Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pregled playoff ekipa: Kako dalje?

Konačno smo dočekali doigravanje! Više nema priča o tankiranju, o čuvanju najboljih igrača za kasnije, važnije utakmice, nema eksperimenata, nema štednje. Svih šesnaest momčadi nada se ostati što dulje na sceni, po mogućnosti skinuti nekog od favorita, odigrati što je bolje moguće.

I tako, dok se većina novinara koji intenzivno prate NBA ligu složila da će ovo vjerojatno biti jedno od dosadnijih doigravanja, barem u neuravnoteženoj Istočnoj konferenciji, dobili smo možda najuzbudljiviju prvu rundu doigravanja ikad. Samo je jedna momčad, Miami, u potpunosti opravdala ulogu favorita. Neki favoriti su već na odmoru, neki drugi su se krvavo namučili kako bi prošli dalje. Međutim, sve momčadi, bez obzira jesu li još u natjecanju ili ne, suočavaju se s jednim pitanjem: što dalje?

Pokušali smo odgovoriti na to pitanje 16 puta. Iako postoje ljudi koji su vrhunski plaćeni da tragaju za ovim odgovorima češući se po glavi, mi ćemo se za vas besplatno češati po glavi jer to volimo i jer nam je zabavno. Krenimo abecednim redom.

ATLANTA HAWKS

Što su napravili: Namučili favoriziranu Indianu i junački pali u sedam utakmica.

Što će dalje: Odgovorni u Hawksima mogu biti zadovoljni i ponosni na svoju momčad. U sezoni bez imperativa i punoj oscilacija (omjer 38-44), uspjeli su ući u doigravanje i dobrom i pametnom igrom dobro iživcirati velikog Larryja Birda, i to bez najboljeg igrača Ala Horforda. Novi trener Mike Budenholzer pokazao se kao mudar taktičar koji zna izvući puno iz objektivno limitirane ekipe. Navijači mogu biti sretni što je puno jeftinija momčad nego ranijih godina postigla sličan uspjeh kao u vrijeme zvijezda Josha Smitha i Joea Johnsona. Dodatni bonus je što imaju nekoliko stvarno dobrih i relativno jeftinih igrača (Teague, Millsap, Scott, Carroll). Nastavlja se pomna izgradnja momčadi s nadom u dobar ulov na draftu.

BROOKLYN NETS

Što su napravili: Na jedvite jade izbacili nezgodni Toronto 4-3.

Što će dalje: Sezona koja je krenula kao u najgoroj noćnoj mori na kraju bi mogla završiti jako zanimljivo. Nakon što su ušli u sezonu ispod svake kritike i u prvom krugu doigravanja jedva izmigoljili Raptorsima iz kandži, najskuplja momčad lige dolazi na megdan favoritu Miamiju koji odmara već tjedan dana. Iako je na prvi pogled Heat veliki favorit, treba napomenuti da je Brooklyn pun vrhunskih veterana (Garnett, Pierce, Deron Williams, Kirilenko…) koji znaju kako se pobjeđuje u tijesnim završnicama i koji su navikli na pritisak. Valja naglasiti da u ovoj sezoni Netsi imaju čistih 4-0 protiv Miamija. Ipak, ako misle biti opasni na dulje staze, netko će se trebati pridružiti standardno solidnom Joeu Johnsonu. O sljedećoj sezoni u Brooklynu trenutno ne razmišljaju previše, i tako su još u kolovozu sve karte stavili na sadašnjost.

CHARLOTTE BOBCATS

Što su napravili: Očekivano ih je pomeo Miami.

Što će dalje: Pomeo ih branitelj naslova? Pa što onda? U Sjevernoj Karolini su konačno doživjeli sezonu krajem travnja, drugi put u povijesti franšize i prvi put od 2010. godine. Još važnije, zabilježen je pozitivan omjer u regularnoj sezoni (43-39). Charlotte, od sljedeće sezone ponovo s nadimkom Hornets, konačno može gledati s optimizmom u budućnost. Imaju mladu i zanimljivu momčad koja je pod novim trenerom Steveom Cliffordom pokazala sjajan napredak ove sezone, pogotovo u obrani (šesti u ligi po obrambenoj učinkovitosti). Sad još samo treba osigurati dugoročnu vjernost Kembe Walkera (prvi strijelac momčadi) i omogućiti daljnji napadački razvoj Michaela Kidd-Gilchrista. Na Ala Jeffersona i njegove poene i skokove i tako mogu računati – pod uvjetom da je Big Al zdrav.

CHICAGO BULLS

Što su napravili: Ispali od Washingtona 4-1

Što će dalje: To je u Vjetrovitom gradu pitanje za milijun dolara. Ako bi odgovornima u Chicagu išta trebalo biti kristalno jasno, to je da ova i ovakva momčad, bez zvijezde i bez jasnog prvog strijelca, nema što tražiti duboko u doigravanju. Dobre vijesti su u činjenici da Chicago ima puno opcija. Mogu se nadati da će konačno dobiti zdravog Derricka Rosea koji će se jednom vratiti u MVP formu prije ozljede (što je upitno nakon svega što su mu koljena prošla), mogu amnestirati ogroman ugovor Carlosa Boozera i pokušati dovesti pravog strijelca (spominje se Carmelo Anthony, ako odluči napustiti Knickse), mogu probati dovesti nekoga od igrača iz drugog reda zvijezda (Greg Monroe, Gordon Hayward). Joakim Noah je bio fantastičan ove sezone, odabran je za najboljeg obrambenog igrača, a Jimmy Butler i Taj Gibson bili su standardno korisni. Osnove imaju, mogućnosti imaju, međutim jedino što ne smiju jest ne učiniti ništa. Kad vam je najbolji strijelac u momčadi DJ Augustin, onda imate velikih problema. Tad ni Tom Thibodeau ne može učiniti čuda.

DALLAS MAVERICKS

Što su napravili: Ispali od susjeda San Antonija nakon velike borbe 4-3

Što će dalje: Od naslova prvaka 2011., Dallas je u “postupku preoblikovanja”. Iz te momčadi ostali su samo trener Rick Carlisle, Shawn Marion i onaj plavokosi Nijemac koji je ponovo pronašao izvor mladosti i u 36. godini zabija prosječno preko 20 koševa. Uz njega, čak je i Monta Ellis ponovo pronašao igračku čaroliju koju je izgubio u hladnom Milwaukeeju. Uz pomoć veterana Vincea Cartera i korisnog “čuda prirode” DeJuana Blaira (igra bez ligamenata u oba koljena), Dallas je nakon 49 pobjeda u regularnoj sezoni pošteno namučio Spurse u teksaškom derbiju prije nego što je izgorio u sedmoj utakmici. Dallas će vjerojatno u budućnosti pokušati složiti što bolju momčad oko Nowitzkog i omogućiti mu da završi veliku karijeru tamo gdje ju je i započeo, a tada će rasturiti sve i krenuti graditi ispočetka.

GOLDEN STATE WARRIORS

Što su napravili: Dobro namučili Clipperse u sedam utakmica (3-4), ali odmah i otpustili trenera

Što će dalje: Samo dan nakon ispadanja iz doigravanja, čelnici Warriorsa povukli su potez o kojem se dugo šaptalo – otpustili su trenera Marka Jacksona. Nakon sjajne prošle sezone, ove godine očekivao se napredak, pogotovo nakon dovođenja obrambenog specijalista Andrea Iguodale iz Denvera. Umjesto toga, jedni od najglasnijih navijača u ligi vidjeli su stagnaciju, malo bolju regularnu sezonu (51 pobjeda) i tijesno ispadanje u prvoj rundi. Prve violine momčadi Curry i Thompson bili su standardno dobri u napadu i standardno (ispod)prosječni u obrani. U doigravanju je postalo jasno da za velike stvari Warriorsi trebaju puno značajniji doprinos najprije Iguodale i Davida Leeja, a onda i od Harrisona Barnesa, koji je nažalost izostao. Golden State (uskoro San Francisco) je jako dobra momčad, ali trenutno nedovoljno dobra (iskusna?) za najveće stvari.

HOUSTON ROCKETS

Što su napravili: Ispali od Portlanda u šest epski tijesnih utakmica

Što će dalje: U Houstonu će se vjerojatno cijelo ljeto držati za glavu nakon što su u šest utakmica s Portlandom igrali tri produžetka i odlučujuću utakmicu izgubili na najgori mogući način. I vjerojatno će pikadom gađati nacrtanu glavu Damiana Lillarda. Umjesto toga, bilo bi pametnije pogledati prvo u svoje dvorište – a ovdje ima puno neodgovorenih pitanja. Prvo, izgubljena je serija u kojoj je vaš centar igrao fantastično, usput pogađajući slobodna bacanja što mu i nije uvijek navika. Drugo, igrač oko kojega ste izgradili cijelu momčad gađao je ispod 40% u seriji, više se ističući beskrajnim izolacijama u napadu i lošim obrambenim reakcijama nego pozitivnim učinkom. Usprkos tome, bio je prvi strijelac i dodavač vaše momčadi. Treće, unatoč vrlo dobroj igri Chandlera Parsonsa, jasno je da u Houstonu nema stabilne treće napadačke opcije, odnosno ona ne može doći konstantno do izražaja. U ovoj seriji postalo je bolno očito da Houston trenutno nije momčad zrela za najveće stvari, ali mišljenja se razlikuju oko razloga zašto je tome tako. Dva glavna problema su sterilan napad u ključnim trenucima (Harden ima loptu i igra jedan na pet, ostali stoje), kao i izostanak vrhunskog distributera lopte kad se lomi utakmica. GM Rocketsa Daryl Morey to dobro zna – zato je i pokušavao dovesti Rajona Ronda u Teksas ove godine. Navodno je Boston obavezno htio uključiti Parsonsa u razmjenu, pa je posao propao. Međutim, ponekad moraš puno dati (Parsons, Asik, pickovi) da bi puno dobio (Rondo). Pitanje je samo hoće li Morey povući taj potez.

INDIANA PACERS

Što su napravili: Iznenađujuće teško prošli Atlantu u sedam utakmica

Što će dalje: Indiana je imala solidan plan oko kraja roka za zamjene – doveli su Evana Turnera, jednu od rijetkih svijetlih točaka Philadelphije ove godine, kao i Andrewa Bynuma kao osiguranje na centarskim pozicijama. Morali su dati “samo” veterana Dannyja Grangera, čija statistika (8 koševa) nije bila u skladu s novcem koji je primao (14 milijuna dolara). Uslijedilo je ono što je malo tko mogao pretpostaviti – Indiana je rezultatski krenula nizbrdo, novi igrači nisu se previše iskazali, a odsutnost stabilnog veterana Grangera uzrokovala je narušenu kemiju iskazanu u ispadima nekih igrača (Hibbert: “Ovdje ima sebičnih ljudi”, navlačenje Turnera i Lancea Stephensona). Larry Bird je sve to šutke gledao, da bi Pacersi u prvoj rundi doigravanja zamalo ispali od skromne Atlante. Da stvari budu gore, Roy Hibbert, koji je lani dominirao doigravanjem (19 koševa i skoro 10 skokova) u ovom doigravanju se ne može sastati s formom, postavši usput predmetom internetske sprdnje. U drugom krugu idu na zahuktali Washington koji je bez problema izbacio Bullse. Ako se po jutru dan poznaje, bit će to još jedna problematična serija za Pacerse. Najočitija slabost Indiane je nedostatak vrhunskog razigravača. Stephenson se nije pokazao kao sretno rješenje, George Hill nije ta klasa, a novca na salary capu nema previše – pogotovo ako produže Stephensonov ugovor. Bit će vruće ljeto u Indiani…

LOS ANGELES CLIPPERS

Što su napravili: Izbacili nezgodni Golden State u sedam sjajnih utakmica

Što će dalje: Iako su ih mučili problemi koji nemaju veze s košarkom (optužbe za rasizam vlasnika Donalda Sterlinga), Clippersi su na terenu ostali čvrsti i uvijek jedan korak ispred vrlo dobrih Warriorsa. Chris Paul igra vjerojatno najbolju košarku u životu, DeAndre Jordan igra na razini najboljih (obrambenih) centara u ligi, a Blake Griffin radi sve – leti, zakucava, skače, asistira, pogađa šuteve… I taman kad pomisliš: “ma dobro, nisu imali pravi test, sad će dobit’ po tamburi kad naiđu na OKC” dogodi se ovo. I onda se sjetiš da je Oklahoma imala samo dvije pobjede više od Clippersa u regularnoj sezoni i da su od dosadašnjih pet utakmica Clippersi dobili tri. Pogledaš igrače obje momčadi i shvatiš da Clippersi imaju veću širinu i možda, ukupno gledano, bolju momčad i iskusnijeg trenera koji zna kako se osvajaju naslovi. I onda shvatiš da su Clippersi zaista dovoljno dobri za naslov, i to već ove sezone. Štoviše, ključni igrači su im dovoljno dobri da to ostanu i sljedećih nekoliko sezona.

MEMPHIS GRIZZLIES

Što su napravili: Dali Oklahomi sve što može izdržati i skoro prošli dalje.

Što će dalje: Memphis je napravio filozofski zaokret već prošle sezone kad je uspješnog trenera Lionela Hollinsa zamijenili neiskusnim Daveom Joergerom, dotadašnjim pomoćnim trenerom s mnogo uspjeha u razvojnoj ligi (NBDL). Memphis je krenuo slabo u sezonu, da bi na kraju ipak došli do sjajnih 50 pobjeda i časnog poraza od Oklahome 3-4, uz činjenicu da je glavna zvijezda i najbolji igrač Zach Randolph bio suspendiran za sedmu utakmicu. Grizliji su i pod novim trenerom ostali vjerni svojoj obrambenoj filozofiji i košarci “krvavih koljena” od koje su tako dobro živjeli. Centarski duo Randolph-Marc Gasol bio je kičma ekipe, uz uvijek pouzdane Conleya i Tonyja Allena. S obzirom na momčad koja će biti na okupu i sljedeće sezone (samo Randolph ima player opciju za iduću sezonu, ali očekuje se da će ju prihvatiti) i trenera koji je jednu godinu iskusniji, valja očekivati da će Memphis ponovo biti tvrd orah za sve – i glavni kandidat za izbacivanje favorita iz doigravanja.

MIAMI HEAT

Što su napravili: Zagrijali se za doigravanje metlom protiv Bobcatsa

Što će dalje: Miami ulazi u još jedno doigravanje sa samo jednom idejom: osvojiti naslov prvaka. To bi bio treći zaredom za LeBrona i ekipu, što bi samo po sebi bio veliki podvig. Heat je prvi favorit da to i uspije, međutim ostaje pitanje – što ako zapnu? Iznimno je teško igrati četiri finala zaredom, osvojiti tri naslova (samo pitajte Kobea ili Jordana) i uvijek biti na najvišoj razini. Miami je u ovoj sezoni pokazao određene pukotine, međutim Charlotte nije za njih bio pravi izazov. U drugom krugu suočit će se s opasnim i super iskusnim Brooklynom, nakon čega im još predstoje dvije teške serije ako žele do kraja. Treba vidjeti hoće li doći do promjena u momčadi za iduću sezonu, pogotovo ako ne osvoje naslov. Wade je rekao da će ostati u Heatu zauvijek, Bosh isto sigurno ostaje, ali što će LeBron? Po svim naznakama najveće su šanse da ostaje i on, i to je neupitno ukoliko Heat opet bude prvak. A što ako ne bude? Pat Riley sigurno ima plan, kao i uvijek.

OKLAHOMA CITY THUNDER

Što su napravili: Jedva prošli tvrdi Memphis u sedam utakmica

Što će dalje: Nakon regularne sezone iz snova i još jedne fantastične godine za Kevina Duranta koji je upravo proglašen MVP-jem, očekivalo se lagano zagrijavanje u prvoj rundi doigravanja prije pravih stvari. Međutim, nakon što ih je Memphis dobro namučio, Grmljavina je pomalo utihnula i počele su se nazirati ozbiljne pukotine u naizgled savršenom stroju. OKC se suočio s nizom neugodnih pitanja: zašto Westbrook toliko oscilira? Zašto ima fantastične brojke i toliko slabu učinkovitost? Zašto je toliko brzoplet? Zašto ga Kevin Durant ne pozove na red, kao najbolji igrač momčadi i drugi najbolji košarkaš svijeta? Tko će povući kad Westbrooku i Durantu ne ide? Koliko zapravo u napadu može Serge Ibaka? Čini se da Oklahoma polako postaje žrtva svoje planske politike, tako da će ih puštanje Hardena u Houston možda koštati više nego što su mislili. Isti problemi muče ih danas kao i 2012. godine, u svom prvom i jedinom finalu (tad još s Hardenom). Nije nemoguće da će eventualni podbačaj i prerano ispadanje ove sezone glavom platiti trener Brooks. Međutim, glavno pitanje je hoće li se Russell Westbrook ikad uozbiljiti i ponuditi više od statistike i atrakcije? Hoće li konačno njegov ego dozvoliti Durantu da bude ono što jest? Oklahoma već dulje vrijeme nije momčad budućnosti nego sadašnjosti, a vrijeme curi, godine teku, naslova nema…

PORTLAND TRAIL BLAZERS

Što su napravili: Vješto izbacili favorizirani Houston u 6 utakmica

Što će dalje: Prvo, vidjet će koliko daleko mogu otići ove godine. Protiv Houstona Portland je pokazao da je sjajna momčad s barem dva sjajna pojedinca (Aldridge i Lillard). LaMarcus Aldridge je Rocketsima u prve dvije utakmice utrpao 90 koševa uz najširi mogući repertoar napadačkih poteza i prije nego su se Teksašani snašli već je serija otišla u Oregon s 2-0 za Blazerse. Na kraju ih je fenomenalnom igrom u ključnim trenucima dokrajčio Lillard. Pokušat će isto napraviti i San Antoniju, iako će im biti znatno teže. Međutim, već sad je jasno da je rebuilding Blazersa gotov – momčad će se graditi oko Lillarda i Aldridgea, sad samo treba dodati par sitnica (rezervni centar prije svega) i uživati u predstavi. Možda je prerano maštati o naslovu prvaka, ali ako se Lillard nastavi razvijati kao do sada, uz još jednog do dva nova igrača s klupe, Portland će godinama biti jako, jako dobar.

SAN ANTONIO SPURS

Što su napravili: Prošli Dallas 4-3, teže od očekivanja

Što će dalje: Još jedna sezona u kojoj smo mislili da su stari, umorni i gotovi, i još jedna sezona u kojoj su nam Duncan i društvo pokazali da nemamo pojma što govorimo. Mamuze su hladno skupile 62 pobjede i zasjele na sam vrh nikad jačeg zapada, a koliko podcjenjivanje može biti skupo osjetili su odmah u prvom krugu protiv upornih Mavsa. Imat će prilike ponovo dokazati snagu protiv nabrijanog Portlanda i ovaj put Gregg Popovich sigurno neće dozvoliti popuštanje. San Antonio je na još jednom putu do finala, sanjaju uzvrat od prošle godine, ovaj put s drukčijim ishodom. Uz sjajnog Parkera, vrijednog Dannyja Greena i još uvijek sposobnog Ginobilija to nije neostvariv san. Popovich je već ranije rekao da će biti ovdje dokle god ima Tima Duncana. Poslije toga kreće temeljiti rebuilding koji će pričekati barem ljeto 2015., kad će momčad završiti u rukama Kawhija Leonarda. To je program razvoja franšize koji kopira barem pola NBA lige, ali još se nisu primakli originalu. Vjerojatno tako skoro ni neće.

TORONTO RAPTORS

Što su napravili: Dobro namučili razvikani Brooklyn u sedam utakmica

Što će dalje: Dobri ljudi u Torontu se konačno ponovo raduju dobroj košarci u jedinom NBA gradu izvan SAD-a, i to s punim pravom. Mlada, dinamična i izvrsno trenirana momčad predvođena preporođenim Kyleom Lowryjem i DeMarom DeRozanom, koji je konačno dokazao da je više od običnog zakucavača. Zamjenom Rudyja Gaya u Sacramento dobili su tri solidna igrača za pojačanje klupe (Greivis Vasquez, Patrick Patterson i John Salmons) i sad imaju momčad gdje praktički nema lošeg ili nebitnog igrača. Od talenta iz Litve Valanciunasa, preko letećeg Terrencea Rossa do borbenog Amira Johnsona, svatko ima svoju ulogu i svatko savršeno zna u svakom trenutku što treba činiti na terenu. Vidljivi su plodovi rada Masaija Ujirija, GM-a godine dok je bio u Denver Nuggetsima. Jedino što je preostalo jest uvjeriti Lowryja da je Kanada idealno mjesto za njega, kao i da svoje usluge ne naplati previše. Ako to uspiju, Raptorsi će osigurati dobru košarku u Kanadi u doglednoj budućnosti.

WASHINGTON WIZARDS

Što su učinili: Uredno naprašili izranjavane Chicago Bullse u pet utakmica

Što će dalje: Konačno smo dočekali sezonu da se u metropoli priča o košarci, i to pozitivno. Čarobnjaci su na slabašnom Istoku dogurali do respektabilne 44 pobjede, da bi snagu pokazali na ozljedama uništenim Bullsima. Osim što je John Wall počeo pružati igre dostojne prvog izbora na draftu 2010. godine i vrijedne ugovora koji je ljetos potpisao (80 milijuna na 5 godina), Bradley Beal igra sezonu života (prosječno 17 koševa u sezoni i preko 20 u doigravanju), a tu su i uvijek pouzdani obrambeni specijalist Trevor Ariza, Nene, Marcin Gortat i Martell Webster. Jedina mala sjena na dosadašnjoj sezoni su slabe (blago rečeno) igre trećeg izbora ovogodišnjeg drafta Otta Portera, ali očigledno je došao prerano u NBA. Nakon Chicaga Wizardsi će se suočiti s nedorečenom Indianom u seriji u kojoj je sve moguće. Ukoliko uspiju doći do finala Istoka protiv (vjerojatno) Heata, to će biti samo dodatan bonus već sada vrlo uspješnoj sezoni. Randy Wittman se dokazao kao vrlo sposoban trener čija momčad igra pravu momčadsku košarku. Washington prvi put nakon dugo vremena ima na čemu graditi svoju budućnost – još ako se pokaže da je Otto Porter koristan igrač, to će Wizardse učiniti samo jačima i opasnijima. Od sljedećih sezona očekuje se stabilan napredak mlade momčadi u kojoj je Wall prvi među jednakima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE