Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pregled slobodnih igrača: Centri

Danas je otvoren prijelazni rok u NBA ligi, što znači da je započela utrka za mnogobrojnim slobodnim igračima ovoga ljeta. Danas donosimo pregled najboljih petica na tržištu, a jedno ime se posebno ističe – Dwight Howard.

Dwight Howard (plaća $19.536.360, status – slobodan igrač)

Nakon sage u Orlandu čeka nas još jedna u režiji Dwight Howarda. Očigledno nedovoljno opravljen vratio se nakon nezgodne ozljede i tijekom cijele sezone nije uspio uhvatiti željenu formu, ali nije to umanjilo interes ekipa diljem lige. Unatoč brojnim neslaganjima i čestim prepirkama s Kobejem Bryantom, generalni menadžer Mitch Kupchak izjavio je kako u Howardu vidi budućnost organizacije i očekuje da će voditi Lakerse u narednim godinama, a interes među ostalim ekipama pokazuju Houston, Dallas, Golden State i Atlanta. Iako nije oduševio igrama tijekom sezone jasno je kako je riječ o igraču čija prisutnost u obrani znatno utječe na prodore vanjskih igrača, kontrolira reket i skokove. Vidljivo je kako Dwight radi i na igri u napadu i potezima na postu, no u tom segmentu postoji još puno prostora za napredak. Previše prekršaja u napadu prilikom građenja pozicije, dojam kako su mu potezi automatizirani bez imalo osjećaja i barem za sada nerješivi, prije svega psihološki problemi sa slobodnim bacanjima. U tekućoj sezoni bilježio 17,1 poen, 12,4 skokova i 2,4 blokade po susretu. Kada je u pravoj formi riječ je o najdominantnijem centru u ligi, odličnom obrambenom igraču s nevjerojatnim potencijalom i bit će zanimljivo vidjeti gdje će nastaviti karijeru i  može li nositi ekipu do velikih rezultata.

Andrew Bynum (plaća $16,889,000, status – slobodan igrač)

Generalni menadžer 76ersa Sam Hinkie je izjavio kako na Bynuma gleda kao na slobodnog igrača, po ničime različitog od ostalih na tržištu, svjestan rizika koji Andrew nosi sa sobom. U aktualnoj sezoni nije nastupio niti u jednom susretu, po tko zna koji puta pokazao nezrelost ozlijedivši se na kuglanju i ispostavio se kao totalni promašaj uprave kluba. S druge strane riječ je o igraču koji kada je zdrav pripada u sam vrh centara u ligi, dominantan u reketu, s kvalitetnim potezima na postu. U najboljoj sezoni sedmogodišnje karijere bilježio je 18,7 poena i 11,8 skokova po susretu, uz visok postotak šuta. Visok i snažan dvadesetpetogodišnjak ima bitnu ulogu i u obrani momčadi, sposoban štititi reket i kontrolirati skokove. Kronični problemi s ozljedama prate ga od samog dolaska u ligi, a za njegove usluge potrebno posegnuti duboko u džep, što se može pokazati kao dobar potez, ali da i ne mora biti tako mogu posvjedočiti navijači Philadelphije. S obzirom na povrede teško je očekivati da će mu netko ponuditi višegodišnji ugovor.

Al Jefferson (plaća $15,000,000, status – slobodan igrač)

Iako nije u uskom krugu zvijezda NBA lige, Al Jefferson kvalitetan je centar i odličan igrač. Dominantan na postu, a uz odličnu igru pod košem posjeduje i dobar šut s poluodstojanja. 17,2 poena i 9,2 skokova bilježio je u prosječno 33 minute na terenu, predvodio napad Ute u njihovom lovu na doigravanje, koji je nesretno završio u zadnjem kolu regularne sezone. Kao i dobar dio ekipe pružao puno bolje partije na domaćem terenu nego na gostovanjima, a zanimljivo ga ljeto očekuje s obzirom na to da i Paulu Millsapu ističe ugovor, a Enes Kanter i Derrick Favors napreduju i čekaju svoju priliku. Mora poraditi na defenzivi i dokazati da može voditi ekipu do doigravanja. U vrijeme kada su kvalitetni centri prava rijetkost, Al Jefferson, u najboljim košarkaškim godinama ima pravo očekivati bogat ugovor i jednu od glavnih uloga u momčadi.

Nikola Peković (plaća $4,837,200 status – zaštićen slobodan igrač)

Nakon traženja u prvoj sezoni i odsustva prave prilike, Nikola Peković pokazuje ono što svi ljubitelji europske košarke već znaju, da je riječ o kvalitetnom igraču. Jedan od najsnažnijih centara u ligi u tekućoj je sezoni za tridesetak minuta na terenu bilježio 16,3 poena i 8,8 skokova, uz više od pedeset posto šuta iz igre. U situaciji kada je Kevin Love veći dio sezone propustio zbog povrede, Peković se prometnuo u glavnog strijelca i skakača ekipe i najugodnije je iznenađenje, povredom izranjavanih Timberwolvesa. Odličan u postavljanu blokova, prati prodore suigrača i pretvara ih u lagane poene, uz to dobro koristi snagu kako bi se izborio za poziciju u reketu, odakle realizira s velikom uspješnošću. Prostor za napredak ima u obrani, mora bolje kontrolirati reket i pomagati kod prodora, a slab je i u branjenju pick and rolla. Crnogorski reprezentativac sve je poznatija ikona u Americi, nastavlja uspješnu europsku karijeru i za očekivati je da Flip Saunders napravi sve kako bi ga zadržao. Peković je u statusu zaštićenog slobodnog igrača, što znači da može prihvatiti ponudu neke druge ekipe, ali Minnesota može izjednačiti tu ponudu i tako ga zadržati u svojim redovima.

Zaza Pachulia (plaća $5,248,750, status – slobodan igrač)

Tijekom devetogodišnje NBA karijere Zaza Pachulia ima ulogu rezervnog centra i igrača rotacije, te solidno odrađuje taj posao. U aktualnoj godini za 21,8 minutu na terenu bilježi 5,9 poena i 6,5 skokova po susretu. Pred kraj sezone zadobio je povredu koja je zahtijevala operaciju i očigledno je nedostajao njegov doprinos i minute na terenu protiv visokih igrača Indiane. Na teren donosi energiju, zahvalan je igrač koji ne treba loptu kako bi ostavio doprinos. U Atlanti vlada zanimljiva situaciju i puno je više onih koji nemaju zagarantiran ugovor, nego igrača na koje mogu računati i u narednoj godini, pa će tako biti zanimljivo vidjeti gdje će gruzijski reprezentativac nastaviti karijeru i može li pred ulaz u tridesete godine osigurati još jedan solidan ugovor. Ne oduševljava potezima na susretu i ne puni novinske članke, no igrača poput Pachulije treneri diljem lige poštuju i ne bi trebao imati problema u pronalasku daljnjeg angažmana.

Chris Kaman (plaća $8,000,000, status – slobodan igrač)

Kao i od cijele ekipe Dallas Mavericksa, tako se i od Chris Kamana očekivalo više, neulazak u doigravanje veliki je neuspjeh i za očekivati je promjene u Dallasu. 10,5 poena i 5,6 skokova po susretu malo je za kvalitetnog centra, koji posjeduje tehniku pod košem i solidan šut s distance. U deset godina koliko nastupa u ligi najbolje je odigrao sezonu 2009/10 kada je u Clippersima bilježio 18,5 poena i 9,3 skokova za tridesetak minuta na terenu. Kao i dobar dio momčadi Dallasa mučio se s obranom, vodio bitku s povredama pa nije uspio uhvatiti ritam i pokazati raskošnost napadačkog talenta. S obzirom na godine i skromnu sezonu iza sebe ne može očekivati bogati ugovor, a mogao bi pratiti trend starijih igrača i popuniti roster kvalitetne ekipe, sudjelovati u borbi za naslov i igrati za veteranski minimum.

Tiago Splitter (plaća $3,944,000, status – zaštićen slobodan igrač)

Nakon odlične karijere u Europi, sasvim razumljivo jedan se od najdominantnijih europskih centara odlučio okušati u najjačoj košarkaškoj ligi, da bi u prvoj sezoni djelovao totalno izgubljeno, nespremno, a uz to mučio se i s ozljedama. Nije dugo trebalo da i Američkom tržištu pokaže koliko vrijedi i dokaže se kao još jedan odličan izbor Gregga Popovicha. Njegov povratak u seriji protiv Golden State Warriorsa pokazao se kao izuzetno bitan, kada je na terenu donosi Spursima dimenziju više, odlično se snalazi u napadačkom sistemu, čita kretnje i dobro se kreće poslije blokova. Riječ je o tehnički potkovanom igraču, koji podjednako završava s obje ruke, znatno je popravio učinak sa slobodnih bacanja, a u tekućoj sezoni bilježi 10,3 poena i 6,3 skokova, uz 56% šuta iz igre. Nema sumnje kako će ga Spursi pokušati zadržati, a za vjerovati je kako ga u NBA ligi očekuju još bolja vremena. Zaštićen je slobodan igrač, što znači da Spursi mogu izjednačiti svaku ponudu koju Splitter prihvati i tako ga zadržati u svojim redovima.

Chris Andersen (plaća $341,756, status – slobodan igrač)

Pravo je čudo što Chris Anderson, poznatiji kao Birdman nije i ranije našao angažman kada vidimo njegov doprinos dvostrukim prvacima. 4,9 poena i 2,7 skokova po susretu nisu upečatljiva statistika, no riječ je o igraču čija se vrijednost osjeti u ogromnoj količini energije koju donosi na teren, angažmanu u svakoj utakmici, animaciji publike i podizanju timskog duha. Ponaša se za sada iznimno profesionalno i za njega iz Miamija dolaze samo riječi hvale. Jasno je kako nije riječ o igraču koji se može pohvaliti tehničkom potkovanošću, rijetko uzima šutove i ne pokušava individualno izraditi priliku za sebe, ali odlično igra obranu, koristi asistencije suigrača i energično završava u reketu pri svakoj prilici. Teško je vjerovati da Miami neće produžiti suradnju, kao da će i Birdman tražiti druge destinacije.

Preostali centri s istekom ugovora: Byron Mullens, Hamed Haddadi, Jason CollinsCole Aldrich, Greg Smith, Hasheem Thabeet, Greg Stiemsma, Joel Przybilla, Ryan Hollins, Ronny Turiaf, Nazr Mohammed, Samuel Dalembert, Timofey Mozgov (zaštićeni), DeSagana Diop, Johan Petro

Latest Posts

NE PROPUSTITE