Thursday, May 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Portland Trail Blazers

O Portlandu se posljednjih tri sezone, povezano sa dolaskom Brandon Roya i LaMarcus Aldridgea, govori kao o jednoj od najperspektivnijih mladih ekipa NBA lige.

Nakon sezone 2008/2009 možemo reæi da su konaèno poèeli ispunjavati oèekivanja. Sa omjerom 54-28, najboljim u posljednjih 10 godina, ušli su u doigravanje i ispali u prvom krugu od Houstona sa 4-2. Nije loše za ekipu kojoj najvažniji igraèi imaju 25 godina ili manje. Da su imali još malo više sreæe sa ostalim izborima na draftu, Martell Webster i Greg Oden, koji su se prošlu sezonu ili krpali ili prosjedili zbog ozljeda, situacija je mogla biti još bolja. Pozitivno je da su sada, barem prema najavama, svi zdravi i da sa velikim oèekivanjima ulaze novu sezonu.

Transferi:

Nisu u Portlandu mnogo filozofirali jer oèito je da nekih velikih promjena ne treba. Sreæom po njih, uspjeli su se konaèno riješiti nekoliko igraèa èije su ih ogromne, a nièim zaslužene, plaæe optereæivale. Odluèeno je da se sve uloži u jedno, ali kvalitetno, pojaèanje. U kombinacijama su bili slobodni igraèi Hedo Turkoglu i Paul Millsap ali od toga nije bilo ništa na kraju. Tek su se sa treæim izborom, i ako mogu biti toliko slobodan i reæi najboljim za njih, uspjeli dogovorit.

Doveden je 33-godišnji veteran Andre Miller na poziciji razigravaèa. Prvi izbor prošle sezone na toj poziciji bio je Steve Blake dok su ga sa klupe pratili Sergio Rodriguez, koji je sada u Sacramento Kingsima, i novak od kojeg se mnogo oèekivalo Jerryd Bayless. Za nikoga od njih ne mogu reæi da me posebno impresionirao i mislim da je baš ovo bila najslabija toèka inaèe odliènih Blazersa. Sada sa Millerom u ekipi ovo bi se trebalo promijeniti. Andre je klasièni play sa ogromnim iskustvom i velikom košarkaškom inteligencijom koji igraèe oko sebe èini još boljima. Konaèno bi Roy trebao raditi ono što najbolje zna, zabijati iz svih pozicija, a ne morati uz to još i organizirati napad. Samo za primjer koliko su u Portlandu ovisili o Royu prošle sezone navest æu podatak da nakon što bi loptu prenijeli preko centra u napad, razigravaèi bi u 75% sluèajeva tražili Brandona i oèekivali da on dijeli lopte ili završava napade. Nakon prvog zajednièko nastupa, Roy je o njemu rekao: ‘Nesebièan igraè, vješt u dodavanjima, jak u obrani, raznovrstan i sa velikom košarkaškom inteligencijom.’

Dovedeni su još i novaci Jeff Pendergraph i Dante Cunningham ali od njih ne oèekujem previše u sezoni koja dolazi. Portland ima zaista pregršti odliènih rješenja na svim pozicijama tako da bi trebali pokazati nešto posebno da uðu u rotaciju.

Kluèni igraè:

Brandon RoyBrandon Roy. Srce i duša novih Blazersa. Igraè oko kojeg se sve vrti. Prošla sezona mu je bila tek treæa u NBA ligi a veæ je skupio impresivnu kolekciju nagrada: novak godine, dva puta na All-Star utakmici i jednom izabran u drugu ekipu lige. Razvio zavidan arsenal oružja u kratkom vremenu i može se slobodno uvrstiti u elitu NBA lige.

Prednosti i mane:

Dubina. Razigravaèi: Andre Miller, Steve Blake i Jerryd Bayless. Bek šuteri: Brandon Roy i Rudy Fernandez. Krila: Nicolas Batum, sa samo 21 godinom veæ izrastao u solidnog obrambenog specijalistu, Trawis Outlaw, Ime Udoka i povratnik Martell Webster. Krilni centri: LaMarcus Aldridge i veteran Juwan Howard. Centri: Greg Oden i Joel Przybilla. Impresivno. Nema mnogo, ako uopæe i ima koja, ekipa u ligi da se može usporediti sa Portlandom što se toga tièe.

Minus bi mogle biti ozljede ali sa ovakvim izborom igraèa ni to ne bi trebao biti problem pokriti sa kvalitetnim rješenjem. Naravno, Roy i LaMarcus su ipak poseban sluèaj.

Prognoza:

Prošle sezone 54-28 i prvi krug doigravanja. Ove sezone pojaèani sa vrhunskim playem i sa povratnicima sa liste ozljeðenih. Logièno bi bilo da omjer bude još bolji i da se napravi korak više u doigravanju. Problem je što prije ili kasnije moraju na Lakerse ili Spurse. Tu bi èisto zbog iskustva dao prednost velikom dvojcu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE