Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Povratak Andrewa Boguta na velika vrata

Sinoć se u utakmici s Toronto Raptorsima za Warriorse napokon vratio centar Andrew Bogut. Nakon što je zbog ozljede zgloba lijeve noge propustio 39 utakmica ove sezone, a zbog iste te ozljede i ozljede leđa propustio veći dio prošle, već je nakon nekoliko minuta susreta s Raptorsima pokazao zašto su navijači Golden Statea toliko zazivali njegov povratak zadnjih par mjeseci.

U svojoj petoj utakmici sezone i prvoj nakon gotovo tri mjeseca rehabilitacije Bogut je Warriorsima pružio upravo ono što im je cijele sezone nedostajalo. Već samom pojavom, sa svojih 213 centimetara visine i nešto manje od 120 kilograma, ispunjava reket i izaziva strahopoštovanje kod protivničkih igrača, a kada njegove fizičke predispozicije upotpunimo činjenicom da je u sezoni 2010/11 bio najbolji bloker lige s 2,6 po utakmici nema sumnje da će ionako poboljšanu obranu Warriorsa odvesti na cijelu jednu novu razinu. Bogut je u 23 minute utakmice ostvario 12 poena, 8 skokova, 2 asistencije i čak 4 blokade te time debelo nadmašio kombinirani prosjek i doprinos dvojice centara Andrisa Biedrinsa i Festusa Ezelija (3 poena i 7 skokova ukupno) koji su tijekom sezone mijenjali ozlijeđenog Australca.

Što povratak Boguta znači za Warriorse? U prvom redu treba biti oprezan i pažljivo dozirati njegove minute na parketu, a za vjerovati je kako neće igrati u back to back utakmicama, ali ono što je vidljivo od samog početka jest da je Andrew Bogut već sada sposoban biti glavni igrač u obrani Warriorsa. Kada je potpuno zdrav Bogut je double-double stroj, ali već i s ograničenim minutama Warriorsima daje sigurnost u reketu, skuplja skokove i blokade.

Izuzetno je vokalan u raspoređivanju igrača i bit će dobrodošao novi par očiju u obrani Golden Statea. Nitko ne može osporiti trud i zalaganje kapetana Warriorsa Davida Leeja na tom djelu parketa do sada, ali Bogut je kroz čitavu karijeru s lakoćom ordinirao obranom pa nema sumnje da će Lee s velikim zadovoljstvom prepustiti tu ulogu Australcu. Warriorsi do sada nisu imali tako dominantnog igrača i on će se savršeno uklopiti u obrambeno orijentiranu shemu trenera Marka Jacksona.

Na drugoj strani parketa Bogut predstavlja još jednu low post opasnost za sve protivničke ekipe te uz Davida Leeja čini jedan od najbolji četiri-pet tandema u ligi. Već u utakmici protiv Raptorsa u ponedjeljak bilo je očito kako će kemija između njih dvojice samo rasti, a Bogutova sposobnost da kada je udvojen s lakoćom pronađe slobodnog suigrača stvoriti će mnogo otvorenih prilika za šut Stephenu Curryju i Klayu Thompsonu koji već ionako čine najbolji šuterski dvojac lige. Bogut je izrazito vješt igrač, napadački i obrambeno i izuzetno dobro razumije svoju ulogu u momčadi te je za očekivati da će pozitivno utjecati na sve suigrače na parketu, a jedina mana u igri Warriorsa s Bogutom na poziciji centra bi mogla biti ta što će, barem u početku, usporavati napadačku tranziciju, ali takve bi se sitnice bi s vremenom trebale sjesti na mjesto.

Latest Posts

NE PROPUSTITE