Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Predrag Stojakoviæ: ” Paul zaslužuje MVP nagradu “

New Orleans igra znaèajnu ulogu svojoj, zapadnoj, konferenciji ove godine te vam povodom toga donosimo intervju s Predragom Stojakoviæem koji je važan kotaèiæ u igri Hornetsa. Roðen 9. Lipnja 1977. u Požegi, karijeru je zapoèeo u beogradskoj Crvenoj Zvezdi (1992-1993), otkuda ga karijera vodi u Grèku, toènije u PAOK gdje se uz veliku popularnost, koja je rezultirala i njegovim uzimanjem grèkog državljanstva, zadržava sve do 1996. i izlaska na draft na kojem ga Sacramento Kingsi biraju kao 16. pick prve runde te ostavljaju na posudbi u matiènom PAOK-u iduæe dvije sezone. 1998. Kingsi ga konaèno pozivaju preko bare te nakon perioda prilagodbe zauzima važnu ulogu u njihovoj igri narednih 6 sezona kada odlazi u Pacerse gdje se zadržava do kraja sezone 2006.-2007. Zatim završava u NO Hornetsima gdje se morao prilagoditi novoj ulozi o kojoj govori u ovom intervju, a da se sjajno prilagodio govore i njegove ovogodišnje „brojke“ – 16.5 poena, 4.3 skoka te 1.2 asista po veèeri.

MOŽEŠ LI USPOREDITI OVU SEZONU U HORNETSIMA SA SVIM USPJEŠNIM SEZONAMA KOJE SI PROVEO U KINGSIMA?

Moja uloga sada, u Hornetsima je mnogo drugaèija nego ona što je bila u Kingsima. Mogu samo reæi, da sam ja novi igraè sada nakon ozljede.

ŠTO TE SADA SPUTAVA? OSJEÆAŠ LI KAKVU BOL KOJA BI LIMITIRALA TVOJU IGRU?

Ne mogu reæi da me nešto trenutno sputava u igri, mislim fizièki. Cilj ove sezone mi je da zaboravim sve prošle probleme i da se polako vratim u staru formu u kojoj sam bio prije ozljede. Samo se nekad sjetim kako sam prije bio boji i u boljoj formi, no mislim kako æe sljedeæa sezona za mene biti puno bolja i uspješnija, gledajuæi na moju ozljedu, koja je utjecala na moje uspone i padove tokom ove sezone.

ZA VRIJEME ALL-STARA REKAO SI DA I DALJE DOBIVAŠ INEKCIJE SA SMANJENJE BOLOVA U PREDJELU LEÐA. OD ÈEGA SE TRETMANI TVOJE OZLJEDE SASTOJE SADA?

Pa i dalje uzimam neke ljekove protiv bolova.  Jer utakmice iz noæi u noæ su za mene ubojite. Znam kolika je važnost tih utakmica, pa je zato i moja minutaža sad veæa nego na poèetku sezone. Tako da unatoè svemu nemam vremena za „plakanje“. Moramo svi kao ekipa biti spremni za doigravanje.

MOŽEŠ LI USPOREDITI ŠANSE HORNETSA U PLAYOFFU SADA SA ŠANSOM KINGSA KAD SI TI IGRAO U NJIMA, KADA SU BILI U VELIKOM USPONU, PRED 3-4 GODINE?

Stvarno je teško ovakve dvije momèadi usporediti. Na primjer Hornetsi nikada s ovim igraèima, ovom ekipom nisu igrali u playoffu. Ekipa se  još mora dokazati. No, ja vjerujem u ovu momèad i vjerujem da imamo puno talenta. A da li æemo iskoristiti taj talent da doðemo do rezultata – to je sve na nama. New Orleans ima buduænost, vidjet æemo kako æe biti u doigravanju.

KOJE SU KLJUÈNE PREDNOSTI HORNETSA U PLAYOFFU?

Imamo dva odlièna igraèa, dva All-star igraèa, Chrisa Paula i Davida Westa. Oni su izvrsni voðe ekipe, s obzirom na svoje godine i iskustvo.

IGRAO SI SA IGRAÈIMA KOJI SU ODLIÈNO ASISTIRALI, A IGRALI NA RAZLIÈITIM POZICIJAMA – VLADE DIVCEM I CHRIS PAULOM. MOŽEŠ LI REÆI KOLIKO SI  PROFITIRAO U IGRI S TAKO ODLIÈNIM IGRAÈIMA?

Tu bi još dodao jednog odliènog asistenta, a to je Chris Webber. Ne mogu toèno reæi koliko su utjecali na moju igru. U Sacramentu, se igralo brzo, lopta je išla munjevito, od ruke do ruke. Ovdje, u New Orleansu, imamo Paula koji izraðuje napad za cijelu ekipu i kontrolira teren. Do sada je izvršio izvanredan posao i mislim da je zaslužio MVP nagradu.

MISLIŠ LI DA TU ÈAST ZASLUŽUJE I PORED KOBEA?

Da, stvarno mislim da da, ali, na drugu stranu ne možeš pogrješiti ako tu èast daodjeliš Kobeu bilo koju godinu. On je

jednostvano predobar. No Chrisov uspjeh je dokazan kroz ulogu voðe Hornetsa, koje je doveo do vrha zapadne konferencije, nakon prošle sezone sa samo 38 pobijeda.

ŠTO MOŽEŠ REÆI O TRENERU BYRONU SCOTTU I O NJEGOVOJ NOMINACIJI ZA TRENERA GODINE?

On odlièno izvršava svoj posao. On je istinski voða naše ekipe. Uvijek nas priprema maksimalno i za fizièki i psihièki dio utakmice. Takav je bio i kao igraè – nema propusta u pripremi za svaku pojedinu utakmicu.

TVOJA MOTIVACIJA I ŽELJA ZA IGROM JE PUNO VEÆA OVE SEZONE. ZAŠTO JE TO TAKO?

Pa veæi dio prošle sezone sam bio povrijeðen. Ekipa nije igrala dobro. Ali sada igramo odlièno, atmosfera je odlièna i mlada smo i perspektivna momèad koja ima buduænost.

KOJA JE RAZLIKA IZMEÐU 25-OGODIŠNJEG PEÐE IZ ALL-STARA I DANAŠNJEG 31-OGODIŠNJEG S POSEBNOM ULOGOM U HORNETSIMA?

Jednostavno danas imam drugaèiju ulogu u ekipi. Shvaæam je i nemam nikakvih problema s nnjom. Drago mi je što sam od pomoæi ovako mladoj momèadi i da im pomažem uæi u playoff, i nadam se da æu i u njima imati znaèajnu ulogu.

DA LI TE IZNANADILO ŠTO JE UÈINIO TVOJ BIVŠI TRENER ADELMAN S HOUSTON ROCKETSIMA, KADA SU UŠLI U NIZ OD 22 POBIJEDE ZA REDOM, RANIJE OVE SEZONE?

Takve stvari se dogaðaju u košarci svako toliko. Dogodilo se to da su se našli u seriji utakmica kada su bili u fenomenalnoj formi. Èak su svoj niz nastavili i bez povrijeðenog Yaoa. Rick Adelman je izvrstan trener. Uspješno je primjenio svoj napadaèki sistem igre u Rocketsima, kao što je uèinio i s Kingsima. Unatoè svemu, mislim da ne mogu daleko dogurati u doigravanju bez Minga.

JE SI LI SRETAN ŠTO SI DIO HORNETSA I VIDIŠ LI SE KAKO U NJIMA ZAVRŠAVAŠ SVOJU KARIJERU?

U ovom trenutko je još prerano za tako velike odluke. Mislim da je predamnom još nekoliko dobrih godina u košarci. Samo se nadam da æu završiti svoju karijeru zdrav, to jest da æu sam odrediti kada je kraj, bez ozljeda ili drugih utjecaja.

JE LI BILO TRENUTAKA U PROŠLOJ SEZONI KADA SI BIO ZASIÆEN SVOJOM OZLJEDOM I JEDNOSTAVNO SI HTIO ODUSTATI I UMIROVITI SA ODMAH?

Iskreno, bilo je mnogo takvih momenata. Èesto sam mislio u kojem smjeru ide moja karijera i da li æu opet moæi igrati profesionalno košarku i na istoj razini kao i prije ozljede. Takve stvari mislim da proživljava svaki ozljeðeni igraè u bilo kojem sportu. A s godinama povrijede su sve teže i teže i ne zacijeljuju tako lako. No sve doðe na svoje mjesto ako si strpljiv i uporan. Zbog svog stanja prošlog ljeta, smatrao sam da neæu sudjelovati u trening kampu i igrati na poèetku sezone, no sve je sjelo na svoje mjesto.

DA LI TA TVOJA ZRELOST U POGLEDU NA KARIJERU POMAŽE DA LAKŠE PRIHVATIŠ SVOJU MANJE ZNAÈAJNU ULOGU U HORNETSIMA, NAKON SJAJNIH, ALL-STAR DANA, U KINGSIMA?

Postoji vrijeme i mjesto za sve. Mislim da je moja sadašnja uloga u New Orleansu razumna. Ne bi rekao da igram sporednu ulogu u ekipi, baš suprotno. Mislim igra ekipe djelomièno ovisi i o mojoj formi.

KOLIKO TI JE BILO TEŠKO UKLOPITI SE U POJMANJE IGRE BYRONA SCOTTA?

U svakom sluèaju je drugaèije od mojiih ostalih ikustva u NBA karijeri, posebno u usporedbi s Adlemanovim pristupom treniranju i samoj igri. Trebalo mi je vremena da se uklopim, no takav je život profesionalaca, moramo se brzo uklopiti u nove sredine.

Latest Posts

NE PROPUSTITE