra, Aleš Pipan koji je u to vrijeme vodio suparnièku slovensku momèad, Krku.

Kao što i sam kaže, tada je dosegnuo zenit svoje karijere.Sudjelovao je i na europskom prvenstvu s hrvatskom reprezentacijom sve od 1993. godine pa do 2001. godine. Imao je priliku trenirati pod palicom Jasmina Repeša, u Italiji, koji je ovih dana imenovan novim izbornikom reprezentacije. Tako smo se prema kraju razgovora dotakli i te aktualne teme, a i sadašnje situacije u Zadru.

“Jedino me Sagadin ukljuèio”

“Jedini koji me želio ukljuèiti u klub bio je Zmago Sagadin. To je bio jedini pokušaj suradnje s klubom. Sve ostalo su neistine”, dodao je Emilio o svom voljenom klubu, kao što je demantirao i bilo kakve razgovore o njegovoj poziciji sportskog direktora.

No, moramo poruèiti da je glavni dio rasprave bio vezan uz statistiku odnosno skauting kojeg provodi tvrtka Synergy Sports Technology. Rijeè je o najdetaljnijem skautingu NBA igraèa i momèadi koje koriste veæ dugi niz godina sve NBA ekipe. Saznali smo o kakvom je radu toèno rijeè i jesu li se njihove usluge proširile po Europi, odnosno èak i u Hrvatskoj.

Za kraj mogu zapisati da je 44-godišnji Emilio iznimno zahvalan sugovornik, èovjek koji usprkos svom položaju i renomeu ne dijeli ljude na velike ili male, potencijalne suradnike ili bezidejne ljude. Njegove vrijeme je na raspolaganju svakome, pa i onome tko je toliko lijen otiæi provjeriti kakvo je vrijeme u njegovom kraju, i odgovoriti i na takav upit.

Zadranin koji je osvojio mnogo srca igrajuæi bespoštedno za svaku loptu i zakucavši u svakoj moguæoj prilici. A nadamo se da æe nakon današnjeg dana barem na nešto malo vremena osvojiti i vašu pažnju te da æete poslušati veoma zanimljiv intervju. Nadamo se da æe saslušati i po koja žena.

Podcast možete poslušati ovdje (13 MB).


Ostali podcasti:

Kolumnist Hrvoje Franèeski
Struènjak kondicijske pripreme sportaša, Davor Brkiæ
Kolumnist Toni Franuliæ – najava 1. dionajava 2. dio

Sljedeæi sugovornik æe biti skaut New Jersey Netsa, Danko Cvjetièanin. Postavite mu i Vi pitanje na našem forumu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE