Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pregled slobodnih igrača: Krila

Kvalitetna krila rijetka su pojava u ovosezonskoj skupini slobodnih igrača, a najzvučnije ime među njima svakako je Andre Iguodala s kojim započinjemo ovaj pregled.

Andre Iguodala (plaća $14.968.250, status – slobodan igrač)

Popularni Iggy odustao je od još jedne godine ugovora koju je trebao odraditi u dresu Denver Nuggetsa, za što je trebao dobiti 16 milijuna dolara. Navijači Denvera vjeruju da je uzrok takvom potezu Iguodalina želja da s Nuggetsima potpiše novi, dugoročni ugovor, dok su neki skloni vjerovanju da Iguodala želi napustiti klub iz kojega su otišli glavni tvorci jakog Denvera, trener George Karl i generalni menadžer Masai Ujiri. Iguodala se jako dobro snašao u Karlovom sustavu igre, te je kao član startne petorke prosječno igrao 35 minuta tijekom kojih je postizao 13 poena, uz 5 skokova i isto toliko dodavanja. Ipak, poznato nam je da Iguodalu ne možemo procjenjivati samo preko box score statistike, kao i to da je on jedan od najkvalitetnijih bočnih stopera u ligi. Zbog svojih atletskih sposobnosti sposoban je čuvati nekoliko pozicija, dok u napadu i dalje ima problema sa šutom, ali dobro završava akcije u tranziciji, odlikuju ga izvrsne kreatorske sposobnosti i mišljenja smo da mu je Denverov sistem odgovarao. Puno je zainteresiranih klubova za njegove usluge i vjerujemo kako mu neće promaknuti recimo trogodišnji ugovor ukupne vrijednosti više od 50 milijuna dolara.

Matt Barnes (plaća $1.229.255, status – slobodan igrač)

Prva asocijacija na spomena Matta Barnesa većini je ono što Amerikanci nazivaju izrazom red flags, iliti po naški problematično ponašanje koje se na parketu najčešće znalo manifestirati preko grubih flagrant prekršaja i zarađenim tehničkim pogreškama. Voljeli ili ne Barnesa iza tog bad guya krije se ujedno i glue guy, zahvalan timski igrač nevjerojatno visokog natjecateljskog duha i pravi podizač energije u ekipi. Matt je također i dugi niz godina izvrstan obrambeni igrač sposoban čuvati visoka i niska krila, baš kao što zna i može igrati na tim pozicijama u napadu. Usprkos lošoj mehanici šuta koristan je kao spot-up šuter, a nerijetko imamo prilike vidjeti i njegova zakucavanja nakon prodora. Tridesettrogodišnji Barnes je već tri sezone u Los Angelesu, dvije je proveo u dresu Lakersa, a posljednju je zaigrao za njihove gradske rivale Clipperse i čini se da mu nije smetalo što je igrao za veteranski minimum budući da je odigrao jednu od najboljih sezona u karijeri. Kao igrač s klupe igrao je 25 minuta, postizao 10 poena uz 4 skoka i jednu asistenciju što je pomoglo Clippersima da osvoje divizijski naslov, ali preko Memphisa u prvom krugu doigravanja nisu mogli. Vjerujemo da će Barnes dobiti višegodišnji ugovor vrijedan od 3 do 5 milijuna dolara, a kao glavni kandidati za poslodavce Barnesa istaknuli su se, gle čuda, Lakersi i Clippersi, dok je Barnes jasno izrazio stav da bi rado ostao u Clippersima.

Andrei Kirilenko (plaća $9.779.349, status – slobodan igrač)

Rus je prošloga ljeta s Minnesotom potpisao dvogodišnji ugovor vrijedan 20 milijuna dolara, s tim da je druga godina ugovora bila pod klauzulom player option što znači da su čelnici Vukova Kirilenku ostavili na izbor hoće li odigrati i drugu sezonu za Minnesotu. Kirilenko je prije nekoliko dana odbio aktivirati spomenutu klauzulu, odrekao se još jedne godine ugovora teške 10 milijuna dolara i na taj način postao slobodan igrač. Jasno je da AK-47 nema namjeru vraćati se u Minneapolis, ali upitno je hoće li mu netko sa njegovih 32 godine i tendencijom učestalih ozljeda i pada igračke kvalitete ponuditi bogati ugovor kao što su to napravili u Minnesoti. Usprkos tome što to više nije Andrei Kirilenko kakvog pamtimo iz Ute još uvijek se radi o kvalitetnom all-round igraču koji uspješno puni sve statističke kategorije, zbog svoje raznovrsnosti uspješno se uklapa u svaki sustav igre a zbog atletskih sposobnosti dobar je obrambeni igrač, ali je i konstantno dobar u napadu. U sezoni ispresijecanoj ozljedama Kirilenko je za Vukove prosječno igrao 32 minute, postizao 12 poena uz 5 skokova i 3 asistencije.

Kyle Korver (plaća $5.000.000, status – slobodan igrač)

Po stilu igre Korver definitivno nema nikakve sličnosti s prethodnim igračima i on je punokrvni šuter, ali uvrstili smo ga na listu zato što je proteklu sezonu u Hawksima najviše vremena proveo na poziciji niskog krila, dakle radi se o tweeneru koji može odigrati dvije pozicije. Korver je kod Hawksa proveo samo jednu sezonu i pri tome bio četvrti najbolji strijelac momčadi. Prosječno je igrao 30 minuta, što je bilo dovoljno za 11 poena po susretu, 4 skoka, 2 dodavanja i 45% šuta za tri. Hawksi očito nemaju intenciju ponuditi novi ugovor Korveru, ali čini se da imaju Netsi i sve su glasnije pretpostavke da će Korver karijeru nastaviti u Brooklynu. U novi klub Korver bi sa sobom trebao donijeti stalnu opasnost s perimetra, budući da se radi o jednom od najboljih šutera lige, i njegovih desetak poena po utakmici trebalo bi biti dovoljno da zamaskira slabije obrambene sposobnosti.

Dorell Wright (plaća $4.106.000, status – slobodan igrač)

Wright će svoj novi ugovor dobiti, baš kao i Korver, zahvaljujući svojim kvalitetnim snajperskim optikama koje posjeduje. Radi se o još jednom sjajnom šuteru, svojevremeno najboljem tricašu lige, a bilo je to u dresu Warriorsa u sezoni 2010/2011. Glavna prepreka da Wright dobije oko 5 milijuna dolara po sezoni biti će njegovo slabije izdanje u Philadelphiji prošle sezone kada se uklopio u sivilo cijele momčadi. Svakako nije dobra referenca za takvoga šutera kada tricu šutira sa samo 37% uspješnosti što je bio slučaj prethodne sezone, kada je za 76erse igrao prosječno 22 minute, pri čemu je postizao 9 poena uz 4 skoka i 2 dodavanja. Ipak, u kvalitetnom sustavu igre Wright bi mogao biti jako dobra napadačka opcija, i k tome posjeduje sposobnost da igra stretch četvorku što je pokazao u Philadelphiji i to bi mu dodatno moglo podignuti vrijednost na tržnici. Najčešće se spominje u kontekstu Oklahome koja bi ga očito rado željela vidjeti u svojim redovima.

Carlos Delfino (plaća $3.000.000, status – slobodan igrač)

Kao i u slučaju prethodne dvojice igrača isto vrijedi i za Argentinca Delfina. Radi se o jako dobrom šuteru koji nije igrač za početnu petorku zbog manjkavosti u obrani i poprilične jednosmjernosti, ali Delfino će svoje šuterske zadatke kada uđe s klupe odrađivati jako dobro i predstavljati će permanentnu prijetnju s vanjske pozicije. Baš kao i Houston u čijem je dresu odradio proteklu sezonu, i Delfino je imao dobru sezonu. Odigrao je 67 utakmica, prosječno 25 minuta, često kao četvorka, i ubacivao je 10 poena, uz 3 skoka i 2 dodavanja. Ukupan šut iz igre iznosio je 40%, za tricu 38% i tu svakako ima mjesta za napredak. Sljedeće sezone ga sigurno nećemo gledati u dresu Rocketsa koji su ga otpustili budući da oslobađaju salary cap za mogući dolazak Dwighta Howarda. Inače, Delfinu je savršeno odgovarala punokrvna run and gun košarka kakvu je forsirao trener Kevin McHale. Delfino je u takvom sustavu bio spot-up ili catch and shoot opcija, najčešće čekajući loptu od Hardena ili Lina s vanjskim pozicija.

Preostala krila s istekom ugovora: C.J. Miles, Corey Brewer, Chase Budinger, Chris Copeland, DeMarre Carroll, Sam Young, Hedo Turkoglu, Vladimir Radmanović, Luke Babbitt.

Latest Posts

NE PROPUSTITE