Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pregovori neuspješni, otkazane nove utakmice

Treæi dan za redom sastali su se predstavnici Udruge igraèa i vlasnika NBA momèadi. Nakon otprilike sedam sati došlo je do prekida sastanka jer su razlike izmeðu zahtijeva igraèa i vlasnika još uvijek prevelike te je David Stern otkazao novih stotinjak utakmica sljedeæe sezone.

Nakon prethodnog sastanka obje strane su zraèile optimizmom te se èinilo da su nadohvat dogovora koji bi konaèno okonèao lockout, no stvari su krenule drugim tijekom. Ovoga puta konaèno su pregovarali o vjerojatno najveæem problemu, raspodijeli novca (BRI, Basketball Related Income). Igraèi su prema prethodnom kolektivnom ugovoru dobivali 57% od tog novca, a za sada se ne žele spustiti ispod 52,5%, dok vlasnici žele svoj udio poveæati na barem 50%.

“Opet su vlasnici došli do iste toèke na kojoj su i prošli pregovori prekinuti”, izjavio je Billy Hunter, izvršni direktor Udruge igraèa. “Ponudili su nam raspodjelu 50-50 a mi smo to odbili kao i prošli puta.”

Ipak, osim podjele novca, govorilo se i o salary capu, te se i oko ovog pitanja još uvijek obje strane mimoilaze. Na ovom su podruèju postigli najviše uspjeha tijekom posljednja dva dana, ali i ovdje još uvijek ima nekoliko stvari oko kojih se strane ne slažu. Dogovor oko poreza nakon probijanja gornje granice salary capa je veoma blizu dogovora, dok je naèin na koji se može prijeæi ta granica capa još uvijek veliki problem. Igraèi žele postojanje iznimaka koje æe omoguæiti prelazak te granice, dok su vlasnici protiv toga.

“Dogovorili smo se da æe svi igraèi zadržati plaæe koje su dogovorene tijekom prošlog kolektivnog ugovora, èak i ako one preðu postotak BRI-a”, izjavio je David Stern. “Ostale su još dvije ili tri sistemske stvari te smo prešli na podjelu novca. Vlasnici su bili spremni prihvatiti 50%. Takoðer, otkazane su sve utakmice u mjesecu studenom te više neæe biti moguæe odigravanje svih 82 utakmice u sezoni.”

Time je Stern potvrdio ono što se znalo i ranije, da æe utakmice prije prosinca biti otkazane. Tako se broj ukupno otkazanih utakmica za sada popeo na 221. Osim toga, izjavio je i da više ne postoji šansa da se odigraju svih 82 utakmice te je sada pitanje koliko utakmica manje æe svaka ekipa odigrati sljedeæe sezone.

Derek Fisher je nakon sastanka okupljenim novinarima izjavio da nisu zakazani sljedeæi pregovori, ali da se to može promijeniti svaki dan. Za pretpostaviti je da neæe biti pregovora tijekom vikenda, a nakon toga bi se ponovno mogli naæi za istim stolom. U protekla dva dana napravili su dovoljno pozitivnih pomaka te bi duže izbivanje s pregovora moglo biti veoma štetno te ponovno udaljiti “zaraæene” strane.

Latest Posts

NE PROPUSTITE