Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Povijest logoa NBA lige: Divizija Southeast

Od 1946. godine pa do sada 30 momčadi su sveukupno promijenili čak 162 logoa. U povijesti najviše logoa su promijenili Atlanta Hawksi, Golden State Warriorsi i Washington Wizardsi. Franšiza koja je najviše promijenila logoa kroz povijest, a da nisu mijenjali ime, su Boston Celticsi. Chicago Bullsi su jedina franšiza koja ima jedan logo u 48 godina. Momčad koja je mijenjala ime franšize, a ima najviše logoa je Denver Nuggets.

Atlanta Hawks

Atlanta Hawksi su kroz povijest ime franšize mijenjali četiri (brojkom: 4) puta, a ta imena su: Tri-Cities Blackhawks, Milwaukee Hawks, St. Louis Hawks i Atlanta Hawks. Kroz povijesti Hawksi imaju samo jedan naslov NBA prvaka i to davne 1958. godine.

atlanta-hawks-logos-1946-1957

Tri-City Blackhawks (1946. – 1951.)

Kao logo bila im je plava košarkaška lopta s crnim obrisima i natpisom “Tri-Cities Blackhawks”. Također, na logou je još bilo napisano, “Moline/Rock Island”, “Illinois”, “Davenport”, i “Iowa”.

Milwaukee Hawks (1952. – 1955.)

Iz 1952. godine jedni dizajn logoa je leteći jastreb, crvena košarkaška lopta na vrhu košarkaškog koša, uz “Milwaukee Hawks” natpis u crvenoj boji i u obliku slova “U”.

St. Louis Hawks (1956. – 1957.)

Hawksi 1955. godine prelaze u St. Louis te predstavljaju novi logo. Jastreb crne boje koji leti i drži košarkašku loptu u svojim kandžama. Logo je bez ikakvog natpisa.

atlanta-hawks-logos-1958-1970

St. Louis Hawks (1958. – 1968.)

Od 1958. pa sve do 1968. godine, Hawksi ostaju u St. Louisu, ali samo mijenjaju svoj logo. Crveni “Disney” Jastreb koji na sebi nosi dres Hawksa i ovaj puta a tekstom ispod. Također, jastreb ima štitnike na koljenima.

Atlanta Hawks (1968./69.)

Nakon što su se preselili u Atlantu, logo imaju još jednu godinu. Natpis ispod jastreba ja izbrisan te je boja promijenjena u crnu.

Atlanta Hawks (1969./70.)

Za jednu sezonu u 1970. godini, logo je promijenjen kao novo dizajnirani jastreb koji vodi loptu i napada koš. Sadrži dvije boje, crvenu i plavu. Dodaju natpis iznad jastrebaa, “Atlanta” u crvenoj i “Hawks” u plavoj boji.

atlanta-hawks-logos-1970-2007

Atlanta Hawks (1970. – 1972.)

U 1971. godini franšiza mijenja boje i sam logo. Novi logo predstavlja facu jastreba, okrenutu prema desnoj strani u plavoj boji. Pozadina logoa je zelene boje u obliku kruga s plavim obrisima.

Atlanta Hawks (1972. – 1995.)

Ova verzija je najupečatljiviji logo, zbog toga što izgleda kao “obrnuti Pacman”. Natpis “Atlanta Hawks” je crvene boje na dnu. Obris logoa je crvene boje i “gust”, te u obliku kruga sa jastrebovom facom unutra.

Atlanta Hawks (1995. – 2007.)

Hawksi su 1996. godine redizajnirali svoj logo. Jastrebova faca je sada prema naprijed s raširenim krilima u crvenoj i crnoj boji sa žuti kandžama i kljunom. Lopta je smeđe boje s crnim obrisima. Natpis “Atlanta Hawks” je pisan u drevnom stilu i crvene je boje, te na poziciji iznad jastrebaa.

atlanta-hawks-logos-2007-present

Atlanta Hawks (2007. – 2015.)

U 2007. godini na logou su napravljene sitne promjene. Žuta boja je izbačena, te su sada lopta, kandže i kljun jastrebaa u sivoj boji, dok su obrisi plave boje. Natpis je na istom mjestu kao i prethodni, samo pisan drugačijim stilom te je mornarsko plave boje.

Atlanta Hawks (2015. – )

Novi, ujedno i posljednji logo je sličan onome od 1972. do 1995. godine, samo što je malo “Pacman” poboljšan. Dodali su “Atlanta Hawks Basketball Club” oko “Pacman” dizajna koji je napisan lučno, te u bijeloj boji. Moderniziran “Pac-Hawk” logo je unutra u obliku kružića crvene boje.

Miami Heat

Miami Heat kroz povijesti nije niti jednom mijenjao ime franšize, a imaju samo dva različita logoa. Do sada su osvojili tri titule NBA prvaka, 2006., 2012. i 2013. godine.

miami-heat-logos-1988-present

Miami Heat (1988. – 1999.)

Originalna plamena lopta (logo Heata) je jedan od najpopularnijih i najprepoznatljivijih logoa u povijesti sporta. Sastoji je od košarkaške plamene lopte koji prolazi kroz crni obruč. Natpis “Miami Heat” je crne boje, te crnim plamenom na slovu “T”.

Miami Heat (1999. – )

Na logu 1999. godine dolazi do manjih promjena. Struktura i oblik ostaju nepromijenjeni, ali boja plamene lopte je promijenjeno u crvenu boju ispod, a narančasta boja je iznad obruča, te se obruč promijenio u bijelu boju unutar crnih rubova. Slovo “T” također pokazuje malo plamena na vrhu.

Charlotte Hornets

Charlotte Hornetsi su kroz povijesti ime franšize mijenjali dva (brojkom: 2) puta, a imena su: Charlotte Bobcats i Charlotte Hornets, dok kroz povijesti imaju 4 promijenjena logoa. Nemaju niti jedan osvojen naslov NBA prvaka.

charlotte-hornets-logos-2004-present

Charlotte Bobcats (2004. – 2007.)

Prvi njihov logo se sastojao od risa u žarko narančastoj boji koji “reži” s riječi “Bobcats” iznad. Dodatni natpis “Charlotte” je na vrhu logoa u plavoj boji.

Charlotte Bobcats (2007. – 2012.)

Sitne promjene su kod ovog logoa. Naime, samo se boja risa promijenila sa žarko narančaste u svijetlu narančastu boju. Ostale stvari su ostale iste.

Charlotte Bobcats (2012. – 2014.)

U 2013. godini dolazi također do sitnih promjena. Ris više nije u narančastoj već u sivoj boji. Riječ “Bobcats” je sada u bijeloj boji i “Charlotte” više nije na vrhu već unutar logoa, te je u narančastoj boji.

Charlotte Hornets (2014. – )

U novom logou Charlottea koristi se ljubičasta, bijela i tirkizna boja. Do sada se na logou nalazio ris, ali ovoga puta uzimaju drugu životinju, stršljena koji ovdje izgledao kao da se sprema napasti. Njegove prodorne oči, podignute “antene”, raširena krila i pokazuje bodlju na dnu logoa te tako daje poznanja na svoj nemilosrdan intenzitet. Riječ “Charlotte Hornets” na sredini logoa je u bijeloj boji.

Orlando Magic

Orlando Magic svoje ime franšize nisu nikada mijenjali. Što se tiče naslova NBA prvaka, ni to nisu niti jednom osvojili. Kroz povijest tri puta su mijenjali logo.

orlando-magic-logos-1988-present

Orlando Magic (1989. – 2000.)

Prvi logo Magica istaknut je natpisom “Magic” u plavoj boji sa srebrenom zvijezdom koja predstavlja slovo “A”, te plavu košarkašku loptu sa srebrenim obrubom i s nekoliko padajućih zvijezda. U dodatku, riječ “Orlando” u crnoj boji sa srebrenom zvijezdom koja isto predstavlja slovo “A”.

Orlando Magic (2000. – 2010.)

Magici redizajniraju svoj logo. Sada je košarkaška lopta u srebrnoj i plavoj boji s crnim obrubom, crnim “repom” i s tri male zvijezde u bijeloj i srebrnoj boji koja je postavljena na dnu logoa. Iznad lopte je postavljena riječ “Magic” koja je u plavoj boji s crnim obrubom s dvije srebrene zvijezde koje predstavljaju slovo “A” i točku na slovo “I”. Uz dodatak riječ “Orlando” s bijelom zvijezdom koja predstavlja ponovno slovo “A”.

Orlando Magic (2010. – )

U 2011. godini dolazi do promjena. Srebrne zvijezde više ne predstavljaju slovo “A”. Sada je riječ “Magic” u plavoj boji s bijelim i crnim obrubima daje potpuniji izgled. Na dnu logoa je opet košarkaška lopta koja je ista kao na logou iznad. Na vrhu je postavljena riječ “Orlando” koja je u crnoj boji.

Washington Wizards

Washington Wizardsi imaju dugu povijest logoa, većinom zato što su mijenjali gradove, iz Chicaga u Baltimore i onda u Washington D.C. Kroz povijesti ime franšize su mijenjali 6 puta s čak 11 različitih logoa. Imaju samo jedan osvojen naslov NBA prvaka.

washington-wizards-logos-1961-1973

Chicago Packers (1961./62.)

Original logo Packersa iz 1961. godine je bikova glava na smeđoj košarkaškoj lopti s crnim obrisima.

Chicago Zephyrs (1962./63.)

Novi logo sadržava riječ “Zephyrs” u zlatnoj boji s bijelim i plavim crtama dijagonalno. Slova su poredana tako da simboliziraju vjetar.

Baltimore Bullets (1963. – 1969.)

Riječ “bullets” u crvenoj boji, bijela košarkaška lopta s plavim obrisima, te metak koji leti kroz plavi obris. Na vrhu riječ “Baltimore” u plavoj boji.

Baltimore Bullets (1969. – 1973.)

Riječ “bullets” u plavoj boji s rukama koje hvataju crvenu košarkašku loptu predstavljajući dva slova “L”. U kutu riječ “Baltimore” plave boje.

washington-wizards-logos-1973-1997

Capital Bullets (1973./74.)

Ista stvar kao u logou iznad, samo što umjesto riječi “Baltimore” piše “Capital”. Znači, riječ “bullets” u plavoj boji s dva slova “L” koja predstavljaju dvije ruke koje hvataju crvenu košarkašku loptu.

Washington Bullets (1974. – 1987.)

Dosta sličan logo kao i prethodna dva, prave nekoliko promjena. Riječ “bullets” u tamnijoj plavoj boji s rukama koje hvataju loptu predstavljajući dva slova “L”, ovaj puta, plavu košarkašku loptu. U kutu riječ “Washington” tamno plave boje.

Washington Bullets (1987. – 1997.)

Ponovno se rade male promjene na logou. Promijenjen je stil pisanja, svijetlo plava boja, početak riječi “Bullets” pisan velikim slovom i vratili nazad crvenu loptu s bijelim obrisima. I dalje, ruke koje hvataju loptu predstavljaju dva slova “L”. Iznad neka nikakvih natpisa.

washington-wizards-logos-1997-present

Washington Wizards (1997. – 2007.)

Prva verzija logoa Wizardsa predstavlja crno slovo “W” kao tijelo čarobnjaka i njegova bijela brada. Čarobnjak drži smeđu košarkašku loptu, a u drugoj ruci drži zlatnu zvijezdu. Također, košarkaška lopta je u obliku polumjeseca. Ispod toga, riječ “Wizards” u plavoj boji.

Washington Wizards (2007. – 2011.)

Isti logo kao iz 1997. godine uz male promjene u boji.

Washington Wizards (2011. – 2015.)

Ovaj logo je kao i prethodna dva, male promjene u boji i stilu pisanja riječi “Wizards” ispod je malo moderniji.

Washington Wizards (2015. – )

Novi, i aktualni, logo uključuje “spomenik” loptu u sredini logoa. Tri zvijezde predstavljaju Maryland, D.C. i Virginiju. Riječi “Washington” i “Wizards” u bijeloj boji.

Latest Posts

NE PROPUSTITE