Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pregled individualnih nagrada na sredini sezone

Nakon trodnevnog spektakla, za neke možda i muèenja, slijedi drugi dio regularne sezone. No, prije nego krenemo ponovno na “pravi” NBA dio osvrnut æemo se u kratko na glavne kandidate za individualne nagrade u dosadašnjem dijelu sezone.

Najkorisniji igraè – LeBron James

Prema do sada prikazanom u konkurenciji za najboljeg igraèa regularnog dijela sezone objektivno su samo LeBron James i Kevin Durant. Subjektivno bi poneki dodali Derricka Rosea i Kobea Bryanta. Potonjem ne ide u prilog momèadski omjer, dok je Derrick Rose propustio veæ 10 susreta zbog ozljeda. LeBron i Kevin su najkorisniji igraèi vodeæih momèadi lige, meðutim nakon prve polovice regularnog dijela zvijezda Heata je statistièki nešto bolji od krilnog košarkaša Thundera. Isto tako u prilog LeBronu ide i uvjerljiva pobjeda u našoj Facebook anketi za najboljeg krilnog košarkaša. Ako tako kažu naši vjerni èitatelji nemamo razloga sumnjati u tu odluku te nakon više od 30 odigranih susreta dajemo prednost LeBronu.

Najbolji obrambeni igraè – Andre Iguodala

Titula koja u najveæoj mjeri pripada iskljuèivo visokim košarkašima mogla bi ove godine biti predana u nešto “niže ” ruke. Apsolutni vladar u posljednje èetiri godine je (bio) Dwight Howard koji je naravno i ove godine meðu najboljim “defenzivnim ” igraèima. Vodeæi je skakaè lige s 15,3 skoka, te èetvrti bloker s 2,2 blokade po susretu. No, usprkos tome minimalnu prednost dajemo Andreu Iguodali, košarkašu Philadelphije koja je trenutno najbolja obrambena momèad lige. Donekle uravnoteženost Knicksima je donio Tyson Chandler koji doslovno sam krpa obrambeno nezainteresiranog Amar’ea Stoudemirea. Mogli bi proširiti popis i sa Shawnom Marionom, glavnim obrambenim igraèem najbolje obrambene ekipe na Zapadu. Mogli bi ovom prilikom spomenuti i Kevina Garnetta, Tonyja Allena, dvojac Heata, Wadea te Jamesa, Josha Smitha, Marcusa Cambyja ili pak uvijek atraktivnog u obrani Sergea Ibaku. Meðutim ukoliko realno gledamo i u ovoj kategoriji se trenutno konkurencija svodi na svega 2 ili 3 imena, a u ovom trenutku dajemo Iguodali najveæe moguænosti da prekine dominaciju Howarda.

Najbolji novak – Ricky Rubio/Kyrie Irving

Usprkos fantastiènoj veèeri na utakmici dolazeæih zvijezda na All-Staru nakon prve polovice regularne sezone mogli bi reæi kako je krivulja Rubia trenutno nešto iznad krivulje Irvinga. Istina, Irving zabija 7 poena više po susretu, i generalno gledajuæi svi volimo tu rubriku oznaèavati kao glavni temelj presude. Meðutim, isto tako je èinjenica kako obojica igraju na poziciji organizatore gdje je Rubio bolji (3,3 asistencije više po susretu), a uz to bilježi i 1,6 ukradenu loptu više, te dobar skok više po susretu. Mogli bi usporediti i momèadski omjer koji isto tako ide u prilog mladom Španjolcu, no samim time povlaèimo i dodatnu raspravu o kvalitetnijim suigraèima. Na kratko bi mogli zakljuèiti kako je Rubio bez dvojbe bolji obrambeni košarkaš, nešto bolji organizator, no slabiji scorer. Najpoštenije, i vjerojatno najpametnije bi trenutno bila podjela nagrade, ponovno nakon 12 godina. Posljednji put su podijelili nagradu Elton Brand i Steve Francis. Za kraj spomenimo samo ostale zanimljive novake koji naravno nisu u ozbiljnoj konkurenciji za novaka godine, no uspijeli su u prvom dijelu privuæi dio pažnje na sebi. To su Kawhi Leonard, MarShon Brooks, Kemba Walker, Brandon Knight, Chandler Parsons, Noris Cole, Iman Shumpert i drugi.

Najbolji šesti igraè – James Harden

Bez dvojbe nakon prvog dijela regularne sezone titula najboljeg košarkaša s klupe pripada bradatom Jamesu Hardenu, košarkašu Oklahome City Thunder. Oklahoma je trenutno vodeæa momèad lige, a Harden njihov treæi najbolji košarkaš. Gledajuæi statistiku, a i doprinos Hardenu su glavni konkurenti Dallasov veteran Jason Terry, franucuski reprezentivac Nicholas Batum te Denverov Al Harrington. Poneki ljubitelj NBA lige bi dodao i najboljeg šestog košarkaša 2010. Godine, Jamala Crawforda. Prošlogodišnji pobjednik Lamar Odom u dresu Mavericksa ne pruža igre koje je pružao u dresu Lakersa. U drugom dijelu bi ozbiljan kandidati mogao postati i J.R. Smith, meðutim ukoliko Harden nastaviti u istom tempu i u sljedeæih 30 susreta nagrada mu je neizbježna.

Najviše napredovao – Ryan Anderson

Gledajuæi iskljuèivo mjesec veljaèu vjerojatno bi ta titula pripala Jeremyju Linu u ozbiljnoj konkurenciji crnogorskog reprezentativca, Nikole Pekoviæa koji se kod Ricka Adelmana nametnuo u prvog centra momèadi. Meðutim generalno gledajuæi dosadašnji dio regularne sezone najveæi napredak je prikazao krilni centar Orlando Magica, Ryan Anderson. Trenutaèno drugi skakaè iza Dwighta Howarda u dresu Orlanda, a uz to i košarkaš s najviše pogoðenih trica u cijeloj ligi. 23-godišnji Anderson je u ovoj sezoni na prosjeku od 16,1 poena (5,5 poena više naspram prošle sezone), 7,3 skoka (1,8) u 31 minutu provedenu na parketu (8,7). I ne samo to, Ryan je podigao i svojoj postotak šuta iz igre, u prosjeku šutira 7 trica po susretu uz visokih 43,4% uspješnosti. Naravno, ukoliko bi gledali iskljuèivo poèetak sezone Ryanu bi ozbiljan kandidat bio i Andrea Bargnani, meðutim zbog ozljede ispada iz ozbiljnije konkurencije. Kao još jedan u nizu ozbiljnih konkurenata se Andersonu  nameæe Mario Chalmers koji usprkos odliènoj reakciji Norisa Colea u rookie sezoni igra puno bolje nego protekle sezone.

Najbolji trener – Gregg Popovich

Najbolji trener u treæem tisuæljeæu uz Phila Jacksona. Gregg Popovich je jedini trener koji uspijeva održati konstantu, pa èak i kada mu je jedan od trojice glavnih košarkaša veæi dio sezone ozlijeðen, kada je drugi na zalasku karijere i kada mora krpati mnoge rupe s mladim i nedokazanim košarkašima. Popovich održava Spurse ponovno na vrhu Zapada, trenutnu su na omjeru od 24 pobjede u 34 odigrane utakmice, a cjelokupna situacija bi svakako bila još bolja da je argentinski virtuoz izbjegao nes(p)retne ozljede. Inaèe, moramo spomenuti i trenera Sixersa, Douga Collinsa koji je zaslužio da se ga spomene meðu ovim redovima kao i trenera Pacersa, Franka Vogela.Za kraj dodajmo i All-Star trenerski dvojac, Tom Thibodeau (Istok-Bulls) odnosno Scott Brooks (Zapad-Thunder)

Na košarkaškom blogu Ispodobruca.com tamošnji su autori veæ tradicionalno pripremili zanimljivu analizu gdje možete proèitati najveæa razoèarenja sezone.

Za kraj spomenimo kako je individualni pregled titula osobni osvrt potpisanog autora na trenutnu situaciju, a ne cjelokupno mišljenje uredništva portala NBACro.com

Latest Posts

NE PROPUSTITE