Friday, August 12, 2022

ZADNJE OBJAVE

Povijest loga NBA lige: Divizija Atlantic

Nakon što smo prešli diviziju Southeast, pozabaviti ćemo se još jednom s Istoka, divizijom Atlantic, gdje igraju dva legendarna NBA kluba, Celticsi i Knicksi.
Od 1946. godine pa do sada 30 momčadi su sveukupno promijenili čak 162 logoa. U povijesti najviše logoa su promijenili Atlanta Hawksi, Golden State Warriorsi i Washington Wizardsi. Franšiza koja je najviše promijenila logoa kroz povijest, a da nisu mijenjali ime, su Boston Celticsi. Chicago Bullsi su jedina franšiza koja ima jedan logo u 48 godina. Momčad koja je mijenjala ime franšize, a ima najviše logoa je Denver Nuggets.

Boston Celtics

Boston Celticsi od početka osnivanja franšize, davne 1947. godine, nisu niti jednom mijenjali ime. Kroz povijesti Kelti imaju šest različitih logoa. Boston je franšiza s najviše osvojenih naslova NBA prvaka, čak su 17 puta osvojili titulu. Jedna zanimljivost; svjetski poznata figura irskog vilenjaka već preko 50 godina služi Bostonu kao logo. Prema nekim legendama irski vilenjak donosi sreću. Za razliku od klasičnih vilenjaka, irski psuje, pije, ima izrazit seksualni nagon i jedina stvar koja ga veže s klasičnim vilenjakom je besmrtnost.

- Advertisement -

boston-celtics-logos-1946-present

Boston Celtics (1947.-1950.)

Njihov prvi logo predstavlja djetelinu s natpisom „Celtics“ iznad, a nalazi se u krugu zelene boje.

- Advertisement -

Boston Celtics (1951.-1960.)

Irski vilenjak je izradio Zang Auerbach, a on je brat glavnog trenera Celticsa, Reda Auerbacha. Okrunjeni vilenjak je su bijeloj, zelenoj i crnoj boji. Skočio je i drži štap.

Boston Celtics (1961.-1968.)

Nova verzija irskog vilenjaka s narančastom bojom u pozadini. Okrunjeni vilenjak nije ništa drugačije dizajniran.

Boston Celtics (1969.-1976.)

Redizajnirani zeleni, bijeli i crni irski vilenjak u 1969. godini vrti košarkašku loptu na prstu, nagnut na svoj štap i nosi zelenu irski šešir. Pozadina logo je crvena lopta s crnim obrisima za 3-D efekt.

Boston Celtics (1977.-1996.)

Najnovija verzija logoa je jednobojni zeleni irski vilenjak, s lulom u ustima, te u odjeći bijele i zelene boje. I dalje vrti loptu na jednom prstu, te naslonjen na štap. Na logou prije ovoga pozadina je bila crvena košarkaška lopta, ovaj puta je zamijenjena sa zelenim prstenom i s natpisom „Boston Celtics“ u zelenoj boji.

Boston Celtics (1997.-)

Za 1996-97 sezonu Kelti imaju novi logo. Ova verzija je prirodnija od prethodnih, irski vilenjak sada izgleda ljudski. Sada ima boju kože, odijelo kao što su crne hlače, bijela košulja, zlatni i zeleni prsluk s djetelinom, crne cipele i crni irski šešir sa zlatnom i zelenom djetelinom. Vrti smeđu košarkašku loptu s crnim obrisom na jednom prstu, namiguje, puši bijelu lulu i naslonjen na smeđi štap. Lučni natpis „Boston Celtics“ oko logoa u zelenom prstenu.

Toronto Raptors

Toronto Raptorsi su najmlađa franšiza u Istočnoj konferenciji, osnovani su 1996. godine. Kroz povijest su mijenjali 3 logoa. Do sada nemaju niti jedan naslov NBA prvaka.

toronto-raptors-logos-1995-presentToronto Raptors (1996.-2008.)

Prvi logo Raptorsa je crveni dinosaur u košarkaškoj odjeći sa slovom „R“ na prsima unutar kruga ljubičaste boje. Vodi sivu košarkašku loptu s crnim obrisima. Natpis „Toronto“ sive boje na vrhu i „Raptors“ u obliku slova „U“, također sive boje.

Toronto Raptors (2009.-2014.)

Kod ovog logoa dolazi do malih promjena i ljubičasta boja je uklonjena. Sada crveni „raptor“ vodi košarkašku loptu sive boje s crnim obrisima unutar kruga crne boje. Natpisi isti, „Toronto“ na vrhu i „Raptors“ u obliku slova „U“ sive boje.

Toronto Raptors (2015.-)

Novi logo je dizajnirao Sid Lee. U krugu crne boje je siva košarkaška lopta s crnim linijama koje podsjećaju na kandžu dinosaura. Natpis „Toronto Raptors“ u bijeloj boji, iznad i ispod košarkaške lopte na crnoj podlozi s granicom crvene boje.

Philadelphia 76ers

Philadelphia 76ersi od početka osnivanja franšize, od 1950. godine, imali su 7 različitih logoa. Do sada imaju tri osvojena naslova NBA prvaka.

philadelphia-76ers-logos-1946-1997

Syracuse Nationals (1947.-1949.)
Prvi logo je karta Sjedinjenih Američkih Država u svijetlo plavoj boji s natpisom „Nationals“ u bijeloj boji na prugama crvene i bijele boje. Logo je okružen s nekoliko plavih i crvenih zvijezda.

Syracuse Nationals (1950.-1963.)

U sljedećem logou donose nekoliko promjena. Karta SAD-a je u bijeloj boji s natpisom „SYRACUSE Nationals“ u bijeloj boji na prugama crvene i bijele boje. Logo je okružen sa nekoliko plavih zvijezda.

Philadelphia 76ers (1964.-1977.)

U 1964. godini donose nam novi logo. Ovaj logo predstavlja dvije velike brojke. Broj sedam u crvenoj i broj šest u plavoj boji. Iznad broja sedam stoji trinaest revolucionarnih plavih zvijezda.

Philadelphia 76ers (1978.-1997.)

U 1987. godini dolazi do malih promjena. Logo 76ersa predstavlja nešto manju verziju brojeva sedam i šest, iza šestice je dodan natpis „76ers“ u plavoj boji. Osim toga, natpis „76ers“ su unutar bijele košarkaške lopte s plavim obrisima.

philadelphia-76ers-logos-1997-present

Philadelphia 76ers (1998.-2009.)
Franšiza predstavlja novi logo koji se sastoji od natpisa „76ers“ u zlatnoj boji na crnoj pozadini. Na lijevoj strani se nalazi zvijezda u crvenoj i srebrenoj boji. Zatim, na desnoj strani je zlatna košarkaška s crnim obrisima, te u nastavku od lopte do zvijezde je pruga plave boje.

Philadelphia 76ers (2010.-2014.)

Za svoj logo vraćaju tradicionalnu „76ers košarkašku loptu“ iz razdoblja od 1978. do 1997. godine. Na to dodaju pozadinu crvene boje s rubom u srebrenoj boji. Natpis „PHILADELPHIA“ bijele boje se nalazi ispod logoa u plavoj pozadini, također s rubom srebrene boje.

Philadelphia 76ers (2015.-)

Novi i trenutno zadnji logo franšize je moderniziran. Zadržali su „76ers košarkaška lopta“ i nalazi su unutar prstena plave boje. Na prstenu se nalazi natpis „PHILADELPHIA“ i šest zvijezda u bijeloj boji.

New York Knicks

New York Knicksi od početka osnivanja franšize, davne 1947. godine, nisi niti jednom mijenjali ime. Kroz povijest imaju sedam različitih logoa. Do sada imaju dva osvojena naslova NBA prvaka.

new-york-knicks-logos-1946-1989

New York Knicks (1947.-1964.)
Prvi logo franšize je lik imenom „Father Knickerbocker“ koji vodi narančastu košarkašku loptu s crnim obrisima u odjeći plave i narančaste boje. Logo je dizajnirao Willard Mullin iz New York World Telegrama.

New York Knicks (1965.-1979.)

Novi logo dizajnirao je Bud Freeman, a sastoji se od natpisa „Knicks“ u narančastoj boji iznad smeđe košarkaške lopte, koja je također poznat po imenu „Classic Roundball Logo“.

New York Knicks (1980.-1983.)

U 1980. godini „Classic Roundball Logo“ se malo promijenio. Sada je lopta narančaste boje s crnim obrisima. Natpis „Knicks“ je sada crvene boje na bijeloj pozadini s plavim obrubom.

New York Knicks (1984.-1989.)

Franšiza donosi sitne promjene na logou. Vraćena je smeđa košarkaška lopta, ovaj puta s tamnijim obrisima u smeđoj boji. Natpis „Knicks“ je također vraćeno u narančastu boju s plavim obrubom.

new-york-knicks-logos-1989-presentNew York Knicks (1990.-1992.)

Classic Roundball Logo“ je promijenjen. Sadrži narančastu košarkašku loptu s plavim obrisima. Lopta se preklapa natpis „Knicks“ u narančastoj boji s plavim obrubom.

New York Knicks (1993.-1995.)

Franšiza ažurira svoj novi logo. Mijenjaju font natpisa „Knicks“ i sada je „futuristic“. Isto kao i u prošlom, lopta i natpis se preklapaju, narančasta boja s crnim obrisima/obrubom. Na sve to su još dodali srebreni „triangle“ s plavim rubom. Logo je dizajnirao Tom O’Grady.

New York Knicks (1996.-2011.)

Ovaj puta donose sitne promjene oko logoa. Promijenjena je boja lopte i natpisa „Knicks“, sada je malo tamnija. Još dodaju natpis „NEW YORK“ u plavoj boji iznad natpisa „Knicks“.

New York Knicks (2012.-)

Na ovom logo ima samo jedna sitna promjena. Boja na natpisima „Knicks“ i „NEW YORK“ je još tamnija. Sve ostalo ostaje isto.

Brooklyn Nets

Brooklyn Netsi su franšiza koja je osnovana prije 49 godina, točnije 1968. godine. Do sada imaju osvojena dva naslova prvaka, oba u ABA ligi.

brooklyn-nets-logos-1967-1977

New Jersey Americans (1968.)

Prvi logo predstavlja štit crvene, bijele i plave boje s košarkaškom loptom u središtu logo koja je također crvene, bijele i plave boje. Na vrhu natpis „N.J. AMERICANS“ bijele boje.

New York Nets (1969.-1972.)

Nakon prelaska na Long Island, u New York mijenjaju ime franšize kao i logo. Uklonili su štit, ali boje ostaje iste. Logo sadrži dva natpisa i igrača. Prvi natpis „NY“ je crvene boje u pozadini, a natpis „nets“ plave boje ispred prvog natpisa. Sa strane se nalazi igrač u crnoj i bijeloj boji.

New York Nets (1973.-1977.)

U novom logo su odlučili zadržati boje (crvena, bijela i plava) košarkaške lopte. Također, zadržavaju u natpise „NY“ i „nets“ koje se nalaze u središtu lopte.

brooklyn-nets-logos-1977-present

New Jersey Nets (1978.)

Franšiza prelaskom iz ABA u NBA ligu opet mijenja ime i donosi novi logo. Boje lopte i dalje zadržavaju. U gornjem dijelu lopte je natpis „NEW JERSEY“, u donjem dijelu se nalazi natpis „BASKETBALL“ bijele boje, a u središtu lopte je natpis „nets“ u crnoj boji.

New Jersey Nets (1979.-1990.)

Sada su potpuno redizajnirali logo, ali ipak i dalje zadržavaju „svoje“ boje. Sastoji se od košarkaške lopte u plavoj i crvenoj boji. Unutar logoa su dodali državnu siluetu, s desne strane siluete se nalazi natpis „New Jersey“, a ispod siluete je natpis „Nets“. Svi tu natpisi su u jednoj boji, bijeloj.

New Jersey Nets (1991.-1997.)

I dalje iste boje na logou. Na vrhu logoa se nalazi natpis „NETS“ u sve tri boje, a ispod natpisa je košarkaška lopta s bijelim obrisima, također u sve tri boje.

New Jersey Nets (1998.-2012.)

Zadnji logo na kojem se nalaze crvena, bijela i plava boja. Netsi vraćaju štit na kojem se nalaze košarkaška lopta koja je između srebrene i sive boje, a iznad lopte je natpis „Nets“ u bijeloj boji s crvenim obrubom. Oko logoa je krug u crvenoj i plavoj boji.

Brooklyn Nets (2013.-)

Franšiza ponovno mijenja ime i trenutno zadnji logo postavljaju. Novi logo se sastoji od štita crne boje na kojem se nalaze bijela košarkaška lopta s crnim obrisima, a na lopti je slovo „B“ u crnoj boji. Iznad lopte se nalazi natpis „Nets“ bijele boje, dok se ispod logoa nalazi natpis „Brooklyn“ crne boje.

Latest Posts

NE PROPUSTITE