Wednesday, May 8, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pogled kroz statistiku: Podcijenjeni Calderon

Još jedna novina u praæenju NBA lige na našem portalu ove sezone biti æe pogled na odreðene statistièke podatke, koji æemo objavljivati u prosjeku svakih 2 tjedna. No, ovdje se neæemo bazirati na standardne podatke tipa poeni, skokovi, asistencije, izgubljene lopte i slièno, nego æemo se baviti nekim ‘‘apstraktnijim” kategorijama, a pažnju æemo obratiti podjednako na igraèe, te na momèadi. Neæemo se svaki puta bazirati na iste statistièke podatke, nego æemo svaki puta uzeti u obzir i poneku drugu kategoriju, dvije u momèadskoj, te dvije u pojedinaènoj kategoriji.

Broj ispucanih šuteva po utakmici (momèadi):

Možda bi zanimljivija kategorija bila ”prosjeèna dužina trajanja napada”, no buduæi da takvih podataka nema, zadovoljiti æemo se i s ovom kategorijom.

Izuzetno zanimljivi podaci koji nam govore u prilog tome da ova kategorija sama po sebi ne mora znaèiti puno. No primjerice možemo pogledati ekipu Bobcatsa za koju se po ovim podacima može doæi do dojma da prakticiraju run’n’gun košarku, no pogledavši tu ekipu dojam je drugaèiji. Isto tako dolazimo i do zakljuèka da trenutno možda najuvjerljivija ekipa lige ima drugi najmanji broj šuteva. Naravno, ovdje nije uraèunat broj poena s linije slobodnih bacanja gdje je Thunder na uvjerljivom prvom mjestu. Ono što nam govori ova statistika je to da, ekipe sa puno šuteva, izuzevši Portland, ove sezone baš ne stoje dobro, dok je kod ovih sa manje šuteva situacija raznolika.

Poeni po šutu (momèadi):

U ovoj kategoriji vidimo èiji šutevi vrijede najviše. Kao što smo mogli i pretpostaviti, pošto Oklahoma ima toliko malo šuteva vjerojatno iz njih izvlaèe maksimum, što vidimo u ovoj statistièkoj kategoriji. Denver je ovdje prvi, a još im dodatno ide u prilog podatak da su prva momèad lige po broju asistencija (24 po utakmici). S druge strane imamo Sacramento za kojeg smo vidjeli da ispucavaju veliki broj šuteva, no kao što se vidi, oni malo vrijede, a i to su veæinom neizraðeni šutevi, jer su po asistencijama posljednja momèad u ligi (14 po utakmici). Ovdje je posebno razoèaranje Detroit, koji pored malog broja ispucanih šuteva, takoðer ima i izuzetnu malu dobit od njih, te je ovo odraz njihovog trenutnog stanja na ljestvici. Wizardsi su posljednji, iako prema rosteru djeluje kao jedna dobra šuterska momèad (Young, Crawford, Lewis, Blatche…).

Poeni po šutu (igraèi):

U ovoj kategoriji vidimo još jedan razlog zašto se Jamesa Hardena ove sezone proglašava drugim èovjekom Thundera. Svaka lopta koju ispusti prema košu donosi u prosjeku 1,64 poena i to je izuzetno visoki prosjek. Zanimljivo je da u ovoj kategoriji nema Kobea Bryanta koji ispucava ogromnih 25 lopti po susretu (još jedino Monta Ellis šutira preko 20 lopti). Njegovi šutevi mu u prosjeku donose 1,24 poena svaki, i svrstavaju ga tek na 49. mjesto. Od neugodnih iznenaðenja u ovoj kategoriji možemo spomenuti Luisa Scolu, kojem šutevi, unatoè odliènom dojmu, vrijede tek 1,01 poena, te Dannyja Grangera èiji vrijede 0,99. Možemo si samo zamisliti kako æe tek Pacersi zaigrati ako njihovom glavnom igraèu krene šut.

Omjer asistencije/izgubljene lopte (igraèi):

Zanimljiva kategorija koja nam na prvo mjesto stavlja vjeèito podcijenjenog Španjolca Calderona, koji ove sezone dokazuje da je meðu najboljim razigravaèima lige u napadaèkom smislu. Izuzetno iznenaðenje je i J.J. Reddick koji izuzetnoj vrijednosti svog šuta pridodaje i ovaj podatak, te ne bi trebalo biti èudno ako ove sezone završi pri vrhu poretka za najboljeg 6. igraèa lige. Ricky Rubio unatoè velikom broju asistencija još uvijek nije potpuno fokusiran, te se nalazi na 22. mjestu sa 2,56, te dok ne smanji svoj broj izgubljenih lopti još ga se ne može svrstati u vrh lige, unatoè atraktivnim asistencijama. Naveliko hvaljeni Iman Shumpert u ovoj kategoriji ima tek 1,21, pridodavši mu 0,95 poena po šutu dobijemo dojam da ipak nije toliko dobar koliko ga se naveliko hvali.

Na kraju ovog prvog izdanja možemo zakljuèiti da ima izuzetno zanimljivih statistièkih podataka koji mogu otvoriti oèi, ali i ostaviti nas poprilièno konfuzne, jer smo sve do njih imali dojam o izuzetnoj koristi nekog igraèa. Tako smo npr ovdje vidjeli J.J. Reddicka u prvih 10 igraèa lige u dvije izuzetno važne kategorije, a isto tako smo za Imana Shumperta, kojeg mnogi NBA fanovi proglašavaju „kraðom godine“ ili èak kandidatom za novaka godine, uvidjeli da njegova igra ima podosta rupa, te da bi u nekoj drugoj momèadi, s manje slobode, igrao poprilièno drugaèije, no da li bi mu to odmoglo ili pomoglo, ne možemo reæi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE