Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Posljednjeg dana regularne sezone svih 30 ekipa u akciji

Večeras se igraju posljednje utakmice regularnog dijela sezone. Pošto je to posebna prilika, svih 30 ekipa će večeras igrati. Najzanimljivije će biti borbe za pozicije na ljestvicama konferencija. Najviše će pažnje privući Lakersi i Jazzeri koji se bore za osmo mjesto Zapada, s time da Lakersi pobjedom nad Houstonom mogu biti i sedmi.

Charlotte Bobcats (20-61) – Cleveland Cavaliers (24-57) 02.00

Bobcatsi i Orlando Magic imaju najgori omjer u ligi, 20-61 te im je ovo posljednja utakmica koja odlučuje o najgoroj momčadi lige. Orlando igra protiv Miami Heata u gostima te će sigurno statistički gledano lakše biti ekipi Bobcatsa koji igraju protiv malo boljih Cleveland Cavaliersa. Neke promjene se događaju u sastavu Bobcatsa koji su u devet domaćih utakmica pobijedili sedam. Ako pobijede Cleveland to će im biti treća uzastopna pobjeda, što bi im bio najbolji učinak sezone. Zadnju su utakmicu pobijedili New York Knickse 106:95, no stvar je u tome da su Knicksi igrali s drugom postavom. Najbolji u toj utakmici su bili Gerald Henderson i Kemba Walker. Henderson je ubacio 27 koševa a Walker 23, te podijelio 13 asistencija. Cavaliersi dolaze u Charlotte s 15 poraza u zadnjih 17 utakmica. U nedjelju su ih Sixersi razbili 91:77 a imali su napad za pobjedu protiv Miami Heata u ponedjeljak no nisu uspjeli realizirati svoju šansu te su izgubili 96:95. Kyrie Irving, glavni igrač Cleveland,a odigrao je samo 58 utakmica zbog svakakvih ozljeda u ovoj sezoni a najlošiji učinak mu je bio u utakmici sa Sixersima gdje je zabio samo 4 koša ali je igrao 19 minuta na parketu. Dva puta su igrale ove momčadi i oba puna su pobjedu odnijeli igrači Clevelanda u kojima je Irving bio glavni igrač. U prvoj pobjedi 106:104 Irving je imao 33 koša a u drugoj koja je završila 122:95 imao je 22 poena.

Utakmica u kojoj bi Kyrie Irving trebao dati sve od sebe ali pitanje je hoće li to biti dovoljno za pobjedu Clevelanda. Laganu prednost dajemo ekipi Bobcatsa koja je ostvarila par vrhunskih pobjeda na domaćem parketu u zadnje vrijeme.

Miami Heat (65-16) – Orlando Magic (20-61) 02.00

Igrači Miamija su ostvarili sve što se dalo ostvariti u ovoj sezoni, imaju prednost domaćeg terena u playoffu, imaju najbolji omjer u ligi, te popratno s time imaju najbolji omjer u povijesti kluba. Od 38 utakmica posljednjih igrači Heata su dobili 36 i to posljednje su utakmice pobijedili bez glavnih igrača. Jednu stvar još nisu uspjeli dohvatiti a to je da pobijede Orlando Magic sva četiri puta u sezoni, te im je danas prilika da to učine i ostvare. Zadnji puta im je to uspjelo prije 8 godina. LeBron James, Dwayne Wade, Shane Battier, Udonis Haslem, Mario Chalmers i Chris Bosh, svi su oni bili na popisu za ozljeđene u utakmici protiv Clevelanda, koju su rezerve pobijedile s jednim košem razlike. Norris Cole je ubacio 16 koševa i uzeo 11 skokova te podijelio 9 asistencija i na kraju nakon što je promašio dva slobodna bacanja ukrao je loptu iz ruke Kyrieja Irvinga te osigurao pobjedu Miamiju. Maurice Harkless iz Orlanda je trenutno glavna karika momčadi te bilježi 14 koševa u posljednjih 15 utakmica te iznad 20 koševa ima u posljednjih četiri utakmica. Nikola Vučević također briljira te ima 8 uzastopnih double-doublea te bilježi 18 koševa i 15 skokova nakon ozljede.

Ovu utakmicu bi bez ikakve poteškoće pobijedili prva petorica Miamija, ali pošto nitko neće igrati mislimo kako će i rezerve ovo lako pobijediti.

Chicago Bulls (44-37) – Washington Wizards (29-52)  02.00

Chicago Bullsi večeras regularnu sezonu zatvaraju u svom United Centru protiv Washington Wizardsa. Ukoliko pobjede, Bullsi će ostati peta ekipa Istočne konferencije te će u prvom krugu igrati protiv Brooklyn Netsa, tako da imaju motiv za pobjedu. Bikovi su u ponedjeljak svladali Orlando Magic na gostovanju, a najbolji pojedinci su bili Carlos Boozer (22 poena) i Luol Deng (18 poena). Treba naglasiti da se u redove Bullsa vratio centar Joakim Noah koji je igrao samo 14 minuta te je zabilježio 6 poena i 5 skokova. Wizardsima večerašnja utakmica nema nekakvu težinu jer su ionako tek 12. ekipa Istoka. U prošlom su susretu izgubili od Brooklyn Netsa, a John Wall je zabilježio 18 poena i 12 dodavanja ali uz loš šut 5/19.

Prednost dajemo Bullsima zbog borbe za peto mjesto koje će ih odvesti na Brooklyn Netse.

Memphis Grizzlies (55-26) – Utah Jazz (43-38)  02.00

Uz utakmicu Lakersa i Rocketsa daleko najzanimljiviji dvoboj večeri. Utah će na gostovanju kod neugodnih Memphis Grizzliesa tražiti pobjedu koja ih, samo u slučaju da Lakersi izgube, vodi u doigravanje s osmog mjesta. Gosti neće imati lagan posao jer se i Grizzliesi bore za prednost domaćeg terena u prvoj rundi doigravanja. Ukoliko pobjede Jazzere, a Clippersi izgube od Kingsa, onda će imati prednost, u svakom drugom slučaju će prve dvije igrati u gostima. Utah je u zadnjem odigranom susretu na gostovanju svladala Minnesota Timberwolvese te su produljili nadu za osmo mjesto. Najbolji u redovima je bio Al Jefferson s 22 poena i 8 skokova. Memphis je u ponedjeljak na gostovanju svladao Dallas Maverickse, a najbolji pojedinac je bio Jerryd Bayless s 19 poena, 4 dodavanja i 4 ukradene lopte.

Iako je Utah pobijedila tri gostovanja zaredom, prednost dajemo domaćinima koji su kod kuće izgubili samo jednu utakmicu, od zadnjih 15.

Dallas Mavericks (40-41) – New Orleans Hornets (27-54)  02.00

Susret koji nema apsolutno nikakav značaj. Mavericksi se mogu boriti da sezonu završe s pozitivnim omjerom pobjeda i poraza, dok Hornetsi igraju zadnju utakmicu pod navedenim imenom pa bi im pobjeda možda bila lijepo sjećanje. Dallas, momčad koja je u zadnjih 13 godina igrala doigravanje, u zadnjem je susretu izgubila od Grizzliesa kod kuće, a najbolji je bio napokon obrijani Dirk Nowitzki s 26 poena, a priključio mu se i Vince Carter s 22 poena. Hornetsi su zadnju utakmicu odigrali baš protiv Mavsa, a porazom su im pomogli da napokon odu na dugo očekivano brijanje. U tom je susretu odličan bio Ryan Anderson s 20 poena i 12 skokova, a priključio mu se i Eric Gordon s 15 poena. Hornetsima je ova sezona zasigurno neuspjeh, ali imaju izvrsnu jezgru mladih igrača i svjetlu budućnost.

Prednost dajemo Mavericksima zbog domaćeg terena i malene motivacije.

San Antonio Spurs (58-23) – Minnesota Timberwolves (30-51)  02.00

Spursi će finale regularne sezone odigrati u svojoj dvorani protiv slabih Minnesota Timberwolvesa. Spursi su već osigurali drugo mjesto Zapada i još uvijek ne znaju tko će im biti protivnik u prvoj rundi. Veliki broj ozljeda krajem sezone ih je bacio na drugo mjesto, a od zadnjih 12 utakmica su pobijedili samo pet. U ponedjeljak su ih svladali Golden State Warriorsi, a u postavi nisu bili Tony Parker, Manu Ginobili, Tim Duncan i Kawhi Lenard. Vukovi su s druge strane odmah na početku sezone bili pokošeni teškim ozljedama. Ekipa koja je bila potencijalni kandidat za doigravanje, skupila je samo 30 pobjeda. U zadnjoj utakmici ih je svladala ekipa Utah Jazza, a najbolji u redovima domaćina je bio Derrick Williams s 18 poena i 6 skokova. Večeras bi u dresu Spursa trebao zaigrati Manu Ginobili koji se očito treba dodatno zagrijati za doigravanje koje počinje već u subotu.

Prednost dajemo Spursima koji su bez pola ekipe jači od ozljedama pokošenih Wolvesa.

Indiana Pacers (49-31) – Philadelphia 76ers (33-48) 02.00

Nakon što je odgođena utakmica u Bostonu, Pacersi zaključavaju sezonu na trećem mjestu Zapadne konferencije te im u goste dolaze Philadelphia 76ersi. Pacersi igraju dosta čudno u zadnje vrijeme te ne igraju kao što su igrali cijele sezone. Pobjeda nad 76ersima donosi im 50. pobjedu što će im biti prvi put nakon 10 godina. No to će biti teško u koliko Pacersi nastave s lošom igrom koju su pokazali u zadnjih pet utakmice od koje su samo jednu pobijedili. Ta jedna pobjeda je bila veličanstvena jer su se vratili s više od 20 koševa razlike te su u zadnjoj četvrtini pregazili igrače Clevelanda 35-10. U tih pet utakmica Pacersi primaju 100 koševa što im je 10 više nego inače. Paul George se muči u zadnje vrijeme te je završio s 9 koševa protiv New York Knicksa sa šutom 3 od 12 iz igre te 1 od 8 za tricu. George bilježi 10 koševa u posljednjih pet utakmica s 28% šuta iz igre što je jako loše. Motivirani Sixersi im dolaze u goste koji igraju posljednju utakmicu s trenerom Doug Collinsom koji je odlučio ostaviti trenersku klupu Sixersa nekome drugome. Prvi put u tri sezone da Collins nije uspio plasirati ekipu Sixersa u playoff a razlog u tome može biti zbog ozljede ponajboljeg centra lige, Andrewa Bynuma, koji nije zaigrao niti jednom u cijeloj sezoni. Teret glavnog pokretača i lidera je pao na mladog Jrue Holidaya koji se dobro snašao ali umor i duga sezona su ga dohvatili te je u zadnjih par utakmica završio s dosta lošim učincima. Zadnju utakmicu su igrali protiv Detroit Pistonsa a najbolji je bio Dorell Wright s 22 koša i par asistencija i skokova. Indiana je dva puta dobila a zadnju utakmicu su pobijedili Sixersi u kojoj je Holiday podijelio 12 asistencija i zabio 27 koševa.

Zbog loše igre Indiane u zadnje vrijeme mislimo kako bi Sixersi mogli iznenaditi ekipu Pacersa te da će Philadelphia dati sve od sebe da isprate svojeg trenera pobjedom.

Toronto Raptors (33-48) – Boston Celtics (41-39)  02.00

Toronto Raptorsi imaju prigodu da sezonu završe s pet pobjeda u nizu. Sinoć su u gostima svladali nezainteresirane Atlanta Hawkse 113:96. U pobjedu je najviše ugradio DeMar DeRozan koji je postigao 30 koševa, dok je Rudy Gay pridodao svoja 22 koša. U slučaju pobjede i poraza Sixersa, mogu doći do devete pozicije, što i nije tako loš uspjeh za momčad koja je imala dosta problema tijekom sezone. Boston Celticsi će ovu sezonu odigrati 81 utakmicu regularne sezone, jer je prošla domaća utakmica odgođena zbog bombaških napada u Bostonu. Večeras se očekuje da Doc Rivers ne koristi puno ili uopće, svoje veterane Paula Piercea i Kevina Garnetta, jer bi bilo vrlo glupo da se ozlijede u nebitnoj utakmici.  Boston će u playoffu igrati s New York Knicksima i biti će to zasigurno jedna od zanimljivijih serija u prvom krugu playoffa.

Prednost dajemo Torontu koji igra u naletu, dok su gosti jednostavno došli odigrati rekreativnu utakmicu.

New York Knicks (53-28) – Atlanta (44-37)  02.00

Momčad iz New Yorka prošlu je utakmicu odigrala kod Charlotte Bobcatsa bez svojih najboljih igrača, te upisala poraz 106:95. Takvu situaciju je iskoristio Chris Copeland koji je postigao 32 koša, što mu je naravno rekord karijere. Poraz nema nikakvu težinu, jer su Knicksi već osigurali drugu poziciju Istoka utakmicu ranije protiv Indiane. Niti večeras neće biti najboljeg strijelca ove sezone Carmela Anthonyja, koji će nastaviti puniti baterije uoči playoffa i dvoboja s Bostonom. Atlanta je sinoć kod kuće svojevoljno izgubila od Toronta s 113:96 i tako prepustila petu poziciju Chicago Bullsima. Hawksi imaju mišljenje da će lakši put imati preko Indiane, pa onda New Yorka ili Bostona, nego da igraju s Brooklyn Netsima, a zatim s Miamijem u drugom krugu. Ove sezone opet nisu ni iznenadili, a niti razočarali, jer za bolje mjesto moraju pojačati roster.

Puni Madison Square Garden bi trebao biti poticaj domaćim igračima do dođu do pobjede.

Brooklyn Nets (48-33) – Detroit Pistons (29-52)  02.00

Brooklyn Netsi  su prošlu utakmicu kod kuće slavili protiv Washington Wizardsa s 106:101. Premda su gosti vrlo dobro ušli u utakmicu, te imali 17 koševa prednosti, Netsi se nisu predali. Polako su stizali goste, da bi odličnom zadnjom četvrtinom prelomili utakmicu u svoju korist. Od čak sedam dvoznamenkastih igrača Netsa, najbolji su s po 20 koševa bili Andray Blatche i Kris Humphries. Netsi očekuju playoff na četvrtoj poziciji, a vrlo vjerojatno će im protivnici biti Chicago Bullsi. Detroit Pistonsi bi sezonu mogli završiti s nizom od pet pobjeda. Četvrtu pobjedu zaredom su ostvarili protiv Sixersa koje su porazili s 109:101. Najzaslužniji za to je Greg Monroe s double-double učinkom od 27 koševa i 16 skokova.

U ovoj nebitnoj utakmici malu prednost dajemo domaćinima.

Oklahoma City Thunder (60-21) – Milwaukee Bucks (37-44) 02.00

Ekipa Thundera je osigurala prvo mjesto na Zapadnoj konferenciji zahvaljujući odličnom nizu od četiri uzastopne pobjede. U prošloj utakmici su na krilima Kevina Duranta i Russella Westbrooka (kombinirano zabili 50 poena) pobijedili Kingse 104:95 pred svojim navijačima. Durant je zabio 29 poena kojima je pridodao 7 skokova i 8 asistencija. Prvi put su nakon 1997/98 sezone ostvarili više od 60 pobjeda, tada su Seattle SuperSonicsi imali omjer 61-21. Durant će večeras propustiti utakmici i tako će ući u jedno izabrano društvo koje čine Reggie Miller, Mark Price, Steve Nash, Dirk Nowitzki i Larry Bird. Sve ih veže jedan fenomenalan uspjeh od 50% šuta iz igre, 40% šuta za tri poena i 90% realizacije s linije slobodnih bacanja. Durant je ovu sezonu završio s 51% šuta iz igre, 41,6% šuta za tri i 90,5% realizacije s linije slobodnih bacanja. Bucksi su na pet uzastopnih poraza, a posljednjih neuspjeh doživjeli su na domaćem terenu kada su ih Nuggetsi porazili 112:111. Svijetla točka u njihovoj igri je Monta Ellis koji je utakmicu završio s 38 poena uz šut 14/25 (6/11 za tricu). Solidno su odigrali J.J. Redick s 20 poena, te Ersan Ilyasova i John Henson s double-double učincima. Kod njih večeras neće biti drugog blokera lige Larryja Sandersa. U jedinoj dosadašnjoj međusobnoj utakmici pobijedili su Thunderi 109:99 u BMO Harris Bradley Centru. Fenomenalni su bili Durant s 30 poena, 8 skokova i 5 asistencija, te Westbrook s triple-double učinkom od 23 poena, 13 skokova i 10 asistencija.

Očekujemo odličnu utakmicu, a malu prednost dajemo ekipi Thundera.

Denver Nuggets (56-25) – Phoenix Suns (25-56) 02.00

Nuggetsi su osigurali prednost domaćeg terena u prvoj rundi doigravanja. Večeras će odmoriti Kenneth Faried zbog problema s ozljedom gležnja. U zadnjih pet utakmica ostvarili su četiri pobjede, a u posljednjoj utakmici su pobijedili Buckse 112:111 na gostovanju. Imali su šest igrača s dvoznamenkastim brojem poena, a najbolji je bio Ty Lawson s 26 poena, 5 skokova i 7 asistencija. Od ozljede Danila Gallinarija eksplodirao je Wilson Chandler s 20 poena uz 51,3% šuta u prethodnih pet utakmica. Sunsi su u prošlih deset utakmica izgubili osam susreta. Napravili su veliko iznenađenje u zadnjoj utakmici kada su pred svojim navijačima pobijedili Rocketse 119:112. Fenomenalan je bio Luis Scola s 26 poena i 15 skokova, Goran Dragič s 21 poenom, 5 skokova i 14 asistencija, te Markieff Morris s 20 poena, 7 skokova, 5 ukradenih lopti i 6 blokada. Do sada su u sezoni odigrali dva međusobna susreta i omjer je 1-1. Sunsima su upitni Dragič i Jermaine O’Neal.

Prednost dajemo Nuggetsima zbog domaćeg terena na kojem su ostvarili omjer 37-3.

Los Angeles Lakers (44-37) – Houston Rockets (45-36) 04.30

Lakersi večeras imaju nekoliko opcija, a najbolje zvuči ova, pobjeda protiv Rocketsa i u doigravanje kreću sa sedmog mjesta i borbu protiv Spursa. Igraju jako dobro pred kraj sezone i ostvarili su osam pobjeda iz prethodnih deset susreta, a trenutno imaju niz od četiri uzastopne pobjede. U posljednjoj utakmici pobijedili su Spurse u Staples Centru 91:86. Najbolje su odigrali Dwight Howard s 26 poena i 17 skokova, te Steve Blake s 23 poena. Odličnu igru u zadnjih pet utakmica prezentira Howard s prosjekom od 23,6 poena. Rocketsi su negativno iznenadili svoje navijače porazom 119:112 u posljednjoj utakmici kod najgore ekipe Zapada, Sunsa. Solidno su odigrali Carlos Delfino s 23 poena i 8 skokova, te Chandler Parsons s 24 poena i 7 asistencija. Podbacili su James Harden sa samo 16 poena uz šut 5/18 i Jeremy Lin s 20 poena uz šut 8/19, a kombinirano su ubilježili samo 6 asistencija. Rocketsi vode 2-1 u međusobnim susretima u ovoj sezoni.

Utakmicu koju vrijedi pogledati, a malu prednost dajemo Lakersima zbog domaćeg terena i odlične igre dvojice visokih igrača Pau Gasol-Howard.

Sacramento Kings (28-53) – Los Angeles Clippers (55-26) 04.30

Clippersi večerašnjom pobjedom bi osigurali prednost domaćeg terena u prvoj rundi doigravanja, a u slučaju poraza moraju se nadati da će Grizzliesi izgubiti na domaćem terenu od Jazza. Igraju u odličnoj formi i ostvarili su šest pobjeda za redom. Posljednji uspjeh ubilježili su sinoć protiv Blazersa pred svojim navijačima, rezultat je bio 93:77. Najbolji je bio Caron Butler s 22 poena, te Blake Griffin sa 16 poena za 27 minuta. Kingsima bi ovo večeras mogla biti posljednja utakmica u Sacramentu. Glavni ljudi u NBA ligi okupit će se u New Yorku nekoliko sati prije početka ove utakmice i raspravljat će o budućnosti i lokaciji ove franšize. Obitelj Maloof je u siječnju dogovorila prodaju 65% vlasničkog udjela (vrijednost između 525-550 milijuna $) Kingsa investitorima iz Seattlea na čijem čelu je Chris Hansen. S druge strane, gradonačelnik Sacramenta Kevin Johnson iznio je financijski plan od 447 milijuna $. Zbog svega ovoga igračima se teško fokusirati samo na košarku, te su cijelu sezonu igrali jako loše. U posljednjih pet utakmica poraženi su četiri puta. U zadnjem susretu su izgubili 104:95 na gostovanju kod Thundera. Solidno su odigrali Isaiah Thomas sa 16 poena, te Cole Aldrich s 12 poena uz šut 6/6 i 13 skokova. Večeras im je upitan nastup Tyrekea Evansa koji se ozlijedio u prošloj utakmici. Ovo će im biti četvrti međusobni susret u sezoni, a Clippersi imaju dvije pobjede. Međutim, u prošlom susretu pobjedu 116:101 ostvarila je ekipa Kingsa u Sleep Train Areni. Najbolji strijelac Kingsa bio je Marcus Thornton s 25 poena, dok je kod Clippersa Griffin ubilježio 26 poena.

Kako Clippersi imaju imperativ pobjede mi njima dajemo prednost.

Portland Trail Blazers (33-48) – Golden State Warriors (46-35) 04.30

Portland je vjerojatno s olakšanjem dočekao kraj sezone. Bili su u dobroj situaciji sve do posljednjih mjesec dana, kada su nanizali s porazima, ispali iz igre za doigravanjem i uvelike zabrinuli svoje navijače. Istina je da su imali problema s ozljedama raznih igrača, ali niz od 12 poraza ne izgleda niti malo ugodno. Posljednji poraz doživjeli su sinoć, protiv Clippersa rezultatom 93:77 u utakmici u kojoj nisu imali puno šanse. Predvodio ih je Will Barton sa 17 poena, 6 skokova i 5 asistencija i tako pokazao da je trebao dobiti priliku od početka sezone, a ne na njenom samom kraju. Tijekom ljeta uprava Blazersa morat će pokušati dovesti igrače za klupu, jer im je ona ove sezone bila katastrofalna i razlog slabih rezultata. Warriorsi se ne smiju opuštati jer bi porazom, i pobjedom Rocketsa, pali na sedmo mjesto i u prvom krugu doigravanja igrali protiv Spursa. Upravo su Spurse svladali u posljednjoj utakmici, rezultatom 116:106. Stephen Curry ubacio je 7 trica, što znači da mu trebaju samo još dvije da postavi novi rekord NBA lige po broju pogođenih trica u jednoj sezoni. Trenutno ga drži Ray Allen, ali vjerojatno će nakon ove utakmice Curry biti na čelu. Spursima je utrpao 35 poena, a vjerojatno slična sudbina čeka i Blazerse.

Portland će dati sve od sebe da prekine neugodan niz poraza na kraju sezone, ali Warriorsi su ipak prekvalitetni za njih, a i pobjeda im je bitna zbog konačnog plasmana, tako da prednost dajemo gostima iz Oaklanda.

Latest Posts

NE PROPUSTITE