Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Portland: Najveæa briga zdravlje igraèa

Portland Trailblazersi nemaju poput nekih ekipa probleme s manjkom igraèa pod ugovorima, nego glavna briga im je koljena Grega Odena te uporaba amnesty klauzule na Brandonu Royu, zbog njegovog ogromnog ugovora koji im remeti cap space, a prilièno je oèigledno da ga neæe ispuniti na zadovoljavajuæi naèin. Dobro stoje na svim pozicijama, osim centra, no postoji nekoliko igraèa na rosteru koji mogu konkurirati za tu poziciju, ali najsretnije bi rješenje bio Oden, ukoliko ostane zdrav.

Zaštiæeni:
Patrick Mills
, Greg Oden

Greg Oden participirat æe u aktivnostima u trening kampu, no vjerojatno neæe igrati do sijeènja zbog manjka kondicije potrebne za igru na najvišoj razini. Oden je zaštiæeni slobodni igraè, ovo mu je posljednja sezona pod ugovorom po kojem su mu Blazersi dužni nešto manje od 9 milijuna dolara, a oèito je da mu buduænost u NBA ligi ovisi o predstavama koje æe pružiti u nadolazeæoj sezoni, jasno je da ukoliko ne zadovolji ili se ozljedi, nema teorije o produženju ugovora, jer nakon što je veæ tri sezone završio prerano zbog ozljede, sigurno su i njegovi najveæi navijaèi veæ na rubu strpljenja da vide može li opravdati status prvog izbora na draftu 2007. i izjavu Stevea Kerra u prosincu 2006., dok je još igrao za Ohio State, kako je on “once in a decade player”. Do sada se nažalost po Blazerse pokazao samo kao još jedan od draft busteva kojim njihova povijest ne oskudijeva.

Patty Mills zamijenio je sjeverozapadnu diviziju NBA lige sa Xinjiang Flying Tigers, momèadi iz sjeverozapadne Kine. Iako njegov ugovor nema klauzulu povratka u NBA po završetku lockouta to za Blazerse neæe predstavljati velik problem buduæi da imaju i više nego dovoljno adekvatnih zamjena za njega.

Nezaštiæeni:
/

Zanimljivo, Portland nema niti jednog nezaštiæenog slobodnog igraèa.

Pod ugovorom:
Brandon Roy
, LaMarcus Aldridge, Gerald Wallace, Marcus Camby, Greg Oden, Raymond Felton, Wesley Matthews, Nicholas Batum, Luke Babbitt, Elliott Williams, Patrick Mills, Armon Johnson

Nicholas Batum, koji je lockout kompenzirao solidnim partijama u francuskom Nancyju, vjerojatno æe riješiti pitanje svojeg statusa u Blazersima na najbolji moguæi naèin za njega i momèad, višegodišnjim produženjem ugovora. Predsjednik Larry Miller rekao je da intenzivno rade na tome, a Batum je potvrdio i rekao da mu se jako sviðaju grad, navijaèi i suigraèi te da svakako želi ostati.

Armon Johnson koji iduæe godine postaje zaštiæeni slobodni agent, ovu sezonu vjerojatno æe odraditi na klupi buduæi da s razigravaèima Blazersi dobro stoje, ili æe ga ponovno poslati na kaljenje u Idaho Stampede.

Chris Johnson vratio se u Portland pun samopouzdanja nakon što je u sa ekipom Leones de Santo Domingo tijekom lockouta osvojio svoj prvi košarkaški naslov – naslov prvaka Dominikanske Republike. Sam kaže kako nije trebao puno zabijati, veæ samo skakati i blokirati, a sliènu filozofiju planira prenijeti i u dres Blazersa u novoj sezoni: “Žele (Blazersi) da donesem energiju, da budem “big guy” poput Tysona Chandlera, blokiram i skaèem, budem što agresivniji u tim aspektima igre i nauèim par post poteza.” Johnson se oèito želi nametnuti navijaèima ali i Nateu Mcmillanu kao rezerva za Grega Odena, što mu ne bi trebalo predstavljati problem ukoliko poboljša svoju statistiku od prošle sezone kada je prosjeèno bilježio 2,4 koša i 2,3 skoka po utakmici.

Rayomond Felton, doveden iz Nuggetsa kao zamjena za Andrea Millera, još je jedan Trailblazer koji na ljeto iduæe godine postaje nezaštiæeni slobodni igraè. Od Feltona se minimalno oèekuje da pruža utakmice po kvaliteti jednake onima koje je igrao u Knicksima, a nakon što je doveden, Nate Mcmillan je izjavio kako misli da æe u Blazersima dodatno napredovati i kroz dogledno vrijeme igrati najbolju košarku svoje karijere tako da je izgledno da æe karijeru i nakon ljeta iduæe godine nastaviti u Rip Cityu.

Luke Babbitt i Elliot Williams su dvojica igraèa koji do sada nisu igrali veliku ulogu u momèadi Blazersa, a teško da æe po neèemu “iskoèiti” ove sezone. Babbitt je po drugi puta vraæen u Idaho Stampede, dok je Williams prošlu sezonu okonèao prerano ozljedom koljena, a ove sezone, mogao bi eventualno nadomjestiti Rudyja Fernandeza u rotaciji, u prijevodu, ulazak s klupe, poneka trica, atraktivna asistencija Wallaceu ili nekome pod košem i dobar odnos s navijaèima.

Earl Barron još je jedan centar u rosteru Blazersa, no upitno je koliko æe dugo ostati s njima buduæi da relativno èesto mijenja klubove, a takoðer se naigrao u development ligi, što obièno i nije znak kvalitete.

Pridošlice s ovogodišnjeg drafta, dva su beka, Jon Diebler i Nolan Smith, s Ohio Statea i Dukea. Smith je posljednju sezonu na sveuèilištu odigrao kao zamjena za ozlijeðenog Kyriea Irvinga i nije razoèarao, mogao bi imati prednost pred Dieblerom kao backup opcija za Feltona, no obojica se tek moraju dokazati.

LaMarcus Aldridge i Gerald Wallace, dva su trenutno najbitnija igraèa ove franšize, no Aldridge je ipak odigrao zapaženiju ulogu i po mnogima je zaslužio mjesto u All-Star momèadi Zapada ove godine, no nekako je cijelo vrijeme bio “ispod radara”. Wallace je došao iz Bobcatsa u drugom dijelu sezone i više – manje je opravdao oèekivanja. Na kraju, Wesley Matthews, najbolji šuter momèadi, koji je redovito upisao dvoznamenkasti broj poena, ima dobru ruku, zavidan postotak šuta za 3 poena – 41%, mjesto u momèadi dobio je odsustvom Roya, a zacementirao ga je konstantno dobrim izvedbama tijekom cijele sezone.

Kandidat za otpis:
Brandon Roy

Brandon Roy, uz Grega Odena, vlasnik najpoznatijih koljena NBA lige zbog kojih æe Blazersi najvjerojatnije na njemu iskoristiti amnesty clause, jednu od novotarija novog kolektivnog ugovora. Ima još 4 godine ugovora tijekom kojih bi uprihodio nešto više od 68 milijuna dolara, no “koliko para toliko muzike” nažalost po navijaèe Blazersa ovdje nije primjenjivo, zbog gore navedenih koljena koja su toliko istrošena da ne bi mogao izdržati neku znaèajniju minutažu u 66 utakmica i moguæem doigravanju. Uz pametan menadžment vremena provedenog na terenu, vjerojatno bi mogao pružiti nekoliko èetvrtina au pair posljednjoj iz èetvrte utakmice ovogodišnjeg doigravanja protiv Mavericksa kad je zabio 18 poena, vrativši tako Blazerse iz deficita od 23 koša i dovevši seriju u egal. Vjerojatno nema analitièara koji bi mogao predvidjeti u kakvom æe stanju biti za 3 godine, no ukoliko ga se Blazersi riješe, karijeru bi mogao nastaviti u Warriorsima koji su pokazali zanimanje.

Objektivno, Blazersi mogu parirati Thunderu kao pretendenti za osvajanje sjeverozapadne divizije, sve dokle su im glavni igraèi zdravi. Imaju realne šanse za doigravanje, a ukoliko se riješe Roya i to se ne osjeti na rezultatima, kao što se nije ni prošle sezone, oslobodili bi si salary cap za dovoðenje nekog zvuènijeg pojaèanja u buduænosti. Naravno, u ovoj diviziji su još i Nuggetsi kao trenutno vjerojatno najnesreðenija momèad ali i momèad koja je najmanje optereæena ugovorima igraèa te Timberwolvesi, koji su prenatrpani osrednjim igraèima na poziciji krila, razigravaèa i centara, no uvijek ih je zanimljivo gledati, a ostaje vidjeti kako æe novi trener Rick Adelman posložiti njihov roster i uklopiti u njega novopridošle Derricka Williamsa i Rickyja Rubia.

Latest Posts

NE PROPUSTITE