Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pregled sezone: Dominacija Heata uz pregršt uzbudljivosti i novih rekorda

Završila je 67. po redu NBA sezona koja je počela krajem listopada prošle godine. Zanimljiva regularna sezona i doigravanje doveli su nas do klimaksa u jednom od najboljih finala u povijesti lige.

Miami Heat je obranio titulu protiv San Antonio Spursa, LeBron James je MVP finala drugu godinu zaredom, a tijekom regularnog dijela sezone bio je iznad svih te odnio i MVP nagradu za taj dio – također drugu godinu zaredom.

Sezonu su obilježile ozljede zvijezda i razmjene igrača koje će u budućnosti odrediti put nekih ekipa. U Los Angelesu je ponovno bio cirkus, Golden State Warriorsi su se stavili na mapu najboljih NBA ekipa, New York Knicksi su napokon pobijedili seriju doigravanja, mnoštvo mladih igrača se prometnulo u sami vrh igračkog kadra, vrhunskih utakmica je bilo na pretek, individualnih predstava još i više.

Bilo je pregršt šuteva za pobjedu, monstruoznih zakucavanja, blokada i fantastičnih poteza. Sada nam ostaje čekati kraj listopada i nadati se da će nam ljeto donijeti mnoštvo zanimljivih priča s NBA tržnice i predstojećeg drafta.

Listopad:

30. – Utakmicom između Miami Heata i Boston Celticsa otvorena je nova NBA sezona. Utakmica u kojoj je Heat slavio 120:107 bila prva službena utakmica Raya Allena protiv momčadi koju je napustio ljeto ranije. Na isti dan još su odigrani susreti između Los Angeles Lakersa i Dallas Mavericksa te Washington Wizardsa i Cleveland Cavaliersa. Za najbolje brojke dana se pobrinuo Brazilac Anderson Varejao koji je u dresu Cavsa imao 9 poena, 23 skoka i 9 dodavanja.

31.James Harden odigrao prvu utakmicu u dresu Houston Rocketsa. Zabio je 37 poena, uz 12 dodavanja, 6 skokova i 4 ukradene lopte, a Rocketsi su pobijedili Detroit Pistonse 104:94. Ovo je inače bila naznaka koliko će Harden biti dobar u dresu momčadi iz Texasa. Prisjetimo se, čelnici Oklahoma City Thundera su u zadnjem trejdu prije početka sezone Hardena poslali u Rocketse za Kevina Martina, Jeremyja Lamba i dva picka prve runde drafta ove godine. Osim te razmjene, najzvučnija je bila ona gdje je Dwight Howard kao slobodan igrač potpisao za Lakerse, a u Kaliforniju je za njim otišao i Steve Nash.

Studeni:

1. – San Antonio Spursi i Oklahoma City Thunder odigrali vrhunsku utakmicu koju je presudio Tony Parker svojim prvim šutom za pobjedu u sezoni 2012./13. Kevin Durant je u porazu zabio svoj jublarni poen (10.000) postavši tako najmađi igrač u povijesti kojem je to pošlo za rukom. Prvog dana studenoga je sezonu trebala otvoriti i “nova” ekipa, Brooklyn Netsi, ali zbog uragana Sandy je otkazana njihova utakmica protiv New York Knicksa.

2. – Ponovno je glavna priča dana bio James Harden. Ovoga puta je zabio 45 poena na gostovanju u Atlanti te je sam odveo momčad do pobjede. Lakersi su na isti dan izgubili od gradskih rivala Clippersa i drama u kampu Lakersa je mogla započeti zbog starta 0-3.

3. – Prva, ali ne i zadnja velika ozljeda u novoj sezoni. Iz Golden State Warriorsa je javljeno da će Kareem Rush zbog ozljede koljena propustit cijelu sezonu. Na isti dan su Miami i Denver Nuggetsi odigrali izvrsnu utakmicu koje je presudio Ray Allen prvom pobjedničkom tricom u dresu nove ekipe (119:116). Netsi su odigrali povijesnu prvu utakmicu u Barclays Centru, pobijedili su Toronto Raptorse 107:100.

7. – Indiana Pacersi ostali bez Dannya Grangera koji zbog problema s koljenom u prvotnoj poruci nije trebao igrati 2-3 mjeseca, ali je na kraju propustio cijelu sezonu i doigravanje.

9. – Čelnici Lakersa otpuštaju trenera Mikea Browna nakon lošeg starta u sezonu (1-4). Zamijeniti će ga prvo pomoćni trener Bernie Bickerstaff, a nakon njega će kormilo momčadi dolazi Mike D’Antoni. Sapunica je u ovom trenutku i službeno mogla započeti.

11.Chase Budinger se pridružio listi ozljeđenih igrača. Zbog ozljede koljena će i on propustiti cijelu sezonu, samo jedna u nizu bizarnih neseretnih okolnosti za klub iz Minnesote.

13. – Utah Jazz i Toronto Raptorsi u Kanadi igraju utakmicu s čak tri produžetka koja završava pobjedom gostiju 140:133. Jedna od najboljih utakmica regularnog dijela godine.

16. – Odigrana još jedna utakmica za pamćenje, ovoga puta u Portlandu. Domaći Trail Blazersi su pred svojim navijačima svladali Rocketse 119:117 nakon produžetka, a najbolji je bio Nicolas Batum s 35 poena.

18.Kevin Durant u pobjedi nad Golden State Warriorsima ostavario svoj prvi triple-double učinak u karijeri – 25 poena, 13 skokova i 10 dodavanja.

21. – Dugogodišnji član Miami Heata Udonis Haslem u pobjedi nad Milwaukee Bucksima postao vodeći skakač u povijesti kluba s Floride. Prestigao je legendarnog centra Alonza Mourninga sakupivši skok broj 4.808. Paul George je na isti dan utrpao 37 poena Hornetsima, uz 9 pogođenih trica.

26. – Brooklyn Netsi i New York Knicksi igraju prvi susret novonastalog rivalstva između dva kluba pod nazivom Battle For New York. U prvom susretu su bolji bili Netsi pobjedom 96:89 nakon produžetka. Na isti dan je Caron Butler u porazu Clippersa ubacio 9 trica, što je novi rekord kluba iz grada anđela.

30.David Stern kažnjava Spurse s čak 250 tisuća dolara zbog toga što je Gregg Popovich odlučio odmarati Tima Duncana, Manua Ginobilija, Tonyja Parkera i Dannyja Greena u susretu protiv Miami Heata.

Prosinac:

1. – Nevjerojatna utakmica odigrana je u Clevelandu između domaćih Cavsa i gostujućih Blazersa. Nakon čak dva produžetka, susret je presudio Batum vanserijskom tricom iz kuta za konačnu pobjedu 118:117.

5.Kobe Bryant nastavlja rušiti rekorde. Ovoga puta je prešao magičnu granicu od 30.000 poena u pobjedi nad New Orleans Hornetsima te je postao tek peti igrač (i najmlađi) u NBA povijesti kojem je to pošlo za rukom (Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, Michael Jordan, Wilt Chamberlain).

7. – Centar Chicago Bullsa Joakim Noah u gostujućoj pobjedi nad Pistonsima igra vrhunsku utakmicu; 30 poena, 23 skoka, 6 dodavanja, 2 blokade i 2 ukradene lopte. Jedna od najboljih individualnih predstava u prošloj NBA sezoni.

10. – U Texasu odigrana odlična utakmica, možemo slobodno reći duel razigravača. U pobjedi Spursa 134:126 nad Rocketsima, Tony Parker je ostvario svoj prvi triple-double u karijeri (27 poena, 12 skokova, 12 dodavanja), dok mu je s druge strane uzvratio Jeremy Lin s 38 poena. U sezoni koja je iza nas bilo je pregršt klasika u regularnoj sezoni, pa ih je teško sve staviti u jedan članak, za to je potrebna posebna kolumna.

11. – U drugoj rundi već spomentue Borbe za New York, Knicksi su na gostovanju u Barclays Centru svladali Netse 100:97 u odličnoj utakmici. Carmelo Anthony je zabio 45 poena, dok je Jason Kidd pogodio tricu za pobjedu.

12. – Dan game winnera. Srijeda sredinom prosinca je bila, ako ste ostali budni, noć za pamćenje. Mavericksi i Celticsi su odigrali susret s dva produžetka, a čak 11 od 13 odigranih utakmica je otišlo u napetu završnicu. Pala su čak tri šuta za pobjedu; Mo Williams je s 9 metara presudio Spursima, Goran Dragić je pokopao Memphis Grizzliese, a Draymond Green je donio veliku pobjedu Warriorsa na gostovanju u Miamiju.

14.Joe Johnson ubacuje šut za pobjedu Detroit Pistonsima u još jednoj odličnoj utakmici u kojoj su Netsi svladali Pistonse 107:105 nakon dva produžetka.

15.Ricky Rubio se nakon duge stanke zbog ozljede križnih ligamenata desnog koljena vratio na parkete u dresu Timberwolvesa. U susretu protiv Mavericksa je za 18 odigranih minuta skupio 8 poena i 9 dodavanja.

16. – Rookie Portland Trail Blazersa Damian Lillard pogodio svoj prvi šut za pobjedu u karijeri, i to tricu preko ruke koja je zapečatila pobjedu protiv New Orleans Hornetsa.

21. – Nuggetsi su u porazu protiv Blazersa srušili negativan rekord. Naime, s trice su šutirali 0-22, što je najgora šuterska večer iza linije za tri poena u povijesti lige. Zanimljivo, srušili su baš rekord Blazersa koji su samo tjedan prije s trice šutirali 0-20.

23. – Nakon povratka Rubia na parkete, vraća se i Dirk Nowitzki nakon ozljede koljena. Nakon propuštenih 27 utakmica, Nowitzki je ušao s klupe Mavsa i odigrao 20 minuta u teškom porazu protiv San Antonio Spursa. Slavljenički Spursi su u ovom susretu ubacili 20 trica, što im je rekord kluba.

25. – Megapopularni Christmas Day ponovno nije razočarao sve NBA ovisnike. Odigrano je pet utakmica, a najbolja je bila ona između Miami Heata i Oklahoma City Thundera, repriza finala iz 2012. godine. Za novi osobni rekord se pobrinuo Kobe Bryant koji je prestigao Oscara Robertsona postavši tako vodeći igrač u NBA povijesti po broju postignutih poena na Božič (284).

26.J.R. Smith, najbolji šesti igrač lige, pogodio šut za pobjedu protiv Phoenix Sunsa. Ovo je Smithu bio drugi game winner sa zvukom sirene u sezoni, prvi je ubacio protiv Charlotte Bobcatsa tri tjedna ranije.

27. – Brooklyn Netsi otpuštaju trenera Averyja Johnsona nakon što je izgubio 10 od 13 odigranih utakmica u prosincu. Njegovo mjesto je preuzeo pomoćni trener P.J. Carlesimo.

29. – Lakersi umirovili dres s brojem 52 Jamaala Wilkesa koji je s Lakersima osvojio tri naslova NBA prvaka u 80-ima.

30. – Clippersi pobijedili 17. utakmicu zaredom, što im je rekord kluba. Clippersi su cijeli prosinac prošli bez poraza (16-0) te su postali tek treća ekipa u povijesti lige s takvim postignućem.

31. – Nastavljamo s nabrajanjem nezaboravnih utakmica iz prošle sezone. Ovoga puta su akteri bili Orlando Magic i Miami Heat, klubovi s Floride. Susret je, osim pobjede Heata 112:110 nakon produžetka, obilježio i rekord Crnogorca Nikole Vučevića koji je s 29 uhvaćenih skokova srušio rekord kluba koji je držao Shaquille O’Neal.

Siječanj:

5. – Nastavljaju se muke u taboru Timberwolvesa. Kevin Love se, nakon konstantnih problema s lomovima ruke, ponovno ozljedio. Nakon originalne ozljede zbog koje nije igrao prva tri tjedna sezone, a koja se dogodila 17. listopada tijekom treninga, sada je bilo gotovo. Ovoga puta u utakmici protiv Blazersa, drugi put isti lom; Kevin Love nije odigrao niti jednu utakmicu do kraja sezone.

8.Steve Nash u porazu protiv Rocketsa postao tek peti igrač u NBA povijesti s 10.000 asistencija u karijeri. Nash se tako pridružio elitnom klubu razigravača u kojem su Magic Johnson, Mark Jackson, Jason Kidd i John Stockton. Na isti dan je trener Milwaukee Bucksa Scott Skiles dobio otkaz, a zamijenio ga je Jim Boylan.

11. – Razigravač Washington Wizardsa John Wall se vratio na parkete u susretu protiv Atlanta Hawksa. Wallu je ovo bila prva utakmica u sezoni jer mu je u rujnu dijagnosticirana ozljeda lijevog koljena.

12.Mario Chalmers u pobjedi Heata nad Sacramento Kingsima ubacuje 10 trica i izjednačava rekord kluba kojeg je do tada držao Brian Shaw koji je isti broj trica pogodio davne 1993. godine.

16. – LeBron James u pobjedi nad Warriorsima postaje najmlađi igrač s 20.000 poena u karijeri, u istoj utakmici je skupio i asistenciju broj 5.000.

18.Kevin Durant u pobjedi nad Dallas Mavericksima u gostima ubacuje 52 poena, što mu je rekord karijere.

19.Lou Williams, treći najbolji strijelac Hawksa prošle sezone, ozljedio desno koljeno u porazu protiv Netsa zbog kojeg propušta ostatak sezone.

20. – Čelnici Miami Heata u klub dovode i iz mirovine izvlače Chrisa Andersena koji će se pokazati kao izvrsno pojačanje.

21. – Iz tabora Cavaliersa stiže vijest da centar Anderson Varejao propušta ostatak sezone zbog komplikacija oko ozljede mišića lista na nozi.

22.Kyrie Irving, mladi razigravač Cavsa koji se prošle sezone ubacio u sami vrh lige po igračkim sposobnostima, zabija Boston Celticsima 40 poena u pobjedi 95:90. Ovo je za Irvinga bila samo jedna od izvrsnih predstava u prošloj sezoni.

25. – Bryant u pobjedi nad Utah Jazzerima započinje niz od tri utakmice gdje će skupiti čak 39 dodavanja (14 protiv Jazzera, 14 protiv Thundera, 11 protiv Hornetsa). Jedan od luđih trenutaka prošle sezone i rekord Bryantove karijere po broju dodavanja u tri uzastopne utakmice.

27. – Boston Celticsi i Miami Heat igraju izvrsnu utakmicu u Bostonu u kojoj su domaćini svladali Heat 100:98 nakon dva produžetka. Tijekom susreta je javljeno kako će razigravač Celticsa Rajon Rondo propustiti ostatak sezone zbog ozljede križnih ligamenata koljena. Samo jedna u nizu ozljeda glavnih igrača. Na isti dan je Carmelo Anthony Hawksima utrpao 42 poena, uz 9 pogođenih trica, nevjerojatna predstava vodećeg strijelca lige i rekord New York Knicksa po broju trica na jednoj utakmici.

30. – U daleko najvećoj razmjeni igrača sredinom sezone koja je obuhvaćala tri ekipe, Grizzliesi su u Toronto poslali Rudyja Gayja i Hameda Haddadija. Toronto je u međuvremenu u Pistonse poslao Josea Calderona, dok su Grizzliesi dobili Austina Daya i Tayshauna Princea iz Pistonsa te Eda Davisa iz Raptorsa. Od većih razmjena još treba naglasiti odlazak šutera J.J. Reddicka u Buckse (Orlando dobio Tobiasa Harrisa i Dorona Lamba), Jordan Crafword je iz Wizardsa otišao u Celticse za Leonarda Barbosu i Jasona Collinsa, dok su Rocketsi u Kingse poslali Patricka Pattersona, Colea Aldricha i Toneyja Douglasa, a dobili su Thomasa Robinsona, Francisca Garciu i Tylera Honeycutta.

Veljača:

1.Jarred Sullinger, novak iz redova Boston Celticsa, zbog ozljede leđa propušta ostatak sezone. Spreman za igru će biti početkom trening kampa.

3. – Pobjedom protiv Toronto Raptorsa u gostima (100:85), počinje niz Miami Heata od 27 uzastopnih pobjeda, drugi najduži niz u NBA povijesti.

5. – Rocketsi protiv Warriorsa ubacuju čak 23 trice, izjednačivši time NBA rekord kojeg drži momčad Orlando Magica koja je 2009. ubacila isti broj trica. Rocketsi su ovaj susret pobijedili 140:109.

7. – U pobjedi nad Lakersima Kevin Garnett prelazi granicu od 25.000 poena te postaje tek 16. igrač u NBA povijesti kojemu je to pošlo za rukom. Međutim, Garnett je jedini igrač u povijesti s više od 25.000 poena, 10.000 skokova, 5.000 dodavanja, 1.500 blokada i 1.500 ukradenih lopti.

10. – Celticsi i Nuggetsi igraju susret s tri produžetka koji je otišao na stranu Celticsa (118:114). Najbolji igrač je bio Paul Pierce s 27 poena, 14 skokova i 14 dodavanja.

12. – LeBron James se još jednom upisao u knjige rekorda. U susretu protiv Portlanda zabija 30 poena šutirajući 11/15 što mu je bila šesta uzastopna utakmica s 30 i više poena te 60 i više posto šuta.

15. – Houstonu započinje All-Star vikend Rising Stars utakmicom između ekipa koje su birali Charles Barkley i Shaquille O’Neal. Na kraju je bolji bio “Team Chuck” pobjedom 163:135, a titulu MVP-a je zasluženo odnio igrač Nuggetsa Kenneth Faried koji je zabilježio 40 poena i 10 skokova.

16. – All-Star subotu obilježile su pobjede Damina Lillarda (Skills Challenge), Kyriea Irvinga (Three Point Shootout) i Terrencea Rossa (Slam Dunk Contest).

17. – Odigrana centralna utakmica All-Star vikenda. Ovoga puta je pobjedu odnio Zapad (143:138), a MVP je bio razigravač Clippersa Chris Paul koji je skupio 20 poena i 15 dodavanja.

18. – Tužna vijest iz Los Angelesa. Dugogodišnji vlasnik Lakersa, legendarni Jerry Buss je preminuo u 80. godini. Jerry Buss je bez ikakvog premca bio najbolji vlasnik nekog kluba u povijesti NBA lige, a za vrijeme njegove vladavine Lakersi su osvojili čak 10 naslova.

20. – James Harden zabija 46 poena (šut 14-19) protiv svoje bivše ekipe u nevjerojatnoj predstavi. Rocketsi su kod kuće svladali Thunder 122:119 u susretu za pamćenje.

26. – Miami Heat i Sacramento Kingi igraju odličnu utakmicu s dva produžetka koja je završila pobjedom Heata 141:129. LeBron James (40 poena, 8 skokova, 16 dodavanja) i Dwyane Wade (39 poena, 8 skokova, 7 dodavanja) su odigrali izvanredan susret.

27.Stephen Curry se u prošloj sezoni prometnuo u jednog od najboljih igrača lige. To je pokazao i na najvećoj pozornici, Madison Square Gardenu. Knicksima je zabio 54 poena uz 11 trica u najboljoj individualnoj predstavi sezone koja je iza nas. Ne pozivanje na All-Star utakmicu je u ovom trenutku izgledalo gadljivo.

28. – Joakim Noah ponovno upisuje nevjerojatne statističke brojke. U pobjedi protiv 76ersa bilježi triple-double – 23 poena, 21 skok i 11 blokada.

Ožujak:

6. – Borba Lakersa za doigravanje je bila u najmanju ruku bizarna i jedna od najboljih priča prošle sezone. Momčad koja je prije starta regularnog dijela godine trebala biti u samom vrhu Zapada, borila se za osmo mjesto konferencije. Jedna od najboljih utakmica je bila povratak protiv New Orleans Hornetsa koju su Lakersi dobili 108:102, a u zadnjoj četvrtini su napravili seriju 33:9. Kobe Bryant je zabio 42 poena, uz 12 dodavanja i 7 skokova.

8.Deron Williams s 9 pogođenih trica u prvom poluvremenu postavlja novi NBA rekord. Williams je doslovno sam uništio Wizardse u prvom poluvremenu u kojem je zabio 33 poena, isto koliko i cijela suparnička momčad zajedno. Na isti dan je Bryant odigrao još jedan klasik; Raptorsima je ubacio 41 poen, uz 12 dodavanja, ali najbolji dio susreta je bio kraj kada je s tri uzastopne trice odveo utakmicu u produžetak, da bi na kraju pogodio i polaganje za pobjedu. Bryant je postao drugi najstariji igrač nakon Larryja Birda koji je u utakmici imao 40+ poena i 10+ dodavanja.

12.Dwight Howard se ispraćen zvižducima po prvi put nakon odlaska u Lakerse vratio u Orlando. Zabio je 39 poena, uz 16 skokova, ali je oborio i rekord po broju upućenih slobodnih bacanja (39) zbog taktike Hack-a-Howard.

13. – Carmelo Anthony se, nakon Howarda, isto vraća u dvoranu gdje je igrao veći dio dosadašnje karijere. Denver ga je dočekao zvižducima, a Anthony je parket morao napustiti zbog ozljede koljena.

17.Monta Ellis igra susret za pamćenje protiv Magica. Nakon što su Bucksi gubili veći dio susreta, Ellis je totalno poludio u zadnjih 12 minuta te je zabio 25 poena i 5 trica za konačnu pobjedu 115:109. Bucksi su u zadnjoj četvrtini zabili 45 poena, a Ellis je susret završio s 39 poena.

18. – Boston i Miami igraju jednu od najboljih utakmica sezone. Nakon prvog poluvremena je izgledalo kako će Celticsi prekinuti niz Miamija od 22 uzastopne pobjede, ali je LeBron James s 37 poena, 12 dodavanja i šutom za pobjedu bio prevelik zalogaj. Kod Celticsa je najbolji bio Jeff Green s 43 poena. Miami je ovom pobjedom postao momčad s drugim najboljim nizom pobjeda u NBA povijesti, prestigli su niz od 22 pobjede koje su držali Houston Rocketsi iz sezone 07./08.

19. – Nakon košarkaške sapunice zvane Andrew Bynum, ipak je odlučeno. Centar 76ersa koji u dresu kluba nije odigrao niti jednu utakmicu nakon razmjene, ide na operaciju koljena zbog koje će propustiti ostatak sezone.

20. – Miami Heat je u ovom trenutku bio glavna priča lige, i to potpuno zasluženo. Nakon gore navedne pobjede protiv Celticsa, otišli su na gostovanje u Cleveland. Tamo su na poluvremenu gubili 21 razlike, a u jednom trenutku treće četvrtine je taj minus došao do 27 poena. Međutim, u drugom poluvremenu je proradio šut (64:40), a Heat je stigao do 24. uzastopne pobjede.

22. – Trener San Antonio Spursa Gregg Popovich upisuje pobjedu broj 900 u trenerskoj karijeri sa Spursima. Ovim postignućem je postao jedini trener, uz Jerryja Sloana, koji ima 900 i više pobjeda samo s jednim klubom.

23. – Nuggetsi pobjedom nad Sacramento Kingsima dolaze do 15. uzastopne pobjede, što im je rekord kluba, dotadašnji rekord je bio 12 pobjeda zaredom.

27. – Borbena ekipa Chicago Bullsa u United Centru prekida niz Miamija na 27 uzasopnih pobjeda.

29. – J.R. Smith postaje prvi igrač u povijesti Knicksa s tri uzastopne utakmice s 30 i više poena, a da pritom ulazi s klupe. Bobcatsima je zabio 37 poena u pobjedi Knicksa 111:102.

30. – Bryant upisuje novu prekretnicu u bogatoj karijeri. U pobjedi protiv Kingsa je prestiže Wilta Chamberlaina i postaje 4. najbolji strijelac u NBA povijesti (31.421 poen u tom trenutku). Ispred njega su sada Michael Jordan, Karl Malone i Kareem Abdul-Jabbar. Na isti dan je Dirk Nowitzki odigrao jednu od najboljih utakmica sezone, Bullsima je zabio 35 poena (šut 14/17) i tricu za pobjedu.

Travanj:

2. – Lakersi su velikom ceremonijom umirovili dres legendarnog centra Shaquillea O’Neala s brojem 34. “Superman” je Lakersima donio tri titule prvaka početkom 00-ih kada je tri puta zaredom bio MVP finala. Dok je Shaq gledao svoj dres u svodovima Staples Centra, Carmelo Anthony je na gostovanju u Miamiju zabio 50 poena u trećoj i posljednoj utakmici prošle sezone gdje je neki igrač prešao magičnu granicu 50.

4.Danillo Gallinari u pobjedi protiv Dallas Mavericksa ozljedio križne ligamente koljena te ga neće biti do kraja sezone i doigravanja.

5. – Najbolji igrač Knicksa Carmelo Anthony je izjednačio rekord franšize po broju uzastopnih utakmica s 40 i više poena nakon što je Hawksima zabio 41 poen u pobjedi Knicksa na gostovanju. Anthony je u tri uzastopne utakmice zabio 40+ te je izjednačio rekord originalnog kralja New Yorka, Bernarda Kinga.

6. – Trener Minnesota Timberwolvesa Rick Adelman postao tek 8. trener u NBA povijesti s 1.000 trenerskih pobjeda. Veliko dostignuće je stiglo u pobjedi protiv Detroit Pistonsa.

8. – Odabrani kandidati za ulazak u Kuću slavnih u rujnu. Od poznatijih imena tu su NBA legende Bernard King i Gary Payton, dok je od trenera najzvučnije ime Ricka Pittina i Jerryja Tarkaniana.

10. – Kobe Bryant je u pretposljednjoj odigranoj utakmici za Lakerse zabio 47 poena, uz 8 skokova, 5 dodavanja, 3 ukradene lopte i 4 blokade. Velika pobjeda Lakersa 113:106 u Rose Gardenu protiv Portlanda. Ponovno je igrao 48 minuta što se u idućoj utakmici pokazalo kobno.

11. – Anthony, J.R. Smith i ostali revolveraši New York Knicksa skidaju rekord po broju pogođenih trica u jednoj NBA sezoni. U porazu protiv Bullsa prestigli su rekord Orlando Magica iz sezone 2009./2010. te su s 847 pogođenih trica srušili rekordni broj od 841 pogođene trice.

12. – Bryant u pobjedi protiv Warriorsa ozljedio Ahilovu tetivu, oporavak će trajati 6 do 9 mjeseci, ako ne i duže. Stephen Curry je u istom susretu zabio 47 poena (9 trica), dok je Pau Gasol ostvario triple-double učinak od 26 poena, 11 skokova i 10 dodavanja.

14. – Osim što se nakon pobjede protiv Hornetsa napokon obrijao (Mavsi došli do pozitivnog omjera pobjeda i poraza), Dirk je postao tek 17. igrač u NBA povijesti s 25.000 poena, a poen za prekretnicu je zabio fadeaway šutom preko Robina Lopeza.

15. – Otkazana utakmica između Celticsa i Pacersa zbog tragedije na Bostonskom maratonu.

17. – Zadnji dan regularne sezone. Stephen Curry u pobjedi nad Portland Trail Blazersima ruši rekord Raya Allena (269) po broju pogođenih trica u jednoj NBA sezoni. Curry se zaustavio na brojci od 272 ubačene trice, a sa suigračem Klayom Thompsonom je srušio i rekord po broju pogođenih trica kao duo (kombinirano su zabili čak 474 trice).

18. – Cleveland Cavaliersi otpuštaju trenera Byrona Scotta, a Pistonsi Lawrencea Franka.

20. – Utakmicom između Celticsa i Knicksa započinje NBA doigravanje, šlag na torti NBA sezone.

22. – Chris Paul u drugoj utakmici prve runde doigravanja protiv Memhis Grizzliesa ubacuje šut za pobjedu u zadnjoj sekundi. Na isti dan je J.R. Smith iz New York Knicksa dobio nagradu za najboljeg šestog igrača NBA lige.

23. – Mlada zvijezda Indiane Pacersa Paul George dobva nagradu za igrača koji je najviše napredovao u protekloj sezoni. S druge strane trener Charlotte Bobcatsa Mike Dunlap biva otpušten nakon samo jedne sezone u klubu Michaela Jordana.

24. – Centar Memphis Grizzliesa Marc Gasol dobio je nagradu za najboljeg obrambenog igrača lige. Na isti dan je Russell Westbrook u drugoj utakmici protiv Rocketsa ozljedio koljeno zbog čega propušta ostatak playoffa.

25. – Ray Allen u trećoj utakmici prve runde doigravanja protiv Milwaukee Bucksa ubacuje rekordnu 321. tricu u doigravanju, time je srušio rekord Reggieja Millera koji je ubacio 320 trica u playoff karijeri.

27. – Odigrana možda i najbolja utakmica u doigravanju koje je iza nas. Chicago Bullsi i Brooklyn Netsi su se borili u čak tri produžetka, a na kraju su slavili Bullsi rezultatom 142:134. Susret je obilježio Nate Robinson koji je domaćine vratio u igru nevjerojatnom zadnjom četvrtinom u kojoj je sâm ubacio 23 poena.

Svibanj:

1. – Damian Lillard, mladi razigravač Trail Blazersa i 6. izbor prve runde doigravanja, dobio nagradu za novaka godine.

3. – New York Knicksi pobjedom u šestoj utakmici u Bostonu prolaze prvi krug doigravanja po prvi put nakon dugih 13 godina čekanja.

5. – LeBron James dobio nagradu za MVP-a regularnog dijela godine, samo ga je jedan glas dijelio od jednoglasnog izbora za najkorisnijeg igrača lige. Ovo je Jamesu bila četvrta nagrada takvog tipa u karijeri.

6. – Spursi i Warriorsi seriju polufinala Zapadne konferencije otvaraju nezaboravnom utakmicom koja je otišla u dva produžetka. Spursi su na kraju pobijedili 129:127, a tricu za pobjedu je ubacio Manu Ginobili. Stephen Curry je ponovno bio briljantan s 44 poena i 11 dodavanja.

8.George Karl je dobio svoju prvu nagradu za najboljeg trenera godine zbog posla kojeg je napravio s Nuggetsima. Nuggetsi su već u prvom krugu izbačeni od strane Warriorsa, a Karl je nakon sezone dobio otkaz.

13. – Objavljene najbolje obrambene petorke lige. LeBron James i Tony Allen su dobili najviše glasova, a prvu petorku su zaokružili Chris Paul, Serge Ibaka, Tyson Chandler i Joakim Noah (Noah i Chandler su skupili isti broj glasova, pa su dijelili mjesto u prvoj petorci).

15. – Miami Heat zatvorio seriju protiv Bullsa pobjedom u petoj utakmici, dok su Grizzliesi izbacili prošlogodišnje finaliste Oklahoma City Thunder nakon pet utakmica. Dobili smo prve finaliste Istoka i Zapada.

16. – San Antonio Spursi su se pobjedom na gostovanju u Oracle Areni plasirali u finale konferencije drugu godinu zaredom.

18. – Dobili smo i posljednjeg finalista konferencije. Pacersi su na svom parketu svladali Knickse u šestoj utakmici te su ukupnim rezultatom 4-2 izbacili Knickse iz doigravanja.

19. – Memphis Grizzliesi i San Antonio Spursi otvaraju seriju finala Zapada. Spursi su u prvoj utakmici razbili šokirane Grizzliese 105:83 rošadom trica.

20. – Michael Jordan objavio da će mijenjati ime klubu iz Charlottea. Od sezone 14./15. vratiti će svoje staro ime Charlotte Hornetsi.

21. – Na draft lutriji održanoj u New Yorku, Cavaliersi po drugi puta u tri godine dobivaju pravo na prvi izbor drafta.

22. – Započelo je finale Istoka između Miami Heata i Indiane Pacersa. Prva utakmica je bila klasik, LeBron je ostvario triple-double učinak i pogodio polaganje za pobjedu 103:102 u ludoj završnici.

23. – Objavljenje najbolje petorke lige koju prevode James, Durant i Duncan. Navedenom trojcu su se pridružili Chris Paul i Kobe Bryant. Duncan je ovim izborom postao jedini igrač u NBA povijesti koji je u prvu petorku izabran u tri različita desetljeća (90-e, 00-e, 10-e), dok je Kobe postao rekorder po broju izbora s čak 11.

27. – Spursi iznenađujuće lako metu Grizzliese rezultatom i putuju u NBA finale. U četvrtoj utakmici je najbolji bio Tony Parker s 37 zabijenih poena, uz šut 15-21.

28. – NBA liga je odobrila ostanak Kingsa u Sacramentu za cijenu od 535 milijuna dolara. Grupa vođena milijarderom Vivekom Ranadiveom je na kraju odnijela pobjedu, dok će Seattle još čekati na NBA franšizu.

Lipanj:

1. – Legenda NBA lige, 40-godišnji Grant Hill koji je zadnju sezonu igrao u dresu Clippersa, objavljuje odlazak u mirovinu nakon burne i ozljedama popunjene NBA karijere.

3. – Samo dva dana nakon Granta Hilla, i Jason Kidd najavljuje odlazak u mirovinu. Zanimljivo, ova dva igrača su u sezoni 94./95. bili najbolji novaci godine. Na isti dan je Miami Heat svladao Pacerse u sedmoj utakmici i izborio treće finale zaredom.

6. – Iz tabora Nuggetsa dolazi pomalo iznenađujuća vijest, trener godine George Karl biva otpušten s pozicije glavnog trenera. Miami Heat i San Antonio Spursi otvaraju seriju velikog finala NBA lige, Spursi u prvom susretu pobijedili 92:88 i najavili da će serija biti itekako zanimljiva.

9. – Miami Heat vratio Spursima za poraz u prvoj utakmici. U drugom susretu finala Heat je razbio Spurse 103:84, a najviše im je pomogla serija 33:5 krajem treće i početkom četvrte četvrtine.

10. – Pistonsi dovode igraču legendu 76ersa Mauricea Cheeksa na mjesto glavnog trenera. Grizzliesi su s druge strane otpustili Lionela Hollinsa.

11. – Spursi uzvratili Miamiju istom mjerom. U trećoj utakmici finala nanijeli su im poraz od čak 36 razlike – treći najveći u povijesti NBA finala. Briljirali su Spursi s linije za tri poena te su zabili čak 16 trica, novi rekord NBA finala. Danny Green i Gary Neal su bili veličanstveni.

12. – Jason Kidd samo 10 dana nakon igračke mirovine dobio novi posao, kao glavni trener Brooklyn Netsa.

13. – LeBron James i Dwyane Wade vrhunskim predstavama vratili Heat u igru pobjedom 109:93 u četvrtoj utakmici finala.

16. – Peta utakmica finala odlazi na stranu Spursa koji svladavaju Miami 114:104. Ponovno je briljirao šuter Spursa Danny Green koji je srušio Allenov rekord od 22 pogođene trice u jednom NBA finalu. Green ih je već nakon pet utakmica imao 25.

18. – U nezaboravnoj šestoj utakmici NBA finala Miami Heat slavi 103:100 nakon produžetka koji je izborio Ray Allen tricom iz kuta na kraju regularnog dijela utakmice. Spursi su vodili 5 razlike 22 sekunde prije kraja, ali ni to nije bilo dovoljno za naslov.

20. – Pobjedom Heata u sedmoj utakmici finala završava izvrsna NBA sezona. LeBron James je briljirao s 37 poena, 12 skokova i 4 dodavanja te je zasluženo odnio nagradu za najkorisnijeg igrača finala. U prosjeku je tijekom finala ubacivao 25 poena, uz 11 skokova, 7 dodavanja i šut od 45 posto. Sedma utakmica je bila druga najgledanija otkad ABC prenosi NBA finale, prva je još uvijek majstorica između Celticsa i Lakersa iz 2010. godine.

Latest Posts

NE PROPUSTITE