Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pregled slobodnih igrača – niska krila

Stječe se dojam da su jedino LeBron James i Carmelo Anthony slobodni igrači na poziciji niskog krila, budući da se o njima najviše priča, ali zapravo je ova pozicija itekako dobro popunjena među free agentima i to sjajnim igračima, pa će se brojni klubovi lovci na spomenuti duet itekako moći zadovoljiti utješnim nagradama visoke klase.

Elita

LeBron James (Miami Heat)

Zanimljiv je podatak da LeBron James, iako je već godinama jedan od najboljih igrača u ligi, nikada nije bio ne najplaćeniji košarkaš na svijetu, već ni najplaćeniji košarkaš svoje momčadi. U Clevelandu su to bili Zydrunas Ilgauskas, Larry Hughes, Ben Wallace i Shaquille O`Neal dok je u Miamiju četiri sezone njegova plaća bila izjednačena sa plaćom Chrisa Bosha. Kolika će mu biti nova plaća i gdje će je zarađivati možemo samo nagađati, ali znamo da se svaki dolar potrošen na all round košarkaškog majstora, koji i dalje može pružati vrhunske partije i individualno biti na vrhu lige itekako isplati.

Carmelo Anthony (New York Knicks)

Knicksi, Bullsi, Rocketsi, Mavericksi, Lakersi, Heat, valjda je to sve, imena su klubova koja se najviše provlače oko sage „Budućnost Mela“, a čini se da nas košarkaš nema namjeru tako skoro razveseliti i prekinuti ovu već pomalo napornu priču oko njegove buduće destinacije. Ukratko rečeno, Knicksi nude najviše zelenih novčanica ali i čini se ne tako skoru borbu za naslov što je Carmelo istaknuo kao prioritet. Ostali će mu teško podebljati bankovni račun sa više od 20 milijuna dolara godišnje kao Knicksi ali nude gotove momčadi (izuzev Lakersa) spremne na juriš po titulu. Novi ili stari klub dobiti će sjajnog strijelca, prečesto osporavanog zbog volumena lopti koji troši, iako mu efikasnost nikada nije bila upitna i iako mu kontekst, odnosno napadački sistem najčešće baziran na izolacijama nikada nije išao na ruku. Uz Kevina Duranta praktički jedini pravi scorer u ligi.

Srednja klasa

Trevor Ariza (Washington Wizards)

Ariza je klasični primjerak 3&D igrača vrhunske klase. Već je godinama na glasu kao jedan od boljih obrambenih igrača na perimetru (nažalost, često samo onda kada mu se igra), a prošle sezone oduševio je sve šutiranjem trice sa uspješnosti od 40% (najviše u karijeri). On i ostatak mlade družine iz Washingtona bili su sjajna priča u ligi, igravši polufinale Istočne konferencije izbacivši prvo Bullse pa onda namučivši Pacerse. Za očekivati je da će ostati u Wizardsima gdje ga je John Wall fenomenalno hranio loptama i potpisati ugovor na 4 godine vrijedan oko 40 milijuna dolara. Sudeći prema posljednjoj sezoni taj novac bi mogao biti opravdan, ali biti će zanimljivo vidjeti hoće li Ariza kao i puno igrača prije njega „oboljeti“ od nedostatka motiva kada potpiše posljednji veliki ugovor u karijeri. Nije da je u prošlosti bio imun na takve amplitude.

Gordon Hayward (Utah Jazz)

Izlazak iz rookie ugovora nakon četiri godine prava je prilika za mladog igrača da dođe do prvog velikog ugovora u karijeri, posebno ako je klasa Haywarda. Jazzeri su u procesu izgradnje nove momčadi, a kamen temeljac trebao bi biti upravo Gordon, koji je usput budi rečeno zaštićeni slobodni igrač. Interes za njega pokazali su Hornetsi koji traže pojačanja u vidu šutera, Celticsi i njihov trener Brad Stevens koji je Haywarda trenirao na sveučilištu Butler i posebno Cavaliersi koji neće štedjeti novca da vide ovo krilo u svojim redovima (navodno se spominje max ugovor). Prošle sezone Hayward je bio najvažniji igrač Ute koja je ostala bez dva ključna igrača, Ala Jeffersona i Paula Millsapa, i snašao se solidno u ulozi lidera i nimalo solidnom sistemu trenera Tyronea Corbina. Često se kao njegova najveća kvaliteta spominje upravo šut (nije baš briljirao s postotcima prošle sezone) a zaboravlja da je Hayward iznimno raznovrstan igrač i da doprinosi kao skakač (5,1 skokova prošle sezone) i asistent (5,2 asistencije). Visok je 203 cm te može igrati i krilo i šutera te zahvaljujući svojem ateleticizmu i fizikalijama stvarati misssmatch probleme suparnicima. Mane su mu nekonzistentnost u šutu i obrambeni dio, ali s obzirom da se radi o mladom igraču od 24 godine za očekivati je njegov daljnji napredak i na tim poljima.

Luol Deng (Cleveland Cavaliers)

Univerzalni vojnik. Oličenje profesionalnosti i timskog igrača. Ne postoji momčad u ligi koja na svome rosteru ne bi htjela imati ovakvog igrača. Već je deset godina u ligi, a devet i pol sezona je proveo u Chicagu, dok je ovih pola odradio u Clevelandu gdje je došao putem razmjene Bullsa i Cavsa. U Bullsima je dosegnuo status klupske legende među navijačima, po mnogima od njih najbolji Bik od ere Michaela Jordana, i zato je mnogima teško pao njegov odlazak. The Man from Sudan kako ga zovu testira također ljetnu tržnicu, a onih koji su zagrizli za njegove usluge ne nedostaje: Mavericksi, Heat, Hawksi, Sunsi. Deng je već obznanio da je otvoren za pregovore sa svima koji nude plaću od 10 milijuna dolara godišnje što je i njegova realna vrijednost, iako nad njim visi jedan upitnik a to je zdravlje. Zadnjih pet i pol godina u Bullsima igrao je svaku sezonu više od 37 minuta prosječno, obavljajući često najteže obrambene poslove u ekipi i podnoseći teret napada, što su leđa, gležnjevi i Ahilova tetiva itekako zapamtili. Pouzdan strijelac, skakač i obrambeni igrač,  te pravi glue guy Deng je pred potpisom vjerojatno posljednjeg većeg ugovora u karijeri sa ekipom za koju bi bilo dobro da ima širinu na rosteru koja bi spriječila Dengovo daljnje raubanje i tako izvukla maksimum iz njegove košarke.

Chandler Parsons (Houston Rockets)

Još jedan zaštićeni slobodan igrač i još jedan u nizu krilnih igrača koji prvo čeka rasplet situacije oko Jamesa i Anthonyja da bi znao za koga će igrati sljedeće sezone. Rocketsi ga imaju na rosteru već tri sezone na rookie ugovoru manjem od milijun dolara, a on je već postao njihov jako bitan igrač, krilo vrijedno mjesta startera u većini NBA klubova. Čisti luksuz. Odlikuje ga visoki košarkaški IQ, razumije košarku, odličan je šuter za tri poena (37% kroz karijeru) i posjeduje kreativni gen, i za sebe i za druge. Može kreirati šut i sebi, može driblati i napadati obruč, ali i kao klasični point forward kreira i za druge što nam potvrđuju prosječno 4 asistencije iz prošle sezone. Iz godine u godinu napreduje, pa je prošle sezone osim 4 asistencije prosječno postizao i 16,6 poena uz 5,5 skokova. Nova plaća bi trebala iznositi između 10 i 12 milijuna dolara na četiri godine.

Paul Pierce (Brooklyn Nets)

Realno, The Truth više nije igrač od 20 poena, 4 asistencije i 6 skokova prosječno, i za razliku od ostalih prije spomenutih ne može očekivati dvoznamenkasti milijunski ugovor jer je njegova karijera pri zalasku ali može biti jako bitan kotačić jedne ekipe koja ima šampionske aspiracije kojoj nedostaje veteranske podrške prekaljenog i testiranog asa. Prošle sezone u Netsima 13,5 poena, 4,6 skokova, 2,4 asistencije za nikad manje minuta, samo 28 po utakmici. Teško da više ima noge za trku za atletičnim krilima u obrani kao nekada, ali zato su masa i inteligencija ostali tu, baš kao što se potvrdio i kao dobra opcija u small ball postavama na poziciji četvorke i sekundarnog kreatora. Clippersi, a posebno Doc Rivers već su poslali dimne signale da su zainteresirani, a idealno bi se uklopio u mladu momčad Thundera, dok ne treba ni spominjati kako bi se dobro uklopio u svijet Gregga Popovicha.

Specijalisti

Vince Carter (Dallas Mavericks)

Izlizana je i otrcana je ona frazetina o vinu i vremenu koje prolazi ali to doista vrijedi za Vincea. Nakon poprilično turbulentne karijere u najboljim igračkim godinama, koja nažalost  nije ovjenčana prstenom, Carter je pronašao eliksir mladosti i u Dallasu zadnje tri sezone pruža jako dobre partije, a tricom za pobjedu protiv Spursa u prvoj rundi playoffa naplatio je i neke stare dugove. Tek ponekad silovito zakuca da nam osvježi memoriju, a ostatak igre se odnosi na čisti osjećaj, inteligenciju i iskustvo u roli šestog igrača. Pouzdan lider druge postave, sa šutom za tricu od 40% i veteranskim iskustvom. Čini se da je sedamnaesta sezona u ligi i novi potpis za Dallas samo stvar formalnosti.

P.J. Tucker (Phoenix Suns)

Tucker je karijeru počeo u Torontu prije 7 godina, odigrao mizernih 83 minute a onda se otisnuo u Europu: Izrael, Ukrajinu, Grčku i Njemačku. Zatim se uspio izboriti za minute na rosteru Sunsa u zadnje dvije sezone, a posebno je kvalitetan bio u posljednjoj gdje je trener Jeff Hornacek izvukao najbolje iz njega. Još jedan igrač sa dobrim postotkom za tricu, 38,7%, i sasvim pristojnom obranom i fenomenalnim skakačkim brojkama za poziciju koju igra, 6,5 skokova prošle sezone. Tri do četiri milijuna dolara godišnje, na tri godine čine se realnom plaćom u Tuckerovom slučaju.

Marvin Williams (Utah Jazz)

Zaboravljeni drugi izbor drafta 2005. godine od strane Atlanta Hawksa koji su pritom propustili recimo „sitnice“ poput Chrisa Paula i Derona Williamsa odigrao je solidnu sezonu u Jazzu u ulozi stretch četvorke i upravo bi mu šuterski postotci i sposobnost igrati na dvije pozicije trebali poslužiti kao razlog za traženje godišnje plaće od 3 milijuna dolara.

Shawn Marion (Dallas Mavericks)

Matrix jeko lijepo stari. Nema više eksplozivnosti ali all round igra je ostala. Postizao je 10,4 poena prosječno uz 6,5 skokova, 1,2 asistencije, i dalje solidnu obranu i torpediranje trica iz kornera. Dovoljno da ga Mavericksi opet potpišu ako propadnu svi planovi sa zvučnijim imenima na toj poziciji.

Ostali

Al-Farouq Aminu (New Orleans Pelicans)

Atleta sjajnih fizičkih predispozicija, sjajan skakač ali bez šuta.

Xavier Henry (Los Angeles Lakers)

Može se Mikeu D`Antoniju svašta predbacivati, ali malo tko u ligi može iz limitiranih igrača izvući jako puno, barem u napadu, što je slučaj i sa Henryjem. Njegovih 10 poena po utakmici i vrlo dobru slashersku igru netko će znati uklopiti u svoju momčad.

Jordan Hamilton, Francisco Garcia, Troy Daniels (Houston Rockets)

Proizvodi Rocketsa nastali kao posljedica stvaranja prostora za Dwighta Howarda u reketu, širenjem istog korištenjem tricaša kakvi su spomenuta trojka. Hamilton posjeduje i obrambeni potencijal da mu se možda u budućnosti uz ono „3“ nadoda i „D“, Garcia će na roster nekoga kome treba veteran na krilu za 15 minuta s klupe, a Troy Daniels je priključen Rocketsima zbog sjajnih šuterskih postotaka iz Razvojne lige što je prezentirao i u playoffu protiv Portlanda te on ima najviše izgleda da ga Houston opet potpiše.

Michael Beasley (Miami Heat)

Usudi li se više itko kockati s njim, na parketu i van parketa?

Latest Posts

NE PROPUSTITE