Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Portland Trail Blazers – jesu li konačno spremni za više od dobrog otvaranja sezone?

Posljednjih godina svjedoci smo da Blazersi stalno imaju odličan ulazak u sezonu i drže najviše pozicije Zapada, a onda kada se odlučuje o konačnim pozicijama kompromitiraju sve dobro napravljeno na otvaranju. S trenutnim scoreom 16-4 pokazuju da ni ove godine otvaranje nije problem, ali se postavlja pitanje jesu li konačno spremni da ovakav ritam zadrže do kraja?

Portland je ovu sezonu otvorio najbolje u posljednje tri sezone. Međutim, ako uzmemo da su prije dvije godine nakon odličnog starta i držanja prve 4 pozicije sve do All-Stara, na kraju ispali iz doigravanja, a prošle godine, nakon što su dugo držali prvo mjesto, na kraju završili peti, onda ne možemo biti sigurni da li odgovoriti potvrdno na pitanje s naslova. Portland zasada još nije pokazao da je spreman za nešto više i ne bi bilo čudno da regularni dio sezone završe kao i prethodne godine, a u playoffu ispadnu rano.

Iako se radi o dobro izbalansiranoj momčadi u kojoj svako zna svoje zadaće, a usput se radi i o kvalitetnim igračima, vidljivo je da ovoj momčadi nedostaju još neke sitnice, a i da neke stvari treba popraviti. Prije svega, iako već nekoliko posljednjih godina imaju vrlo dobru i kvalitetnu prvu petorku, problem klupe još uvijek predstavlja njihov najveći nedostatak. Naime, gotovo da možemo reći da je Portland momčad koja ima najveći nesrazmjer u kvaliteti između početne petorke i klupe. Pogotovo treba istaknuti da ovoj momčadi nedostaje najmanje jedan, ako ne i dva beka, jer ako pogledamo dosadašnje utakmice, vidljivo je da trener Terry Stotts najviše rotira Damiana Lillarda, Wesleya Matthewsa i Stevea Blakea na bekovskoj poziciji, a što je vrlo malo.

Još smo jednu manu mogili uočiti u dosadašnjim utakmicama Blazersa. Naime, iako se ne radi o mladoj momčadi, vrlo često u njihovoj igri viđamo previše nezrelosti odnosno zaigranosti (često dovodi do izgubljenih lopti). Ovo se najčešće događa u trenucima kada stvore određenu prednost, a onda upravo zbog brojnih gluposti vraćaju protivničku momčad u utakmicu. Vrlo smo često u njihovoj igri do sada viđali „žute minute“, pa onda umjesto da prelome utakmicu i mirno je provedu kraju, zbog nekih pokušaja atrakcije i nerezonskih šuteva, ali i propusta u obrani, dovode se u situaciju da moraju spašavati dobivene utakmice. Usprkos tome, treba reći da su jedna od najboljih momčadi u ligi u egal završnicama (odličan score 5-1), ali su i momčad sa sjajnim karakterom (odličan je primjer nedavna pobjeda protiv Hornetsa koju su gubili i preko 20 razlike, a tek su završnici preokrenuli rezultat i na kraju pobijedili).

Sve u svemu, ovdje se radi o jednoj vrlo kvalitetnoj momčadi s nekoliko odličnih pojedinca. Jedna su od najboljih napadačkih ekipa lige (zabijaju 103,4 koševa po utakmici), a igraju jednu vrlo brzu košarku s puno dodavanja (dobrih 23,8 asistencija po utakmici). Svi znaju da su jedna od najboljih šuterskih ekipa (sjajnih 9,5 trica) i to pogotovo kod kuće, gdje često uz sjajnu publiku znaju vrlo lako tricama slomiti protivnika. Zahvaljujući LaMarcusu Aldridgeu (22,3 koševa, 9,9 skokova), četvorkom s možda najboljim mid – range šutom u ligi, Portland ima čovjeka kojem može spuštati lopte na low post, a koji to vrlo efikasno odrađuje. Uz sve to, Portland je trenutno najbolja skakačka momčad u ligi, a osim što dobro zatvaraju reket i protivnički skok, i bekovi rade vrlo dobar posao u obrani, a kao rezultat toga je podatak da su trenutno 6. najbolja obrambena ekipa u ligi (primaju 96,0 koševa po utakmici).

Uz Aldridgea, prva violina je, naravno, Damian Lillard (19,9 koševa, 6,3 asistencija) koji još uvijek nije uhvatio ritam i svakako se od njega očekuje još puno više. Wesley Matthews (17,0 koševa) nije jedan od razvikanijih igrača u ligi, ali je igrač koji je svakome u stanju zabiti 20 koševa, a kada ga krene šut može sam dobiti utakmicu. All – round kvalitete Nicolasa Batuma ( 9,0 koševa, 6,3 skokova, 5,3 asistencije) svi znamo, međutim, dojma smo da je on najviše do sada ostao dužan, a ovako mali broj koševa u prosjeku nije imao još od svoje rookie sezone. Robin Lopez (10,5 koševa, 7,1 skokova) posljednjih je godina konstantan, a vrlo dobar je s klupe i Chris Kaman (10,3 koševa, 6,7 skokova). Ostali se ne ističu posebno, ali kao što smo rekli, C.J. McCollum, Dorell Wright, Thomas Robinson ili Joel Freeland jednostavno nisu dovoljno kvalitetni i taj problem klupe Portland mora nekako riješiti.

Na kraju svega, treba istaknuti kako još uvijek veliki dio igrača Blazersa nije dosegnuo formu kakvu mogu imati te upravo zbog toga realno je očekivati da se za još jednu razinu podigne njihova igra. Prostora za napredak svakako ima, ali problem kao što je uska klupa NBA ne prašta i to bi mogao biti veliki uteg ovoj momčadi i ove godine. Na vrlo jakom Zapadu ne možemo sa sigurnošću reći koju će poziciju na kraju uhvatiti, ali je sigurno da imaju kvalitete sa svakim se boriti. S obzirom na to da igraju vrlo lijepu, oku gledljivu košarku, ne sumnjamo da bi velika većina Blazerse htjela gledati što duže.

Latest Posts

NE PROPUSTITE