Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Poker aseva: Najbolji centar svih vremena?

U prvoj tjednoj rubrici Vašeg omiljenog NBA portala donosimo odgovore na prvi set pitanja koje je poznati NBA novinar Davor Vitkoviæ odabrao iz mnoštva pitanja pristiglih od èitatelja. Ovaj tjedan zanimala vas je prošlost NBA lige te usporedba nekadašnje i današnje košarke.

Tko je po vašem mišljenju najbolji centar svih vremena?

Teško pitanje. Ovisi o košarkaškoj filozofiji. Ako trebate dominantnog napadaèa, najbolji izbor je Kareem Abdul-Jabbar. Za one koji se èude što sam Jabbara stavio ispred Wilta Chamberlaina sljedeæi podatak. U 7. utakmici finala Istoka izmeðu Celticsa i Sixersa 1965. kod rezultata 110-109 za Celticse Sixersi su imali loptu 5 sekundi prije kraja. Chamberlain je tražio da se ne igra na njega jer bi ga Celticsi sigurno faulirali a on je bio oèajan izvoðaè slobodnih bacanja. To ga diskvalificira u mojim oèima. Ako tražite od centra da bude voða momèadi i dirigira obranom, tad je izbor jasan, najveæi pobjednik u povijesti amerièkog sporta Bill Russell. Kad bih sastavljao svoju momèad, možda bi se odluèio za neku kombinaciju Jabbara i Russella, igraèa poput Hakeema Olajuwona. Dream je bio sjajan. Uz McHalea najbolje post kretnje u povijesti, solidan skakaè i sjajan bloker. Uništio bi Howarda i ostale današnje centre.

Zanima me pet najboljih igraèa sa brojem 5?

Jason Kidd uvjerljivo prvi. Carlos Boozer, Robert Horry, Guy Rodgers, Josh Howard…Kevin Garnett je prekratko u tom dresu da ga uvrstim

Kako bi usporedili današnju igru u vrijeme LeBrona, Kobea i Dwyanea te u vrijeme legendarnih Bullsa, Lakersa, Knicksa, Jazza?

Današnje superzvijezde su malo prezaštièene. Dobijaju previše slobodnih bacanja na ime. A košarka opæenito je sasvim drugaèija od one iz 80-tih i 90-tih. Igraèi dolaze sve mlaði u NBA. Fizièki su fenomenalni, no osnove košarke su im jako loše. Mislim da je košarkaška inteligencija prosjeènog igraèa danas na najnižoj razini u posljednjih 40 godina.

Tko je bio bolji igraè Dražen Petroviæ u Netsima ili Toni Kukoæ u Bullsima?

Svaka èast Kukoæu, no Dražen Petroviæ je bio samo jedan.


Ako želite i vi poslati pitanje našom struènom suradniku Davoru Vitkoviæu, pošaljite pitanje na davor.vitkovic@nba-croatia.com

Latest Posts

NE PROPUSTITE