Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pregled slobodnih igrača: Krilni centri

Nastavljamo s pregledom najboljih slobodnih igrača ovoga ljeta. Nakon centara, jučer, danas objavljujemo pregled krilnih centara, pozicije koja nudi nekoliko vrlo zanimljivih igrača, koji će imati velike uloge u momčadima za koje potpišu nove ugovore.

Josh Smith (dosadašnji ugovor $13,200,000, status – slobodan igrač)

Atraktivan igrač, nakon osam godina provedenih u Atlanti njegova je budućnost nejasna, a promjena sredine sve izvjesnija. Izjavio je kako očekuje maksimalan ugovor, koji mu čelni ljudi Atlante očito nisu bili spremni ponuditi, pa su logično krenule brojne rasprave o mogućoj razmjeni. U nedostatku kvalitetnih ponuda, Hawksi su ga odlučili zadržati do kraja sezone nakon koje je postao nezaštićen slobodan igrač. 17,5 poena, 8,4 skokova, 4,2 asistencije i 1,8 blokada po susretu kvalitetne su statistike atletski izuzetno potentnog igrača. Kombinacija brzine i snage te solidnog šuta čini ga nezgodnim matchupom za većinu protivničkih igrača, a treneru omogućuje da ga koristi na višestrukim pozicijama. Nesumnjivo bi ga veliki broj ekipa volio vidjeti u sastavu, ali pitanje je tko je spreman posegnuti duboko u džep i ponuditi veliki ugovor za igrača koji do sada nije pokazao da može voditi ekipu do značajnijeg uspjeha u doigravanju.

David West  (dosadašnji ugovor $10,000,000, stanje – slobodan igrač)

Jedno od najzvučnijih imena ovog ljeta, njegovim dolaskom u Indianu počeli su bolji dani za navijače kluba, pa je teško povjerovati da GM Kevin Pritchard neće napraviti sve što mu je u moći da zadrži njegove usluge. Snažan igrač, dominantan u reketu, posjeduje kvalitetnu tehniku i dobar šut s distance. Iako nije pretjerano skočan odlično koristi tijelo, sposoban voditi ekipu na oba djela terena. Teška ozljeda križnog ligamenta je iza njega, pa je za vjerovati kako Pacersi neće biti jedini klub zainteresiran za igrača koji je u minuloj sezoni bilježio 17,1 poena i 7,7 skokova po susretu, no ostanak u Indiani čini se kao izgledan.

Paul Millsap (dosadašnji ugovor $8,603,633, status – slobodan igrač)

Važnu odluku moraju donijeti čelnici Utaha Jazza, Paul Milsap i Al Jefferson nakon ove sezone slobodni su igrači, a Derrick Favors i Enes Kanter kucaju na vrata. Tako bi Millsap nakon šest godina provedenih kao igrač Jazzera mogao isprobati novu sredinu. U zadnje dvije sezone brojke su mu u padu, što je manje rezultat lošije igre, koliko jake konkurencije na poziciji koju igra. Riječ je o pokretnom visokom igraču, koji može igrati i na poziciji krila, dobrom šuteru s distance i skakaču. U prošloj sezoni postizao je 14,6 poena uz 7,1 skok po susretu. Odlično se snalazi i odgovara mu sistem igre u napadu Utahe s puno lopti u rukama visokih igrača.

Lamar Odom (dosadašnji ugovor $8,200,000, status – slobodan igrač)

Igrač neupitnih košarkaških sposobnosti, sezonom u Dallasu značajno narušio reputaciju i želju velikog broja ekipa da ga vide u sastavu. Clippersi su mu pružili priliku, Lamar se vratio u formu i riješio viška kilograma, no unatoč tome nije bio ni sjenka igrača kakvog smo gledali u Lakersima. Pozamašan broj godina, kao i dvije uzastopno loše sezone garantiraju mu da neće zaraditi ni približno sličan novac kakav je do sada primao, a mogao bi poslužiti kao igrač s klupe u nekoj od ekipa koje ganjaju titulu. 4 poena i 5,9 skokova po susretu skromne su brojke za igrača, koji je ne tako davno širio reket, posjedovao praktički nevjerojatnu kontrolu lopte i znao povući kontra napad nakon skoka. Nikada manja minutaža, kao ni postotci šuta nisu obećavajući pokazatelji za nastavak karijere.

Jason Maxiell (dosadašnji ugovor $5,000,000, status – slobodan igrač)

Iako se Jason Maxiell ustalio u startnih pet Detroita njegov ostanak u klubu za sada nije siguran. Igrač niske građe, no atletski nadaren što je pokazao u nizu atraktivnih zakucavanju u drugom je planu pored dvojca Monroe i Drummond, pa bi se njegova minutaža s vremenom mogla smanjivati. U sedam godina kao igrač Pistonsa nije značajno popravio vanjski šut i tehniku i još uvijek najviše doprinosi energijom i borbenošću. S obzirom na godine, nedorađene košarkaške vještine i manjak visine ne može očekivati pretjerano velik ugovor, kao niti bitnu ulogu u momčadi.

Carl Landry (dosadašnji ugovor $4,000,000 status – slobodan igrač)

Uz Jarretta Jacka ključna karika s klupe Warriorsa u fantastičnim ovosezonskim rezultatima. Tijekom šestogodišnje karijere promijenio tri kluba, a po prvi puta mogao bi dobiti višegodišnji ugovor. Niski rast za visokog igrača nadoknađuje borbenošću, a u napadačkom arsenalu posjeduje kvalitetan šut, dobro kretanje bez lopte i osjećaj za igru. 10,8 poena i 6 skokova po susretu nisu najbolje brojke njegove karijere, no plod su žrtvovanja za ekipu i timski uspjeh. Izašao je iz posljednje godine ugovora s Warriorsima, no očekuje se da ostane u ekipi pred kojom je svijetla budućnost.

J.J. Hickson (dosadašnji ugovor $4,000,000 status – slobodan igrač)

Nakon razočaravajuće role u Sacramentu, J.J. Hickson odigrao je dobru sezonu kao član Portlanda s 12,7 poena i 10,4 skokova po susretu. Dobro se slagao u paru s LaMarcusom Aldridgeom, a za dobar dio njegovih poena zaslužan je Damian Lillard. Mora poraditi na šutu s distance, kao i na igri na postu, no ekipi doprinosi s ogromnom količinom energije, borbenosti i atletizma. Dobro se ubacuje u slobodan prostor, prati prodore vanjskih igrača i aktivan je u napadačkom skoku. Prostora za napredak ima i u obrani, a pitanje njegovog ostanka u Portlandu za sada je nejasno. Tijekom zadnjeg prelaznog roka čelnici su u zamjenu za njega pokušali dobiti izbor prve runde na draftu, no nisu uspjeli u tome. Ozbiljnijoj ekipi mogao bi služiti kao igrač s klupe.

Tyler Hansbrough (dosadašnji ugovor $3,055,259 status – zaštićen slobodan igrač)

Tyler Hansbrough važna je karika s klupe Pacersa, a jedini razlog zašto bi se u Indiani mogli odreći njegovog ugovora je činjenica da i West postaje slobodan igrač i imaju dosta ugovora na platnom spisku za narednu sezonu. Borben igrač, odličan na sveučilištu, u četvrtoj sezoni u ligi bilježi najmanje minuta po susretu 16,9, za vrijeme kojih postiže 7 koševa i 4,6 skokova po susretu. Neumoran na napadačkom skoku, ima dobar šut s distance i zna se izboriti za poziciju u reketu. Iako je riječ o neobičnom igraču, nema sumnje kako ima budućnost u NBA ligi. Trenutno je u statusu zaštićenog slobodnog igrača, što znači da ako prihvati ponudu neke druge ekipe, Pacersi to mogu izjednačiti i tako ga zadržati u svojim redovima.

Elton Brand (dosadašnji ugovor $2,100,500, status – slobodan igrač)

Nakon trinaest godina provedenih u ligi po prvi puta Elton Brand bilježi jednoznamenkast broj poena sa 7,2 po susretu, kao i najmanji broj uhvaćenih lopti sa 6. Rezultat je to manje minutaže, 34 godine na leđima i nešto lošije sezone nego se očekivalo od ovog igrača. U odnosu na početak karijere, kada je bio poznat kao atletski moćan igrač, pretvorio se u napadu u šutera s distance, dok u obrani pomaže iskustvom i činjenicom da ima duge ruke, zbog kojih je poznat kao dobar bloker. Uklopio se u razočaravajuću Dallasovu sezonu, a ostanak mu je neizvjestan, kao i dobrom djelu ekipe. Do kraja karijere mogao bi popunjavati roster ekipa sa šampionskim apetitima i pristajati na veteranski minimum, s obzirom na to da je zaradio podosta novca od ugovora, a još uvijek nema titulu.

Earl Clark ( dosadašnji ugovor $1,240,000, status – slobodan igrač)

Jedna od svjetlijih točki u igri Los Angeles Lakersa, doveden kako bi popunio rotaciju zbog problema s ozljedama, odigrao nekoliko kvalitetnih utakmica i dugačak period držao ulogu startera. Atletski nadaren, solidan šuter i nekada možda i pretjerano samouvjeren u vlastite sposobnosti. Dobro se slagao u paru s Dwight Howardom, kojemu je ostavljao prostor u reketu oslanjajući se tako na šut iz vana. U tekućoj sezoni postizao brojke karijere sa 7,3 poena i 4,1 skok po susretu. Problem s nastavkom karijere u Los Angelesu nastaje zbog ogromnih ugovora na kontu ovog kluba, kao i nejasne pozicije u kojoj bi se klub mogao nalaziti za godinu ili dvije, pa je teško vjerovati da će mu ponuditi dugoročan ugovor.

Ivan Johnson ( dosadašnji ugovor $ 965,195, status – slobodan igrač)

Dobar dio karijere odigrao u nekošarkaškim ligama, doživotno protjeran iz Kineske, prije nego li se skrasio u Atlanti. S klupe donosi energiju i nevjerojatnu borbenost, pa je tako često u igri Hawksa donosio potreban poticaj s klupe. Što se tiče košarkaških vještina riječ je o limitiranom igraču, koji se u prodorima oslanja na snagu, hvata ničije lopte i završava namještene koševe. U drugoj sezoni u Atlanti postiže 6,6 poena po susretu i hvata 3,9 skokova. Veliki broj igrača u Atlanti ima ugovor do kraja sezone tako da se nadziru brojne promjene, a ako budućnost ne bude imao u Atlanti sigurno je kako će pronaći angažman jer je riječ o tipu igrača kakvog svaka ekipa voli imati.

Andray Blatche (dosadašnji ugovor $ 854,389  status – slobodan igrač)

Nakon loše sezone u Washingtonu, prilika se Andrayu Blatcheu pružila u Brooklynu i uspio je pokazati kako je riječ o zanimljivom igraču. Još uvijek prima novce od strane Wizardsa tako da bi mogao prihvatiti nešto manji ugovor ekipe, koja na kontu ima ogroman platni spisak, a u kojoj se uspio pokazati i igrati ulogu i u važnijim susretima. 10,3 poena i 5,1 skok u 19 minuta provedenih na terenu statistika je sezone koja je završila porazom od Bullsa, a otkriva kako je riječ o napadački talentiranom igraču, s dobrim driblingom, solidnim šutom i razumijevanjem napada, a ne igra više zbog grešaka u obrani. Slabe rotacije, obrana 1 na 1 i nedovoljna aktivnost u skokovima glavni su razlozi zašto nije riječ o standardnom članu prve petorke. Ostaje vidjeti hoće li uzeti manje novca u ozbiljnoj ekipi ili će tražiti višegodišnji, bogatiji ugovor u drugoj sredini. Netsi su već postigli verbalni dogovor s njime, tako da ga možemo očekivati u Brooklynu i sljedeće sezone.

Antawn Jamison (dosadašnji ugovor $ 854,389, status – slobodan igrač)

Iskusni, 36 godina stari veteran Antawn Jamison pridružio se Lakersima u nadi kako mogu doći do titule, koja bi mu okrunila odličnu karijeru. Većinu vremena proveo u slabijim ekipama igrajući na All-Star nivou, a pred kraj karijere, koja se opasno približava brojci od 20.000 poena podredio se ekipi. Riječ je o igraču poznatom po neobičnim šutevima iz prodora, sposoban pogoditi tricu, kao i pretrčati sporije braniče. Glavni problem i dalje mu je obrana u kojoj se slabo nosi s visokim igračima, kao i skok koji se srozao na 3 po susretu. Za 21 minutu bilježio je 9 poena po susretu, bio pomoć s klupe i jedan od rijeđe povrijeđenih u bolnici Lakersa. I sljedeće će sezone gledati kako doći do titule pitanje je samo u kojoj momčadi.

Preostali slobodni krilni centri: Anthony Tolliver, Luke Walton, Chris Wilcox, Brandon Wright, Austin Daye, Jeff Pendergraph, DeJuan Blair, Josh McRoberts

Latest Posts

NE PROPUSTITE