Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pregled dolazaka NBA igraèa u Europu

Dok se ovih dana oèekuju vijesti iz Kine o zabrani dolaska NBA igraèa, brojni europski klubovi odluèili su dovesti NBA pojaèanja za sljedeæu sezonu.

Igraèi kojima je istekao ugovor sa NBA ekipama slobodno mogu potpisivati za europske ekipe, dok igraèi s važeæim ugovorima moraju zatražiti pismo potvrde od FIBA-e za prelazak u novu ekipu. FIBA æe svima dopustiti prelazak, ali uz uvjet da se vrate u NBA ligu nakon što lockout završi.

Iako je primamljivo dovesti NBA igraèe, to je ipak dvosjekli maè jer æe nakon završetka lockouta najveæe zvijezde NBA lige morati napustiti svoje nove ekipe i vratiti se u NBA. Brojnim trenerima, poput Spahije i Obradoviæa, ideja o dovoðenju igraèa na par mjeseci ne odgovara jer znaju kakve to negativne posljedice može imati na ekipu.

Vraæaju se u NBA

Jedan od najzanimljivijih igraèa koji æe samo neodreðeno vrijeme provesti u Europi je najbolji košarkaš New Jersey Netsa, Deron Williams. Bivši razigravaè Jazzera bio je meðu prvim igraèima koji su odluèili posegnuti po potpisivanju ugovora na starom kontinentu.

Njemu se kasnije pridružio dvojac iz Denvera, Timofey Mozgov i Ty Lawson, a meðu ostalim zanimljivim igraèima spomenimo kako je Farmar prešao u Maccabi, dok je Batum pojaèao redove Nancyja.

Uz Farmara æe u NLB ligi igrati i Nikola Pekoviæ koji se vratio u beogradski Partizan, dok je ljubljanska Olimpija potpisala sa Dannyjem Greenom.

Što se tièe ostalih predstavnika regionalne lige teško je za oèekivati da æe uspjeti dovesti neko NBA pojaèanje na neodreðeni rok, postoje iskljuèivo opcije potpisivanja slobodnih igraèa. Spominjala se moguænost dovoðenja Andrewa Boguta meðu Vukove, ali je hrvatski Australac tu u nekoliko navrata demantirao.

Trenutno je 10 igraèa stavilo potpis na europski ugovor sa klauzulom povratka u NBA, ali mnogi od njih još èekaju odluku sa dalekog istoka, kao i odgovore od strane NBA lige i Sindikata igraèa.

Igraèi koji su potpisali za europske klubove sa izlaznom klauzulom:

Jeff Adrien (Warriors) – Benetton Treviso
Nicolas Batum (Blazers) – Nancy
Jordan Farmar (Nets) – Maccabi Tel-Aviv
Danny Green (Spurs) – Union Olimpija
Ty Lawson (Nuggets) – Zalgiris Kaunas
Jon Leuer (Bucks) – Skyliners Frankfurt
E’Twaun Moore (Celtics) – Benetton Treviso
Timofey Mozgov (Nuggets) – Khimki Moscow
Nikola Pekoviæ (Timberwolves) – Partizan
Deron Williams (Nets) – Bešiktaš

Ostaju u Europi

Meðu igraèima koji zasigurno neæe nastupati naredne sezone u NBA ligi istièe se ‘regionalni dvojac’ Saša Vujaèiæ i Nenad Krstiæ. Vujaèiæ se nakon dužeg razdoblja u NBA odluèio vratiti u Europu potpisavši za turski Efes, dok se Nenad Krstiæ ponovno vratio u Rusiju, ovog puta u moskovski CSKA.

Od ostalih treba izdvojiti Davida Andersena koji je pojaèao redove talijanske Siene, i Dariusa Songailu, novog igraèa Galatasaraya.

Za kraj spomenimo kako je do sada jedan igraè odluèio cijelu sezonu provesti u NLB ekipi. Rijeè je o aktualnim prvacima, odnosno srpskom Partizanu za koga æe igrati Aci Law.

Igraèi koji ostaju u Europi:

David Andersen – Montepaschi Siena
Hilton Armstrong – ASVEL
Jon Diebler – Panionios
Nenad Krstiæ – CSKA
Acie Law – Partizan
Chris Quinn – Khimki Moscow
Mustafa Shakur – Pau Ortez
Darius Songaila – Galatasaray
DaJuan Summers – Montepaschi Siena
Garrett Temple – Casale
Sasha Vujacic – Anadolu Efes
Von Wafer – Cremona
Sonny Weems – Zalgiris

Latest Posts

NE PROPUSTITE