Wednesday, October 4, 2023

ZADNJE OBJAVE

Popovich: Duncanova ozljeda utjecala je na igre Aldridgea

LaMarcus Aldridge godinama je bio centralna figura Portland Trail Blazersa, franšizni igrač i prva napadačka opcija. S takvim pedigreom ovog je ljeta potpisao za San Antonio Spurse u nadi da će s njima preskočiti poneku stepenicu viška, u rezultatskom smislu. NBA javnost s nestrpljenjem je iščekivala kako će LaMarcusa, volume potrošača i strijelca, Gregg Popovich instalirati u svoj famozni sistem.

Aldridge je od starta same sezone neprikosnoveni starter uz Tima Duncana na centarskim pozicijama, ali pored Kawhija Leonarda i Tonyja Parkera ne više i nužno prva napadačka opcija koja nosi teret cijelog napada. Trebalo je Aldridgeu vremena da se aklimatizira na novu okolinu i pohvata konce pokretnog napada Spursa. Čak je u nekim situacijama djelovao i suzdržano na terenu pazeći da se zadovolji Popovichev „komunistički“ stil igre – „svima jednako“, pa je odgađao uzeti svoje klasične šuteve. U studenom i prosincu Aldridge je tako imao samo 16 poena po utakmici, što je za 7 poena manje nego u Portlandu prošle sezone, a nije bio ni pretjerano efikasan strijelac. Dovoljno da se počne sumnjati u novu akviziciju Spursa.

Međutim, s ozljedom Tima Duncana krajem siječnja Aldridge se u potpunosti razigrao i počeo podsjećati na Aldridgea iz Portlanda, na dobru staru double-double mašinu. Tu je već popravio brojke da bi potpuni procvat doživio u veljači u kojoj je ubacivao 20 poena po utakmici čak i onda kada se Duncan oporavio od ozljede. Njegov ofenzivni rejting narastao je sa 100 na 123, a LMA je i više na liniji za slobodna bacanja.

„To je subjektivna procjena, ali mislim da je Duncanova ozljeda bila katalizator za bolje Aldridgeove igre, ubrzala je njegov proces prilagodbe na našu igru. On je u tom momentu shvatio da mora preuzeti odgovornost. Ali postao je i slobodniji u napadu kada smo mi naučili na kojim pozicijama voli dobiti loptu i napasti. Dakle i jedna i druga stvar su utjecale na LaMarcusove bolje igre, a stekao je i više samopouzdanja jer je shvatio da nas nije briga kada promaši šut“, kaže Popovich.

Referirajući se na posljednju misao strateg Spursa je dodao: „Mi se brinemo ako ne uzmeš šut kada si otvoren, ako promašiš nije nas briga, na to se ne može utjecati“.

Aldridge ove sezone za Spurse postiže 17,7 poena uz 8,4 skoka, 1,5 asistencija i 50% šuta iz igre. Sporiji ulazaka u sezonu učinio je da LMA brojke ne izgledaju impresivno ali posljednje igre i forma koju hvata sugeriraju da će se Spursi moći osloniti na njega u doigravanju.

Latest Posts

NE PROPUSTITE