Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Ponovljenim receptom do match lopte

Nastavili su Raptorsi istim intenzitetom. Dwane Casey nije mijenjao dobitnu formulu. Startnu petorku je ostavio s Normanom Powellom koji je nastavio s fantastičnim igrama u oba pravca i postao je nezamjenjivi stup ekipe (rating mu je plus 29).

Osnovni obrambeni zadaci su ostali isti u obje ekipe. Bucksi nastavljaju udvajati i raditi presing na svakoj pick akciji samo su sada Raptorsi otkrili „šifru“ s kojom ih mogu rastaviti. Rješenje je od početka bilo jednostavno, ballhandleri se moraju samo malo brže rješavati lopte što će dovesti do otvorenih šuteva za tri poena. Konce igre Raptorsa preuzeo je DeMar DeRozan kao primarni kreator jer se Tony Snell uspješno hrvao s njim na izolacijama, pa su odlučili DeRozana više koristiti kao razigravača gdje je Kyle Lowry bio u ulozi sekundarnog kreatora.

Početak utakmice su obilježili Serge Ibaka s pogođenim šutevima i monster dunkom, a na drugoj strani su se Bucksi oslonili na Giannisa Antetokounmpoa. Nakon prvih nekoliko promašenih rotacija u obrani Bucksi su u napadu napravili nekoliko jako glupih poteza. Praktički su utakmicu izgubili za četiri minute katastrofalne igre u oba pravca. Krenuli su s vodstvom 11:9 da bi nakon toga izgubili tri lopte,  zaboravili zatvoriti obrambeni skok i napraviti pravovremene rotacije na šutere u korner trici. Raptorsi su sve ovo lijepo kaznili i složili seriju 17:0.

Povukao je Jason Kidd dobar potez s timeoutom samo je malo zakasnio. Momentum je bio na strani domaćina, a on ga je pokušao razbiti s Gregom Monroem na centru i bez Giannisa. Bivši student Georgetowna je napravio seriju od šest poena i uz pomoć Snella vratio Buckse među žive. Međutim, obrana gostiju nastavlja gdje su stali starteri, loše brane kornere nakon presinga što Raptorse vraća na plus 11.

Drugu četvrtinu Kidd otvara s no defense petorkom, Delly-Terry-Giannis-Teletović-Monroe, a Casey naravno drži P.J. Tuckera na Giannisu i daje priliku Jonasu Valanciunasu koji u borbi s Monroem ima match up što ga može istrpjeti. Ovdje Casey daje novu priliku Patricku Pattersonu i Coryju Josephu jer ima dovoljno mjesta da ih sakrije obrambeno na Dellyju (kontinuirano pomaže Tuckeru i Valanciunasu u post up borbi s Giannisom i Monroem) i Teletoviću, a svaki može pomoći ekipi sa svojim vještinama. Patterson kao šuter za tri poena i Joseph kao pomoć Lowryju u prijenosu lopte jer Delly (zadužen za Lowryja) standardno radi presing na protivničkoj polovici. Raptorsi u ovom trenutku svoj napad baziraju na pick igri Lowry ili Joseph s Valanciunasom jer Monroeu je ovo najslabijji segment igre ili Lowry u jedan na jedan igri napada Matthewa Dellavedovu, te diže prednost na 13 poena.

Kiddu ne preostaje ništa drugo nego vratiti najboljeg perimetar defender na teren Malcolma Brogdona jer je Lowry nadigrao Dellavedovu. Problem je što Kyle hvata ritam i pogađa još jednu tricu iz driblinga ovaj put preko bloka Tuckera kojeg je držao Teletović. Njemu se pridodaje Joseph koji napokon „ulazi“ u ovu seriju pred domaćom publikom i dižu prednost na 19 poena. Napad Bucksa u ovom periodu drži Giannis solo akcijama i nema kretanja lopte koje ih je krasilo u prve tri utakmice i početkom ovog susreta. Kidd mora vratiti startnu petorku jer mu utakmica bježi iz ruku.

Povratkom glavnih igrača konsolidirali su obranu, tjeraju Raptorse na teške šuteve preko ruke jer prelaze na kombinaciju presinga i switch obrane, a jedinu otvorenu korner tricu promašuje Patterson. U utakmici ih drži Giannis s 13 poena u drugoj četvrtini kroz ulaze i polaganja, te rezultat smanjuju na samo devet poena zaostatka.

Drugo poluvrijeme Raptorsi otvaraju kontrom Ibake, a Bucksi vraćaju tricom Brogdonom nakon pick igre s Giannisom gdje je Lowry išao ispod bloka. Odmah je vidljivo da su se Raptorsi ufurali u kretanje igrača i lopte u napadu. Primarni kreator je postao Lowry koji suigračima pronalazi otvorene šuteve, pogađate, u korneru, te im još samo preostaje da riješe problem zvan Antetokounmpo (30 poena uz šut 12/19). Raptorsima se još ukazao DeMarre Carroll i Powell što im je dovoljno da prednost raste na 15 poena, a Kidd napadačku inertnost pokušava riješiti vraćanjem Monroea. Problem je što koliko god Monroe može zabiti i kreirati gotovo identičan broj poena dobije na drugoj strani, te isto tako daje priliku Caseyju da stavi Valanciunasa u petorku i tako odmori Ibaku.

Raptorsi ne uzmiču niti kada Lowry sjedne na klupu jer rolu strijelca preuzimaju Powell i DeRozan koji napadaju sa slabije strane obrane ili nakon kontre. Bucksi pokušavaju kreirati poene iz pick igre gdje je Giannis screener, ali Joseph-DeRozan-Tucker odrađuju odličan posao u toj borbi te ne dolazi do preuzimanja Joseph/DeRozan-Giannis kojeg su Bucksi htjeli. Tako u zadnju četvrtinu ulaze sa zaostatkom od 17 poena, a čeka ih borba klupa koju s jedne strane predvodi Lowry pred domaćom publiku što u prijevodu znači gotova utakmicu.

No Kidd radi iznenađenje, ne šalje no defense postavu već kombinira Delly (čuva Lowryja)-Brogdon-Middleton-Giannis-Monroe u nadi da mogu smanjiti zaostatak. Nikakva promjena se ne događa jer Raptorsi napadaju Monroea u obrani koje ne može braniti pick igru, dok napad se drži na račun ponovno vraćenog kruženja lopte nakon što Giannis navuče trojicu igrača Raptorsa na sebe što uredno kažnjava Brogdon. Međutim, nastaje problem jer su nakon četiri minute već u bonusu uz opjevanog lošeg Mornoea u obrani, a Kiddu to samo zadaje glavobolje jer mora Thona Makera vratiti u petorku da bar pokuša zatvoriti rupe. Ništa od toga. Raptorsi drže plus 18 na račun slobodnih bacanja i šest minuta prije kraja uvode najjaču petorku Lowry-Powell-DeRozan-Tucker-Ibaka koja privodi utakmicu kraju bez drame.

Kiddove muke

Casey je našao dobitnu kombinaciju sa startnom petorkom i svim rotacijama na utakmici. Pred domaćom publikom su mu igrači s klupe odlično reagirali, a probudio se i Carroll s prvom utakmicom over deset poena, dok Joseph već uobičajeno puno bolje odrađuje posao razigravača i pomoći Lowryju kada se igra u Torontu (jedine dvije utakmice s deset i više poena su mu pred svojim navijačima).

Stručni stožer Bucksa je na teškim mukama. Ne mogu dobiti potreban balans između obrane i napada, a imaju svega sedam korisnih tijela za rotaciju. Pozicija centra im je najupitnija jer s Monroem dobiju dodatnog scorera i rupu u obrani, dok Maker im daje obrambeni identitet. Zanimljivo da su u utakmicama gdje je Maker odigrao iznad očekivanja ostvarili pobjedu. Sjetimo se samo prvog susreta i treće četvrtine kada je stigao odraditi udvajanje na perimetru i zatvoriti prilaze obruč, te pogoditi otvoren šut. Isto tako u trećoj utakmici gdje su napravili blowout.

Posljednja ideja koju bi Kidd mogao povući je da još više ubrza igru s Giannisom kao centrom dok je Ibaka na terenu što je već spomenuto u prethodnoj analizi. Petorku može zaokružiti s kombinacijom bekova Delly-Brogdon i krilima Snell-Middleton. Nastaje problem u rotaciji jer bi neke minute morale otpasti na Terryja, Beasleyja ili čak Rashada Vaughna (gotovo nemoguće). Veća je šansa da će John Henson dobiti koju minutu na centru i nadati se da će klupa Bucksa bolje reagirati nošena domaćom publikom koja „neće dozvoliti“ da Terry promaši otvorenu tricu ili da Beasley razbije tablu četiri puta u nizu s linije slobodnih bacanja uz naravno novo odlično izdanje “mini LeBrona” Giannisa Antetokounmpoa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE