Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Predviđanja: Što nas očekuje u NBA ligi 2014. godine?

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste bili pozvani na novogodišnji kućni tulum za koji ste očekivali da će biti nezaboravno vrelo zabave. Ali kako to obično biva dočekalo vas je neraspoloženo društvo, loše pivo, iritantna glazba, manjak hrane, a ni simpatija koju mjesecima uhodite nije se pojavila. Vratili ste se ranije kući, sa simboličnom Bebekovom “što je meni ovo trebalo” u ušima kajući se što niste ostali gledati NBA maraton od 19.00 do 7 ujutro.

Da, isti onaj NBA koji vas je vjerojatno kao i nas malo ipak razočarao ponuđenim nakon prve trećine sezone, baš kao i spomenuti tulum. Prema najavama i predviđanjima od potencijalno, ako ne najbolje NBA sezone u povijesti, onda najizjednačenije kvalitetom i snagom dobili smo u ovome trenutku poprilično jednoličnu sezonu. Ekipe koje su najavljivane kao izazivači guše se u “lutriji” ili mediokritetstvu, igrači koji su trebali sjajiti ugasili su se pod teretom ozljeda, isti opet dominiraju s povremenim bljeskovima novajlija na sceni koji im pokušavaju parirati, a znamo da neće dugo potrajati.

Naravno da nije sve tako crno jer ima i lijepih NBA priča, i opet uživamo jer volimo košarku, ali iako floskula, opet se pokazala točnom ona da ne treba imati prevelika očekivanja.

Premda smo se opekli na startu sezone igrajući se Nostradamusa to neće spriječiti nas, životne optimiste i entuzijaste, da pokušamo predvidjeti što će se dogoditi u ostatku sezone. Pogledajmo što kažu naše tarot karte.

Playoff

Ozljeda Derricka Rosea, slaba forma i neuigranost, “kemijski” poremećaji u svlačionici dviju ekipa iz New Yorka doveli su do toga da već sada znamo da će se za prvo mjesto na Istoku boriti Pacersi i Miami. Prednost u tom obračunu za poziciju broj jedan dajemo Pacersima jer su željni dokazivanja, igraju punim intenzitetom i ne kalkuliraju kao Miami koji štedi Dwyanea Wadea za prave stvari i koji je već sada zbog kalkuliranja i odmaranja glavnih igrača koji ne igraju punom snagom čak 7 utakmica u svoju korist rješavao u zadnjim sekundama ili produžetku. To je dokaz iskustva i šampionskog mentaliteta, i zbog toga se ne opterećuju mišlju o prednosti domaćeg parketa i puštaju druge da razmišljaju o njima, što ne znači da neće ugrabiti prvo mjesto ako im se za to ukaže prilika. Od ostalih ekipa s poprilično slabog Istoka u doigravanju vidimo: Hawkse, koji su do ozljede Ala Horforda figurirali kao sigurna treća momčad, ali i bez njega imaju dovoljno talenta, Pistonse koji jako osciliraju ali ako uigraju obranu bit će jako opasni, Wizardse predvođene Wallom, Raptorse koji igraju preporođeno otkad su se riješili Rudyja Gaya, Bullse koji su playoff momčad osim ako ne raspuste momčad i naprave tradeove koji bi ih oslabili (tekst je pisan prije razmjene Deng – Bynum, nap.ur), i na koncu Knickse koji su se malo trgnuli i u koje vjerujemo zato što u ekipi imaju jednog od najboljih scorera Anthonyja.

pacers-heat

Na puno snažnijem Zapadu čini se da ćemo gledati borbu za prvo mjesto također između dvije ekipe, Spursa i Oklahome. Prednost ćemo dati Spursima koji ne briljiraju protiv jakih ekipa ali koji su rutineri i koji ne ovise previše i njihov sistem melje sve pred sobom, često neovisno o individualnoj klasi Parkera ili Duncana. Oklahoma je na dobrom putu da uspije nešto slično ali još uvijek jako puno ovise o individualnoj klasi Duranta i Westbrooka i izbivanje jednog od njih s parketa stvara Thunderu probleme. Zbog nove operacije Westbrooka neće uspjeti doći do prvog mjesta, ali svejedno će biti prvi vrhu konferencije. Od sigurnih oklada za playoff mjesta možemo izdvojiti ekipe predvođene tandemima Harden Howard i Paul Griffin, Rocketse i Clipperse. Hit momčad Blazersa i svima dragi Warriorsi također su in, usprkos tankom rosteru kojemu bi jedna teža ozljeda startera stvorila rupu veličine kratera. Mlada momčad Phoenixa nije potonula kao što se očekivalo, igraju timsku i modernu košarku te i njima dajemo playoff mjesto, baš kao i veteranima iz Dallasa koji imaju nešto više širine od recimo Minnesote ili Pelicansa što zna biti presudno u finišu duge sezone.

Lutrija

Potencijalno snažan ovogodišnji draft, smjena generacija i hrpa momčadi u rebuildingu dodatno su oslabili NBA ligu i doveli do paradoksa prema kojemu je teže izboriti lutrijski status nego playoff mjesto.

Na Istoku u ciljanom procesu “tankiranja” su Orlando i Philadelphia koja pažljivo dozira minute svojim starterima da kojim slučajem ne ostvare koju pobjedu više.

Slučajni “tankeri” su one ekipe koje su slagale roster za doigravanje su: Cleveland s lošim trenerom, lošom igrom i lošom atmosferom u svlačionici, Milwaukee koji i nije mogao završiti drugačije s užasno posloženom ekipom, i na koncu mega momčad Brooklyna koju još uvijek ne bi trebalo otpisati zbog sjajne dužine rostera, ali ovako trenutno nezainteresiranoj ekipi bez ključnog napadača Lopeza ne dajemo previše šansi. U “lutriji” na Istoku još vidim Boston, za koji se čini da još uvijek nisu odlučili što žele, visoki draft izbor ili doigravanje, i Bobcatse koje treba držati na oku zbog mogućnosti da uskoče u vagon doigravanja ako se Knicksi ili Bullsi raspadnu, kvalitetu imaju.

Zapadna konferencija nam nudi tri sigurna “tankera”: Jazzere kojima je glavni cilj razvijanje mladih talenata, Lakerse koji su se trudili na početku ali su potonuli, i Kingse koji Gayevim dolaskom igraju bolje ali nedovoljno da se uključe u bitku za playoff.

Dvije ekipe koje su djelomično izgubile identitet, Denver i Memphis također ne vidimo u playoffu. Denver sa slabo posloženom ekipom, bez odbjeglog Iguodale i ozlijeđenog Galinarija na parketu, bez Georgea Karla na klupi i nedoraslom upravom ipak nema sredstava za pobjeđivanje. Memphis je u debelom minusu pobjeda, bilo zbog ozljede Marca Gasola ili rostera koji je odavno prošao svoj zenit, i ekipa kojoj je podbacio njen zaštitni znak, obrana.

Pelikane i Vukove ne želimo olako otpisati jer će se vjerojatno do posljednjeg trenutka boriti za osmu poziciju, ali kao što smo već naveli, Dallas je naš favorit.

Prvak

Sigurno da nećemo izmisliti toplu vodu ako kažemo da u finalu konferencija vidimo Indianu i Miami, te Spurse i Thunder. Pacersi su već u prošlom playoffu pokazali da svojom visinom i fizikalijama predstavljaju nezgodan matchup za Heat. Ove godine Pacersi su možda za klasu bolji nego lani, iskusniji su, dobili su ekstra individualnu klasu u vidu Paula Georgea i riješili su kritičnu točku u svojoj momčadi – klupu koja je sada među bolja u ligi po učinku. Nikako ne podcjenjujemo šampione ali kao prvake Istočne konferencija vidimo ipak Pacerse.

Ukoliko na Zapadu doista dođe do finalnog okršaja između Oklahome i San Antonija prednost smo skloniji dati momčadi Thundera koji su prije dvije godine u finalu konferencije pobijedili 4:2 Spurse iako su gubili 0:2. s ove točke gledišta i pod uvjetom da je Westbrook zdrav, Oklahoma nam se čini boljom momčadi.

kevin-durant-russell-westbrook

Potencijalno finale Indiana-Oklahoma teško je prognozirati jer su momčadi vrlo izjednačene bez znatnije prednosti u matchup situacijama. Sedam utakmica čini se vrlo izglednim i na kraju ipak pobjeda Thundera, zbog individualne klase Duranta i Westbrooka koja je presudna u ovakvim okršajima.

Individualne nagrade

Trener godine: Jeff Hornacek

Legendarni šuter Utah Jazza iz sredine 90-ih pokazao se u svojoj rookie trenerskoj sezoni kao pun pogodak i odličan potez uprave Sunsa koja je odlučila okrenuti novo poglavlje u povijesti franšize. Hornacek i Phoenix su ove sezone skupili već 20 pobjeda, a prošle sezone su Sunsi na čelu sa trenerom Gentryjem pa onda i Hunterom, s puno snažnijim imenima na rosteru imali tek 25 pobjeda pri čemu su bili tek 29. momčad po napadačkom učinku i 23. po obrambenom. Ove sezone Sunsi su 10. momčad lige po napadačkom učinku, a 12. po obrambenom, te je momčad na dobrom putu za playoff. I upravo je njihov trenutni playoff status glavno iznenađenje ove sezone u NBA ligi jer im na početku sezone nitko nije davao prevelike šanse da skupe dvadesetak pobjeda. Ali Sunsi su tu, bez velikih zvijezda u ekipi igraju sjajnu momčadsku i modernu košarku. Hornacek je dao lidersku palicu Ericu Bledsoeu, od Gorana Dragića je stvorio jednog od najpoželjnijih playmakera u ligi, spasio je karijere braći Morris i Fryeu, ukazao povjerenje Geraldu Greenu, pa čak i Kravtsov izgleda upotrebljivo. Nije loše za rookie trenera i za momčad s potencijalno 4 draft izbora na ovogodišnjem draftu.

Hornaceku bi potencijalna konkurencija mogao biti Terry Stotts, trener Portlanda koji također igra bolje nego što se očekivalo i imaju visoku poziciju u Zapadnoj konferenciji. Trail Blazersi igraju sjajnu košarku, posebno u napadačkom dijelu, a Aldridge i Lillard igraju na All-Star razini.

Obrambeni igrač godine: Roy Hibbert

Ovu nagradu u zadnjih 9 godina redovito su primali centri, a od sezone 1996/97 do danas, samo se Metta World Peace uspio kao krilo umiješati i dobiti nagradu. I ove godine je titula čini se rezervirana za centra, a favorit je Roy Hibbert iz Indiane. Njegova zaštita obruča i reketa jedni su od glavnih razloga zašto su Pacersi trenutno najbolja obrambena momčad lige koja dopušta samo 95,6 poena na 100 posjeda. Hibbert dopušta samo 93 poena na 100 posjeda po čemu je vodeći igrač u ligi, ali je i najbolji bloker lige, te majstor obrane iz post up situacija.

Najveći konkurent Hibbertu biti će njegov timski kolega Paul George, a tu su još Joakim Noah, Andrew Bogut, te Kevin Durant i Serge Ibaka.

Šesti igrač godine: Manu Ginobili

Postoji nekoliko šestih igrača koji imaju bolje brojke od Argentinca ali Manu nas opet oduševljava svojim predstavama nakon protekle slabije sezone, i jedan je od glavnih razloga zašto Spursi igraju tako dobro ove sezone usprkos nešto lošijoj formi Parkera i Duncana. Za 23,9 minuta provedenih na parketu Ginobili postiže 12,6 poena uz 4,7 asistencija i 3,5 skokova po utakmici. Manu još uvijek u rukama ima magiju i protivnike izluđuje driblinzima i prekrasnim dodavanjima. Gregg Popovich ga i dalje obožava i redovito šalje u igru kada zagusti. Ginobili je već osvojio ovu nagradu u sezoni 2007/08, a ukoliko bi ponovio isto i ove godine ušao bi u odabrano društvo Kevina McHalea, Detlefa Schrempfa i Rickyja Piercea koji su ovu nagradu osvajali dva puta.

Ostali konkurenti: Vince Carter, Taj Gibson, Jeremy Lin, Jamal Crawford, Tyreke Evans, Reggie Jackson.

Rookie godine: Michael Carter-Williams

MCW oduševljava košarkaški svijet svojim predstavama i pokazuje da mu neće trebati puno vremena da postane elitni NBA razigravač. Koliko je bitan igrač za 76erse govori podatak da je njegova momčad tijekom njegove ozljede ostvarila samo jednu pobjedu u 10 utakmica. Prosječno igra 35,5 minuta i bilježi krasne all round brojke od 17,2 poena, 5,7 skokova, 7,2 asistencija i 2,9 ukradenih lopti. Uz sve to je izvrstan obrambeni igrač koji zahvaljujući svojim fizikalijama i atleticizmu može čuvati sve tri vanjske pozicije.

Ostali konkurenti: Trey Burke i Victor Oladipo.

anthony-davis

Igrač koji je najviše napredovao: Anthony Davis

Ako mu je već prošle godine titula najboljeg novaka lige izmakla zbog ozljeda fantastične sezone Damiana Lillarda, ove godine je Davis prvi favorit za nagradu igrača koji je najviše napredovao. Dok je prošle sezone igrao 28,8 minuta, uz 13,5 poena, 8,2 skokova, 1 asistenciju, 1,2 ukradene lopte i 1,8 blokada i potrošnju role playera, ove sezone Davis igra 34,4 minute, postiže 19 poena, uz 10,1 skokova, 1,2 asistenciju, 1,4 ukradenu loptu i čak 3,2 blokade (najbolji bloker prosječno po utakmici) uz povećanje potrošnje na razinu legitimne treće napadačke opcije, a PER mu je na elitnoj razini.

Osim impresivnih statističkih brojki imponira Davisova lakoća u igri, pokretljivost u obrani i čitanje igre te napadačka finesa. NBA je dobio igrača koji će zasigurno ostaviti duboki pečat.

Ovo je nagrada za koju će se voditi žestoka borba i za koju ima možda i najviše kandidata koji su nas impresionirali napretkom, a neki od njih su Eric Bledsoe, DeMar DeRozan, Aaron Afflalo, Lance Stephenson, DeAndre Jordan.

Najkorisniji igrač: Kevin Durant

Ovosezonski učinak Durantule glasi: 37,6 minuta, 29 poena, 8,3 skoka, 4,9 asistencija, 1,5 ukradenih lopti, 49,6% šuta iz igre, te potrošnju i efikasnost elitne prve napadačke opcije. Uz sve to Durant je najbolji strijelac lige, igrač s najviše izvedenih slobodnih bacanja, i ima najviši PER u ligi. Je li to dovoljno da osvoji ovu najprestižniju individualnu nagradu i natjera LeBrona Jamesa zvanog King da abdicira sa prijestolja? Predviđamo da će se do kraja sezone, osim u slučaju težih povreda jednog ili drugog igrača, voditi ravnopravna borba za ovu nagradu između ova dva igrača. James je i dalje najbolji all rounder u ligi, čovjek bez mane u igri, ali i Durantova igra se jako podigla ove sezone, napredovao je u postocima šuta, skok igri, a njegova obrana jedna je od najpodcijenjenijih u ligi. Jamesovu dominaciju u zadnjih pet godina uspio je prekinuti samo jednom Derrick Rose, a Durant koji je uvijek nekako u Jamesovoj sjeni kao “tek” drugi najbolji ima sada jako dobru priliku da uspije isto. Uzmemo li u obzir i ovogodišnji kontekst gdje će Durant jedan dio sezone sam voditi i nositi ovu momčad, bez potpore Westbrooka koji je ozlijeđen, kao i to da igra na vrlo snažnom Zapadu gdje je Oklahoma u vrhu onda imamo i dodatne razloge osim brojki zašto je KD glavni kandidat za osvajanje ove titule.

Potencijalne razmjene

Svaka momčad na svome rosteru ima igrača kojega bi zamijenila nekim drugim, po mogućnosti boljim ili u tom trenutku potrebnijim, a mi izdvajamo one najvažnije i najbolje koji su na trade blocku (još jednom podsjećamo da je ovo pisano prije razmjene Deng – Bynum).

Dion Waiters – Cleveland Cavaliers

Combo bek Cavsa očito je sebi zapečatio sudbinu svađama s prvom zvijezdom ekipe Kyriejem Irvingom, i usprkos tome što još uvijek igra svoje minute Cavsi bi ga se zbog mira u svlačionici rado riješili. Waiters nema štetan ugovor i odlično bi se uklopio u ekipu kojoj treba uloga instant strijelca s klupe.

Zainteresirani su bili Knicksi i Lakersi.

Carlos Boozer i Luol Deng – Chicago Bulls

Bullsi su u novčanim problemima, pod pritiskom su i prijetnjom plaćanja poreza na luksuz, Boozer ima veći ugovor nego što bi trebao imati i Bullsi bi ga se rado riješili. Ali kako se riješiti veterana s visokim ugovorom koji je prošao najbolju fazu svoje karijere i dobiti nešto vrijedno? Nemoguća misija osim ako se ne pojavi neki novi GM tipa Colangelo, ili ako Bullsi u tandemu s Boozerom ne pošalju i Luola Denga kojemu na kraju ove sezone ističe ugovor.

Kao potencijalne destinacije za ovaj dvojac spominjali su se Toronto i Cleveland.

Omer Ašik – Houston Rockets

Imati dva sjajna centra a ne biti u stanju upariti ih na parketu besmisleno je, zato Houston želi osnažiti druge pozicije u momčadi stavljanjem turskog centra u izlog. Ašik je prošle sezone imao sjajan učinak, posebno obrambeni, i radi se europskom centru koji je prošao obrambenu školu Toma Thibodeaua, i koji je dobra garancija za slaganje snažne obrane. Rebuilding momčadi poput Philadelphije i Bostona su pokazale najviše zanimanja.

kyle-lowry-raptors

Kyle Lowry – Toronto Raptors

Kada je GM Raptorsa Masai Ujiri poslao Rudyja Gaya u Sacramento činilo se da su i oni odlučili pokrenuti proces “tankiranja”, ali dogodilo se upravo suprotno i momčad od tada posluje sa dobitkom i imaju 10 pobjeda i 4 poraza. Dobrim djelom je to zasluga i sjajnog razigravača Toronta. I dalje je upitno na kojem su kursu Raptorsi, trenutno izgledaju kao sigurna playoff momčad, ali ako Ujiri odluči drugačije Lowry kojemu na kraju ove sezone istječe ugovor biti će prvi na listi za “odstrel”. Kao najveći kandidati za njegovo potpisivanje iskazali su se Knicksi.

Iman Shumpert i J.R.Smith – New York Knicks

Prošlogodišnji najbolji šesti igrač lige Smith ove sezone je daleko od prave forme, a na sve to nadovezali su se problemi s trenerom Woodsonom kao i nesporazumi s upravom Knicksa koji su otpustili iz momčadi njegovog brata. Na drugoj strani, Shumpert je u zadnjih nekoliko utakmica pronašao čini se formu ali je i trenutno najvrjedniji eksponat Knicksa u izlogu. J.R. Smith se najčešće spominjao u kontekstu Lakersa, a Shumpert je bio na meti brojnih klubova.

Thaddeus Young, Spencer Hawes, Evan Turner – Philadelphia 76ers

Svaki od ove trojice igrača briljirao je u jednom periodu ove sezone u dresu 76ersa, članovi su startne petorke i uz Carter-Williamsa najbolji strijelci i skakači momčadi. Baš kao i u pitanju Toronta i kod Philadelphije je na potezu njihov GM Sam Hinkie koji bi se rado očistio njihovih ugovora, koji nisu štetni, ali pitanje je može li netko od njih pomoći Philadelphiji u budućnosti i tko će biti taj. Pod palicom trenera Bretta Browna pokazali su da imaju kvalitetu. Young bi mogao završiti u Houstonu u zamjenu za Ašika ukoliko Rocketsi i dalje tragaju za visokim krilom, za Turnera su bili zainteresirani Cavaliersi i Bullsi, a za Hawesa također Rocketsi.

Od ostalih potencijalnih trade meta spomenimo Pau Gasola koji je već nekoliko godina žrtva „šoping“ glasina, Celticsi sa Bassom, Humphriesom, Wallaceom i Brooksom, te Orlando sa Nelsonom i Afflalom.

Mogući trenerski otkazi i zapošljavanja

Srećom pa NBA liga nije kao prva hrvatska nogometna liga gdje trenerske glave “lete” odmah nakon nekoliko poraza. Vlasnici momčadi u najboljoj košarkaškoj ligi na svijetu još uvijek su strpljivi i nitko nije izgubio svoje radno mjesto kao glavni trener ali kandidati postoje.

Prvi među njima je Jason Kidd koji je u ruke dobio fantastičnu momčad prepunu zvijezda ali rezultati su izostali, a čini se da ih neće ni biti posebno nakon ozljede Lopeza. Više se očekivalo i od: Knicksa i trenera Woodsona, koji je izgleda ipak uspio posložiti kockice pa je trenutno siguran, Pelicansa predvođenih Montyjem Williamsom koji ni prošle godine nije uspio napraviti značajniji pomak u igri momčadi, a ni ove godine kada se sagradila nova momčad nije uspio izgraditi njen identitet i playoff bi im mogao izmaknuti, Cavaliersa i Mikea Browna koji ne uspijevaju maksimizirati i iskoristiti Irvingov talent.

Od Jazzera nitko ništa nije očekivao, ali ni ove a ni prošle godine trener Tyron Corbin nije se iskazao kao veliki stručnjak, a njihovi talenti koje bi Corbin trebao razvijati ne igraju na zadovoljavajućem nivou, a to se posebno odnosi na centarski duo Favors Kanter koji djeluje neusklađeno na parketu iako se oko njih trebala slagati nova momčad već od sljedeće sezone.

Ako već moramo obući odijelo GM-ova spomenutih momčadi i nekoga zaposliti onda bismo recimo u Knicksima vidjeli Phila Jacksona, genijalnog psihologa trenera koji bi bio savršena akvizicija za njihovu svlačionicu kojoj treba nadzor i kontrola nad različitim karakterima, ali pitanje je želi li Phil po “stare dane” glumiti vatrogasca. Corbina bi odlično zamijenio do prošle godine trener Memphisa Lionel Hollins, trener s autoritetom, identitetom koji bi znao uklopiti visoke igrače Jazza. Ukoliko bi se Pelicansi doista odlučili na novog čovjeka na trenerskom kormilu Stan Van Gundy bi bio odličan izbor jer njima treba trener koji ima svoju trenersku filozofiju igre i koji bi se sigurno dobro snašao sa tipom rostera kakvog imaju Pelikani.

Od ostalih trenerskih imena koji bi dolazili u obzir tu su Jeff Van Gundy, Byron Scott, George Karl, Avery Johnson.

Što će se na koncu od našeg predviđanja pokazati točnim vrijeme će pokazati, a ovaj tekst nemojte shvatiti kao poziv da na nešto od ovih razmišljanja stavite svoj novac. Ipak je ovo NBA.

Latest Posts

NE PROPUSTITE