Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pregled slobodnih igrača: Razigravači

Došli smo i do posljednje pozicije, pozicije razigravača u pregledu slobodnih igrača. Ovdje nema velikih zvijezda lige, ali svejedno se mogu naći brojni zanimljivi i korisni igrači.

Jose Calderon (dosadašnji ugovor $11.046.591, status – slobodan igrač)

Prvih četrdeset i pet utakmica prošle sezone Jose je odigrao za Toronto, klub u kojemu je proveo cijelu svoju NBA karijeru, a onda je idućih dvadeset i osam utakmica odigrao za Detroit u koji je došao putem velike razmjene igrača između Memphisa, Detroita i Toronta. U oba kluba je imao sličnu statistiku: 30 minuta, 11 poena, 7 asistencija i 2 skoka. S obzirom da su mu trideset i dvije godine teško da se može nadati  većem ugovoru od 5-6 milijuna dolara, tako da je prethodnih 11 prošlost. Calderon je fantastičan razigravač ako vam treba netko da unese stabilnost u igri, ima jako dobar pregled igre što pokazuje i pogled na prosječan broj asistencija, igrač je kontroliranog tempa sa izvrsnom selekcijom šuta, posebno za tricu. Najveći nedostatak mu je svakako obrana što vjerno demonstrira iz sezone u sezonu, ali ako tražite drugog razigravača koji je prvenstveno pass first onda je Calderon izvrsno rješenje.

Mo Williams (dosadašnji ugovor $8.500.000, status – slobodan igrač)

Utah je na draftu dobila mladog i perspektivnog razigravača, Treya Burkea kojega će odmah gurnuti u vatru što znači da je Mo Williams postao višak, a uostalom i on je sam izjavio da nema namjeru vraćati se među Jazzere. Mo je klasični combo bek, može igrati obje bekovske pozicije, jednako dobro šutirati ali i razigravati iako se uvijek više isticao svojim šuterskim kvalitetama, posebno dok je bio u Clevelandu sa LeBronom Jamesom. Baš kao i kod Calderona ni Williams nije na „ti“ s obranom. Clippersi, a posebno Utah nisu bile njegove najbolje destinacije i odabiri. Već tri sezone Williams nije odigrao preko 60 utakmica, a i postotak šuta za tricu, što mu je nekoć bilo moćno oružje, je ispod 40%. U protekloj sezoni odigrao je 46 utakmica za Utu, prosječno postizao 13 poena, uz 6 asistencija i 2 skoka.

Jarrett Jack (dosadašnji ugovor $5.400.000, status – slobodan igrač)

Pitanje svih pitanja glasi: može li Jarrett Jack biti startni razigravač? U gotovo svim sezonama koje je odigrao u NBA ligi Jack je bio backup play, počevši od Portlanda, New Orleansa, Indiane, Toronta, New Orleansa i Golden Statea. Posljednju sezonu u dresu Warriorsa odradio je na sjajan način: za prosječno 30 minuta igre postizao je 13 poena, uz 3 skoka, 5 asistencija i dobre postotke ubačaja iz igre što mu je bilo dovoljno da bude jedan od glavnih pretedenata na titulu najboljeg šestog igrača. Jack se odlučno uklopio u sustav igre Marka Jacksona, te je svojim ulascima skidao kreatorski teret sa leđa Stepha Curryja s kojim je činio ubojiti backcourt tandem. Premda je Jack već na pragu veteranskog staža ili razdoblja, bez sumnje se radi o najboljem rezervnom razigravaču u NBA ligi. On je lider na terenu, izvrstan strijelac sa dobrim pregledom igre. Izrazio je želju da ostane u Golden Stateu, a kao najveća prepreka produženja „ljubavi“ biti će nakrcani salary cap Warriorsa, što znači da bismo Jacka kao prvu opciju s klupe mogli gledati u nekoj drugi momčadi za isti iznos koji mu je protekle sezone isplaćen dok je igrao za ekipu iz Oaklanda. Ako se pak netko odluči kockati i postavi ga za startnog razigravača dobiti će i koju „milju“ više.

Chauncey Billups (dosadašnji ugovor $4.000.000, status – slobodan igrač)

Najveća prepreka za Chaunceya Billupsa da dobije ugovor sličan ovome posljednjem što je imao u dresu Clippersa biti će njegov broj godina koji iznosi još malo pa 37, ali i činjenica da je Billups u posljednje dvije sezone za Clipperse u regularnom dijelu prvenstva odigrao samo 42 utakmice. U netom završenoj sezoni odigrao ih je samo 22 pa je onda i njegov prosječni box score učinak bespredmetno predstavljati. Veteranski minimum u ekipi koja pretendira na visoke pozicije i treba joj ponešto iskustva na klupi je ono što predstoji legendarnom Billupsu. Sve više je previše.

Brandon Jennings (dosadašnji ugovor $3.179.493, status – zaštićen slobodan igrač)

Izvrstan scorer, doduše sa ponekad ubitačno lošom selekcijom šuta, jako dobar pick and roll igrač, ali zato često izgubljen u obrani, a ni kreacija mu nije na najvišem nivou. Ako vas zanima ili vam nešto znači mišljenje potpisnika ovoga teksta radi se o precijenjenom igraču, barem sudeći prema onom što je Jennings pokazao u Milwaukeeju. Još kada su mu Bucksi prošle godine pridodali „brata blizanca“ Montu Ellisa imali smo prilike gledati natjecanje za najboljeg strijelca Bucksa, šutiranje preko ruku iz gužve, i festival loših obrambenih poteza. Budući da su mu tek 24 godine prostora za napredak ima, baš kao što ima i vremena da sazrije kao osoba, i u pravom sustavu, uz pravog trenera i suigrače Jennings bi mogao postati zahvalna druga napadačka opcija koja vrijedi 7 do najviše 8 milijuna dolara godišnje. Bucksi su na potezu budući da mogu izjednačiti ponudu koju Jennings dobije i tako ga zadržati. Koliko će Bucksi procijeniti da vrijedi igrač koji je postizao 17 poena, uz 6 asistencija i 3 skoka ostaje nam da vidimo.

Jeff  Teague (dosadašnji ugovor $2.433.076, status – zaštićen slobodan igrač)

Atlantin razigravač pokazao je napredak u odnosu na proteklu sezonu, i poboljšao je svoje igre kao i brojke što znači da je postao zreo, ali što ako je 14 poena, uz 7 asistencija i 2 skoka iz prošle sezone Teagueov maksimum? Biti će zanimljivo vidjeti što će Atlantin generalni menadžer Danny Ferry odlučiti i koliki će ugovor Teague tražiti. Realno, uz ovakve brojke Teague zaslužuje od 6 do 8 milijuna dolara godišnje, i to je maksimum, posebno kada se zna da su solidni ili dobri razigravači itekako dostupni i definitivno postoji inflacija na njihovoj poziciji. Teague je igrač dosta sličan Brandonu Jenningsu. Ultra-brz igrač, dobar ball handler, upitne selekcije šuta i obrane, ali zahvalan pick and roll i pick and pop igrač, posebno kada je to odigravao sa majstorom pick varijanti kakav je Al Horford. Jastrebovi imaju „tonu“ prostora pod salary capom, i neće im biti problem platiti Teaguea i više od spomenutih 8 milijuna dolara godišnje ali pitanje je hoće li im takav potez, ako do njega dođe, biti dobra dugoročna investicija.

Nate Robinson (dosadašnji ugovor $854.389, status – slobodan igrač)

Usprkos želji Robinsona da i sljedeće sezone ostane u Chicagu to se neće dogoditi. Bullsi su već popunili salary cap, baš kao i njegovu poziciju za koju konkuriraju tri igrača: povratnik Derrick Rose, iskusni Kirk Hinrich i mladi Marquis Teague. Navijači Bullsa Robinsona će gledati u drugom  dresu ali svakako će ga upamtiti po fantastičnim predstavama u dresu Bullsa, po požrtvovnosti i nevjerojatnoj energiji koju je unosio u utakmice, dok će navijačima Brooklyna vjerojatno i dogodine utjeravati strah u kosti. Dobar strijelac ponekad problematične selekcije šuta, osrednji asistent i kreator i još jedan primjer combo beka, odnosno šutera zarobljenog u tijelu razigravača koji ujedno nije materijal za startnu petorku. Najzanimljivije je što je Nate s godinama sve bolji i djeluje sve zrelije, ali problem će vječno ostati obrana i njegovih 175 cm koje djelomično kompenzira velikom upornošću i borbenošću. Omaleni bek je bio debelo potplaćen prošle godine u Chicagu igrajući za veteranski minimum, a s obzirom da mu je 29 godina ovo mu je možda i posljednja prilika da potpiše dugoročniji ugovor godišnje vrijednosti 5 do 6 milijuna dolara. Prošle sezone za Bullse je prosječno igrao 25 minuta, postizao 13 poena uz 2 skoka i 4 dodavanja.

Latest Posts

NE PROPUSTITE